ASW-28

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Milan Nes »

mno já sem akorát dělal úpravy co sem říkal
+ člověk si musí zvyknout že to nereaguje hned a dávat si na úkony čas a rezervu ale pak i let na zádech de ... pravda trochu adrenalin ale de,
na loping člověk musí nabrat rychlost ale taky de i bez motoru ...
pravda možná sem měl štěstí na kus, ale zase mi skoro hned shořel
regulátor ...
jinak sem udělal akorát chlazení tím že jsem dal na sucháče kabinku a trochu jí tím dal výš a mezerou může proudit vzduch ...
jinak jsem spíš vyztužoval celý trup,
konstrukčn je uplně v blbym místě oslaben kvůli kabince a je jasný že vždycky v tom místě praskne,
tak sem tam dal uhlík, jinak to chtělo docela dovážit na čumák,
průraznost vzduchem docela má, i za větru, možná ale otázka
jestli to neni až moc na úkor klouzavosti,
jinak fakt mi přijde že to lítá maketově, takže to člověku hodně dá
walter2

#32 Příspěvek od walter2 »

m@rtin píše:Mám s ASW-28 od Pelikána zkušenost, měl jsem ho párkrát na páčkách ......

Ja sam jsem se trochu neuvazene vrhnul do RC sveta zakoupenim ASW-28.

Po prvnich rozbitich letadla (urazeny trup pod kabinou, kde je EPP prilis vybrane a tenke kvuli prohlednemu plexi) litoval, ze jsem trochu nezjistoval predem a nezakoupil radeji EasyGlider PRO.

Na druhou stranu po nauceni packovani ve FMS (letal jsem hlavne s EasyGLiderem E) jsem si v pohode zaletal i s mym ASW-28. Za 2 mesice letam i na svahu za pomerne silneho vetru (odhaduji 8m/sec.). Pokud tedy nekdo musi mit polomaketu do zacatku, tak se s ASW da zkrotit.

Pokud by se nahodou nasel nekdo jako ja, kdo nikdy predtim neletal s RC modelem a zacal zrovna ASW-28ickou, tak se podelim o par vlastnich zacatecnickych poznaku. Snad to zacatecnikum pomuze a usetri par karambolu, ktere jsem si sam schytal (pokrcile borce prosim o shovivavost k nekterym mozna naivnim poznatkum/radam). Vetsinu poznaku jsem overil rozbitim letadla nebo jinou bolestivou zkusennosti, tak snad je to autenticke Usmívající

1. K letani s ASW nepotrebujet byt pokrocili pokud si zakoupite lepidlo.
2. Letejte opravdu pokud je bezvetri. Ve vetru se ASW neprosadi. Je moc lehke ( me se osvedcilo opravdu verit navodu, ze pokud se stuzka na antene prijimace vychyluje vice nez 45 stupnu, tak je rozumne neletat)
3. Letadlo se vyplati "velepsit" drobnymi zmenami (pokud nekdo pokrocily vymysli neco lepsiho nez se podarilo mne amaterovi vymyslet, tak se s tim). Vylepseni je treba urcite ve vyztuzeni modelu a v pridani vzepeti kridel.

3a) vyztuzeni modelu. Pote, co se mi model po karambolu 2x zlomil nebo nalomil v trupu pod kabinou, jsem zacal zkoumat proc se mi vzdy model zlomi a dosel jsem k tomu, ze kabina drzi velmi malo a pri padu velmi rychle odpadne a trup se stava velmi krehky (vykrojeni na prijimac a akumulator je pomerne velke) a tak jsem zvazoval moznosti. Vyztuzeni trupu balsou 1-2 mm. To jsem nakonec zavrhnul, protoze daleko efektivnejsi se ukazalo, ze pevnejsi upevneni kabiny k trupu. Pak cely trup vykazaoval daleko vetsi pevnost u pruznost.
Krome slepeni rozlomeneho trupu jsem gumou pripevnil pruhlednou kabinu,tak aby pevne drzela a nemohla pri padu odskocit. Latedlo bohuzel jiz pri vzletu vypada jako zafacovany pacient, ale lepsi nez aby po kazdem padu skoncilo jako pacient na opearcnim sale. Velmi dobre mi poslouzila guma nastrihana z rukavice (da se sehant v drogerii, takova ta rukavice zlute nebo zelené barvy bez tkaniny a je velmi pruzna). Rukavici jsem vyuzil protoze prumer je tak akorat na kabinu a nemusel jsem leteckou gumu nijak svazovat.... Ted mi kabina neodskoci od trupu ani pri nejhorsim padu a letadlo vydrzi daleko drsnejsi zachazeni. Zmenu letovych vlastnosti neposoudim, protoze predtim se mi nedarilo letat....

