Problem-zastavenie rotora

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Zpráva
Autor
Tominator

Problem-zastavenie rotora

#1 Příspěvek od Tominator »

Zdravim
Mam taky problem nic vazne ale bolo by dobre ho odstranit.
Presiel som na 2.4 GHz, kupil som assany. vsetko funguje ako ma ale, ked pristanem a stiahnem plyn ze idem odpojit heli, tak motor stale toci niake minimalne otacky. So starym 35MHz modulom mi to nerobilo. az ked som vymenil za assan.
Cize otazka znie ci je to nim a da sa to niak odstranit, alebo skor regulator s ktorym som vpodstate nic nerobil, iba dostal iny primac? Moze sa to takto prejavit? Alebo je vo vysielaci nieco? tam som meni akurat s PCM na PPM.

Tocenie vypnut ide. Bud zapnem autorotacku a ked zastane uz sa neroztoci, alebo ked ho zabrzdim rucne. Co neviem ci je zdrave ak regl pusta do motora stavu a on to len nevladze roztocit.

Myslim ze tato funkcia ze motor sa toci aj pri kniple plynu na 0 je u lietadiel. moze byt taka vec ze mam regulator nastaveny v lietadlovom mode a doteraz som si to nevsimol? ak taku funkciu ma?!? (vysielac mam urcite v mode Heli, tam sa menia viacere nastavenia to by som si vsimol)
regl mam Align. a pipnutia nazaciatku vyzeraju takto: 1 2 2 2 2

Dik za kazdu radu :)
PRÔTOS Carbon
zdzd

Re: Problem-zastavenie rotora

#2 Příspěvek od zdzd »

Tominator píše:...vsetko funguje ako ma ale, ked pristanem a stiahnem plyn ze idem odpojit heli, tak motor stale toci niake minimalne otacky
...
Tocenie vypnut ide. Bud zapnem autorotacku a ked zastane uz sa neroztoci, alebo ked ho zabrzdim rucne.

Tak to funguje přesně tak, jak to nemá!

Nikdy nemůžeš zastavovat helinu stažením plynu! Je to strašně nebezpečné, může ti kdykoliv nafackovat. Zásadně se helina umrtvuje zapnutím autorotace. A reálně není jediný důvod, proč by se stažením plynu měl rotor zastavit. Pro governor režim je nějaký bod křivky na nulové hodnotě vyloženě škodlivý, a ani při křivkách není k ničemu. Celé to předělej dřív, než přijdeš k úrazu.

http://zd.wwwcity.cz/zd/IDLErezimy.htm
Zbynass1

#3 Příspěvek od Zbynass1 »

Aha a jak to to tedy asi dělají majitelé regulátorů které neumí pomalý rozběh?
Já třeba roztáčím rotor postupným přidávaním plynu mezi prvním a druhým bodem pětibodové křivky při konstantním kolektivu, pro přistání taky používám autorotci, ale dá se přistát i v tomto "rozběhovém" modu a stáhnutím plynu rotor zastavit. Nějak v tom nevidím to nebezpečí? Samozřejmostí je že okamžitě po přistání mačkám zámek plynu a vypínám ho až těsně před dalším startem.
nahoru může, dolů musí
AdamProg
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od AdamProg »

Zbynass1 píše:Aha a jak to to tedy asi dělají majitelé regulátorů které neumí pomalý rozběh?
Já třeba roztáčím rotor postupným přidávaním plynu mezi prvním a druhým bodem pětibodové křivky při konstantním kolektivu, pro přistání taky používám autorotci, ale dá se přistát i v tomto "rozběhovém" modu a stáhnutím plynu rotor zastavit. Nějak v tom nevidím to nebezpečí? Samozřejmostí je že okamžitě po přistání mačkám zámek plynu a vypínám ho až těsně před dalším startem.

Taky to mam tak u HK, ale regulator co neumi soft start nema ani governor. Governor nema moc rad zmeny otacek(zjednoduseneho zblbnes a muze se rozkmitat a kdo vi co jeste), vetsinou na to neni nastaven, u elekter mu vetsinou nemuzes ridit citlivost jako u gyra.
zdzd

#5 Příspěvek od zdzd »

Zbynass1 píše:Aha a jak to to tedy asi dělají majitelé regulátorů které neumí pomalý rozběh?

