Novinka Walkera CB180D, RTF, 2.4GHz

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
mamoulian

#631 Příspěvek od mamoulian »

ifin píše:
mamoulian píše:Mám naprosto stejné problémy.Dvakrát sem si myslel,že je to rukama,ale napotřetí mi bylo jasné,že je to ve vrtulníku.Pravidelně se to stává,když létám větší kolo s čumákem pořád jedním směrem.Když se pozadu vrací,nakloní se na ocas a je vymalováno.
Tento vrtulník je velké zklamání,do předu letí dost neochotně,krátký dosah přijímače a další drobnější chyby.Škoda,že v době,kdy sem jí kupoval,nebylo víc příspěvků,kde by se tyto chyby probíraly.Mohl sem trochu připlatit a koupit něco osvědčenějšího.Takhle je na jiný vrtulník málo peněz. :(

Souhlas. Ten dopředný pohyb jde zrychlit delším ramínkem na servu a posunutím těžiště trochu dopředu. Výchylky serv je vhodné (nebo spíš nezbytné) dát na maximum, ramínko stabilizátoru na druhou nebo třetí dírku. No a silnější motor...

Ramínko na servu jsem nezkoušel,Výchylky na max. a stab.na třetí mám snad už od začatku.
Motor do toho dávat nebudu,nechci do toho investovat ani korunu.
mamoulian

#632 Příspěvek od mamoulian »

1ondra9 píše:
mamoulian píše:.........když létám větší kolo s čumákem pořád jedním směrem.Když se pozadu vrací,nakloní se na ocas a je vymalováno.
.............. letí dost neochotně................

A zeptám se tě - jestli můžu

Když s vrtulníkem visíš a chceš letět dopředu tak vrtulníček je jakoby neochotný letět tam kam chceš že ano? po chvilce ale jakoby poslechne a letí požadovanym směrem ovšem pořád dopředu nepoletí i když držíš páčku pořád......... ten stabilizátor v podsttě vyrovnává moment tahu rotoru a vrtulník začne spomalovat ty pustíš páčku necháš jí v "neutrálu" a najednou se to stane..... vrtulníček začne couvat nebo se začne propadávat po boku dolů - pro dálší zásahy do řízení neovladatelný a končí to pádem .......

je to alespň trochu tak nějak jak jsem to víše popsal? ;-)

No reaguje na všechny směry celkem "svižně" Jen dopředu jde ze všech směrů nejpomaleji.Proti sebeslabšímu větru to nedá a spíš začne couvat.(pokud se ho nepovede alespoň zasatvit proti větru).
Nejlepší co je ve chvíli kdy vítr nepřetlačí otočit ocasem proti větru a odcouvat to.Tohle mi vždy vyšlo.
Jinak když vrátím páčku na střed po"letu" dopředu,chvíli pokračuje a pak se zastaví a visí.Případně je ho třeba trochu ustálit,ale rozhodně jde ovládat.
Karel_st

#633 Příspěvek od Karel_st »

Chlapi, kdo poradí?
Máme 180tku asi 4 měsíce, za tu dobu jsme dokoupili něurekom ocasních vrtulek, nové nezničitelné listy vrtule, 2x lyžiny a hlavní rám. Při tom jsem musel samozřejmě celou mašinu rozebrat a znovu sestavit.
Před výměnou rámu se občas vrtulník ve visu nebo v pomalém pohybu vpřed/vzad rozkmital v podélném směru (ve směru letu). Létám v místnosti. Myslel jsem, že to je ulomením úchytů na main frame, ale dělá to i po jeho výměně. Nemáte povědomí, proč to dělá? Létám nízko, vždycky přistanu, ale nerad bych, aby mě to potkalo venku nebo ve větší výšce.
Díky za vaše názory a rady.
Karel
mamoulian

#634 Příspěvek od mamoulian »

