SIG Smith Miniplane - stavba

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#61 Příspěvek od Kerberos »

malvin píše:Já jako průměrně zručný modelář, avšak úplný začátečník v RC, musím konstatovat, že návodu by čeština, nebo alespoň více názorných obrázků, určitě pomohlo. Navíc seknout se při stavbě může každý - zkušený i začátečník.
To byl ale pro mě důvod k založení tohoto vlákna, kde mi zkušenější stavitelé jako je např. Kerberos poradí s možnými problémy při stavbě. A zatím musím všechny pochválit, že nějaké rady už jsem tady dostal a pomohly mi :)

Zpět ke stavbě. Práce kvapí kupředu a vybírám výstroj k letadlu:

1) ASP FS61AR je již objednán z HC
http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8985
2) servo 3x HS-422 pro V, S, K (jedno servo už mám koupené)
3) kola podvozku 2x Kolo 69mm Angl.
http://www.rcshop.eu/kolo-69mm-angl-p-12450.html
1x Ostruhové kolo 30mm RA
http://www.rcshop.eu/ostruhove-kolo-30mm-ra-p-12457.html
4) Master Airscrew propeller 12x6
http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8062
5) Anglická nádrž 284 ccm 10oz
http://www.rcshop.eu/anglicka-nadrz-284-ccm-10oz-ga2030-p-12630.html

Zatím vůbec netuším:
1) jaké servo pro plyn
2) vrtulový kužel - jaký je rozdíl mezi přední a zadní montáží a kterou tedy potřebuji.
3) v návodu doporučují nádrž 8oz. až 10oz. Já si vybral 10oz, tak jestli je to fuk, nebo jestli to má nějaký zásadnější vliv.

Dále plánuji:
1) 4x AA baterie pro serva a přijímač
2) 1x NiCd pro konst. přižhavování

Tak. Někdo mi to prosím schvalte nebo zkritizujte, ať můžu některé položky už objednat a ať mám klidnější svědomí. Děkujuuu.

klidně se ptej, nic nedávám tak rád jako rady :-)
1) servo na plynu mám HS 81 (měl jsem v šupleti)
2) kužel je prakticky jedno, stačí plasťák.
3) nádrž dobrý, hlavně aby se dobře vešla, mám obalenou molitanem a vzadu zajištěnou kouskem smrku

1) baterie na přijímač, 4x Enelop třeba, nebo Sanyo 1100AAU
2) na přižhavování používám Sanyo 2400mAh 1/2 RC
+ na přijímačovky takovej ten diodovej indikátor (pro jistotu)

jinak vrtuli na ten 4T budeš muset vyzkoušet, třeba na Fokkerovi EIII, cca 2,5kg mám 13x4 Bambulu, APC mi na něm nejlíp chodila 12,25x3,75
Zbyněk Hadač

#62 Příspěvek od Zbyněk Hadač »

Zdravím. Chtěl jsem se zeptat, jestli je u Smith Miniplane potřeba udělat vyosení motoru. Podle plánku je v obou směrech přesně v ose. A to se mi moc nezdá. Teď jsem ve fázi stavby, kdy to ještě můžu napravit.
malvin

#63 Příspěvek od malvin »

Pánové,
čím jste k sobě slepili ten plastový kryt motoru a botičky podvozku? Dík
DX6i, AXN FloaterJet, SIG Smith MiniPlane
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od Kerberos »

já já epoxidem a pomohl jsem si místy vteřiňákem, a pak jsem to přelepil tou přiloženou páskou. jo, botičky už jsem sundal
malvin

#65 Příspěvek od malvin »

Také to zatím vidim na epoxy.

Jinak už mám na hrubo i spodní křídlo. Teď jen finišuji tvar a tmelím to, co jsem zkazil. Pak už jen odřezat křidélka...

