Velikost listů - jaký je rozdíl
Velikost listů - jaký je rozdíl
Ahojda. Jaký je rozdíl když se dají na vrtulník větší listy? Mám na 450 - 315mm, patří tam i 325mm. Předpokládám, že bude lépe reagovat, ale nevím zda třeba i neposlouchat, vyplatí se to vůbec. Nebo jaké používáte. Díky
Re: Velikost listů - jaký je rozdíl
knedlifek píše:Ahojda. Jaký je rozdíl když se dají na vrtulník větší listy? Mám na 450 - 315mm, patří tam i 325mm. Předpokládám, že bude lépe reagovat, ale nevím zda třeba i neposlouchat, vyplatí se to vůbec. Nebo jaké používáte. Díky
"....Jaký je rozdíl když se dají na vrtulník větší listy?...."
Použitím větších listů na vrtulníku se většinou docílí jedné kladné vlastnosti a spousta dálších - bohužel špatných vlastností
Ta jediná pozitivní spočívá ve vylepšení letových vlastností (zmenší se plošné zatížení na disk rotoru, a heli dostane takovej "dospělejší" nádech je stabilnější........
Ty dálší (špatné vlastnosti) keré v by tě měli odradit od nanundání delších listů spočívají v daleko větší energetické náročnosti (baterky budou dostávat na zadek víc než by si zasloužily - dřív je zničíš)
Pak dále tu máme dimenzi jednotlivých dílů keré by nemuseli být už bespečné (pokud by to vůbec vydržely)
A pak nutnost (ve většině případů) prodloužit ocasní trubku - neboli zabránit kolizi listů nosného rotoru s listy vyrovnávacího rotoru.... A to kolikrát taky dobře nejde - nebo jde ale nepočítej s tim že to bude ".... Hup na krávu a tele je hotvý...." je to holt po někud pracnější a potřebuješ mít k tomu alespoň nějaké zkušenosti.......... (nemusíš ale s nima to bude levnější)
"....vyplatí se to vůbec. ....."
Ne..... je stim dost sraní a u velikosti "450" je výsledek dosti nejistý.....
"....Nebo jaké používáte....."
http://hobbyeshop.cz/inshop/rc-modely-v ... lades.html
(je to jen moje doporučení nikoli moje zkušenost .... !!!! )
NEBE - PEKLO - RÁJ (...prej zlatá prostřední cesta
...)
T-rex 500 CF-> po ráně ->GF
AURORA 9
easy copter XS metal (na domácí acro)
AURORA 9
-
Mad_Box
- Kontaktovat uživatele:
Ono je to mnohem složitější. Jde všeobceně o konstrukci listu. Existují 350 se kterými budeš mít spotřebu menší než s 325 a letové vlastnosti lepší, jenže jsou tak náročné na kvalitní mechaniku vrtulníku že je na 80% helin prostě nejde použít. Další věcí je šance potkání vertulky a listu.
Já mám DIY MidiTitana na kterém létám 350 listy. Rozdíl oporti 325 je neskutečný mnohm lépe zasekává a jde za kolektivem. Ale mehcanika musí být perfektně seřízena protože Outrage 350 jsou šíleně ostré listy a mají problémy udržet stopu. S použitím KOK 350 je to už lepší. Na věttší listy totiž stačí menší otáčky.
Je to alchymie a je nutné to vyzkloušet.
Já mám DIY MidiTitana na kterém létám 350 listy. Rozdíl oporti 325 je neskutečný mnohm lépe zasekává a jde za kolektivem. Ale mehcanika musí být perfektně seřízena protože Outrage 350 jsou šíleně ostré listy a mají problémy udržet stopu. S použitím KOK 350 je to už lepší. Na věttší listy totiž stačí menší otáčky.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
Mad_Box píše:Ono je to mnohem složitější. Jde všeobceně o konstrukci listu. Existují 350 se kterými budeš mít spotřebu menší než s 325 a letové vlastnosti lepší, jenže jsou tak náročné na kvalitní mechaniku vrtulníku že je na 80% helin prostě nejde použít. Další věcí je šance potkání vertulky a listu.
Přesně tak..... ALCHYMIE šílená a stojí to i poměrně dost financí než si můžeš říct "..tohle je onon..."
i já na něco podobnýho měl chuť ale tak nějak dříve chyběly zkušenostě a radši jsem se na to vybod - já vim sem srab ale co naděláte
...)
AURORA 9
AURORA 9
1ondra9 píše:knedlifek píše:Ahojda. Jaký je rozdíl když se dají na vrtulník větší listy? Mám na 450 - 315mm, patří tam i 325mm. Předpokládám, že bude lépe reagovat, ale nevím zda třeba i neposlouchat, vyplatí se to vůbec. Nebo jaké používáte. Díky
"....Jaký je rozdíl když se dají na vrtulník větší listy?...."
