Novinka Walkera CB180D, RTF, 2.4GHz

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
mamoulian

Re: dosah

#616 Příspěvek od mamoulian »

petsild píše:
mamoulian píše:Jak daleko ti dosáhne teď po reklamaci?Mám pocit,že dosah mám dost krátký.Víc sem teď lítal kvůli počasí uvnitř garáží.S dosahem sem problém neměl.Lítal sem tak 5-6 šířek parkovacích stání a bez problémů.Dneska večer bylo chvíli skoro bezvětří a po cca pěti metrech mixer vypnul motory a jako kámen spadnul na zem.Odešel naštěstí jen podvozek. Přišlo mi,že sem skončil na kratší vzdálenosti než v železobetonové garáži.

Naposled jsem měl dosah bez výpadku max do 30m venku, v hale kolem 45m nad 50m naprostá ztráta signálu.

Díky za info.45-50m mi nedá ani náhodou. V garážích sem to dnes odhadl tak na 20m a venku ještě méně. Zkusím,jestli na to nemá vliv napájecí napětí TX 9,6V (8x1,2V).Vrazím tam nějaký alkalický na zkoušku.
dac
Kontaktovat uživatele:

#617 Příspěvek od dac »

nechci do ničeho kecat,protože jsem tu nový ale je tady řeč o baterkách.Protože mám heli v p... tak jsem vytáhl na zahradu crafta 3 k a na 40m (asi 20 na každou stranu) lítal v pohodě s alkalickýma.S dobíjecíma se neroztočí.
PeeKay

#618 Příspěvek od PeeKay »

k tej "nafuknutej" baterke: po konzultacii s kolegom mi bolo vysvetlene, ze je to prirodzena vlastnost LiPo baterie, zvlast pri extremnom vybiti. Doposial dom lietal az kym vrtulnik prestal tahat alebo jeho vyska pripadne chvost zacali pulzovat. To uz je udajne ale neskoro. Ako odhadujete vybity stav vy ? Meriate napriklad cas ?
HK450GT flybarless, MicrobeastX 2.0, TG9x 2.4GHz, AXN FloaterJet
ifin

#619 Příspěvek od ifin »

Za prvé, nafouknutá baterka je hodně špatně. Za druhé, CB 180-tka byla pro mě velké zklamání. Líná mrcha, která umí jen viset. Trochu jsem ji rozpohyboval za použití motorů z Esky Honey Bee CP3, ale po cca patnácti letech odešla jednotka 3 v 1 (respektive regulátor hlavního motoru). Nahradil jsem ji standardní jednotkou z koaxu Carson na 35 MHz a světe div se, ono to létá... Otázka je, jak dlouho. Výchylky serv jsou na maximu a ještě jsem prodloužil ramínko na servu pro rychlejší pohyb vpřed. Je vhodné použít lehčí baterii než originál a instalovat nějaké chlazení na motory.

video
http://www.youtube.com/watch?v=gp_G-JK2K8w
Nelítá to? A zkusili jste to nakopnout?
petsild
Kontaktovat uživatele:

video

#620 Příspěvek od petsild »

Ahoj,
pěkně vrťase zvládáš :) jen docela záhada co se vlastně vtom závěru přesně stalo? Nejméně 2x se mi CB180tka natolik rozkotačila a pak záhadně padla k zemi jako tobě. Příjde jako když narazí do neviditelné zdi. Na několika video záběrech youtube viděl to samé. By znamenalo že jednorotory nezvládnou bezpečně větší výchylky serv a přepákování než default.
ltm_cz

#621 Příspěvek od ltm_cz »

video je bezva..

jinak ja jsem pro svou walkeru musel ted lizt do 15m na strom :) lital jsem dosti podobně a pak "jakoby" výpadek nebo možná boční vítr a letělo to pěkně bokem do stromů a opravdu nešlo vůbec nic dělat...

jestli to nemá neco do činění třeba s baterii a úbytkem proudu :(
Kontaktovat uživatele:

#622 Příspěvek od oscar »

Nebo je proste 13. :) :) :)
Ja jsem dnes taky zrusil, ale Lamu 400D. Odnesly to jenom listy. Behem tydne mi ma prijit CB180Z, tak jsem na to zvedavej.
Letadla, auta.
ifin

Re: video

#623 Příspěvek od ifin »

petsild píše:

Ahoj,
pěkně vrťase zvládáš :) jen docela záhada co se vlastně vtom závěru přesně stalo? Nejméně 2x se mi CB180tka natolik rozkotačila a pak záhadně padla k zemi jako tobě. Příjde jako když narazí do neviditelné zdi. Na několika video záběrech youtube viděl to samé. By znamenalo že jednorotory nezvládnou bezpečně větší výchylky serv a přepákování než default.

