Heli HK-450 z HC II.
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Nebudu se hádat a ani dlouze teoretizovat. Koho to zajímá, má možnost se podívat třeba sem na stranu 10 :
http://zd.wwwcity.cz/zd/Files/TeorieHELIcm09-11.pdf
Nicméně, materiál není nejnovější, ale fyzika se myslím zas tak moc nezměnila. Doporučuji pročíst celé.
http://zd.wwwcity.cz/zd/Files/TeorieHELIcm09-11.pdf
Nicméně, materiál není nejnovější, ale fyzika se myslím zas tak moc nezměnila. Doporučuji pročíst celé.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
strahlung píše:Samozřejmě vím, jak je to u HK450 udělané, ale nechtěl jsem zacházet do podrobností. Takže teď stejně musím plevelit vlákno jasnými věcmi. To, o čem píšeš, bych si netroufl nazvat mechanickým mixem. Je to prostě vlastnost, která není na závadu. Vztah mezi náklonem pádlové tyče a náklonem listů se nenastavuje, proto jsem se o něm nezmiňoval. Vztah mezi cyklikou a náklonem listů při zafixovaných pádlech je nepodstatný, protože za letu pádlová tyč zafixovaná není. Prosím, nenuť mě naštvat ostatní tím, že se pustím do vysvětlování teoretických věcí. Ostatně některé jiné mechaniky žádný takový "mix" nemají a nijak jim to nevadí. Pokud chci zkontrolovat, že mám správně "vynulovanou" cykliku, úhloměr nasadím na pádlo. Jiná věc je nastavení kolektivu, ale o tom vůbec nebyla řeč, takže to ponechám stranou.
Clovece, jak by rekl klasik, moc myslis a prd vis
Trochu prehanim, a je chvalihodne ze sis spoustu vecy domyslel a treba i spravne, ale obcas to sou pekne bludy.
Myslim ze, by si mel spis neco nastudovat a vrtulnicich, nez o regulatorech(ikdyz teorie automatickeho rizeni je velke plus v tomto konicku).
Take doporucuji zd stranky o teoreii letu, je v nich nahusteno hodne teorie, takovy velky zaklad. A timto bych chtel Zdenkovi podekovat za tento preklad.
No jinak k vecy, to jak je vyznamne prime ovladani oproti padlum, je zavisle na nastaveni mixu (ktere byva blizke 50% coz neni zanedbatelne). A to ze to nejde ovlinit na HK450, neznamena ze to je nemeny parametr, nektere lepsi vrtulniky umoznuji mechanicky prenastavit mix(maji tam vice direk a muzes paky a kloubky sroubovat na vice mist a tim si mechanicky nastavovat stabilutu vs agilitu), mam to tak i u 3D prepakovani na Sniper.
Jasně, ten mix význam má, o tom se nepřu. Ale pro dynamiku pilotáže a ne pro samovolné chování vrtulníku v "ustáleném stavu" po puštění páky cykliky. Týká se to rychlých manévrů a u ostrých akrobatů mě informace o možnosti přesnějšího nastavení nepřekvapuje, tam už to mix v pravém smyslu toho slova opravdu je. Ale z pohledu nastavení cykliky je to tak jako tak věc opravdu nepodstatná. Nemusíte mě přesvědčovat o výhodách Bell-Hiller oproti Hiller, já tomu teoreticky rozumím a ostatně doteď jsem reálně létal s Hiller, takže mám i praktické srovnání. Nehodlám někomu dokazovat, že mám pravdu v odtažité věci, kterou jsem původně záměrně úplně přešel, a téma za sebe autoritativně a bez důkazu uzavírám tímto: Pokud se správně nastaví pádla jak jsem popisoval, tj. aby v "nulové" poloze ležela kolmo na osu rotoru po celém obvodu a aby maxima jejich výchylek pákou cykliky byla ještě mechanicky v pořádku a odpovídala představám pilota, lze cykliku považovat za nastavenou a basta - tím myslím nastavenou úplně, nic dalšího se už k tomu nastavit nedá a ani to není potřeba. Následuje kontrola/nastavení kolektivu a ta se týká listů, ale to už je jiná kapitola. Ať si cykliku každý nastavuje jak chce, je to jeho věc. Pokud si někdo zafixuje pádlovou tyč, může si to nastavovat třeba i podle listů, je to sice pracnější a méně přesné, ale také se to tak nastavit dá.
