Easy Star - pokračování

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Luky Bartak
Kontaktovat uživatele:

#736 Příspěvek od Luky Bartak »

Já myslel že tam máte stejnej motor a tu baterku taky stejnou.Ale takže jak to tak chápu tak aby ta baterka měla 2200mah a 6V? A za druhé co ten regulátor jakej tam mám dát s tim 46 se mi to upeče nebo ne?
Jenda_84

#737 Příspěvek od Jenda_84 »

Baterku tam dej dvoučlánek Li-Poly (7,4V). Co se týče toho regulátoru, tak to ber tak, že když je dimenzovanej na 46A, začne omezovat proud do motoru až po překročení téhle hranice a životnost tý 400 je určitě nižší. Nicméně proudovej odběr závisí na zatížení motoru vrtulí. Pokud tam máš vrtuli ze stavebnice, tak by se nic stát nemělo - ta je na tenhle motor dimenzovaná. Průšvih by mohl nastat třeba kdybys spadnul, zasekla se ti vrtule a ty bys nestáhnul páku plynu na nulu.

Teda pokud to chápu zprávně :)
Luky Bartak
Kontaktovat uživatele:

#738 Příspěvek od Luky Bartak »

Takže jakej bych tam měl dát ten 46 nebo 20 ten 20 co jsem už psal je levnej o to nejde ,ale aby se mi nepřehřál tak bych si ho koupil když to je takhle.A baterka když je 2S tak je dvojčlánková? Když jo tak by to mohlo být takhle jestli to chápu. lipol 2200mAh 2S 20C? Já tomu vůbec nerozumim takže děkuju za ty pomocy které mi píšete.
Jenda_84

#739 Příspěvek od Jenda_84 »

Já mam v Elektrotrenérovi taky "400" a regulátor jen 12A, ale pro jistotu bych klidně vzal tu 20, ta je tak akorát.
2S na baterii znamená že jsou v ní dva články zapojené do serie, tudíž se jejich napětí sčítá (jeden článek Li-Poly má 3,2V). To 20C, který je zatím udává maximální proud, který lze z baterky odebírat. C znamená kapacitu, takže např. baterka s kapacitou 1100mAh, dá maximálně 22A. Dál je na baterii někde napsán maximální nabíjecí proud. Bývá to tak 3-5C.
Co se týče nabíjení Li-Polek, tak je třeba sehnat nějakej "inteligentní" nabíječ, kterej je umí nabíjet. Program nabíjení Li-Polek je totiž úplně jinej nežu Ni-Mh článků. Já mám například Raytronic C12 a myslim, že na běžný modelaření je to ideální. Nechá se napájet rovnou ze sítě, takže nepotřebuješ externí zdroj a svorky na nabíjení z autobaterie má taky.
Luky Bartak
Kontaktovat uživatele:

#740 Příspěvek od Luky Bartak »

Já mám RATRINIC C14 to je lepčí nebo ne?A když jo tak v čem? Já tomu vůbec nerozumim, ale ty baterky cojsem psal lipol 2200mAh 2S 20C by tam šly?A jak dlouho by to létalo přiblyžně létalo?stačylo by tak kolem půl hoďky.
Jenda_84

#741 Příspěvek od Jenda_84 »

Co vim tak C14 umí navíc vybíjení, ale to se týká jenom Ni-Mh článků, protože Li-Polky nesměj klesnout pod určitý napětí, ale to by ti měl ohlídat regulátor. Mě nabíječ při připojení na balancér řval při napětí pod 3V na článek.
Co se týče doby letu tak mě to na 1100mAh lítá tak 10 minut na motor, ale protože rád plachtim, tak si pozaždý užiju minimálně půl hoďky polítání (lítám nad řepkovým polem a tam to moc nenosí :( ).

Dám ti jednu malou radu: Sežeň si v okolí nějakýho modeláře, jak vidíš jsme parta ukecaná, takže ti poradí. Pokud nikoho nenajdeš sežeň si aspoň knížku od Ivana Hořejšího Elektrolety a jak na to. Tam najdeš takový ty základní věci o modelech motorech, bateriích atd.
Matouš

#742 Příspěvek od Matouš »

Tak zpět prosím k Easy Staru. Koupil jsem ho synovi (zatím s ním budu lítat spíš sám, je mu teprv 6let :D ), ale při stavbě sem udělal chybu že sem postupoval přesně dle návodu, teda asi. Když sem lepil ocas tak sem si dle návodu dal dopředu jen spojovací trubku, myslím že jsem to měl přesně. A když jsem dal křídlo tak to trošku ujíždí. Bude to mít velký vliv nebo mate někdo zkušenost že to až zas tak nevadí. Dnes jsem to zkompletoval a budu muset pěkně dovažovat. Mám LiPol 2s 1800 a jsou fakt lehké. Respektive těžkej zadek. Co kdybych dal 2 paralelně? Nemusel bych vozit mrtvou váhu.Čím ste lepili originál vrtuli? Píšou že se nemá používat prstolep. Použil jsem loctite, ale zda to bude držet tomu moc nevěřím. Díky za tipy. A ještě máte někdo zkušenost od kolika let to uřídí dítě (vím že je to dost individuální, ale tak nějak).
petertn
Kontaktovat uživatele:

#743 Příspěvek od petertn »

Nooo moj maly ma 4 a uz rok lieta na sime :-) ale lietadlo by som mu do ruky mimo ucitel ziak nedal :-)

Odvaz si tu baterku, navaz si do sacku dvojnasobok trebars cukru a skus ako budes mat tazisko.
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
Matouš

#744 Příspěvek od Matouš »

Baterky mám 2 (používám v Toru). Spíš mi jde o to zda 400 utáhne takovej náklad. No zkusím to dovážit a když bud zátěž stejná jako další baterka tak tam zkusím dát dvě aku.
petertn
Kontaktovat uživatele:

#745 Příspěvek od petertn »

Ti origo su dost tazke, pokial si na zadok nic naviac nepridal a len dovazis baterkou tak je to v pohode.
Neocakavaj raketu s tou 400kou ale polietat sa da pekne. Minuly tyzden bola taka termika ze do 180m som isiel na motore lebo fukalo a potom ma to vytiahlo na 400m 2x na 500m a 3x zo 140m na 627m ...
Len zostupovat musis opatrne ...
Matouš

#746 Příspěvek od Matouš »

Tak sem to dovážil 50g, zdálo se mi že to bude chtít víc, proto ta moje úvaha o 2 aku.
petertn
Kontaktovat uživatele:

#747 Příspěvek od petertn »

Kolko vazia tie 2s 1800? Ak tam nie je velky rozdiel nad tych 50gramov a posunies ich viac do zadu tak by to malo vyjst ...
Matouš

#748 Příspěvek od Matouš »

Aku má 102g. Měl sem naopak lehkej čumák. Když jsem dal aku úplně dopředu tak pořád málo. Asi si koupim větší aku.
petertn
Kontaktovat uživatele:

#749 Příspěvek od petertn »

daj tam tie dve bat a posuvaj ich dopredu alebo dozadu koli tazisku, ked mas dve rovnake tak ich treba vyuzit
Matouš

#750 Příspěvek od Matouš »

Diky, asi to tak udělám. Jen sem se bál zda to setová 400 uveze.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“