Raketové motory pre letecké modely

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
balamel
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od balamel »

Dolfa píše:
Bizon píše:
Dolfa píše:Tak vás zdravím .
Co se týká motorů , dají se vyrobit i doma .
Pro inspiravi mrkněte na naše stránky .
Je tam i samokřídlo na rádio , ale musíte trochu šňupat .
Už si nepamatuju kde to tam je .
www.bobr.hostuju.cz
A bacha na úrazy. Je třeba to dělat zodpovědně a s rozumem.

Ty stránky nejsou dostupné už nějakou dobu! Osobně mně to štve, protože dělám rakety taky, a protože jsu oproti vám pozadu tak jsem se tam vždycky inspiroval...

Ty stránky fungují , asi je problém u tebe .

nemyslim, me to taky hodi na error.banan.cz
problem bude nekde jinde...

dal jsem si tu praci a zeptal se:
takze pro ty co jsou na tom jako ja....
"Dobrý den, web je funkční - free hosting (hostuju) je blokován pro zahraniční IP - jen pro české a slovenské - vyzkoušejte například přístup přes český anonymizér"
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Genagen »

Vsude same palniky, zapalovani zapalovacem. jak takovy motor odpalit elektricky. Nasel jsem udelatko pro klasicke raketovemotory pro rakety. Bude to fungovat i tady?
olisoft

#33 Příspěvek od olisoft »

K tym motorom si mozes kupit "elektricky palnik", pripojis na baterku a zazehne to motor.
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Genagen »

dekuju
DaggyMAC

#35 Příspěvek od DaggyMAC »

bizon, balamel: stránky fungujú, prehliadol som si snáď všetky videá, tie najstaršie sa nenachádzajú na hostingoch, ale tie Youtubové fungujú.

Dolfa: Je to v pohode, rád si počkám na tie informácie. Zbastlil som za jeden večer maličkého deproňáka len pre skúšku, že ako to bude vyzerať a lietať. Už sa teším na klasickú konštrukciu. Možno kúpim nejaké hádzadlo v rozsype a dám tam Rapiera.

Obrázek Obrázek
Dolfa
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Dolfa »

No , tak se zase našla chvilka .
Trubky na motory jsme používali ze sáčků co jsou v obchodech .
Jsou sice motané šikmo , ale dají se vybrat docela slušné kusy .
Kámoška mi je nosila z Intersparu.
Já to řezal na dřevěném trnu v soustruhu skalpelem . Nedělá to prach jako kdysi na cirkulárce .
Potom jsem je šupnul do vodního skla a vyvaxoval . Je to taková ta mašinka , roba to používá na vakuovaní potravin .
Potom jeden až dva dny nechat proschnout .
Tryska je lisovaná z šamotové moučky a vodního skla .
Musí se udělat taková struktůra , jako když se čerstvě pomele mák .
No a potom formou zalisovat do trubky.
Palivo je 65% Kno3 a 35% sorbitol.
Uvařeno na el.plotýnkovém vařiči .
Nalito do trubek za tepla . Ale bacha dost to pálí .
Já vždycky počkám až to trochu vychladne , tak aby se to dalo udržet v ruce.
No a potom podle toho jestli je to na raketu , tak se dělá výmetná čepička .
Ale stačí to zalít epoxidem , navrtat dírku a tu naplnit palivem . Potom zasypat černým prachem . Přiměřeně .
Ucpat papírovou zátkou a je to .
Jinak veškěré informace jsme s kolegama čerpali z webu .
http://raketky.via.cz/
No a teď se učím motat trubičky na dýmovnice pro Malou válku .
Takže až bude trocha času , udělám formy na trysky a prubnu udělat i nějaké malé motorky , třeba zrovna na ty polystyrénové volňásky.
Tak toť zatím vše .
Ten plánek na Speedyho 280 jsem už našel , můžu poslat na meila.
Ať vám to lítá .
Dolfa
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Dolfa »

Jo a ta směs chytá velice dobře do ruda rozpáleným drátem , nebo stopinou .
Já používám včelařský drát .
Na dvou článek lipol si to veme po dobu jedné sekundy plus minus 12A. Ale rychle se přepálí , takže lipolka to snad ani nepozná .
Čas na zapálení stačí .
Dolfa
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Dolfa »

Jo a ta směs chytá velice dobře do ruda rozpáleným drátem , nebo stopinou .
Já používám včelařský drát .
Na dvou článek lipol si to veme po dobu jedné sekundy plus minus 12A. Ale rychle se přepálí , takže lipolka to snad ani nepozná .
Čas na zapálení stačí .
Pandy

raketové motory

#39 Příspěvek od Pandy »