Odkaz, za který děkuji, je dobrý. Letmo jsem na to koukl a všiml jsem si jedné prakticky významné chyby. Dokument není dokonalý, ale vedle obvyklé kategorie "nadšení laici popisují své dojmy" je jeho úroveň špičková a potenciální přínos ke všeobecné informovanosti je zásadní.
Odkaz, za který děkuji, je dobrý. Letmo jsem na to koukl a všiml jsem si jedné prakticky významné chyby. Dokument není dokonalý, ale vedle obvyklé kategorie "nadšení laici popisují své dojmy" je jeho úroveň špičková a potenciální přínos ke všeobecné informovanosti je zásadní.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Tak trocha teorie co neuškodí. Konečně jsem se dostal k tomu to změřit a teď snad odpovědět konečně na původní otázku.
Ta byla kolik ( jak velkou ) máte výchylku desky cykliky při max. výchylce klopení nebo klonění. V milimetrech to udávat nebudu, ale u pádlové mechaniky ( Trex450 PRO ) je výchylka listu 6° od nuly. Na bezpádlu je to 11°.
Obě heliny jsou nastaveny dost ostré.
Ta byla kolik ( jak velkou ) máte výchylku desky cykliky při max. výchylce klopení nebo klonění. V milimetrech to udávat nebudu, ale u pádlové mechaniky ( Trex450 PRO ) je výchylka listu 6° od nuly. Na bezpádlu je to 11°.
Obě heliny jsou nastaveny dost ostré.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
strahlung píše:Jasně, ten mix význam má, o tom se nepřu. Ale pro dynamiku pilotáže a ne pro samovolné chování vrtulníku v "ustáleném stavu" po puštění páky cykliky. Týká se to rychlých manévrů a u ostrých akrobatů mě informace o možnosti přesnějšího nastavení nepřekvapuje, tam už to mix v pravém smyslu toho slova opravdu je. Ale z pohledu nastavení cykliky je to tak jako tak věc opravdu nepodstatná. Nemusíte mě přesvědčovat o výhodách Bell-Hiller oproti Hiller, já tomu teoreticky rozumím a ostatně doteď jsem reálně létal s Hiller, takže mám i praktické srovnání. Nehodlám někomu dokazovat, že mám pravdu v odtažité věci, kterou jsem původně záměrně úplně přešel, a téma za sebe autoritativně a bez důkazu uzavírám tímto: Pokud se správně nastaví pádla jak jsem popisoval, tj. aby v "nulové" poloze ležela kolmo na osu rotoru po celém obvodu a aby maxima jejich výchylek pákou cykliky byla ještě mechanicky v pořádku a odpovídala představám pilota, lze cykliku považovat za nastavenou a basta - tím myslím nastavenou úplně, nic dalšího se už k tomu nastavit nedá a ani to není potřeba. Následuje kontrola/nastavení kolektivu a ta se týká listů, ale to už je jiná kapitola. Ať si cykliku každý nastavuje jak chce, je to jeho věc. Pokud si někdo zafixuje pádlovou tyč, může si to nastavovat třeba i podle listů, je to sice pracnější a méně přesné, ale také se to tak nastavit dá.