3b) K vzepeti jsem se nechal inspirovat v teto diskusi a doufam,ze jsem docilil modelu, ktery ma vetsi stabilitu. Stalo me to 75 Kc za hlinikovou(nebo duralovou?) tyc z Baummaxu a 1 minutu prace na ohnuti, tak aby kazde kridlo bylo zvednute o 7,5 cm.

4. Pred letem nabijte akumulator na maximum i kdyz se vam zda, ze motor slape paradne. MOzna to byl subjektivni pocit, ale po plnem nabiti mi prislo, ze model letakl daleko lepe.
5. Nevim, jak ostatniu Pelikan modely, ale me dost zklamaly konektory. Napriklad na nabijecce byly konektory tak spatne, ze se akumulator neustale odpojoval a nenabijel se. Zafixoval jem sekundovym lepidlem primo kovove "objimky" do konektoru stylem "fast and dirty", ale osvedcilo se.
6. Docela dost casu me stalo zjisteni, proc se mi nerozbehne motor. Asi zacatkecnicka chyba, kdy se mi nechtel rozbehnout motor (po zapojeni batrerie se neozvali pipnuti/dvojpipnuti). Chaby byl azpusobena tim, ze jsem mel sice stazeny plyn na minimum ale nemel jsem stazeny trim plynu na minimum.
7. Samolepky na modelu jsou pekne, ale malo viditelne. Model se pak v dalce ztraci. Model planuji natrit/nastrikat/popepit kvuli viditelnosti. POkud byste nekdo vedel jak trvanlive a nedestruktiven a bez zbytecneho zvyseni hmotnosti "obarvit" model, budu rad za radu
8. Z vlastni zkusennosti: "Pokud jste nikdy neletali a mate doma cerstvy model, tak zkotte svoji nedockavost a dejte alespom 14 dni treniku na simulatoru (ani po cele proletane jedne noci na simulatoru namte nrani zazite spravne reflexy). Pockejte si na pocasi a neletejte za kazdou cenu ve vetru, mlze apod."
V dobe , kdy se ucite letat v simulatoru a cekate na pocasi hledejte vhodny prostor na letani. Me osobne se neosvedcilo zacinat ani na mirnem svahu, ani na plose siroke pouze 140 metru a na louce, kde pejskari obcas krizovali louku se psem. Pri zjeveni psa me predstava, ze mi pes cupuje letadlo tak znervoznila, ze jsem s letadlem z nervozity prasknul na zem s fatalnim zlomenim trupu.
9. Nezapomente si vytahnout antenu.
10. Trup sice vypada tence, ale ja osobne jsem rozlomil casteji trup pod kabinou a vinglety.
11. Ve FMS se osvedcilo naucit se letat s Easyglider ( http://plawner.net/4/easyglider/m_easyglider_e.zip ) a s modelem standardne dodavanym FMS DG1000 a kombinovat s dalsimi model jako SU-26.
Urcite se vyplati po letani v simulatoru v bezvetri zkusit i vitr a poryvy (lze az ve verzi 8.5).
12. Uplne idealni pro zacatek je, kdyz sezenete nekoho, kdo vam model dostane nahoru a pak preda a zase vam pak pripadne pristane.
walter2

#33 Příspěvek od walter2 »

Milan Nes píše: ... a předělal sem uchycení kabiny, baterek
.....a lítáto uplně v pohodě, lopingi, let na zádech ...
lítám s tím spíš jak s hotlinerem a i ve větru ...
.....
teď mi to hodně dává a hodně učí

Absolutne souhlasim. Je to moje prvni letadlo a diky tomu, ze se jedna o hotovy set a muzu hlavne letat a nezabyval jsem se stavbou , tak me RC uplne pohltilo.
Pokud nekdo o RC vubec noc nevi a ani netusite na koho se v okoli obratit, tak je urcite dobre poridit neco uplne hotoveho.

Konkretne u ASW je treba pripevnit vzdy pred zacatecnickym letem kabinu (treba gunou), aby se cely predek trupu zpevnil. Mozna pridat pro zacatek vzepeti na kridlech a hlavne neco odletat v simulatoru (treba ve FMS). Taky se mi u kridelek prolisy utrhly a kridelka jsem tedy dolepoval lepici paskou.

Samozrejme, ze clovek nemuze cekat, ze model bude stoupat na motoru kolmo k zemi, ale za ty penize se nebojim zkouset ve vzduchu nove veci.

