Pad vetrona v dosledku polievania travy?

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
Mrca

#16 Příspěvek od Mrca »

Také mám tuto zkušenost: včera večer jsem létal nad fotbalovým hřištěm (bylo minimálně 32 st.). Bylo tam zapnuté kropení celého hříště. Létal jsem Easy Starem nad plochou. Ve výšce asi 60 m, létalo to výborně, ale když jsem zalétl nad trávník, že budu přistávat, tak ve výšce asi 5 - 10 m, letadlo se náhle propadlo dolů a tvrdě dopadlo. Jelikož jsem o tomhle četl v předchozích odstavcích a vzpomněl na to, udělal jsem nový start a dopadlo to opět úplně stejně (3x za sebou). Určitě bylo toto způsobeno ochlazeným vzduchem studenou vodou a tím bylo zamezeno stoupavým proudům. Letadlo přežilo s menším pochroumáním.
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od lakotamm »

Pristával si na to isté miesto? Zdá sa, že to tak fakt funguje... Vzduch sa nad zemou pomaly stáča do vodorovného smeru. Zdá sa, že ti zo zadu fúkol do krídla...
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Vigo »

No jak jsem psal, určitý vliv odpařující se vody a chladnějšího vzduchu bych nepodceňoval, ale že by to kvůli tomu padalo. Jak by pak asi létaly třeba Hydroplány? Nad vodou to prostě jen nenosí :-)
Abu
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Abu »

To by ses divil jaky muzou byt nad rybnikem pekny turbulence, pred tejdnem jsem lital s Canadairem (120cm) na rybniku zhruba 600x400m, prazilo slunicko a trochu pofukovalo (do 3m/s). Obcas to s modelem pekne zacvicilo, nastesti tak ve 2m nad hladinou uz byl klid, takze start a pristani vpohode.
Ale ze by tam vzduch nejak celoplosne "padal dolu" a "aerodynamika nefungovala" to zase fakt ne. :wink:
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
razzo

#20 Příspěvek od razzo »

ja som sa teda na zaklade vasich odpovedi utvrdil ze ta situacia nastala kombinaciou prudenia chladneho vzduchu a mojich zaciatocnickych skusenosti. Proste som v tej malej vyske nestihol zareagovat. Som ale zato o poznanie bohatsi a urcite budem aj take anomalie brat pri poletovani v uvahu. A teraz uz iba vela trenovat a ked stopercentne zvladnem tu moju mrsku tak skusim nejake dalsie poletovadlo. Este raz dakujem
ASW28 RTF od pelikana
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od lakotamm »

Jednoznačne keď sa pristáva, treba ísť na vyššej rýchlosti a až 1-2m nad zemou spomaliť. Predísť sa dá tomu len takto... :roll:

Edit:
A treba kontrolovať vietor. Pristávať vždy proti vetru! :wink:
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
razzo

#22 Příspěvek od razzo »

lakotamm : dik za upozornenie ale pristavam do cca 1,5m psenice a s tym problem absolutne nemam, ale viem ze musim vzdy pristavat proti vetru...
Ale dnes nove zistenie... Bol som si pred chvilou zalietat a po cca 30 s letu sa mi nad polom znicoho nic zrutilo lietadlo strmhlav dole... ked som ho nasiel asi 150m odo mna tak som zistil ze je zlomeny trup, co sa da opravit , ale takisto som zistil ze je utrhnuta antena cca centimeter za rx. Takze je dost mozne ze aj ten predchadzajuci pad mohol byt sposobeny tym ze vypadol signal koli porusenej antene....
Ako ju mam opravit? pozeral som v prijmaci, tam je naletovana na dosku a nechce sa mi to nanovo prepajkovavat kedze sa mi v poslednej dobe dost trasu ruky :D
ASW28 RTF od pelikana
petertn
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od petertn »

to by pri vypdku urcite neprepadlo, bol to ten chladny vzduch z polievania.
na easy stare som padol zopar x a nakoniec to bol ten tamya konektor - napajaci. hned som vymenil za dutinky.
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
Libor
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Libor »

Protože tato diskuze stále pokračuje a stále se tu zmiňuje jako příčina pádu letadla přelet nad zavlažováním a úvahy o silném svislém proudění vzduchu, musím sám za svou osobu prohlásit, že to je nesmysl.

Kolik vody se při takovém kropení odpaří, jaká energie se k tomu spotřebuje a jak silné proudění to může vyvolat? Proč velké letadlo letí i při průletu clonou deště (déšť vypadávající z řady mraků)? Proč nic takového nepozoruji ve velkém letadle při přeletu mnohem výkonnějšího zavlažování polí. Proč nic takového nepozoruji když přelétávám s 300g házedlem zavlažování zahrady v sousedství našeho letiště?

Při projevech konvekce (http://cs.wikipedia.org/wiki/Proud%C4%9Bn%C3%AD_tepla) / "termiky" v ovzduší vznikajících rozdílným ohřevem zemského povrchu hrají roli větší energie a mnohem větší vzduchové hmoty a přesto jsou stoupáky / klesáky v řádech jednotek metrů za sekundu.

