Jaky vrtulnik do zacatku?

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
OrDa

#16 Příspěvek od OrDa »

Pro pochopení, o čem je řeč, stačí takový ten USB jakovysílač v ceně do 700 Kč prodávaný s freeware simulátorem FMS. FMS je trochu použitelný pro letadla, pro vrtulníky jen pro úplný začátek (asi hodinu). Je totiž nerealisticky hodný.
Takže po rozkoukání s FMS doporučuji freeware simulátor HELISIMRC, který chodí s tím USB jakovysílačem a je to už docela simulátor. Na začátek určitě postačí. Je sice určený jen pro kategorii 450, ale to je fuk a umí takové opičárny jako přišpendlení vrtulníku v prostoru, takže nikam nestoupá ani neutíká, jen se naklání. Já to sice nikdy nepoužil, ale pro začátek to možná pomůže. Naučíš se viset a přistát přibližně tam, kam chceš.
A když si budeš myslet, že už to umíš, nastavíš si vítr a turbulence a zas bude veselo. Umí i simulovat mizerné gyro a různé chyby seřízení (můžeš si hrát i na akrobacii, ale to je na simulátoru bez vrtulníku na skříni předčasné).
Když budeš mít štěstí, zjistíš, že vrtulník je neřiditelná mrcha a bude tě to stát mizerných 700 Kč, což je večeře se slečnou.
Pokud budeš mít smůlu, jako my všichni tady okolo, zjistíš, že i ta neřiditelná mrcha se občas nechá řídit a bude tě to stát velké peníze.
jeeff
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od jeeff »

No ja mam aj velky vrtulnik (Protos 500) aj simulator (Phoenix) a aj tu Walkeru. Ak chalan ale ma len zopar bubakov a len sa chce pohrat tak ta Walkera je velmi dobra a stabila (ja mam CB180D, Q je kapotovana).

Cize ja ti ho odporucam, kludne si ho kup, ale priprav sa na to, ze budes kupovat nahradne diely (odporucam na nakup vrtasa aj nahradnych dielov www.helipal.com).

Phoenix, pripadne Mini Titan alebo nieco podobne si kup, ked ta to s tou Walkerou bude skutocne bavit a bez problemov ju budes ovladat. Potom si najskor kup ten Phoenix, nalietaj aspon 20 hodin a potom uvazuj o niecom vacsom (trebars aj 500 velkosti).
Goblin 700, Protos 500, Strider 250 FPV Racer, Futaba T14SG
www.rcklubsenec.sk
oskar 007
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od oskar 007 »

A co tak na začátek koupit nějakej starší set heli na modelbazaru.... Mě de oto, že když si začatečník tak aby si to měl zalétnuté, a občas se k helinam davají i díly. Myslím si že s tím nejednou praštíš, takže nová helina to podle mě nemusí být. ( Přál bych ti aby se ti to nestalo) ale pochybuju, že se pádům vyhneš.
www.hrabanek-sroubky.cz
[img]http://alefnula.wz.cz/modely/rcmania/rcheliholics.png[/img]
psena
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od psena »

Pisu si tady na manii s par lidma a velmi me prekvapilo, ze dost lidi zaclo uplne bez simulatoru, bud se jim ho nechtelo shanet a instalovat, nebo ho maji a vubec je to nebavi.
Ano jde to i bez simu, ale treba ja osobne si to absolutne nedokazu predstavit, pri prvnich 5ti letech (a trva to vlastne doted) jsem byl i tak dost podelanej a to jsem na simu docela drel. Rozhodne jsem nemel problem s visem ocasem k sobe, (bylo to lehci nez jsem si predstavoval) ale prvni zatacky a orientace pri letu bokem, to uz bylo horsi.
Takze kdo zacina bez simu zacina asi takhle: http://www.youtube.com/watch?v=j6ZtigKS ... re=related
ale na druhou stranu, urcite jsou mezi nami talenti co to nepotrebujou, ja mezi ne rozdhodne nepatrim :(
1ondra9

#20 Příspěvek od 1ondra9 »

OrDa píše:.............
A když si budeš myslet, že už to umíš, nastavíš si vítr a turbulence a zas bude veselo. Umí i simulovat mizerné gyro a různé chyby seřízení (můžeš si hrát i na akrobacii, ale to je na simulátoru bez vrtulníku na skříni předčasné).
Když budeš mít štěstí, zjistíš, že vrtulník je neřiditelná mrcha a bude tě to stát mizerných 700 Kč, což je večeře se slečnou.
Pokud budeš mít smůlu, jako my všichni tady okolo, zjistíš, že i ta neřiditelná mrcha se občas nechá řídit a bude tě to stát velké peníze.

moc hezky napsaný.......... :)

jen bych dodal jednu věc co tady asi nezazněla a to tu že chlapík co šilhá po walkeře a na doporučení odevšech aby si koupil něco ve velikosti 450 (T, MT)

s vidinou úspory šáhne po stroji HK a myslí si jak bude mýt heli bez problémů a může jít lítat ....... OMYL na HK se vykašli

a jestli chceš vědět proč tak si přečti todle -
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ic&t=16665

myslim si že 122 stran důvodů a dotozů proč to neletí je víc než dostačující .........
NEBE - PEKLO - RÁJ (...prej zlatá prostřední cesta :roll: ...)

