Benji od Svoru

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
Pavel H

Benji od Svoru

#1 Příspěvek od Pavel H »

Ahoj ,dostal jsem tuhle stavebnici modelu a zajímalo by mě jaké máte zkušenosti se stavbou a létáním ,případně nějaké fotky nebo videa. Bohužel jsem nic nenašel.
díky
XB8R
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od XB8R »

Benjiho od Svoru jsem kdysi měl. Kvalita stavebnice - většina balsových dílů na křídlo byla nepoužitelná. Díly nepřesné, velice špatná kvalita balsy - prostě na vyhození. Laminátový trup celkem ušel. Benjiho jsem poháněl elektromotorem VM 2020/27 a sedmičlánkem SANYO N 1250 SCRL (o LiPol bateriích se nám v té době ani nezdálo). Letové vlastnosti byly celkem dobré a model měl díky pohonu elektromotorem se sklopnou vrtulí překvapivě dobrý kluz, někdy to bylo až nepříjemné (hodně dlouho plaval nad zemí a hůře se pak přistávalo).
Pavel H

#3 Příspěvek od Pavel H »

Díky
ještě mě zajímá jestli udělat i ovládanou směrovku a jestli použít křidélka i na klapky?
díky
XB8R
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od XB8R »

Já jsem směrovku ovládanou neměl.
Ivoš
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Ivoš »

Měl jsem ho kdysi dávno, pokud si vzpomínám, tak rozměry žeber byly špatně - vycházela by prohnutá náběžná hrana, tak jsem usilovně dobrušoval. Jinak létal pěkně, jenom byl náchylný na dynamické odtržení proudnic, když se při rychlém letu vzalo prudčeji za výškovku, udělalo to kopaný výkrut. Rozesel jsem ho při přeučování z Mod 1 na Mod 2.
XB8R
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od XB8R »

Ivoš píše:Měl jsem ho kdysi dávno, pokud si vzpomínám, tak rozměry žeber byly špatně - vycházela by prohnutá náběžná hrana, tak jsem usilovně dobrušoval. Jinak létal pěkně, jenom byl náchylný na dynamické odtržení proudnic, když se při rychlém letu vzalo prudčeji za výškovku, udělalo to kopaný výkrut. Rozesel jsem ho při přeučování z Mod 1 na Mod 2.
Můj Benji po razantnějším přitažení výškovky udělal taky kopaný výkrut.
Ivoš
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Ivoš »

Pro VB8R: to jsi mě potěšil, doteď jsem si říkal, že jsem ho měl špatně postavený...
K motorizaci: měl jsem tam Mabuchi 550, články Sunrise (fialky) 1200 mAh, přijímač a regulátor otáček vlastní konstrukce. To už je fakt dávno.
Pavel H

#8 Příspěvek od Pavel H »

Tak materiál ,hlavně žebra jsou nic moc ,ale už mám nový. Jinak ostatní snad použiju.Motor mám připravený MVVS 2,0/1600.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od TomasC »

Na klapky zapomeň, Možná při přistání ZVEDAT křidélka nahoru. Mohu vřele doporučit jiné výchylky na start + přistání a pro rychlý let (menší).
veka1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od veka1 »

Ivoš píše:Pro VB8R: to jsi mě potěšil, doteď jsem si říkal, že jsem ho měl špatně postavený...
K motorizaci: měl jsem tam Mabuchi 550, články Sunrise (fialky) 1200 mAh, přijímač a regulátor otáček vlastní konstrukce. To už je fakt dávno.

... pro oba(Ivoš a VB8R).
Napiště ( podle možnosti přesně), kolik jste měli plošné zatížení a jak veliké(ve st) jste použili max výchylky vop.