Příčinou pádu je tak podle mého skromného názoru nedostatečná rychlost, nepřizpůsobení letu podmínkám - let v turbulenci mezi domy, klesání do menší výšky kde je menší vítr a podobně. :)
coro

#25 Příspěvek od coro »

Vraj v tropických oblastiach si občas nepripútaní cestujúci rozbijú hlavy pri prelete takým prúdom vzduchu? To ale nie sú jednotky m/s ale desiatky.
Súhlas že samotné polievanie asi lietadlá nezhadzuje, ale zase v horku v lete tam mohol byť slušný rozdiel teploty, takže si netrúfam kategoricky to vylúčiť..
Ale podstatou mohli skorej byť víry okolo domov, už sa tu nedávno rozoberalo lietanie na kraji lesa a riziko s ním spojené (pre dospelé vetrone)..

Najpodstatnejšie má byť poučenie, že to môže spadnúť kedukoľvek (aj na technické chyby a vady komponentov) a preto sa lieta tak aby to ani v najnevhodnejšom momente (ala Murphy) nikoho netrafilo. A radšej ani nič, ani platiť za nejaké čelné sklo na Cayene by nepotešilo.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od kocour »

Nechtěl jsem už sem psát. Libor má pravdu. K přetažení a pádu po křídle u větroně jako ASW 28 dojde velmi snadno a nemusí tomu pádu ani předcházet nějaké mávání s kormidly. Všeobecně tyhle modely s malou hloubkou na koncích křídla se musí držet víc na rychlosti. Jak už jsem napsal dřív, při letu v malé výšce, kde se dá očekávat přízemní turbulence, není dobré letět na minimálce ( to až těsně před dosednutím ). Těch přetažení při nasazení na přistání jsem viděl víc a taky jsem nějaké sám vyrobil.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
petertn
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od petertn »

mam podobnu skusenost s easy starom, preto to tvrdim, pekny pomaly prelet, ktory praktizujem nad suchym polom je bez problemu, ale nad cerstvo poliatou plochou, alebo polievanou je to problem, musim pridat inac by som oral :-) ale hovorim o vyske preletu cca do 5-6 m vysky :-) a na malej rychlosti a za bezvetria. vo vacsej vyske alebo ked pofukuje aj jemny vetrik som to nepozoroval.
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od lakotamm »

Je pravda, že ani ja som sa ešte s týmto nestretol, takže len teoretizujem. :wink:

Práve kôli turbolenciám som sa pýtal na rýchlosť - bolo však písané dostatočná, tak som ďalej neriešil. :roll:

Je možné, že to bola kombinácia týchto dvoch javov - model išiel po vetre (turbolencie - vietor otočený o 180°) blízko pádovky a ešte sa k tomu pridal microburst - aspoň to si ja myslím.

Nech mi to vychádza ako chce, stále to tam však hrá nejakú rolu...

Keby, že vieme aké veľké množstvo vody bolo vystrekované pri akej teplote, dalo by sa to pekne krásne vypočítať... :wink:

A ak k tomu pridáš tie strechy domov - počítajme, že slnko zohrieva u nás zem výkonom 1100W na m2 a plocha pohltí 80% máš najmenej 800W m2. Strecha najmenej 4x5m je 20m2 - 16 000W. To je riadne vykurovanie...

Idem skúsiť vypočítať, ako rýchlo stúpal ten vzduch... :wink:
pepin

#29 Příspěvek od pepin »

petertn píše:mam podobnu skusenost s easy starom, preto to tvrdim, pekny pomaly prelet, ktory praktizujem nad suchym polom je bez problemu, ale nad cerstvo poliatou plochou, alebo polievanou je to problem, musim pridat inac by som oral :-) ale hovorim o vyske preletu cca do 5-6 m vysky :-) a na malej rychlosti a za bezvetria. vo vacsej vyske alebo ked pofukuje aj jemny vetrik som to nepozoroval.

Ono to tak jednoznačné-suché-dobré-mokré špatné nebude,pokud to nad suchým polem letí,nebo ještě lépe stoupá,tak je to pouze v dusledku vzestupného proudu a notné dávky štěstí,že se model nachází právě v tuto chvíli na tomto místě,pokud necháš model stoupat tak děláš velice dobře,ponevadž tato situace nebude trvat věčně,teplý stoupavý proud musí nutně nahradit dříve,nebo později klesavý-chladný vzduch,aby se celý cyklus mohl opět opakovat,tato výměna sebou přináší vítr,pokud nelétáš nad hlavou,tak ho nemusíš ani pocítit,ale určitě někde pofukovat bude a to možná chvilku z jedné,pak z druhé strany,pokud se zrovna prožene zužením mezi domy-ulicí tak se určitě bude i nějak točit,takže takové místo nebude pro létání to pravé,zvláště na malé rychlosti.Opravdu ale funguje,pokud chodíš létat stále na jedno místo že ty bubliny-stoupáky budou v určitém ročním období v závislosti na povrchu pudy stoupat v ruzných intervalech vždy z toho samého místa-z toho samého pole .
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od lubo1 »

lakotamm píše::

Prekontroloval by som celú innštaláciu, opravil anténu, skontroloval, či sa ti niekde nezasekáva tiahlo, v týchto horúčavách by som pozrel aj chladenie......
Ja som s kolegovým ASW dvakrát zažil zaseknuté jedno krídelko v hornej polohe......
Chladenie sme riešili ako prvé - predsalen model je z izolačného materialu..... Chod bowdenov som tieź prekontroloval a opravil. Problém môžeš mať napr s povoleným blimpom na serve výškovky.......
Ten zázračný prevod v krídlach sa zesekával v krajných polohách.....
Edit
Sorky, asi som tu pomotal viac príspevkov dohromady......
Odpovědět

Zpět na „Větroně“