Záchrana negativu
Záchrana negativu
Dokončuji levé ucho 2,6m elektrovětroně s W křídlem lichoběž.půdorysu. Je ouboustranně potaženo balzou 1,5 mm. Celou dobu jsem ho stavěl na zkroucené prac. desce, přesto po dokončení potahu jsem naměřil negativ jen nějakých 0,7 mm oproti plánovaným 5mm. Šlo by s tím prosím něco dělat ?? Broušením uchu dám tak 1,3 mm negatviu. Co třeba nelepení koncových oušek s negativem, nebo celé ucho nalepit ke střední části s nějakým 1mm negativem..???
Půdorys je v tomto vláknu :
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ic&t=26261
Re: Záchrana negativu
Prorock píše:Dokončuji levé ucho 2,6m elektrovětroně s W křídlem lichoběž.půdorysu. Je ouboustranně potaženo balzou 1,5 mm. Celou dobu jsem ho stavěl na zkroucené prac. desce, přesto po dokončení potahu jsem naměřil negativ jen nějakých 0,7 mm oproti plánovaným 5mm. Šlo by s tím prosím něco dělat ?? Broušením uchu dám tak 1,3 mm negatviu. Co třeba nelepení koncových oušek s negativem, nebo celé ucho nalepit ke střední části s nějakým 1mm negativem..???
V prvom rade by som to premeral znovu. Pokiaľ tam nieje to krídelko a profil je klenutý, tak ten negatív ti nebude pasovať.....
Treba si to rozkresliť a zistiť veľkosť negatívu bez krídelka..... Máš to na obidvoch ušiach rovaké ?
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Re: Záchrana negativu
Prorock píše:Dokončuji levé ucho 2,6m elektrovětroně s W křídlem lichoběž.půdorysu. Je ouboustranně potaženo balzou 1,5 mm. Celou dobu jsem ho stavěl na zkroucené prac. desce, přesto po dokončení potahu jsem naměřil negativ jen nějakých 0,7 mm oproti plánovaným 5mm. Šlo by s tím prosím něco dělat ?? Broušením uchu dám tak 1,3 mm negatviu. Co třeba nelepení koncových oušek s negativem, nebo celé ucho nalepit ke střední části s nějakým 1mm negativem..???
Nic z toho co popisiješ jako možné řešení, nepovede k požadovanému cíli!
.. pokud jseš si jist , že měříš správně a negativ nemáš, odřízni náběžku a uzavírací lištu před křidélkem (aby jsi odělil potahy od sebe) a ucho změkne na krut.
Pak ho zkroucené v šabloně znovu uzavři novou náběžkou a odtokovkou. Po vytvrzení lepidla by již mělo držet tvar.
Pozn. předpokladám tuhý potah od náběžky k odtokovce , řebra a neuzavřený nosník ( I, C).
Nestačilo by toho 0,7mm a v prípade potreby plus nastavenie krídelka mm či 2mm hore? Nezdá sa mi že všetky vetrone majú výrazné negativy..
Druhá možnosť, ak stačí mierny tlak nato aby sa správny negativ dosiahol, je podľa mňa nalakovať celé krídlo nitrolakom a nechať vyzrieť aj dva týždne v šablóne správne prekrútené - lenže potom bude problém to na ten lak požehliť fóliou.
Druhá možnosť, ak stačí mierny tlak nato aby sa správny negativ dosiahol, je podľa mňa nalakovať celé krídlo nitrolakom a nechať vyzrieť aj dva týždne v šablóne správne prekrútené - lenže potom bude problém to na ten lak požehliť fóliou.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
coro píše:Nestačilo by toho 0,7mm a v prípade potreby plus nastavenie krídelka mm či 2mm hore? Nezdá sa mi že všetky vetrone majú výrazné negativy..
... coro, pokud oba vycházíme z obrázku v sousedním vlákně a textu zde = jde o "betonové" křídlo , které se prostě nehne (leda že ho zlomíš )
...dle dostupných informací je to klasická konstrukce (řebra, nosníky) s celoplošným potahem balsou...ále tazatel by to ještě mohl upřesnit.