T-rex 500 CF-> po ráně ->GF ;-)
AURORA 9
easy copter XS metal (na domácí acro) :)
OrDa

#21 Příspěvek od OrDa »

1ondra9 píše:....s vidinou úspory šáhne po stroji HK a myslí si jak bude mýt heli bez problémů a může jít lítat ....... OMYL na HK se vykašli

a jestli chceš vědět proč tak si přečti todle -
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ic&t=16665

myslim si že 122 stran důvodů a dotozů proč to neletí je víc než dostačující .........

Ono i HKčko je lepší, než drátem do oka. I když právě tohle u něj docela hrozí. Postupně (spíš rychle) vymění všechny osy a hřídele za kalené (nechápu, proč ťamani používají takovou motykenštál) a trochu bojovat se naučí. Ale asi by ji neměl napoprvé stavět sám a měl by mít k ruce a uchu někoho zkušenějšího. A bude trochu modelář ... :wink:
1ondra9

#22 Příspěvek od 1ondra9 »

OrDa píše: Ono i HKčko je lepší, než drátem do oka. I když právě tohle u něj docela hrozí. Postupně (spíš rychle) vymění všechny osy a hřídele za kalené (nechápu, proč ťamani používají takovou motykenštál) a trochu bojovat se naučí. Ale asi by ji neměl napoprvé stavět sám a měl by mít k ruce a uchu někoho zkušenějšího. A bude trochu modelář ... :wink:

je to pořád jen jeho boj co si koupí ale pokud šáhne po HK a malinko (spíš víc) vymnění něktrých dílů které jsou nutné pro bezpečnost svou i ostatních - cenově bude na tom úplně stejně a nebo ten rozdíl bude tak zanedbatelnej že pokud bude nad tím rozdílem přemýšlet - radil bych mu at nezačíná vůbec s vrtulníkama..... provoz stojí hodně a sezóna může zelenáče přijít na hodně velký peníze (klidně i 3 nový mašiny) ........ (vim o čem mluvim - sám jednoho umělce znám !!!)

AURORA 9
Pablo2

#23 Příspěvek od Pablo2 »

Pokud chceš začít s vrtulníkama tak musíš hlavně zjistit jestli tě létání s ními bude bavit. Začít simulátorem je nejméně vhodný začátek pro úplného začátečníka, spousta nudných hodin u počítače a žádné létání.
Začátečník chce vybalit helikopteru a začít létat. Dobrý začátek je snadno ovladatelný jednorotor jako např. Blade mSR, tenhle vrtulník je ovladatelný i pro úplného začátečníka a přitom má základní letové vlastnosti jednorotoru, dá se s ním létat venku (bezvětří) i doma a také je skoro nerozbitný. Pokud jej koupíš ve verzi BNF (bez vysílačky) a dokoupíš si vysílačku DX6, můžeš potom (pokud zjištíš, že tě létání s vrtulníky opravdu baví) dokoupit nějaký "velký" 6 kanál. vrtulník a případně i ten simulátor. MSR ti zůstane na "domácí" létání.
1ondra9

#24 Příspěvek od 1ondra9 »

Pablo2 píše:........... Začít simulátorem je nejméně vhodný začátek pro úplného začátečníka, spousta nudných hodin u počítače a žádné létání.

Jo ale pokud k tomu bude přistupovat takhle tak at se rovnou na to vykašle ( mimochodem jak si myslíš že bude probíhat tréning)
viděl bych to tak na 5vteřin letu děs běs ve vočích k tomu pár sprostejch slov a končí to tím ..............k...va já se na to vy.....ru

simulátor je boba věc........ a začátečníkovy bych tohle radil jak první věc ..... tady si ošahá zda na to bude mít vůbec patróny to ukočírovat a pokud ne tohle prodá vždicky s daleko menší finanční ztrátou než nějakej piďirotor na doma
- tohle je vize všech v začátku že jen co přinesou domu vrtulníček hned budou lítat jako draci - ale boužel pravda je někde jinde - jen těch karambolů kerejm se člověk stejně neuhne ..........