Tak samozrejme padla maji na cykliku hodne velky vliv, jednak omezuji vychylky a jednak ustaluji klopeni/kloneni. Ale merit komplexni charakteristiky cykliky(vaha, delka, vztlak padel, prevodovy pomery pak a mixu) je slozite a skoro zbytecne. Cyklika ktera primo ovlada gripy, zaroven ve stejnem pomeru ovlada padla, takze mereni jen primeho ovladani listu je charakteristika smerodatna i pro ovladani padel. Ten udaj samozrejme neni moc pro porovnavani nastaveni ruznych modelu ale na stejnem modelu tak lide muzou porovnat sve nastaveni. Protoze kazdej muze mit jine serva, rozsahy, delky pak a tim padem nastaveni SWASH mixu by mohlo byt jeste vic nic nerikajici nez udaj uhlu listu.
Samozrejme pro nastaveni heliny je tento udaj zbytecny a SWASH mix si nastavis podle toho jak mas cykliku citlivou behem letu.
Jeste abych nezapomel dodat k tomu zafixovani padel pri mereni, mozna to vyznelo slozite, ale myslim tim treba padlo podrzet vodorovne rukou, nic sloziteho. Mirna vychlka padela nedava do mereni moc velkou chybu.
Nojo, ale problém je v tom, že náklon listu vypovídá o cyklice něco srozumitelnějšího jen pokud už je seřízený kolektiv. A to dokonale, pokud to vůbec chceme srovnávat s metodou nastavení úhlu pádel. To ale není možné, protože listy jsou víceméně do vrtule, nesedí přesně a fest, pokud to ladím na určitém místě listu délkou těch úplně horních táhel, tak mám krok jednoho závitu... Prostě je to krkolomné a hlavně problematické, pokud před laděním kolektivu není vyladěná cyklika. Takže je ta podmínka řešení zacyklená v kruhu. Jak už je to celé jednou nastavené, lze to takto kontrolovat, ale pro nastavení to není chytrý postup. Ano, jistě, úhloměr lze nasadit na list, povolit šroubek v úhloměru, natočit ho vodorovně, utáhnout šroubek a zkontrolovat (případně cykliku upravit a opakovat postup), jestli je to vodorovně i po otočení rotoru o 90° a o 180°. Prostě to není chytrý postup. Naopak dostatečně přesné je nasadit úhloměr na pádlo a kontrolovat, jestli je rovnoběžně s osou gripů - to je vidět na první pohled a případné nepřesnosti osy, úhloměru nebo něčeho jiného se při otáčení projeví jako nepatrná trvalá odchylka, kterou lze opět eliminovat uvolněním šroubku na úhloměru a jeho doladěním. Také tak lze odhalit chybu "kolektivního" nastavení pádel.
Mechanika Bell-Hiller by teoreticky mohla mít například vyrovnanou frekvenční charakteristiku odezvy rychlosti náklonu osy rotoru na náklon páky cykliky. Nebo nějakou jinou, složitější, ale to asi není ideálem, že? Je to skalární úloha, ve které se (při zanedbatelném předstihu listů a jejich zanedbatelné hmotnosti) vyskytuje plocha a hmotnost pádel, případně hmotnost těžítek a jejich poloha vůči pádlům, poměr mechanického mixu (dobře, i já tomu tak budu říkat), moment setrvačnosti rotoru a moment vztlaku listů (nebo jak to nazvat...) v závislosti na jejich výchylce. Naivně předpokládám, že to nějak vyřešil vývojář Rexe a HK to víceméně okopírovalo, protože pro mne to není snadné ani spočítat ani změřit. Takže přinejmenším zatím nemám v úmyslu experimentovat s těmito parametry a ani poměr mixu mě nevzrušuje. Beru to tak, že mojí úlohou je seřídit, aby v neutrální poloze páky cykliky osa rotace stabilizátoru neujížděla (nastavení pádel
). O neujíždění klonění a klopení vrtulníku se pak už postará ten stabilizátor, a to jak u Bell-Hiller, tak i u Hiller, to dokonce částečně i kdyby byla v listech nějaká cyklická chyba nebo kdyby byl vrtulník nevyvážený.