...třeba se ty kopané výkruty po přitažení výškovky velice rychle vyjasní :wink:
Ivoš
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Ivoš »

Zkus si vzpomenout, jakou jsi měl na sobě košili 21.3.1995 ... Toho Benjiho jsem měl před nějakými 15 roky. Ale vzhledem k ploše. která byla okolo 20 dm2 a váze necelých 1000g vychází zatížení nějakých 50 g/dm2. A vyjasněné to mám dávno, autorotační prvky se dějí. Jen jsem si myslel, že jsem měl třeba příliš malý poloměr náběžné hrany křídla; brousil jsem to samozřejmě bez šablony. Určitá nesymetrie tam musela být, točilo to vždycky na stejnou stranu, s motorem i bez.
Budiž mu ornice Malé Hané lehká.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od veka1 »

Ivoš píše:Zkus si vzpomenout, jakou jsi měl na sobě košili 21.3.1995 ... Toho Benjiho jsem měl před nějakými 15 roky. Ale vzhledem k ploše. která byla okolo 20 dm2 a váze necelých 1000g vychází zatížení nějakých 50 g/dm2. A vyjasněné to mám dávno, autorotační prvky se dějí. Jen jsem si myslel, že jsem měl třeba příliš malý poloměr náběžné hrany křídla; brousil jsem to samozřejmě bez šablony. Určitá nesymetrie tam musela být, točilo to vždycky na stejnou stranu, s motorem i bez.
Budiž mu ornice Malé Hané lehká.

..mám vyzkoušené na Mustangu, že pokud překročím zatížení nad 60g/dm a výchylku na vop dám víc víc než 12st ,chová se jako vámi popisovaný Benji.
Stačí mít výchylky cca 8 - 10st (je to cca 4-6 mm na odtokové hraně klapky vop o hloubce cca35mm), plošné zatížení kolem 45-50g a je to perfektně lítající model.
Pár lidí nedodrželo mnou uvedené parametry a měli stejné problémy jako popisujete.
Když jsme tento jev zkoumali a zkoušeli spolu s Jardou Lněničkou, taky jsme nejdříve podezírali ostrou náběžku, zkroucené křídlo .. nakonec stačilo snížit celkovou hmotnost, zmenšit výchylky (když bez motoru dám a držím plnou ,tak ho nepřetáhnu, pouze se mírně prosedá) a z jedovatého hada byl najednou klidný , ale obratný beránek. :)

Pozn. platí to především o verzi Voodoo, která má oproti klasickému Mustangu zkrácené křídlo (na modelu je to o o 10cm) tj. plošné zatížení při stejné letové hmotnosti bylo rázem kolem 70g/dm2 , po odlehčovacích úpravách cca 60g/dm :(

... i s těžkým letadlem se však dá slušně polítat.Je to vidět třeba tu :

http://www.youtube.com/user/peterKapusc ... 3UKhEfxGK4

... pro porovnání klasika s větším rozpětím je zde:

http://www.youtube.com/user/peterKapusc ... Ms5q8aAuAA

...vyššíí plošné zatížení si s klesající rychlostí žádá let na vyšších úhlech náběhu (krásně vidět na videu toho fialového letadla) což při možnosti větší výchylky vop vede obvykle k pádu po křídle .
Totéž platí i při ostrých obrateh na vysokých rychlostech - proudění se při velkém zatížení utrhne o hodně dřív,než by člověk čekal. :cry:

veka1
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Milan Nes »

myslíte že i dneska jsou ty žebra špatná?
přemýšlel jsem co bych si udělal jako první konstrukční letadlo od dob A1 ček a A3 jek o prázdninách
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Kerberos »

já měl Benjiho s polystyrenovym křídlem a na MVVS 2,5, když jsem mu podložil křídlo na odtokovce, tak lítal pěkně
arda1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od arda1 »

Milan Nes píše:myslíte že i dneska jsou ty žebra špatná?
přemýšlel jsem co bych si udělal jako první konstrukční letadlo od dob A1 ček a A3 jek o prázdninách
Nevím jaká je u SVORu ale já měl tak renomovaný firmy jakou Aeronaut je žebra defakto nepoužitelný-zbytek balzy taky nic moc. :cry: :cry: :cry:
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“