coro píše:Zvuk kamerky neriešim, je tam prievan a hlavne hluk motora musí byť neúmerný - a je vlastne dobre že to kamera akoby "potlačí".. Ale mikrofón má cca 5mm priemer a je na dvoch drátkoch. Len pri rozoberaní pozor, ja som čosi zlomil..
Škoda že záznam zaberá tak veľa miesta, videjká sú celkom pekné ale jeden let je tak 300MB, a keď to komprimujem do nejakého DivXu tak je vidno že to stráca kvalitu. Možno znížiť počet snímkov a pokúsiť sa o čo najvyššiu kvalitu, ale aj tak to na zverejňovanie na internet nejak nezvládam.
Mně ten zvukový doprovod ve chvílích, kdy letadlo hodně zpomalí, připadá skvělý, krásně dotváří dojem, jako bych v tom letadle seděl. Jenže pak se to zase hned přebudí a hanebně v tom šelestí. Moje zkušenosti s mikrofony jsou takové, že tenhle praskot vzniká z basů a subbasů při přechodu do limitace a zpět. V malých reproduktorech notesu pak slyším jen ten šramot, basy ne. Snížení citlivosti nebo odříznutí basů (elektrety jdou frekvenčně hodně nízko) by to mělo vyřešit. Ale zajímalo mě, jestli to někdo úspěšně vyřešil bez zásahu do elektroniky.
Já s tím zatím experimentuji, dal jsem tam kamerku před posledním loňským létáním a letos jsem letěl poprvé v sobotu. Videa jsou celkem slušná, ale software k AVerTV v notebooku má jednak problém s výpadky signálu, ke kterým prostě občas dochází, a druhak v berevných plochách nechává PALovou modulaci, což hlavně na hranách ruší. Při výpadku se rozhodí synchronicita zvuku a obrazu. Já pořizuji záznam na zemi, protože kamerkou směřuji ke způsobu řízení modelu. Protože nechci mít obraz zpožděný, používám analogový přenos.
Jak jsem nebyl rozlétaný a v sobotu začínalo dost foukat, nestrefil jsem se při přistání na úzkou asfaltku a udělal jsem malý přemet v trávě. Možná se trochu ohla hřídelka, protože jsem pak doma musel najít pro vrtuli novou úhlovou polohu, ve které letadlo nevibruje. A v ní je to ještě lepší než předtím, přestože kužel i vrtule děsně hází (unašeč nehází skoro vůbec - podivudodné...). Následující let, před kterým jsem to ještě nevěděl, proběhl +- normálně, moc jsem v tom větru neblbnul, přistál jsem raději ještě před výstrahou indikátoru vybíjení, a podle záznamu jsem tam vydržel asi 15 minut a 3s Turnigy 13000mAh, přestože letadlo neobvykle rachotilo. Podle mne má nevyváženost rotujících částí vliv na spotřebu nějak složitý, záleží na fázových poměrech vibrací a jimi vyvolaných sil, čili na absorbci draku. Opět se uplatnila programovaná destrukce mého "špejlového" lože motoru. Doma jsem zjistil, že se při kotrmelci trochu rozlepilo a možná zabránilo většímu poškození hřídelky. Píšu o tom, protože sis ztěžoval na hliníkové plechové lože.