Mechanika Bell-Hiller by teoreticky mohla mít například vyrovnanou frekvenční charakteristiku odezvy rychlosti náklonu osy rotoru na náklon páky cykliky. Nebo nějakou jinou, složitější, ale to asi není ideálem, že? Je to skalární úloha, ve které se (při zanedbatelném předstihu listů a jejich zanedbatelné hmotnosti) vyskytuje plocha a hmotnost pádel, případně hmotnost těžítek a jejich poloha vůči pádlům, poměr mechanického mixu (dobře, i já tomu tak budu říkat), moment setrvačnosti rotoru a moment vztlaku listů (nebo jak to nazvat...) v závislosti na jejich výchylce. Naivně předpokládám, že to nějak vyřešil vývojář Rexe a HK to víceméně okopírovalo, protože pro mne to není snadné ani spočítat ani změřit. Takže přinejmenším zatím nemám v úmyslu experimentovat s těmito parametry a ani poměr mixu mě nevzrušuje. Beru to tak, že mojí úlohou je seřídit, aby v neutrální poloze páky cykliky osa rotace stabilizátoru neujížděla (nastavení pádel
strahlung píše:...
Zbytecne to komplikujes, vsal puvodne debata nebyla vubec o serizovani, ale
pajoo píše:Ptám se na výchylky desky při klonění a klopení abych to neměl nastavený moc na "ostro".
A pokud mas merku na listy, tak sni na listech tento udaj lepe a presneji zmeris, nez na male a hure pristupne cyklice(a otazka by byla jestli by se merilo na vnejsim nebo vnitrnim kloubku DC atd.).
strahlung píše:To ale není možné, protože listy jsou víceméně do vrtule, nesedí přesně a fest, pokud to ladím na určitém místě listu délkou těch úplně horních táhel, tak mám krok jednoho závitu...
Docela bych doporucoval nejake kvalitnejsi listy. Drive sem se take snazil neustale ladit krive listy, a kvuli nim rozladovat celou mechaniku aby sedela stopa atd. Ale neni proste nad to kdyz nastavis padla na nulu, listy na nulu, a stopa je pak temer OK(maximalne par opravnejch otocek ockem jednoho tahla), clovek si pak usetri hodne laborovani.
- Kenny McCormick
tak isto ako ma PRO tiahla od gripov a ramu padiel celoplastove bez moznosti upravy dlzky, sa daju kupit aj na V2(GT,MT). Odporucam.
Lahsie sa s tym pracuje a vylucuje sa moznost neumyselneho rozladenia rotorovej hlavy.
Lahsie sa s tym pracuje a vylucuje sa moznost neumyselneho rozladenia rotorovej hlavy.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
- HynX
- Kontaktovat uživatele:
presne tak, tiez ich pouzivam na SE V2 a uplna spokojnost, lepsie sa nastavuje stopa aj uhly.Kenny McCormick píše:tak isto ako ma PRO tiahla od gripov a ramu padiel celoplastove bez moznosti upravy dlzky, sa daju kupit aj na V2(GT,MT). Odporucam.
pre lepsie hladanie maju align kod "HS1300"
Logo600SX • Spitfire Mk XVI (3D tlač) • Futaba 14SG
Jestli se nebudete zlobit, rad bych si jeste objasnil krivky. Mam totiz ruzne varianty a nevim, co pro zacatek vybrat na uceni se ve visu a poskakovani po zemi.