Z prakticke zkusennosti zacatecnika jsem po pilnem treninku ve FMS na jednu baterii letal cca 30-40 minut za zimnich mrazivych dnu bez termiky. Vyhoda zimy byla, ze pady do snehu tak moc nebolely. :-)
AloisO
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od AloisO »

Tak to jsem měl asi opravdu smůlu :( . Zajímalo mě, co je na těch kritikách pravdy a proto jsem ASW-28 ARF bez soupravy taky koupil. Říkal jsem si, že nějaké ty zkušenosti snad už mám a taková hezká polomaketka by se hodila. Když jsem začal vybalovat, v pohodě, fakt hezké :) . ALE začal jsem to dávat dohromady, nejprve mě zarazila skutečnost, jak sedí, respektive nesedí křídlo v trupu, viklalo se tam v rozmezí 2-3mm ve všech směrech. Zkontroloval jsem, jestli jsem něco neudělal špatně. Ne. Nevadí, dá se to upravit. Kontrola pohledem zepředu. Pravá polovina křídla tak o 10 cm níž než druhá, koukám, nevěřím. Křídla sundám a měřím. Uložení v trupu sedí, ale celý trup je do vrtule. SOP je vychýlená doleva o nějakých 5 cm a tím pádem i VOP je zkopce. Těžce zklamán ukládám model do krabice a posílám zpět :? . Toliko mých zkušeností se začátečnickým setem...
baxiik
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od baxiik »

To jsi teda fakt nedopadl moc valně. Kámoš s tímto modelem taky přišel po 3 šipkách do pole, jestli bych mu to nějak nezalétnul bez pádu. Ač orientací zcela na spalováky, docela jsem byl zvědav. A bylo na co! Odolnost letadla a potenciální opravy hodnotím samozřejmě kladně, ale to je tak vše. Knipl doprava-letadlo rovně, knipl doleva-letadlo rovně, ve větších větru sotva stojí ve vzduchu (spíš couvá) a bez motoru padá jak kámen. Je to škoda, kámoš si modelářství díky tomuto prvnímu kupu znechutil... Snad ho přesvědčím, že se má věc trochu jinak :wink:
Mike89

#36 Příspěvek od Mike89 »

Ahojte vsetci. :P
Naposledy som v ruke drzal vysielacku asi pre 10 rokmi, ale asi 2 tydne dozadu som sa rozhodol ze to znova skusim. Kedze som predtym lietaval v kategorii RCV2, tak som hladal nieco lacne s cca 2m rozpatim. Vybavu som mal vzdy pozicanu z modelarskeho klubu, takze nakoniec padla volba na ASW-28 RTF. Vcera som prvy krat nabil baterky a vyrazil s brachon na najblizsi kopec.
Poprosil som brata aby mi model hodil nad miernym svahom a po zisteni ze to celkom fajn klze sa islo na motorovy let. Kedze som tak dlho vo vzduchu nebol, bal som sa ako to dopadne, ale model letel uplne skvelo, jedine co som musel urobit bolo trocha pritiahnut trim vyskovky.

Tu si mozete pozriet zopar fotiek z druheho letu:
http://rcalbum.com/index.php?action=dtl&id=3965

A tu zostrih z druheho letu, kde je vidiet start, par preletov koli fotaku a pristatie:
http://www.youtube.com/watch?v=KCebeMFFoes

Pred letom som cital vsetko o ASW co sa tu da najst a urobil som preto upravu pohyblivych ploch (narezanie) a nabezku som pre istotu olepil paskou keby trafim nejaku hrubsiu travu.. 8) Taktiez som neveril srobom v kridle a zlepil obe kridla kusom pasky. Na jednej fotke to je pekne vidiet.. Inak je vsetko tak ako bolo v krabici, takze vzopetie som zatial nerobil.

Dnes to tiez vyzera na pekne pocasie, tak asi vybehnem znova na kopec. :D
walter2

#37 Příspěvek od walter2 »

Pro pripadne zajemce pisu jste dalsi vylepseni,ktere jsem aplikoval:

- prilepil jsem krystal do prijimace paskou, protoze se mi vyklepal
- podlozil jsem vyskovku na odtokove hrane o cca 2 mm

BTW - pri startu letadlo hodim bez motoru a letadlo ochotne klouze, takze motor postim az za letu.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

ASW28

#38 Příspěvek od ddano007 »

Takze pridam aj ja svoju trosku do mlyna: kupil so so ho pred rokom, ale bez vysielacky. K tomu Spektrum DX5e, 2x bat. 2S/1600mAh Gold Ray, reg. JETI 12A. Minuly rok som bol lietat tak 6x, vzdy najviac 30 sek a vzdy bolo potom dost co lepit :-) Na Vianoce som kupil simulator Phoenix a odtedy lietam bez lepenia :-) Moj nazor:
1, bez simulatora to pre zaciatocnika moc nieje. Neviem, aka baterka je tam v RTF sete, ale s 2s/1600mAh je to dost tazke a rychle.
2, je to aj do dost silneho vetra, co velmi kvitujem.
3, s mojim vybavenim je jedna bateka tak na polhodinku lietania
4, neda sa s tym robit nejaka akrobacia, ani to nevie letiet na chrbte :-(
Zratane: keby som mal vyberat znova, mozno by som sa zamyslel nad EasyGliderom, urcite ma tiez svoje muchy, ale vie lietat aj na chrbte :-) A urcite by som najprv kupil simulator a az potom lietadlo - tych 100Eur za sim, bola jadna z najlepsich investicii. Celkovo spokojnost.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od RiMr »