Použitím větších listů na vrtulníku se většinou docílí jedné kladné vlastnosti a spousta dálších - bohužel špatných vlastností
Ta jediná pozitivní spočívá ve vylepšení letových vlastností (zmenší se plošné zatížení na disk rotoru, a heli dostane takovej "dospělejší" nádech je stabilnější........
Ty dálší (špatné vlastnosti) keré v by tě měli odradit od nanundání delších listů spočívají v daleko větší energetické náročnosti (baterky budou dostávat na zadek víc než by si zasloužily - dřív je zničíš)
Pak dále tu máme dimenzi jednotlivých dílů keré by nemuseli být už bespečné (pokud by to vůbec vydržely)
A pak nutnost (ve většině případů) prodloužit ocasní trubku - neboli zabránit kolizi listů nosného rotoru s listy vyrovnávacího rotoru.... A to kolikrát taky dobře nejde - nebo jde ale nepočítej s tim že to bude ".... Hup na krávu a tele je hotvý...." je to holt po někud pracnější a potřebuješ mít k tomu alespoň nějaké zkušenosti.......... (nemusíš ale s nima to bude levnější)
"....vyplatí se to vůbec. ....."
Ne..... je stim dost sraní a u velikosti "450" je výsledek dosti nejistý.....![]()
"....Nebo jaké používáte....."
http://hobbyeshop.cz/inshop/rc-modely-v ... lades.html
(je to jen moje doporučení nikoli moje zkušenost .... !!!! )
Tak už to tady máme zase
- gamer007
- Kontaktovat uživatele:
Docela rád bych taky na svém MT SE vyzkoušel 350mm listy. Je k tomu potřeba prodloužit nějak ocas? A když ted točim 3100rpm na 13T tak by asi bylo dobrý přejít na 12T či 11T? Jestliže říkaš že je to neskutečnej rozdíl, tak bych to fakt rád okusil. Jen mám docela měkkou hlavu, gumy v hlavě jsem měnil, ale stejně jsou po pár letech zase vyžvejkaný, to by bylo asi potřeba přitvrdit že? Někde jsem slyšel, že 3D piloti dávaj místo gum epoxid, je to možný?
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
Futaba T8FG,GT3C
Troll píše:..... S dobrými kratšími listy se létá lépe jako z dlouhými špatnými. A můj osobní názor: pro většinu smrtelníků v začátečnickém a mírně pokročilém stádiu nemá moc smysl řešit rozdíl letových vlastností listů 315 a 325 mm. Tady bych preferoval použít dobré ( nemusí to být však špičkové ) listy hlavně za přijatelnou cenu.........
Víš, tohle je docela nic neříkající informace,
bylo by lepší dát tomu klučinovi alespoň tip na
nějaký listí- který dobrý - který špatný a na co si dát pozor
- vim, je to hodně o tom, co komu sedí a nedá se řict A nebo B .......
příspěvek byl upraven:
V jednom ale s tebou souhlasím naprosto - "....pro většinu smrtelníků v začátečnickém a mírně pokročilém stádiu nemá moc smysl řešit rozdíl letových vlastností listů 315 a 325 mm. Tady bych preferoval použít dobré ...."
i když je zase problém v tom co jsem psal hore - jak se má začátečník v těch listech zorientovat - koupí 325mm Radixů sice nic nezkazí ale .....
Naposledy upravil(a) 1ondra9 dne pát 02.07.2010 10:43, celkem upraveno 1 x.
...)
AURORA 9
AURORA 9
-
Mad_Box
- Kontaktovat uživatele:
Třída 350mm:
KOK chodí velmi dobře jsou chováním podobné 325 ale lépe jdou za kolektivem.
Outrage uhlík velmi ostré a většina mechanik na nich neudží stopu, ale za letu je neskutečné maso.
Outrage vhodné pro začátečníka stačí jim velmi malé otáčky úžasně autorotují.
A nyní třída 325:
KOK vyhovují mi nejvíce ze všech 325 jsou ostré na kolektivu a řízení je s nimi takové tvrdší velmi dobré na 3D
MSC champion extrémně obratné a přitom líné na kolektiv dle mého hodně nevyvážené chování ale jsou celkem stabilní
Radix hezky vedou v obratech, reakcí na kolektiv něco mezi KOK a MSC-Ch
Různé dřeváky a lamináty neznámých značek-obvykle problém s vyvážením, sebevrah kdo je roztočí na 3000 chování je takové nevyzpytatelné a záleží na každém zda má chuť riskovat ušetřením 100Kč
Na závěr:
V momentě kdy se pilot dopracuje na úroveň že je pro něj jakýkoliv tuning či výměna listů za lepší nutná na to přijde sám a sám bude vědět co chce. Dokud sám nevím co chci nejsem na takové úrovni abych dané úpravy využil. Samozřejmě toto platí pokud je dobrý základ, který je seřízen od někoho zkušeného.