Těm nezbývá než cesta alá spalovák. Navíc použít NORMAL režim s plynovou křivkou od 0 do 100%. Přes ten motor roztočit a na létání potom různé IDLE a HOLD.
psena
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od psena »

Zd nepsal o tom jestli je mozne pristavat v rezimu normal (samozrejme ze jde), ale o tom, ze vypinat takhle motor je zbytecne nebezpecny, kdyz mame snazsi a bezpecnejsi volbu a tou je autorotace.
Jinak vcera jsem byl svedkem takove prihody o ktere jsem zde akorat cetl, pomahal jsem jednomu mistnimu clenovi skladat 450 Pro, pri zkouseni nastaveni vypnul vysilacku DX6i driv nez baterii a motor sam nabehl. Duvod je zrejmy, ale prekvapuje me, ze kdyz jsem to zkusil u sebe, tak me to nedela?? Rozdil je jen ten , ze mam DX7 jinak vse stejne... Nejake vysvetleni?
Troll

#7 Příspěvek od Troll »

Důvod je ten, že některé přijímače pokud nedetekují signál z vysílače chovají se zcela nepředvídatelně.Třeba i dají plný plyn.Proto je naprosto nezbytné : nevypínat vysílač dříve než přijímač a taky nastavit FS. Pak pokud zmizí signál z vysílače , přijímač se zachová dle nastavení FS.Tudíž je velice prozíravé v tomto nastavení dát povel k vypnutí motoru.Proč to Tobě nedělá už tak zcela jisté není. Buď máš správně nastaven FS, nebo je to vlastnost Tvého přijímače anebo máš prostě štěstí. Protentokrát. :)
zdzd

#8 Příspěvek od zdzd »

psena píše:Zd nepsal o tom jestli je mozne pristavat v rezimu normal (samozrejme ze jde)

Jde to, ale je to zbytečné. Pokud jde o elektru a regl má plynulý rozběh, ne NORMAL úplně zbytečný. Stačí HOL, IDLE1 a IDLE2. A přistát se dá v kterémkoliv z nich.

P.S.: Ono s těmi režimy je to nejednoznačné, rúzná rádia to mají jinak. Např. u FC-18 má NORMAL a IDLE1 společnou křivku kolektivu a liší se jen plynovou.

V principu ale tři stačí HOLD na manipulaci a autorotaci, IDLE1 na létání po obloze, IDLE2 na záda a akrobačku.
AdamProg
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od AdamProg »

psena píše:Zd nepsal o tom jestli je mozne pristavat v rezimu normal (samozrejme ze jde), ale o tom, ze vypinat takhle motor je zbytecne nebezpecny, kdyz mame snazsi a bezpecnejsi volbu a tou je autorotace.
Jinak vcera jsem byl svedkem takove prihody o ktere jsem zde akorat cetl, pomahal jsem jednomu mistnimu clenovi skladat 450 Pro, pri zkouseni nastaveni vypnul vysilacku DX6i driv nez baterii a motor sam nabehl. Duvod je zrejmy, ale prekvapuje me, ze kdyz jsem to zkusil u sebe, tak me to nedela?? Rozdil je jen ten , ze mam DX7 jinak vse stejne... Nejake vysvetleni?

DSM(2) prijimace maji na plyn FS, a ten se nastavuje pri sparovani(jakej plyn pri sparovani, takovej pri FS). Asi si spravne nastavil FS a kamarad to znova preparoval se spatnym FS(pravdepodobne s plynym plynem, to je docela casta chyba, protoze kdyz zapnes model s plnym, tak se ti motor neroztoci a prejde do programmovaciho rezimu, ale pri vypadku signalu, pak jede na plno!!!).
Tominator

#10 Příspěvek od Tominator »

zdzd píše:Nikdy nemůžeš zastavovat helinu stažením plynu! Je to strašně nebezpečné, může ti kdykoliv nafackovat. Zásadně se helina umrtvuje zapnutím autorotace. A reálně není jediný důvod, proč by se stažením plynu měl rotor zastavit. Pro governor režim je nějaký bod křivky na nulové hodnotě vyloženě škodlivý, a ani při křivkách není k ničemu. Celé to předělej dřív, než přijdeš k úrazu.

http://zd.wwwcity.cz/zd/IDLErezimy.htm

Ok to by som zvladol sa preucit ,ze odpajat baterku s autorotackou na vysielaci. Len potom ked zapinam tak mam autorotaciu mat zapnutu a tak zapojit baterku na heli ?ci to uz staci normal. Ochrana proti roztoceniu tam je.

