Moje začátky s heli....

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
radek.domin

#46 Příspěvek od radek.domin »

Kenny McCormick píše:Zacal som trosku vaznejsie robit suvraty, nie len tak halabala, a vsimol som si, ze ked heli pada dole nosom, ja to pritiahnem a horizontalne vyrovnam, leti trosku dolava. Robim nieco zle alebo je to normalne? Na sime to nerobi. Pretacam chvost pri obrate v najvyssom bode?

Jak to myslíš že letí doleva? Vybočí nos, nebo se naklopí? Jinak ten obrat o 180 (případně o 530) by měl být v tom boě kdy se heli úplně zastaví. Tedy přesně na vrcholu.

Kenny McCormick píše:A neviem ci robim suvrat dobre:
Naletim si pred sebou do strany v priamom lete, zacnem pritahovat klopenie, v najvyssom bode ked je heli kolmo k zemi klopenie do neutralu, plyn-kolektiv do cca neutralneho kolektivu, otocenie chvosta o 180 stupnov, pri klesani /ci padani/ heli nosom k zemi pridavam plynule kolektiv a trochu pritahujem klopenie.
Tak?

Ano, mě to takhle funguje. Jen při vyrovnání nejdřív přitahuju klonění a až potom kolektiv. Naopak při tom stoupání nejdřív přitáhnu kolekiv a pak až klonění.

Jak vysoko děláš ten obrat oproti rovné fázi letu?
Mikelo

#47 Příspěvek od Mikelo »

Nemůžu si pomoct, ale simulátory se nikdy nechovají jako reálný vrtulník. V něčem jsou horší a divočejší, jiné prvky zase vedou jako po drátkách. Co jsem zatím měl možnost, tak nic nesimulovalo precesní síly na rotoru ani přetažení rotoru se ztrátou vztlaku, nebo vírový prstenec.
Takže dokud něco nezaletím v luftu tak to prostě neumím.
Kenny McCormick

#48 Příspěvek od Kenny McCormick »

radek.domin píše:Jak to myslíš že letí doleva? Vybočí nos, nebo se naklopí? Jinak ten obrat o 180 (případně o 530) by měl být v tom boě kdy se heli úplně zastaví. Tedy přesně na vrcholu.

Ano, mě to takhle funguje. Jen při vyrovnání nejdřív přitahuju klonění a až potom kolektiv. Naopak při tom stoupání nejdřív přitáhnu kolekiv a pak až klonění.

Jak vysoko děláš ten obrat oproti rovné fázi letu?

Je aj naklopena dolava aj trosku nosom dolava, ak ten suvrat urobim vpravo od seba, leti takmer na mna. Obrat sa snazim robit na vrchole, to ano.

Ci pritahujem kolektiv najprv alebo najprv pridavam pri klesani, to si neuvedomujem, robim to tak-nejak automaticky, mozno aj naraz, podla toho ako heli "pada" a ako som vysoko a aku mam paniku potom ked som nizko. :lol:

Vysku tazko posudit - odhadujem ze nalietavam tak v 2,5-3metrovej vyske, vystupa to do nejakych cca 8m, kedy ako, podla rychlosti, niekedy menej...
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
psena
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od psena »

Beep píše:Jinak na motorce do zatáčky klopíš , takže klopení jsou křidélka a klonění je výškovka.
Souvrat podle popisu létáš správně.

To je vec, ktera se tu resila uz v samostatnym vlakne, ale bez valneho vysledku. Nikdo vlastne nevi, jak je to spravne, protoze se na tom neshodli mezi sebou ani stari matadori.
Ja jsem vycetl, ze spravne by to melo byt spis takhle:
http://www.volny.cz/vladimir__p/ModyVysilacu.html

Slovni pomucky pouziva dost lidi, ale zda se ze uplne nefunguji, viz motorka, nebo myslim Mad-Max rikal, ze pouziva Kloneni= poklona , tedy dopredu, ale jak pisu, postupem jsme se dopracovali k tomu, ze je to presne naopak. Ale nevim na netu jsou uvedeny obe varianty a sice na i na kvalitnich strankach.
00Ja
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od 00Ja »

radek.domin píše:... Naopak při tom stoupání nejdřív přitáhnu kolekiv a pak až klonění...