Ogaři co máte tohle ASW o rozp. 2000mm (myslím že Pelikán prodává nemlich to samé co je na hobbycity), můžete mi prosím změřit průměr čumáku, resp. jaký vrtulový kužel (průměr) tam pasuje? Díky moc!
walter2

#40 Příspěvek od walter2 »

Do staje jsem k ASWcku doplnil i oletaneho Easyglidera a po prvnich letech musim rict, ze se budu docela hodne premlouvat, abych ASW jeste provetraval:

EZG ma lepsi reakci na kridelka a to v porovnani s ASW zcela zasadne lepsi. Taky bych rekl, zema lesi klouzavost ( EZG proste plachti ). EZG umi letat opravdu neuveritelne pomalu v porovnani s ASW. Pri pretazeni Easyglidera mi pripada, ze letadlo uz skoro stoji. EZG pri pretazeni taky nepada tolik po kridle. Proste na uceni letani i na vyblbnuti je asi EZG lepsi.

Zacatecnikovi, kteremu ma, kdo zkuseny poradit , bych ja osobne tedy doporucil vzit od nekoho osazeneho oletaneho Easy Glidera a nechta si poradit s nakupem prislusenstvi ( vysilacka,prijimac, nabiejcka, akumulator ).

Pokud nekdo zacina uplne z nuly a nenji si jisty, zda ho to chytne a zaroven mu nema kdo poradit, tak je dle meho nazoru nejjednodussi koupit RTF set (jako je treba ASW od Pelikana nebo jiny FT, bohuzel EZG se jako RTF nedela)i za tu cenu, ze vysilacku i ldasi komponenty pak "zahodi", protoze si koupi lepsi.

Zaroven ale urcite nelituji, ze jsem se naucil letat se "zlejsim ASWckem", protoze jsem dofam lepe pripraven na prechod na kompozity a pokrocilejsi modely :-)
walter2

#41 Příspěvek od walter2 »

RiMr píše:Oga?i co máte tohle ASW........ p. jaký vrtulový kužel (pr?m?r) tam pasuje? Díky moc!
Original kuzel ma u trupu prumer cca 38 mm. Mereno po nekolika karambolech....
robotmz

#42 Příspěvek od robotmz »

Od minulého roka mám ASW 28, ešte som s ním takmer nelietal, nakoľko sa robili na ňom určité úpravy.
Teraz už čakám kedy bude počasie a idem tvrdo do toho 8) :D
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od RiMr »

walter2 píše:
RiMr píše:Oga?i co máte tohle ASW........ p. jaký vrtulový ku�l (pr?m?r) tam pasuje? Díky moc!
Original kuzel ma u trupu prumer cca 38 mm. Mereno po nekolika karambolech....

Děkuju! :D
Už ho "mám na cestě" týden, ale to číslo zásilky co jsem dostal je pořád ještě "offline". Je to už poněkolikáté u těch zásilek "expedovaných druhý den"... Dejme tomu v pondělí prvního koupíš, druhého ti přijde mail že byla zásilka "vyexpedována" a za týden se dočteš na HK Post že na poštu byla zásilka podána sedmého nebo osmého... Nevím co to zkůšajů za Horstoviny... :D
robotmz

#44 Příspěvek od robotmz »

Chcem sa opýtať, čo presne robí setová nabíjačka ak bliká zelená kontrolka ?
- viem iba toľko že jeden článok má malé napätie a regulátor ani nepípne, teda motor nenaštartuje...

dal som ju nabiť kolegovi, pretočil motor a nabíjačka ju už zobrala...

Ale robí niečo nabíjačka ak bliká tá zelená kontrolka, lebo v návode nie je o tom ani zmienka...
Jedná sa mi hlavne o to, ak ju nechám baterku takto zapojenú, či sa nejako "balancuje" alebo nabíjačka iba signalizuje že s ňou nerobí nič...
walter2

#45 Příspěvek od walter2 »

robotmz píše:Chcem sa opýtať, čo presne robí setová nabíjačka ak bliká zelená kontrolka ?

Nepamauji si přesně, zda mi zelená kontrolka blikala, ale ze začátku jsem měl problém, že setová nabíkečka měla špatné konektory a nebyl kontakt s baterií. Vyřešil jsem zalepeím dutinek do konektoru, aby nemohly uhýbat a při zapojení kontakt nevypadával.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“