Easy Glider PROblem

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Chewbacca

Easy Glider PROblem

#1 Příspěvek od Chewbacca »

Mám Easy Glider Pro (pár dni) a problémy. První je, že při nulových výchylkách křidélek se stáčí doprava; je potřeba hodně trimu to srovnat. Nevím, jestli to může být špatnou geometrií z výroby, každopádně s něčím podobným jsem se ještě nesetkal 8O . Druhý a daleko horší problém je, že při vyšších rychlostech (i bez motoru) se zablokuje příčné řízení - model nereaguje na křidélka (fakt hnus). Setkal se už někdo se stejným chováním? Serva křidélek jsou HXT900, výchylky +-15mm, původní +15/-8 dělaly to samé. Hmotnost 1150g, 360W motor, 40A ESC, 3S 2200mAh. Kromě dalších modelů mám ještě Parabolic - podstatně rychlejší, můžu ho pustit ze 100m bez sebemenšího problému, serva jsou stejná a plocha křidélek větší než u EG... Možná je EG určený jen pro začátečníky a pro pomalé poletování, ale mně letové vlastnosti přijdou vyloženě nebezpečné. Koupil jsem ho jenom kvůli nosnosti (je upravený pro AP), ale zatím teda nic moc. Možná je to jenom nějaká blbost, tak to tu radši nadhodím než začnu řezat a nastavovat křidélka.
malcomx

#2 Příspěvek od malcomx »

me leta naprosto v pohode s nastavenim dle manualu.
tipoval bych to na zkroucene kridlo bud z vyroby nebo chyba pri jeho slepovani,
zkontroluj jestli neni do vrtule apod...
Doctor2

Re: Easy Glider PROblem

#3 Příspěvek od Doctor2 »

Chewbacca píše: Druhý a daleko horší problém je, že při vyšších rychlostech (i bez motoru) se zablokuje příčné řízení - model nereaguje na křidélka (fakt hnus).

Dělá mi to taky, vysvětluju si to prohnutím křídla
Discus2 3,2m, EXTRA 330L 2,4m + DL50, FunJet 2x, ZOOM XXL
HELI: MINITITAN E325, T-REX 550 3gx
tomqw
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od tomqw »

Mě se choval stejně easy fly, ve větších rychlostech nereagoval na křidélka.
Říkal jsem si že je to malou pevností toho epp a to se ve větší rychlosti prostě u krajů křidélek ohne. Nepovedlo se mi to odstranit zkoušel jsem je vyztužit uhlíkem, ale nijak zvlášť to nepomohlo.
otass

#5 Příspěvek od otass »

Chewbacca píše:Mám Easy Glider Pro (pár dni) a problémy. První je, že při nulových výchylkách křidélek se stáčí doprava; je potřeba hodně trimu to srovnat.

Příčné vyvážení ? ( Jedno křídlo těžší než druhé )

Chewbacca píše:Druhý a daleko horší problém je, že při vyšších rychlostech (i bez motoru) se zablokuje příčné řízení - model nereaguje na křidélka (fakt hnus). Setkal se už někdo se stejným chováním?

U EG jsem se s tím nesetkal. I při vyšších rychlostech byl v pohodě ovladatelný. Konstrukcí letadla to nebude - máš něco někde špatně :)
Mě to dělalo TORO. Vyměnil sem ovládací drátky 0,8 mm mezi servem a křidélkem za normální táhlo trubka 3mm + trubka 2mm + drát 0,8mm a TORO reaguje i pod plným plynem kolmo k zemi :wink:
Optima II /2,4 GHz..Solius /2,4 GHz.
Šlehač NE SoloPro 328
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od thsoft »

Můžeš mít i trubku v křídlech zasunutou tak že je v jednom o trošku víc a bude se to taky sklánět. Když jsem na to přišel na trubce jsem si označil střed páskou od tý doby je to ok.

Tomáš

otass píše:
Chewbacca píše:Mám Easy Glider Pro (pár dni) a problémy. První je, že při nulových výchylkách křidélek se stáčí doprava; je potřeba hodně trimu to srovnat.

Příčné vyvážení ? ( Jedno křídlo těžší než druhé )

Chewbacca píše:Druhý a daleko horší problém je, že při vyšších rychlostech (i bez motoru) se zablokuje příčné řízení - model nereaguje na křidélka (fakt hnus). Setkal se už někdo se stejným chováním?