Na Beltovi jsem mel:
Thro 0 - 25 - 50 - 75 - 100
Pitch 50 - 62,5 - 75 - 87,5 - 100
Tohle se mi libi, protoze do 50% plynu je nabeh porad na nule, takze i kdyby bylo treba neco mechanicky doladit, tak bych to zvladl
Ted mam ale i jine krivky v hledacku jako:
Thro 0 - 20,5 - 42 - 52,5 - 66
Pitch 54,5 - 66 - 75 - 83,5 - 91,5
nebo
Thro 0 - 50 - 70 - 85 - 100
Jenze co mam opravdu nastavit? Ja vim, ze je to individualni, ale stejne
Na Beltovi jsem mel:
Thro 0 - 25 - 50 - 75 - 100
Tohle se mi libi, protoze do 50% plynu je nabeh porad na nule, takze i kdyby bylo treba neco mechanicky doladit, tak bych to zvladl
Ted mam ale i jine krivky v hledacku jako:
nebo
Solo Pro V2 - HK450 - HK500 - Blade mCPX - EasyCub
Spektrum DX6i - Phoenix 4
Spektrum DX6i - Phoenix 4
- Kenny McCormick
Ta prva moznost je uplne nanic. Motor nebude vladat.Alli25 píše:Ted mam ale i jine krivky v hledacku jako:
nebo
Skus si stiahnut manual pre t-rexa, su tam odporucane krivky, nieco ako:
Normal rezim
0-45-75-85-100
0-25-50-75-100
Idle up
100-85-75-85-100
0-25-50-75-100
Mal by si ale vediet, kolko tocis na rotore, ci to nieje vela, kolko mas max. pitch v stupnoch na listoch.
Mozno sa ti to bude zdat nerealne, ale pri tej "idle up" krivke sa visi ovela lahsie, pretoze ked znizujes pitch packou na vysielacke, tak zaroven neuberas otacky a vrtas klesa k zemi pomalsie.
Ked zacinas, nastav si to na nejakych -4/+9 kolektiv a 2400ot.
Mozes etse trochu znizit /o tretinu/ klonenie a klopenie vo swash mixe, aby to nebolo prilis zive.
Krivku pitch si nastav tak aby 50% bolo v strede drahy kniplu. Napr. 30-40-50-72-95 /pokial si naladis kolektiv -10/+10 stupnov/
Plyn by mohol vyzerat napr. pri pouziti cinskeho motora turnigy2215H a 11t pastorku 0-45-65-75-85, na IdleUp rovnaky pitch a plyn 85-75-65-75-85.
To vsetko su len priklady, zalezi to od tvojho individualneho naladenia, nastavenia a tvojich moznosti a samozrejme odvahy
Tak nejak som zacinal min.rok a vlastne az do maja tohto roka som postupne pridaval otacky, pitch, klonenie a klopenie.
Ale ked mas odvahu, ktoru som ja nemal, mozes zacat s plnymi vychylkami, ot.2700 a pitch rovno nastaveny na -10/+10.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
jak dotáhnout příčnou hřídel?
.. potřebuji poradit jak se dotahují šroubky do čel příčné hřídele, když to dotáhnu moc tak se ložiska v gipech špatně protáčejí, kde je chyba? dá se to seřídit?
díky
díky
PKZ F4U Corsair, F16 Alfa Model,
CopterX 450AE V2, KK Tricopter
Blade mCP X V2, DX6i
CopterX 450AE V2, KK Tricopter
Blade mCP X V2, DX6i
Před časem jsme se tady hádali s helipilotem o tom, jak funguje gyro HK401B, a došli jsme k závěru, že píše nesmysly. Já jsem mezitím koupil ještě jedno tohle gyro a s omluvou
jsem si na něj vzpomněl, když jsem ho teď zkoumal. Musí tam být novější verze firmware, protože to funguje částečně tak, jak on psal, a jak já jsem tenkrát zjistil, že moje první HK401B nefunguje. Jde o to, že to později koupené gyro se při kalibraci opravdu v "normal" přizpůsobí nastavení vysílače i na výstupu do serva a v neutrální poloze páky ovládání a v klidu kopíruje na výstupu délku impulzu ze vstupu. Takže když gyro vyřadím a servo připojím přímo na přijímač, bude jeho raménko ve stejné poloze, jako kdyby to šlo přes gyro. To znamená, že by se mechanický neutrál mohl nastavovat i subtrimem v rádiu. Odpovídá to tomu blokovému schématu, co jsem sem tenkrát dal a pak jsem ho odstranil, protože moje první gyro tak nefunguje.