Pad vetrona v dosledku polievania travy?

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
JMalik

#46 Příspěvek od JMalik »

Nechci dráždit hada bosou nohou :lol:
Ale je to jak s tou vysílačkou. Nechceš si koupit něco, co opravdu létá, než tuningovat trabanta na F1? :wink:
pepin

#47 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:Nechci dráždit hada bosou nohou :lol:
Ale je to jak s tou vysílačkou. Nechceš si koupit něco, co opravdu létá, než tuningovat trabanta na F1? :wink:

Rimre,jsi si opravdu jistý že by ses nepokusil prodloužit a upravit křídlo,pokud bys chtěl z nějakého duvodu letové vlastnosti o trochu zhoršit ?
JMalik

#48 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:

Rimre,jsi si opravdu jistý že by ses nepokusil prodloužit a upravit křídlo,pokud bys chtěl z nějakého duvodu letové vlastnosti o trochu zhoršit ?

Bude mít bobky :lol:
Už takhle to má krátký trup a mrňavou výškovku.
razzo

#49 Příspěvek od razzo »

fuu no tato debata sa celkom pekne rozbehla :D
vcera vecer som polepil trup, opravil antenu a pri tej prilezitosti som si nastavil tiahla na servach na stredy... dnes som to bol navecer vyskusat a poviem vam ze je z tohu zrazu uplne ine lietadlo... pocas plynu krasne stupalo, po vypnuti motora aj super klzalo, dokonca som mal parkrat pocit ze zostalo visiet vo vzduchu - samozrejme ze v dostatocnej vyske - aj ked bolo skoro uplne bezvetrie a termika okolo deviatej uz asi tiez nie :D
Po dlhom uvazovani sa priklanam k tomu nazoru ze to bola bud iba chyba tej zlomenej anteny a prerusil sa kontakt na akurat na najnevhodnejsom mieste alebo to mohla byt zhoda nahod ale to uz teraz nezistim...
trosku som sledoval sposob akym sused polieva ten strom, a zistil som ze on tu vodu rozprasuje na hmlu smerom dovrchu a tym aj kropi listy. ostatni polievaju klasicky viacerymi prudmi, ale taku trysku na hmlu ma a pouziva len on... Mozno by to chcelo nejako zmerat ci moze mat taka hmlovina vplyv prelietajuce RC vetrone :D
ASW28 RTF od pelikana
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od RiMr »

JMalik píše:
pepin píše:

Bude mít bobky :lol:
Už takhle to má krátký trup a mrňavou výškovku.

Hele, chlapi! :D
Proto se vás ptám, co si o tom myslíte! Přesně, je to jak s tou vysílačkou... Ale možná ani ne... Já su ten typ co přijde domů po x hodinách proseděných u počítače u nehmotných produktů (protože ty hmotné výsledky mojí práce se ke mně dostanou jen když něco podělám) a potřebuju něco BASTLIT, něco co smrdí, lepí se na prsty, dělá bordel a vadí manželce... :D Zrovínka jako dneska. Nevím co je závadného na stříkání sprejem na chodbě v bytě ve dvě v noci... :-)
Dovedu si živě představit, že udělám dvě identické křídla, akorát jedno protažené, dovedu si živě představit že se na to vybodnu, už tak se v tom budu vrtat až moc (a ta F1 z toho samořejmě nikdy nebude, ani Oktávka :) ). Určitě nebudu zkoušet první start těžšího éra se změněným křídlem. S tím krátkým trupem... Zrovna stavím něco vycházejícího z Minimoy a dvakrát jsem přeměřoval plán (resp. monografii), jestli jsem ten trup špatně nepřekreslil, protože oproti křídlu o rozp. 2,8m je fakt krátký.
Větší letadla nemůžu stavět protože na ně nemám rádio, rádio nemám protože na to co chci ještě nemám love. Resp. na vysílač by možná i bylo, ale na tu hromádku přijímačů už ne. A lítat s dvouma rádiama nechcu, od toho jsem upustil. Ale praštím do toho snad už letos.