AURORA 9
filipo

#25 Příspěvek od filipo »

Já jsem začal s vrtulníkama cca před půl rokem, nejdříve jsem zkusil Easy Coptera XS Metal (koaxial), když jsem se s tím naučil obstojně létat po bytě, tak jsem si pořídil simulátor Phoenix, abych zkusil jak mi to půjde s "plnohodnotným" vrtulníkem, nejdřív jsem si říkal, že to snad vzdám, ale nakonec jsem si koupil Trex 450 Pro Super Combo + DX7 a než jsem to dostavěl, na simulátoru jsem již byl schopen vzlétnout,létat a přistát s téměř 100% úspěšností. Postavného T-rexe jsem nechal zkontrolovat a dotrimovat zkušeného kolegu a pak začal ve velké tělocvičně cvičit visení.Můžu říct, že přesto že se chová Phonenix dost věrohodně, je to na něm o hodně jednodušší - tam o nic nejde, ale u reálného modelu ze začátku jsem měl nervy nadranc :) No, mám odviseno něco přes hodinu, tak snad se postupně dostanu někam dál :D Drčím palce a doporučuji na "hardwaru" nešetřit - když pak nějaký levný model létá sám o sobě blbě a ještě to člověk neumí, tak ho to pak akorát odradí...
EasyCopter XS Metal, Gaui 200+BeastX, T-REX 450 PRO Super Combo, Spectrum DX7, Phoenix simulator
zdzd

#26 Příspěvek od zdzd »

filipo píše:Drčím palce a doporučuji na "hardwaru" nešetřit - když pak nějaký levný model létá sám o sobě blbě a ještě to člověk neumí, tak ho to pak akorát odradí...

To je názor, kterému je třeba věnovat pozornost.
Ceeper

#27 Příspěvek od Ceeper »

Fiha, diky za vsechny rady. Teda nevim, nevim. Procetl jsem si to tady vsechno, ale asi budu zbytecne utracet, protoze od PC chci co nejdal a nervy chci taky trochu pocuchat :lol:

Narazil jsem na model s kovovou upravou (vcetne vrtule), kterej je udajne vhodnej pro zacatecniky, takze ten snad neco vydrzi.

Ale chtel bych se zeptat na jednu vec. Nahradni dily, konkretne vrtule, jsou univerzalni pro vsechny modely dany velikosti nebo co typ do vlastni list?
Kovboj

#28 Příspěvek od Kovboj »

Ceeper píše:Narazil jsem na model s kovovou upravou (vcetne vrtule), kterej je udajne vhodnej pro zacatecniky, takze ten snad neco vydrzi.

Dej odkaz, ale je to nesmysl. Tuším za tím nějaký skvělý set prodávaný v "prodejnách" před supermarkety...
Obecně - kvalitní plast je odolnější a díky své pružnosti může přežít i havárii, kov je přesnější ale taky více náchylný ke zničení při havárii.
Ricos

#29 Příspěvek od Ricos »

Ceeper píše:Fiha, diky za vsechny rady. Teda nevim, nevim. Procetl jsem si to tady vsechno, ale asi budu zbytecne utracet, protoze od PC chci co nejdal a nervy chci taky trochu pocuchat :lol:

Narazil jsem na model s kovovou upravou (vcetne vrtule), kterej je udajne vhodnej pro zacatecniky, takze ten snad neco vydrzi.

Ale chtel bych se zeptat na jednu vec. Nahradni dily, konkretne vrtule, jsou univerzalni pro vsechny modely dany velikosti nebo co typ do vlastni list?

Pokud jsi skutečně nikdy s ničím nelétal, tak bych ten simulátor nezatracoval, skutečně ti to ušetří spoustu peněz a zklamání (však se u toho nemusí sedět pořád, ale první osahání vrtulníku v simulátoru je k nezaplacení!), zkus balancovat s dlouhou tyčí na prstě a uvidíš.

Hoď sem odkaz na tu helinu, cos vybral. Ono, že je to kovové neznamená, že to je nerozbitné. :wink:
lexlutor

#30 Příspěvek od lexlutor »

Já tedy sám za sebe přispěji též a musím říci, že já jsem při začátku simulátor úplně obešel a rovnou jsem si postavil t-rex 450 a šel létat. Před tím jsem jen létal s dvourotorem. Už je tomu kolem dvou let a na simulátoru jsem zkoušel jen akrobatické prvky, jinak jsem ho nikdy nepoužil neboť jsem v něm postrádal jednu podstatnou věc, ten strach a skutečnost a mohu říci, že jsem se obstojně naučil i bez něho. Jde to, a že bych měl víc nehod než ti co ho používali, to bych neřekl, spíše naopak:)
Realita je prostě jiná, nakonec plno prvků se mi v reálu ještě ani nepovedlo a na simu je střilím po slepu.

Každopádně souhlasím s tím, že nejlepší je pořídit kvalitní ověřený stroj. V opačném případě bych začátečníkovi vůbec nedoporučil začínat. Marketing dělá své, heli 450 za pár šupů a youtube s 3D akrobacií obamalutí začínající piloty v domění, že to opravdu lítá perfektně. Za cenově přijatelnou variantu vidím t-rex 450pro. Možná i nejlepší stroj ve třídě 450 za super cenu a žádný starosti okolo.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“