A kdyz to udelas tak, ze se poradne rozlestis a pak zacnes pritahovat vyskovku se soucasnym ubiranim kolektivu (takze se nahoru dostanes jen setrvacnosti z rychlyho doprednyho letu), bude to vypadat mnohem lip ;-)
zdzd

#51 Příspěvek od zdzd »

psena píše:Slovni pomucky pouziva dost lidi, ale zda se ze uplne nefunguji, viz motorka, nebo myslim Mad-Max rikal, ze pouziva Kloneni= poklona , tedy dopredu, ale jak pisu, postupem jsme se dopracovali k tomu, ze je to presne naopak. Ale nevim na netu jsou uvedeny obe varianty a sice na i na kvalitnich strankach.

Nakláníš se na bok, klopiš se dopředu.
psena
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od psena »

Ano, sice jsem to delal jen dvakrat, ale tim zpusobem, ze plnej rovne, pak pritahnout a az heli presla do kolmeho letu tak obe packy na stred(nebo mirne korekce) a cekat na spravnou dobu pro otoceni nosem dolu. Kdyz je spravna rychlost vodorovnyho letu (odhaduju tak 60km/h) tak doba bez packovani na kolmici je docela dlouha diky setrvacnosti smerem nahoru.
Takze predpokladam, ze Kenny dela souvrat v mensi rychlosti, protoze klopi heli az do vrcholu, to ja uz bych byl na zadech nebo ve 3/4 lopingu.
psena
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od psena »

zdzd píše:Nakláníš se na bok, klopiš se dopředu.

Ja taky doufam, ze to je tak jak pises, ale jak vidis, dost lidi to pouziva naopak.
Kenny McCormick

#54 Příspěvek od Kenny McCormick »

psena píše:
zdzd píše:Nakláníš se na bok, klopiš se dopředu.

Ja taky doufam, ze to je tak jak pises, ale jak vidis, dost lidi to pouziva naopak.

ja sice viem, co je co, ale aj tak sa mylim...

Cize leti naklonena dolava, pardon...

A nalietavam myslim ze urcite mensou rychlostou ako 60km/h ale netrufam si odhadnut kolko...
psena
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od psena »

Ne, ty jsi to psal spravne, ale Beep te opravoval, ze to patri nopak.
meli vymyslet nejakou jasnejsi terminologii...tohle je vazne zbytecne zamenitelny.
radek.domin

#56 Příspěvek od radek.domin »

Hm, zajímavá otázka. Sám v tom mám zřejmě hokej.

Prošel jsem teď několik desítek webů. Převážně zabývajících se letem reálných vrtulníků. Nikde jsem to nenašel jinak, než následovně:

klopení - "výškovka"
klonění - "křidélka"

Pokud je tu někdo s jiným názorem, prosím o nějaký zdorj, kde se to uvádí opačně.
psena
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od psena »

Zminovane tema... zajimavy ze naopak to psal jak Krtek2k a Mad_Box , coz jsou oba skveli piloti :D
Jinak i na netu jsem to nasel dvema zpusoby, ale ted to hodinu hledat nebudu, celkove jsem rad, ze ted aspon nas par co to tu cteme ma jasno.
Ostatnich 90% dale tape :D
radek.domin

#58 Příspěvek od radek.domin »

Rozhodně bych si nedovolil pochybovat o pilotních schopnostech někoho koho neznám. Jen mi to přišlo jako zajímavé téma. Ano, na netu je to tak i tak. Ale to jenom pokud hledáš mezi weby s RC tématikou. Pokud hledáš cíleně diskuze, návody, rozbory havárií a podobně z reálných vrtulníků, tak to nikde neni jinak než jak jsem psal.
psena
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od psena »

radek.domin píše:Rozhodně bych si nedovolil pochybovat o pilotních schopnostech někoho koho neznám. Jen mi to přišlo jako zajímavé téma. Ano, na netu je to tak i tak. Ale to jenom pokud hledáš mezi weby s RC tématikou. Pokud hledáš cíleně diskuze, návody, rozbory havárií a podobně z reálných vrtulníků, tak to nikde neni jinak než jak jsem psal.

Jeje ja jsem zapomel dat link na to tema... tady je http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ni&start=0
Jinak samozrejme jsem myslel nejasnosti na RC strankach, verim ze profici letci si to nepletou :lol:
radek.domin

#60 Příspěvek od radek.domin »

No skoro bych řekl že jsme tady v té diskuzi dál :-)

Ještě připojím překlad těch výrazů podle slovníku. I ten podporuje "mojí" verzi:

klonění - rolling
klopení letadla - pitching
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“