To Razzo: nevím jestli je to srovnatelné, ale lítali jsme jednou s érama za mrholení a občas jsme píchli i nacucanou mlhu, po přistání z letadel bez přehánění crčela voda, ale s žádným problémem se signálem jsme se nesetkali, ani kupodivu nic elektrického v érech neodešlo. Lítali jsme dva najednou, jedno rádio s FASSTem, jedno s DSM2. Tož nevím s tím mrholením...
coro

#51 Příspěvek od coro »

ja si o tom laicky myslím....
- že pretože to je guličkové a tam turbulátory na konce krídel nemajú význam,
- že pretože krídelká sú vraj prťavé nemá význam ani ich pár mm zdvihnúť,
= treba nakrútiť negatívy. A poriadne, t.j. najmenej 5mm ale radšej aj 10mm, cca na tretinu krídla alias tam kde sú krídelká.. Na polystyrénovom krídle by to malo byť úplne v pohode, len aby sa nerozpadli.

A o ťažisku viac vpredu si myslím, že to je dobré výhradne len do úplného bezvetria.
, lebo potom musí byť natiahnutá výškovka a práve preto to na každý poryv vetru vyskočí (spredu) alebo sa sklopí (zozadu), narozdiel od správneho stavu že je to takmer v neutrále a na poryvy to takmer nereaguje..
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od lakotamm »

Tkakže výpočet sa nepodaril. :lol:

Nemám dostatočné množstvo vzorcov a údajov. :wink:

Toto už moju fyziku prekračuje. 8)

Len aby som upresnil - nehovorím, že tá voda spôsobila zostupný prúd takej sily. Ako tu už bolo písané - všade okolo boli domy - zdroje stúpavých prúdov. Niekde to predsa klesnúť muselo (cyklus) a ja si myslím, že tá voda len "určila", kde sa to miesto zostupného prúdu vytvorí, lebo tam bola omnoho nižšia teplota ako v okolí (strecha mohla mať 50°C a voda 20°C, možno menej - rozdiel 30°C).

Libor:
Áno, microburst by sa mal dať zacítiť. Je však kľudne možné, že ak sa hneď vedľa neho (20 - 30m) nachádza stúpak, vzduch sa môže stáčať k nemu a pokiaľ si na opačnej strane, tak to vôbec nemusíš pocítiť.

Samozrejme nemám za sebou žiadny kurz predpovede počasia pre pilotov, takže len teoretizujem a snažím sa logicky rozmýšľať - a preto sa v mnohom môžem mýliť. :roll:

Taktiež som sa s microburstom nikdy nestretol... To je možno šťastie.

ASW som chcel použiť ako trochu rýchlejší stroj do vetra, ale to mala byť ďaleká budúcnosť. Mám rozostavené 3 lietadlá a mám roboty dosť na celé prázdniny. :wink:

Teraz keď sa na to pozerám, tak som sa pekne rozpísal. :lol:
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
JMalik

#53 Příspěvek od JMalik »

coro píše:ja si o tom laicky myslím....
- že pretože to je guličkové a tam turbulátory na konce krídel nemajú význam,
- že pretože krídelká sú vraj prťavé nemá význam ani ich pár mm zdvihnúť,
= treba nakrútiť negatívy. A poriadne, t.j. najmenej 5mm ale radšej aj 10mm, cca na tretinu krídla alias tam kde sú krídelká.. Na polystyrénovom krídle by to malo byť úplne v pohode, len aby sa nerozpadli.

A o ťažisku viac vpredu si myslím, že to je dobré výhradne len do úplného bezvetria.
, lebo potom musí byť natiahnutá výškovka a práve preto to na každý poryv vetru vyskočí (spredu) alebo sa sklopí (zozadu), narozdiel od správneho stavu že je to takmer v neutrále a na poryvy to takmer nereaguje..