Pár poznámek k raketovým motorům:
Motory Rapier jsou v podstatě nalisovaný černý střelný prach ,úpravou trysky a to ještě tak nějak od oka nějakým přípravkem rapidně klesne výkon,tryska je navržena s přesností na desetiny s požadavkem dosáhnout maximální výkon.
Nějak mě dále unikla myšlenka stříknout do raketového motoru na TPH nějakou hořlavinu, tyto motory jsou heterogení směsí paliva a okysličovadla jenž mají vyrovnanou kyslíkovou bilanci a jaká koliv kapalná hořlavina v motoru je naprosto kontraproduktivní páč hořlavina potřebuje k hoření kyslík a kde jej v uzavřeném prostředí má asi brát?? Proto ty motory nechtěli zaboha chytit,hořlavina v tomto případě funguje jako hasicí látka!!!! A to neberu v potaz že každá kapalina má určité výparné teplo a má za následek odvátět tepelnou energii jenž je potřebná na zážeh TPH.
Motory řady S jenž se v 70-tých letech prodávaly byly tzv.nizkotlaké motorky s poměrně malým tahem řádově desítky pondů ,ale vyznačovaly se dlouhým chodem,používaly se uspěšně na pohon kluzáků. Občas je lze ještě semtam koupit na Aukru.
TPH se během let měnila v podstatě se jednalo o lisovanou tabletku heterogení směsi chloristanu draselného ,dinitroxilénu,nebo dinitrotoluenu.
je to již dávno překonaná technologie jenž se nevrátí,jednak dinitráty jsou na seznamu karcinogeních látek a azbestové těsnění jenž se tam používalo na seznamu je daleko déle.
Motory ROS jsou vojenské delaboráty sice o slušném výkonu ale mají stabilizaci letu řešenou rotačnimi tryskami jenž se musí zaslepit což vede k tomu že se musí centrální tryska zvětšit na cca 5,5 mm. Tyto motory obsahují homogení TPH na bázi nitrocelulozy a dinitroglykolu patří do skupiny vysokotlakých motorů /jako všechny homogení TPH/ .Vzhledem k tomu že obsahují malé množství TPH je vevnitř ještě tzv udržovací slož pro rovnoměrný chod /cca 1,2 sec/ .Tyto motory občas bouchají je to jednak tím že DNG se teplem uvolňuje z TPH /nevhodné skladování,stáří / a druhák při výrobě lisováním vznikají drobné nepřesnosti v horní části /to je ten prostor s spoždovací složí /a pokud se potkaji tyto dva faktory je po raketě..což jsem i několikrát viděl.
Moderní výkoné a bezpečné motory o výkonu do 160Ns lze koupit třeba zde:
http://www.sierrafoxhobbies.com/catalog ... fa30b12c82
Cena je ovšem taková jaká je.....nic levnýho.
Adam70

#40 Příspěvek od Adam70 »

tak tohle jsou moje výtvory
cca 120cm určitě 1kilo :)

http://www.youtube.com/watch?v=0AXQc6Vngpk

tohle byl ale macek 6Kg startovní váha cca 800Ns :roll:

http://www.youtube.com/watch?v=jHw5zoZiJBU
motory domácí výroba KNO3
mám i větší :wink:
xxx
Pandy

Sotěž + polétání

#41 Příspěvek od Pandy »

24.4 v sobotu se koná veřejná soutěž v létání raket na motory ROS.Podrobnosti viz :
http://raketove.modely.sweb.cz/aktuality.htm
Adam70

Re: Sotěž + polétání

#42 Příspěvek od Adam70 »

Pandy píše:24.4 v sobotu se koná veřejná soutěž v létání raket na motory ROS.Podrobnosti viz :
http://raketove.modely.sweb.cz/aktuality.htm

jo jo ,stojí to za to :lol:
xxx
Dolfa
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Dolfa »

Jo , četl jsem to na jejich stránkách .
Smůla je v tom , že to mám hodně z ruky .
No , ale člověk nikdy neví co se přitrefí .
ondra_k

Re: Raketové motory pre letecké modely

#44 Příspěvek od ondra_k »

Ahoj, davam dokupz stranky o modelech letadel na raketovy pohon - http://www.psoukadla.cz. Postupne se to bude rozsirovat. Pokud by nekdo chtel necim prispet tak mi napiste...

Ondra
paplik

Re: Raketové motory pre letecké modely

#45 Příspěvek od paplik »

no tak já bych ti maximálně přispěl článkem o tom jak si udělat levně raketové motorky co já používám, dělám buť s pomalým nebo rychlým rozletem začínal jsem s výrobou motorků, když jsem kupoval po několikáté motorky což vyšlo hodně draho dejme tomu že na netu motorek stoji 35,- , já jeden udělám shruba za 10 Kč. pokud do toho započtu i čas :)
No pak mě to nějak začalo bavit a z výroby raketových motorků se staly nebezpečné rakety se kterýma jesem létal na poli (nebezpečné proto, že nesly uvnitř trhavinu :oops: ) ale o tom už někde jinde. Rakety tohoto typu jsem potom přestal dělat, protože nebylo vždycky jasné kde raketa dopadne ale sranda to byla dobrá někde v dáli vidělt oblak dýmu a létající hlínu.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“