Karel_st píše:Chlapi, kdo poradí?
Máme 180tku asi 4 měsíce, za tu dobu jsme dokoupili něurekom ocasních vrtulek, nové nezničitelné listy vrtule, 2x lyžiny a hlavní rám. Při tom jsem musel samozřejmě celou mašinu rozebrat a znovu sestavit.
Před výměnou rámu se občas vrtulník ve visu nebo v pomalém pohybu vpřed/vzad rozkmital v podélném směru (ve směru letu). Létám v místnosti. Myslel jsem, že to je ulomením úchytů na main frame, ale dělá to i po jeho výměně. Nemáte povědomí, proč to dělá? Létám nízko, vždycky přistanu, ale nerad bych, aby mě to potkalo venku nebo ve větší výšce.
Díky za vaše názory a rady.
Karel

Možná nastavená moc velká citlivost gyra.Nebo někde přidrhává jedna s hřídelí.Těžko říct.
Karel_st

#635 Příspěvek od Karel_st »

Díky za tip.
Ještě se zeptám, kde bych našel to gyro? V přijímači? A jak se to šteluje?
ifin

#636 Příspěvek od ifin »

Karel_st píše:Díky za tip.
Ještě se zeptám, kde bych našel to gyro? V přijímači? A jak se to šteluje?

Jo, je to na přijímači. Jsou tam dva šroubky, jeden je citlivost gyra a druhý rozsah serv a jsou u nich šipky plus a mínus. V návodu to tuším je popsáno. Jen mi není jasné, co ti to dělá. Cuká ocas do stran, nebo se houpe vrtulník dopředu dozadu? Jestli cuká ocas, tak to klidně může být zadní motorek těsně před smrtí...alespoň mě to tak vždycky dělalo (mám tam už třetí).
Nelítá to? A zkusili jste to nakopnout?
Karel_st

#637 Příspěvek od Karel_st »

Aha, tak to je maso. Kmitá to vpřed-vzad.
Jsou nějaké postupy jak eliminovat zdroj potíží? Jsou nějaké fígle, jak postupně vyloučit gyro nebo motorek jako příčina jevu?
Díky.
ifin

#638 Příspěvek od ifin »

Karel_st píše:Aha, tak to je maso. Kmitá to vpřed-vzad.
Jsou nějaké postupy jak eliminovat zdroj potíží? Jsou nějaké fígle, jak postupně vyloučit gyro nebo motorek jako příčina jevu?
Díky.

Tak to není gyro (to ovlivňuje pohyb do stran), ani zadní motorek. Možná špatně vyvážený model. Zkus tam dát baterku a pak ho zvedni za střed hlavního rotoru, pokud se někam nakloní (dopředu nebo dozadu), tak zkus posunout baterii opačným směrem. Jinak myslím, že v té nové 180Z je už gyro, které řeší i tohle (3 axis gyro).
Při řízení reaguj plynule, žádné zběsilé páčkování - to ho spolehlivě rozhoupe.
Karel_st

#639 Příspěvek od Karel_st »

OK, dík. Tu baterku zkusím a víc se zaměřím na to rumplování s kniplem, možná tam, ač si to teď neuvědomuju, je ten zakopanej pes.
Moc díky. :D
mamoulian

Tail motor

#640 Příspěvek od mamoulian »

Tak přesně 30 baterek a tail motor opět odešel.Kaký motor by šel použít z toho Free spirita? ten zadní co se dodává jako komplet ocas?
Už sem jen v motorech za cca 900Kč což je pěkně prdelní na 6měsíců u mixéru za 3000Kč. Na nový vrtulník mít asi brzy nebudu,tak čekám až budou u nás dostupné díly na "Z"ko a prozkoumám,jak náročné by bylo zbavit se tail motoru,případně to předělat ještě na AC. Tuším ,že se zblázní a vůbec se to nevyplatí.
ifin

Re: Tail motor

#641 Příspěvek od ifin »

mamoulian píše:Tak přesně 30 baterek a tail motor opět odešel.Kaký motor by šel použít z toho Free spirita? ten zadní co se dodává jako komplet ocas?
Už sem jen v motorech za cca 900Kč což je pěkně prdelní na 6měsíců u mixéru za 3000Kč. Na nový vrtulník mít asi brzy nebudu,tak čekám až budou u nás dostupné díly na "Z"ko a prozkoumám,jak náročné by bylo zbavit se tail motoru,případně to předělat ještě na AC. Tuším ,že se zblázní a vůbec se to nevyplatí.