KOK chodí velmi dobře jsou chováním podobné 325 ale lépe jdou za kolektivem.
Outrage uhlík velmi ostré a většina mechanik na nich neudží stopu, ale za letu je neskutečné maso.
Outrage vhodné pro začátečníka stačí jim velmi malé otáčky úžasně autorotují.
A nyní třída 325:
KOK vyhovují mi nejvíce ze všech 325 jsou ostré na kolektivu a řízení je s nimi takové tvrdší velmi dobré na 3D
MSC champion extrémně obratné a přitom líné na kolektiv dle mého hodně nevyvážené chování ale jsou celkem stabilní
Radix hezky vedou v obratech, reakcí na kolektiv něco mezi KOK a MSC-Ch
Různé dřeváky a lamináty neznámých značek-obvykle problém s vyvážením, sebevrah kdo je roztočí na 3000 chování je takové nevyzpytatelné a záleží na každém zda má chuť riskovat ušetřením 100Kč
Na závěr:
V momentě kdy se pilot dopracuje na úroveň že je pro něj jakýkoliv tuning či výměna listů za lepší nutná na to přijde sám a sám bude vědět co chce. Dokud sám nevím co chci nejsem na takové úrovni abych dané úpravy využil. Samozřejmě toto platí pokud je dobrý základ, který je seřízen od někoho zkušeného.
Raptor E700 (MSH Brain)
Ano to je vystizny. Zkratka cil se urcuje podle potreby kterou jasne citim a dokazu specifikovat, pokud zatim aspon u me tohle nenastalo tak nemusim zatim ani prilis resit zkouseni ruznych znacek a uz vubec ne ruznych delek.
Stejne v neposledni rade je to ciste subjektivni zalezitost a k nejakymu vseobecne platnymu reseni pro vsechny se na tady foru nedobereme.
Stejne v neposledni rade je to ciste subjektivni zalezitost a k nejakymu vseobecne platnymu reseni pro vsechny se na tady foru nedobereme.
Osobní zkušenosti:
Spotřeba energie je u listů 325mm (Minititan) a 360mm (CopterX CX480) stejná. T.j. při stejném letovém čase vysají z aku tutéž kapacitu. Motory, regulátory, převodový poměr i křivky plynu a kolektivu mám na obou kvedlačkách stejné. Letová hmotnost je u obou asi 930g. Listy laminátové no name. CX480 zřejmě létá na maličko nižším úhlu náběhu.
Rozdíl mezi 315 a 325mm na MT jsem nezaznamenal žádný. Při těchto průměrech rotoru mají mnohem větší vliv vlastnosti konkrétních listů než 1cm délky.
CX480 je mnohem ostřejší na pilotáž ve všech ohledech (páky serv stejné, serva HD1810 na obou). Pro začátečníka je tedy prodlužování listů k ničemu, pro akrobacii přínos. 3D nelítám a nebudu.
Spotřeba energie je u listů 325mm (Minititan) a 360mm (CopterX CX480) stejná. T.j. při stejném letovém čase vysají z aku tutéž kapacitu. Motory, regulátory, převodový poměr i křivky plynu a kolektivu mám na obou kvedlačkách stejné. Letová hmotnost je u obou asi 930g. Listy laminátové no name. CX480 zřejmě létá na maličko nižším úhlu náběhu.
Rozdíl mezi 315 a 325mm na MT jsem nezaznamenal žádný. Při těchto průměrech rotoru mají mnohem větší vliv vlastnosti konkrétních listů než 1cm délky.
CX480 je mnohem ostřejší na pilotáž ve všech ohledech (páky serv stejné, serva HD1810 na obou). Pro začátečníka je tedy prodlužování listů k ničemu, pro akrobacii přínos. 3D nelítám a nebudu.
knedlifek píše:Ahojda. Jaký je rozdíl když se dají na vrtulník větší listy? Mám na 450 - 315mm, patří tam i 325mm. Předpokládám, že bude lépe reagovat, ale nevím zda třeba i neposlouchat, vyplatí se to vůbec. Nebo jaké používáte. Díky
Ahoj. Na 450 sem měl 315align Carbon(uhlíková tyčová výztuha jen - žluto černé). Byly to hodně divné listy všelijak zohýbané, zjistitelné až po nasazení 325D align a to tak, že sem musel uplně přenastavit táhla na hlavě.., ale s tím rozdílem ze s 325D v celém rozsahu kolektivu mají stejnou stopu.. A neni treba to řešit nějakou plus mínus nesymetrií na hlavě
- Kenny McCormick