- Jak na konce křídel? Třeba "niťový",nebo "zik - zak" ale po celém rozpětí
- můžeš tomu pořádně nakroutit negativy, ale tahle věc už nebude klouzat vůbec
- Těžiště dopředu a ta výškovka to právě v poryvech zastabilizuje. To co si myslíš o výškovce v neutrálu a poryvu, turbulenci......., není správně. Mohl by jsi to nechat "v neutrálu", ale těžiště dopředu a větší úhel seřízení ( tady se to bude ale blbě průběžně pozměňovat).
Že i tohle tomu značně ubere na výkonu je jasné, ale bude vracet těžiště dozadu a výškovku zpátky, až se to naučí řídit.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od lubo1 »

RiMr píše:Dík za názor!
Asi to udělám tak, že koupím jedno náhradní křídlo, no a "vyzkušuju"... :)

EDIT: On vlastně první impuls k tomu o tom uvažovat byla snaha zvětšit křidélka... Ty sice budou nově po celé odtokovce, ale říkal jsem si... :)
No, ještě si to rozmyslím... :wink:

Môj prvý dojem - mrcha zákerná.....
Druhý dojem v silnejšom vetre. jeeeeeeeeeeeeej to je super.....
Momentálne krmim výškovku steroidmi - predpokladám, že to bude stabilnejšie
toto bola prvá verzia - bohužiaľ pri poťahu sa prehla tak, že to bolo nepoužiteľné. Už mám na stole v2
http://fotoalba.cz/fotky/22894684
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od lubo1 »

razzo píše:... Mozno by to chcelo nejako zmerat ci moze mat taka hmlovina vplyv prelietajuce RC vetrone :D

Môj názor - voda bude trošku vytvárať neaké turbulencie.
Voda nebude mať blahodárny vplyv na elektroniku v modeli
Voda bude komplikovať šírenie signálu
U teba je to možno súčet všetkých okolností dokopy.....
pepin

#56 Příspěvek od pepin »

Rimre,já si po těch létech modelaření,zalétávání a upravování myslím jedno,jsou modely,které hodíš do vzduchu ,provedeš nějaké drobné korekce s těžištěm a trimováním,nějaký ten mixík a v pohodě a spokojeně létáš.pak jsou modely plné problému,uprav a ladění a dle mého názoru,spíš než že se podaří něco učelně upravit,dotrimovat-odladit,páč to jsou většinou dost zásadní ujetosti v chování modelu,spíš si na to řízení časem provozovatel tak nějak zvykne,párkrát už se mi stalo,že mi nějaký z mých modelu tak nějak přirostl k srdci a chodil jsem s ním létat nejčastěji-ladil tuningoval užíval si jeho neskonalých kvalit letového projevu,pak visel třeba rok na stěně,já s ním opět vyběh ven a nechápal,jak jsem moch s tou šunkou někdy létat.Věřím,že každý výrobce se nějakou měrou pokusí před sériovou výrobou alespon nějakou tu upravu prototipu provést a do světa pak jde to nejmenší zlo z možného,pokud jde o maketky a zvláště malé,tak má bohužel svázané ruce tvarem předlohy-což je právě ten prodejní motor celého záměru :cry: Samozřejmě,že pujde udělat jiné křídlo,jinou výškovku,vepředu zbrousit bachratý trup,zadek protáhnout uhlíkovkou a konečně to bude létat dobře,jenže to nebude vypadat jako ASW.prekérní situace.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od RiMr »

pepin píše:Rimre,já si po těch létech modelaření,zalétávání a upravování myslím jedno,jsou modely,které hodíš do vzduchu ,provedeš nějaké drobné korekce s těžištěm a trimováním,nějaký ten mixík a v pohodě a spokojeně létáš.pak jsou modely plné problému,uprav a ladění a dle mého názoru,spíš než že se podaří něco učelně upravit,dotrimovat-odladit,páč to jsou většinou dost zásadní ujetosti v chování modelu,spíš si na to řízení časem provozovatel tak nějak zvykne,párkrát už se mi stalo,že mi nějaký z mých modelu tak nějak přirostl k srdci a chodil jsem s ním létat nejčastěji-ladil tuningoval užíval si jeho neskonalých kvalit letového projevu,pak visel třeba rok na stěně,já s ním opět vyběh ven a nechápal,jak jsem moch s tou šunkou někdy létat.Věřím,že každý výrobce se nějakou měrou pokusí před sériovou výrobou alespon nějakou tu upravu prototipu provést a do světa pak jde to nejmenší zlo z možného,pokud jde o maketky a zvláště malé,tak má bohužel svázané ruce tvarem předlohy-což je právě ten prodejní motor celého záměru :cry: Samozřejmě,že pujde udělat jiné křídlo,jinou výškovku,vepředu zbrousit bachratý trup,zadek protáhnout uhlíkovkou a konečně to bude létat dobře,jenže to nebude vypadat jako ASW.prekérní situace.