Já sem použil zadní motor napřímo z Esky Honey Bee CP3 (cca 120 Kč), k tomu chladič (cca 30 Kč) a držák za asi 80 Kč. Jo a nejdřív jsem to zkoušel s originál třílistou vrtulí u které jsem pokrátil listy, pak jsem tam dal originál dvoulistou za asi 80 Kč. Sečteno podtrženo je to ivestice za cca 310 Kč.

Jinak celkově jsem už vyměnil 3 sady listů rotoru, asi 4 zadní vrtulky a 3 zadní motory (než jsem přešel na pohon napřímo), 1 kolečka přistávací, 1 kapotáž, 2 držáky na baterku (sakra křehký materiál!)
Shořatá řídící jednotka nahrazena použitou z koaxiálu Carson, vyměněn hlavní a zadní motor za motory pro HB CP3. Převodové kolo z Carson. Ač mám verzi Q, tak jsem se rozhodl koupit sáňky z D-čka (větší pevnost a stabilita). No nekupte to za ty prachy...
mamoulian

kabely od baterie

#642 Příspěvek od mamoulian »

Komu už vadí neustálé odírání drátů od batetie při jejím vyndyvání a vládání,řešení je koupit držák na scorpio 1-21.Má to bez příček.
petsild
Kontaktovat uživatele:

řešení

#643 Příspěvek od petsild »

Karel_st píše:Aha, tak to je maso. Kmitá to vpřed-vzad.
Díky.

Ahoj,
tvůj problém pohupování vpřed vzad... způsoben zvětšení vůle uložení části blade holder http://www.rcking.eu/walkera-cb180d/315 ... -z-03.html, ke všemu unavené gumové okroužky držící ocelovou osu. Zároveň vše funguje jako tlumení tlaku na rotorové listy a když je unavený má za následek tuhle vadu houpání. Pet
petsild
Kontaktovat uživatele:

Re: Ztráta výkonu.

#644 Příspěvek od petsild »

petsild píše:Ahoj,
tak mi vrťas začal blbnout :( po cca 30s ztratí výkon a začne se propadat. Baterie jsem vyloučil mám celkem tři a jev se projevuje na všech podobně. Motor a baterie se dost zahřívají po chvilce asi minutě plácání na vzduchovém polštáři.
Při měření na odpor hlavní motor téměř ve zkratu bude chyba měření, zato napětí regulace měřeno naprázdno bez nasazených listů vypadá naprosto v pořádku do motoru jde téměř 8V při max. Nechci si vůbec připustit, že vada bude v přijímači 4V1, nedávno reklamoval kvůli slabému dosahu.

Dnes mohl konečně potvrdit, že vada ztráty výkonu byla v hlavním motoru. Po dnešním odlétání třech baterek na novém motoru se vrťas choval jak za mlada.
Mi nedalo a originál vadný M jsem rozebral a zjistil značné opotřebení nejen uhlíků stím zároveň obrousil i komutátor.
Ještě pro jistotu jsem provedl rozborku vyrovnávacího M, který má opravdu uhlíky :) tím kupodivu proti hlavnímu motoru ještě stále použitelný. Právě vždy na CB180 odešel prvně vyrovnávací M pouze s kartáči... někdo tu na fóru psal že vydržel jen kolem 10 letů.
Přikládám pořízené foto: http://petsild.rajce.idnes.cz/motor/
Zdeněkhr
Kontaktovat uživatele:

#645 Příspěvek od Zdeněkhr »

Je to asi kus od kusu, mám nalétáno asi 50 baterek (možná i více) a vše šlape jak má. Pořád je to zábava ikdyž je to jen pěkná hračka. Na větší blbnutí je přece jen něco jiného.
http://www.rcalbum.com/index.php?sum=1367&amode=, http://zdenekhr.rajce.idnes.cz/Lazy_Bee
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“