A když mě nebavilo broušení, tak jsem se pomalu pouštěl do trupu. Dnes si jdu do obchodu pro nádrž. Chci udělat vyztužení uchycení podvozku z odřezků balzy, co mi zbyly z konců křídel a nejsem si jist, zda to nebude zasahovat až k nádrži. Inu uvidíme.
Obrázek
Gaucher

Smith

#66 Příspěvek od Gaucher »

Ahoj, zkoušeli jste někdodát do tohohle éra dvoutakt 7,5 ASP? A dá se někde sehnat nějaký tlumič aby nekoukal z krytu? Děkuju
kf

#67 Příspěvek od kf »

Jasně, mám ho v Miniplanu. Když ho dáš na bok - hlavou doprava, tak ten tlumič vyjde dolů na hranu haubny, a protože má ten kryt nahoře rozšíření, tak to nijak moc neruší. Takhle to mám teď u Sigu. A když ten motor pootočíš ještě o 45 stupňů dolů ( hlava šikmo dolů doprava ), tak ten tlumič vyjde úplně pod éro, a pokud není na zádech, není vidět vůbec. Ale to chce v týhle fázi, co teď máš, udělat výřez ( chlívek ) pro zadní část tlumiče do trupu. Prostě tlumič bude částečně zapuštěnej. Takhle jsem to měl u předchozího Miniplana a vypadalo to skvěle, jen to éro stálo za prd ( dle plánu Modelář, byla tady o tom řeč ).
Teď jsem si všimnul, že už tam máš matice pro lože, ale to by nevadilo, nech je tam a dej tam ještě jedny, pokud bys ten motor otáčel. Taky koukám, že na fotce je ta šikmá spodní ploška za motorovou přepážkou ještě otevřená, a tam právě vychází ten vejfuk. Takže by bylo ideální tam teď ten motor napasovat.
malvin

#68 Příspěvek od malvin »

kf píše:Teď jsem si všimnul, že už tam máš matice pro lože, ale to by nevadilo, nech je tam a dej tam ještě jedny, pokud bys ten motor otáčel. Taky koukám, že na fotce je ta šikmá spodní ploška za motorovou přepážkou ještě otevřená, a tam právě vychází ten vejfuk. Takže by bylo ideální tam teď ten motor napasovat.

To je můj trup :wink: Já se smířil s tím, že mi to bude z krytu čouhat ven. Bez čouhání to chtěl Gaucher
kf

#69 Příspěvek od kf »

Tak pardon, Tvůj obrázek alespoň posloužil na ukázku.
malvin

#70 Příspěvek od malvin »

Zdravím, vyskytl se mi při stavbě problém. Nedaří se mi k sobě slepit poloviny krytu motoru. Nedrží mi vteřiňák, ani epoxy. Zkoušel jsem na vzorku leptat acetonem, také to není nic moc. Asi jsem málo zdrsnil lepené plochy. Teď už to mám sice slepené k sobě (vteřiňák se tvářil, že drží), ale při menším napětí na kryt mi to ve spoji zase praskne. Máte nějaký tip jak na to, popř. které lepidlo by bylo na ten plast nejlepší? Dík, Malvin
AR1
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od AR1 »

Slepil jsem je vteřiňákem ale ne natupo, ale udělal jsem si z plastu takový límec - lem, drží to jak židovská víra.
malvin

#72 Příspěvek od malvin »

Taky tam mám lem. Jen mi to vždy lupne v tom tupém spoji a rozevře se tam taková mezírka. K lemu to celkem drží. Asi odtrhnu to, co moc nedrží a zkusím to po zdrsnění znovu :(
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od Kerberos »

já to trochu přebrousil, pak odmastil a lepil 30min epoxy a drží to
malvin

#74 Příspěvek od malvin »

Tak u mě nakonec zabral sekunďák. Spoje jsem znova pořádně zdrsnil
malvin

#75 Příspěvek od malvin »

Jo a pánové, jak moc jste dopasovali kryt motoru k trupu? Mi jde celkem ztuha a tipuji, že potah trupu mi pak také něco nadhodí... takže trup ještě krapet zbrousím, aby to šlo hezky zlehka. Malvin
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“