U EG jsem se s tím nesetkal. I při vyšších rychlostech byl v pohodě ovladatelný. Konstrukcí letadla to nebude - máš něco někde špatně :)
Mě to dělalo TORO. Vyměnil sem ovládací drátky 0,8 mm mezi servem a křidélkem za normální táhlo trubka 3mm + trubka 2mm + drát 0,8mm a TORO reaguje i pod plným plynem kolmo k zemi :wink:
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pamo
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Pamo »

Chewbacca - ta novladatelnost by mohla myslim byt aj slabym BECom. Skus take cosi: http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... _Reduction alebo skus len externe baterky na napajanie serv - nezabudni odpojit cerveny kablik (+) z kablika od regulatora aby si vyradil jeho BEC. Tymi baterkami za pokus vlastne nic nedas :)
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=765
Chewbacca

#8 Příspěvek od Chewbacca »

No podle těch reakcí aspoň nejsem (úplně) sám. Co se týče stáčení na stranu, tak to snad půjde řešit dovážením. Slabý BEC to nejspíš nebude, mám ESC Mystery 40A s 4A BEC. Táhla jsou krátká a tuhá (1mm průměr, délka 60mm, nedají se vzpříčit ani násilím). Na křídle se skoro nic neslepuje, kromě šachty na trubky, tím pádem na tom není moc co pokazit. Asi to nakonec bude kroucením křídla. Zkusím teda otestovat jiný ESC (mám v zásobě 60A Turnigy) případně prodloužit křidélka. Potíž je v tom, že každý takový pokus je risk...zatím jsem vždycky vybil energii přitažením výškovky, ale naposledy to bylo hodně těsně. Taky mě napadá, že to může bý problém EG Pro oproti EG, třeba Multiplex šidí technologii u novějších sérií apod.
PH

#9 Příspěvek od PH »

Já u původního EG jsem musel odříznout křidélka, protože šla ztuha a 9 g
serva je nemohla pořádně utáhnout a dal jsem je na panty. Od té doby se
zatáčením nou problém. :wink:
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od thsoft »

Křidélka jsem taky dal na panty a chodí znatelně líp a rychleji.

Tom

PH píše:Já u původního EG jsem musel odříznout křidélka, protože šla ztuha a 9 g
serva je nemohla pořádně utáhnout a dal jsem je na panty. Od té doby se
zatáčením nou problém. :wink:
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Fenius
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Fenius »

mne povedali skusenejsi, ze ta neovladatelnost je zapricinená priliz velkym profilom kridla u EG
zdekar

#12 Příspěvek od zdekar »

Stejný problém s neovladatelností v rychlosti měl nedávno kamarád. Skončilo to čenichovkou do země a teď opravuje. Jetli to nějak vyřešíš, tak to sem napiš, určitě by ho to zajímalo, aby se mu to příště nestalo (je to jeho první letadlo).
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
powder
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od powder »

Hledáte problémy kde nejsou...
EG je luxusně ovladatelný ve všech letových režimech, do vývrtky ho dostanete leda heverem a minimálka se rovná rychlejší chůzi...
Je to začátečnický "plastový" pracant - nic míň, ale ani nic víc.

Je to houba, ne dýha, balza, laminát... Takže rychlosti od něj nechtějte!
zdekar

#14 Příspěvek od zdekar »

No ono je asi spíš problém, že když se to už do té rychosti dostane, tak se někomu zablokuje řízení křidélek.
Jasný řešení je nelétat rychle. Ale co když se to prostě nějakému začátečníkovi podaří dostat do pádu navíc pod motorem (když ještě zmatkuje) a pak je potřeba to nějak vyrovnat a ono to nejde. EG nemám, takže se mi to nestalo.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
powder
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od powder »

Na to je jednoduchá rada - stáhnout plyn, model velice rychle zbrzdí a zase je normálně ovladatelný.
Pokud začátečník valí dolů pod plynem, tak si zaslouží EGho rozsekat :evil:

Nebo ještě lze zesílit táhla mezi pákou serva a pákou na křidélkách. Při rychlosti se ten drátek začne prohýbat... Opakuji, EG není na rychlost! Snese 70 - 100km/h podle míry zesílení a vyztužení konstrukce a ovládání...
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“