No to kdybych věděl... Je to fakt záhada, ale čas od času se to stane. Párkrát jsem to ještě srovnal (ve větší výšce). Z pohledu pilota je to asi tak, že najednou začne padat na stranu nebo dozadu a naprosto nereaguje na povely. Nejlépe se mi osvědčilo všechno pustit a doufat, že se ustabilní...někdy pomohlo přidat trochu plynu. Ale je to k nasrání, totální bezmoc. Měl jsem pocit, že za to může vítr, ale stalo se mi to i za téměř úplného bezvětří. Jestli je to v elektronice, tak to uvidíme za pár dní až dotestuju novou řídící jednotku (video je ještě s originálem, než shořela). Docela by mě zajímalo, jestli ta nová "Z" je už bez problémů.
1ondra9

Re: video

#624 Příspěvek od 1ondra9 »

ifin píše:............... je to asi tak, že najednou začne padat na stranu nebo dozadu a naprosto nereaguje na povely. Nejlépe se mi osvědčilo všechno pustit a doufat, že se ustabilní...někdy pomohlo přidat trochu plynu. Ale je to k nasrání, totální bezmoc. ...............

Tohohle se v podstatě s tou danou koncepcí rotorový hlavy nezbavíš .... bude to dělat furt...... Je to prostě přestabilizovaný jako prase
- respektive ty závažíčka co mají představovat "pádla" konají svojí funkci až moc dobře a většinou se to stane v momentě kdy vrtulník letí dopředu delší dobu (klidně i pomalu) a ten stabilizátor se nechal "překecat" aby helinku pustil "bez mrmlání do řízení" dopřednym směrem a v momentě kdy pilot zastavý nebo změní směr letu ten stbilizátor má snahu pokračovat v tom do čehos ho překecal v ten moment nejsi absolutně pánem situace stbilizátor pokračuje dál v "rozjetym" směru a ty páčkuješ jak pako a ono to neposlouchá .......... a následuje BUM na zem :-)

PS: Pokud tohle někdo pochopil jako radu "odlechčit" závažíčka na stbilizační tyčce s tím že se problému zbaví tak to pochopil blbě
- ba naopak taková úprava je i nebezpečná nejen pro pilota ale hrozí vážné poškození vrtulníčku

berte to jeko fakt kerého se nezbavíte - jediná rada zní lítejte pomalu a nijak daleko od sebe ;-) a bude to o dost lepší ale problém nezmizí - pouze se omezí možný jeho vznik
NEBE - PEKLO - RÁJ (...prej zlatá prostřední cesta :roll: ...)

T-rex 500 CF-> po ráně ->GF ;-)
AURORA 9
easy copter XS metal (na domácí acro) :)
mamoulian

#625 Příspěvek od mamoulian »

Mám naprosto stejné problémy.Dvakrát sem si myslel,že je to rukama,ale napotřetí mi bylo jasné,že je to ve vrtulníku.Pravidelně se to stává,když létám větší kolo s čumákem pořád jedním směrem.Když se pozadu vrací,nakloní se na ocas a je vymalováno.
Tento vrtulník je velké zklamání,do předu letí dost neochotně,krátký dosah přijímače a další drobnější chyby.Škoda,že v době,kdy sem jí kupoval,nebylo víc příspěvků,kde by se tyto chyby probíraly.Mohl sem trochu připlatit a koupit něco osvědčenějšího.Takhle je na jiný vrtulník málo peněz. :(
ifin

#626 Příspěvek od ifin »

Potvrzuji, že menší váha závažíček nic moc neřeší, to jsem zkoušel taky... Takže na opravdové létání se mi tento model jeví jako nedostatečný (s ohledem na nespolehlivost) a to přesto, že v dané konfiguraci (hlavní motor z Honey Bee CP3) dokáže poměrně svižně upalovat. Kdybych to byl býval věděl...