Souhlasím s tebou Pepine, dělat jiný typ z toho nebudu, ani tvarovat trup (jen potáhnout zespodu), předělám náhon výškovky (servo ve směrovce), lepší motor na 3S a "něco" s křídlem, minimálně aby bylo čtyřservové.
S tím "parchantěním" nelítaných modelů vím o čem mluvíš, jak nelítám nějaké dva týdny třeba se svým Me-163 Komet, tak mi pak měknou kolena a říkám si jak je to možné, dyť to bylo takové docela hodné éro... :-)
No a že výrobce ( a to i renomovaný) vždycky vypustí to nejlepší možné si myslím že nemusí být tak úplně pravda, například tisíce zvětšovaných směrovek u ES mluví jasně :)
pepin

#58 Příspěvek od pepin »

Rimr napsal:

například tisíce zvětšovaných směrovek u ES mluví jasně

Nemáš pravdu,to ero je pro začátečníky,proto ta malá kormidla-abys to zase až tak nemohl řídit,to má svuj učel,i při chaotickém tahání za páky se zas tak moc neděje a o to výrobci šlo,to že někdo nepochopil,že už má mít dávno jiný model-obratnější s větším kormidlem a upravuje model školní je věc jiná.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od RiMr »

pepin píše:Rimr napsal:

Nemáš pravdu,to ero je pro začátečníky,proto ta malá kormidla-abys to zase až tak nemohl řídit,to má svuj učel,i při chaotickém tahání za páky se zas tak moc neděje a o to výrobci šlo,to že někdo nepochopil,že už má mít dávno jiný model-obratnější s větším kormidlem a upravuje model školní je věc jiná.

Može byt :wink:

Já jsem ale s ES taky lítal a přišlo mi že ta směrovka je fakt tupá... A myslím že ES úplnému začátečníkovi nachystá víc překvapení, než "ostrá" směrovka. ES na mě nikdy nepůsobil dojmem modelu který se "nemusí řídit". Po pravdě řečeno, mě osobně třeba EGE přijde jako podstatně hodnější éro... Nebýt toho motoru v čumáku, tak ho začátečníkům doporučuju rovnou... :-)
pepin

#60 Příspěvek od pepin »

RiMr píše:
pepin píše:Rimr napsal:

Može byt :wink:

Já jsem ale s ES taky lítal a přišlo mi že ta směrovka je fakt tupá... A myslím že ES úplnému začátečníkovi nachystá víc překvapení, než "ostrá" směrovka. ES na mě nikdy nepůsobil dojmem modelu který se "nemusí řídit". Po pravdě řečeno, mě osobně třeba EGE přijde jako podstatně hodnější éro... Nebýt toho motoru v čumáku, tak ho začátečníkům doporučuju rovnou... :-)

Ono je hlavně uplně zbytečné-teda,pokud to nedělá člověk jen tak pro zábavu,že si chce tu něco potunit,tu něco upravit nějak moc se zabývat výkoností daného modelu,vždy se dá pořídit něco jiného a lepšího,u začátečnického modelu je duležité aby posloužil svému základnímu učelu-vydržel co nejvíc ran,proto ta tlačná vrtule a bachratý čumák ,aby vždy bylo možné to co sesbíráš ze země,nějak řešitelně poslepovat a pokud možno nemít možnost při tom lepení pomrvit co je funkční,což v případě třeba EG komplikuje právě ta vrtule v čumáku.No a pak je to jasný,co nejdřív pořídit nejlépe nějakého 3d akrobata alespon na 50ku spalovák,toho rozmastit hned při záletu,tím si trochu ujasníš co je asi tak pro tebe v součastné době reálné a co je zatím ne, no a ti poučitelní už pak jdou pěkně kruček po kručku dopředu :lol:
Odpovědět

Zpět na „Větroně“