Inac normal mod pouzivam na rozbeh a ked helina visí tak pol metra nad zemou, v tom bode mam rovnake hodnoty plynu aj kolektivu pre oba mody a prepnem na IDLE1. Je to dobre? lebo dost si neviem predstavit prepnut mod ked v jednom je v tu chvilu krivka na inej hodnote ako v tom druhom. to musi sklbnut nie?
Alebo mam zacat pouzivat HOLD + IDLE1 (V-čkový tvar krivky plynu) a nastavit regl na najviac soft rozbeh.
governor nemam. pokrivkávam.
Ako sa dotoho tak dostavam zacina to byt zlozitejsie...doteraz mi stacil normal na visenie ale uz mi treba aj idle1 ...kvoli vetru hlavne.

Ale spet k prvotnemu problemu. preco to toci s 0% Throttle? :D ak to je mozne zodpovedat.

Inac diki zatial.

Naposledy upravil(a) Tominator dne ned 02.05.2010 19:48, celkem upraveno 1 x.
PRÔTOS Carbon
AdamProg
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od AdamProg »

Tominator píše:...
Ale spet k prvotnemu problemu. preco to toci s 0% Throttle? :D ak to je mozne zodpovedat.

Inac diki zatial.

Muze to byt tim ze mas hold nastavenej do minusu, a tim se ti prekalibroval regulator, pak to prestava tocit v zaporu, kterej v normalu nejde nastavit.
Pokud je to tim, musis prekalibrovat regulator, a mit hold na 0.
psena
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od psena »

zdzd píše:
V principu ale tři stačí HOLD na manipulaci a autorotaci, IDLE1 na létání po obloze, IDLE2 na záda a akrobačku.

Samozrejme, sam normal pouzivam jen pri servisnich pracech doma, kdy si chci kontrolovat otacky, pri litani vubec.
psena
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od psena »

Troll+ AdamProg
Diky, mate urcite pravdu, pravdepodobne mel v momente sparovani plyn nahore a ja jsem ho mel (uplne nahodne) dole. :)
Hned mu jdu napsat at to znovu sparuje, protoze to byl docela sok... jeste stesti, ze to nabehlo v softstartu, takze zadnej problem.
zdzd

#14 Příspěvek od zdzd »

Tominator píše:Ok to by som zvladol sa preucit ,ze odpajat baterku s autorotackou na vysielaci. Len potom ked zapinam tak mam autorotaciu mat zapnutu a tak zapojit baterku na heli ?ci to uz staci normal. Ochrana proti roztoceniu tam je.

Inac normal mod pouzivam na rozbeh a ked helina visí tak pol metra nad zemou, v tom bode mam rovnake hodnoty plynu aj kolektivu pre oba mody a prepnem na IDLE1. Je to dobre? lebo dost si neviem predstavit prepnut mod ked v jednom je v tu chvilu krivka na inej hodnote ako v tom druhom. to musi sklbnut nie?

Kdykoliv je kdokoliv k helině blíže jak nějaký metr, musíš mít zapnutý HOLD! Nikdy nesahej na helinu, pokud HOLD není zapnutý!

Na IDLE1 normálně startuj, není v tom problém. Jde to i na IDLE2, kde je teprve V křivka plynu. Není žádný rozumný důvod zvedat se do vzduchu na NORMAL - kromě nějakých speciálních akcí při seřizování.
Tominator

#15 Příspěvek od Tominator »

Ok. diki za rady. pohram sa stym nech to je vsetko s kostolnym poriadkom.
PRÔTOS Carbon
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“