Jinak pro majitele verze Q, kteří to ještě nevědí - kapotáž je identická pro modely Scorpio, Madhawk 300 a Walkera 5-4Q6/5G4Q6. Takže stačí sehnat tu nejlevnější (cca 400,- Kč) a v případě posledních dvou modelů uříznout poslední díl ocasu. Doporučuju také rozdělit kapotáž na dva díly kvůli lepšímu přístupu k vnitřnostem. Já to udělal a nafotil http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 91&page=17
ifin

#627 Příspěvek od ifin »

mamoulian píše:Mám naprosto stejné problémy.Dvakrát sem si myslel,že je to rukama,ale napotřetí mi bylo jasné,že je to ve vrtulníku.Pravidelně se to stává,když létám větší kolo s čumákem pořád jedním směrem.Když se pozadu vrací,nakloní se na ocas a je vymalováno.
Tento vrtulník je velké zklamání,do předu letí dost neochotně,krátký dosah přijímače a další drobnější chyby.Škoda,že v době,kdy sem jí kupoval,nebylo víc příspěvků,kde by se tyto chyby probíraly.Mohl sem trochu připlatit a koupit něco osvědčenějšího.Takhle je na jiný vrtulník málo peněz. :(

Souhlas. Ten dopředný pohyb jde zrychlit delším ramínkem na servu a posunutím těžiště trochu dopředu. Výchylky serv je vhodné (nebo spíš nezbytné) dát na maximum, ramínko stabilizátoru na druhou nebo třetí dírku. No a silnější motor...
1ondra9

#628 Příspěvek od 1ondra9 »

mamoulian píše:.........když létám větší kolo s čumákem pořád jedním směrem.Když se pozadu vrací,nakloní se na ocas a je vymalováno.
.............. letí dost neochotně................

A zeptám se tě - jestli můžu

Když s vrtulníkem visíš a chceš letět dopředu tak vrtulníček je jakoby neochotný letět tam kam chceš že ano? po chvilce ale jakoby poslechne a letí požadovanym směrem ovšem pořád dopředu nepoletí i když držíš páčku pořád......... ten stabilizátor v podsttě vyrovnává moment tahu rotoru a vrtulník začne spomalovat ty pustíš páčku necháš jí v "neutrálu" a najednou se to stane..... vrtulníček začne couvat nebo se začne propadávat po boku dolů - pro dálší zásahy do řízení neovladatelný a končí to pádem .......

je to alespň trochu tak nějak jak jsem to víše popsal? ;-)

AURORA 9
petsild
Kontaktovat uživatele:

Postřeh!!!

#629 Příspěvek od petsild »

1ondra9 píše:
mamoulian píše:.........když létám větší kolo s čumákem pořád jedním směrem.Když se pozadu vrací,nakloní se na ocas a je vymalováno.
.............. letí dost neochotně................

A zeptám se tě - jestli můžu

Když s vrtulníkem visíš a chceš letět dopředu tak vrtulníček je jakoby neochotný letět tam kam chceš že ano? po chvilce ale jakoby poslechne a letí požadovanym směrem ovšem pořád dopředu nepoletí i když držíš páčku pořád......... ten stabilizátor v podsttě vyrovnává moment tahu rotoru a vrtulník začne spomalovat ty pustíš páčku necháš jí v "neutrálu" a najednou se to stane..... vrtulníček začne couvat nebo se začne propadávat po boku dolů - pro dálší zásahy do řízení neovladatelný a končí to pádem .......

je to alespň trochu tak nějak jak jsem to víše popsal? ;-)

Ahoj,
nechuť vrťase vpřed jsem vyřešil obrácením uložení rotoru. Jenže předejít pádu to nepomáhá, nikdy se nestalo, že vrtulník padl na čumák, ale hlavně pozadu nebo do stran.

http://petsild.rajce.idnes.cz/mega_uprava/

Přišel jsem ještě na jednu věc... všiml ještě když jsem teprve seznamoval a seřizoval vrťas.
Při původní maximální výchylce tedy směr vzad se hlavní hřídel začne dusít :( někde začne DC přidírat. Co když při kritické situaci vyrovnat pád tomu vlastně přiškrcením přihorším. Ke všemu za normálního letu plné pačkování nepoužívám... jen když nastane nějaký průser :( může tedy vada přiškrcení poslat vrťas do věčných lovišť.

Schválně si vyzkoušejte pokusem přidržte rukou lyžiny a pomalu přidávejte otáčky zároveň páčkujte na max dva směry budou přidírat . Pet
1ondra9

Re: Postřeh!!!

#630 Příspěvek od 1ondra9 »

petsild píše:.........jsem vyřešil obrácením uložení rotoru. Jenže předejít pádu to nepomáhá, nikdy se nestalo, že vrtulník padl na čumák, ale hlavně pozadu nebo do stran............

už jsi alespoň pro příště poučený ......... viď že jo?? :)

AURORA 9
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“