...tu pomůže jenom to co jsem napsal výše, jinak nic ...žádný tlak, žádné lakování , nakrucování nad teplem ... prostě musíš ty potahy mechanicky uvolnit ,aby se vůči sobě "šmykli" , celá vnitřní konstrukce se mírně zdeformuje a pak to vše v dané poloze znovu zafixovat.Pak to bude držet požadovaný tvar.
veka1
Ok, neviem ako až to je tuhé..
Krídlo 2,6m vetroňa, konštrukčné s tuhým balzovým poťahom, mám len na čínskom Discus CS, a to sa o 5mm na konci napružiť dá úplne v pohode.
Ja som to spomenul len zato, že spomínal že to celé staval so správnym negatívom, a teda zrejme až po dokončení zistil že ho tam nemá..
Fakt má byť až 5mm? Ten Discus nemá negatívy skoro žiadne, ani uši..
Krídlo 2,6m vetroňa, konštrukčné s tuhým balzovým poťahom, mám len na čínskom Discus CS, a to sa o 5mm na konci napružiť dá úplne v pohode.
Ja som to spomenul len zato, že spomínal že to celé staval so správnym negatívom, a teda zrejme až po dokončení zistil že ho tam nemá..
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
coro píše:Ok, neviem ako až to je tuhé..
.. prečítaj si , čo po tom lietadle chce.
Má to byt stroj , ktorý by nemusel prakticky pilotovať.
Píše, že chce do vačíšch výšok.... kde na model poriadne neuvidí,
... možno bude niekedy lepšie ,keď pustí kniply a model poletí sám, iba mu upraví smer.
Tomuto zadaniu by odpovedalo ušaté lietadlo typu F1A, alebo staré V2( model takýchto vlastností mám popísaný na mojom webe v "článkoch").
Negativ 5mm ,pri hlbke asi 180mm , nie je velký (vychádza to asi 1,5st,čo je primeraná hodnota, overená praxou).
Pozn. ano i krídlo s tuhým potahom je pružné ,ale tv tomto prípade ide o trvalé udržanie požadovaného geometrického tvau koncovej časti krídla, bez nutnosti posobenia vonkajších deformačných sil na konštrukciu ....
Děkuji za odpovědi a doplňuji: To ucho je opravdu pevné "jak beton", nejen že je zezhora i zdola potažené balzou, nosník má i stojinu, tak nevím, jestli by pomohlo to odřezání náběžky a odtokoky (?)
Pokud bych měl ty negativy jen kolem těch 1,5 mm, jak by se s tím dalo létat ? Negativy jsem měřil tak, že jsem porovnal polohu pravítek ležících na spodních stranách profilu na koncích ucha (všude S3021). Ale i pouhým pohledem je to jasné.
Mimochodem, jak se mi to povedlo-až do nalepení posledního (spodního) potahu to mělo správný negativ. Pak jsem křídlo položil obráceně tj horní stranou na zkroucenou desku a po celé délce ucha měl kontakt s deskou hlavní nosník. Kvůli možnosti zatížení jsem lištou se stejnou tloušťkou podložil i odtokovku. Díky lichoběžníkovému tvaru ucha jsem tím ale přimáčkl negativ zpátky, vůbec jsem neuvědomil, že tam musí být "klínová" lišta.
Kdybych to tak potahoval v opačném pořadí ..
Pokud bych měl ty negativy jen kolem těch 1,5 mm, jak by se s tím dalo létat ? Negativy jsem měřil tak, že jsem porovnal polohu pravítek ležících na spodních stranách profilu na koncích ucha (všude S3021). Ale i pouhým pohledem je to jasné.
Mimochodem, jak se mi to povedlo-až do nalepení posledního (spodního) potahu to mělo správný negativ. Pak jsem křídlo položil obráceně tj horní stranou na zkroucenou desku a po celé délce ucha měl kontakt s deskou hlavní nosník. Kvůli možnosti zatížení jsem lištou se stejnou tloušťkou podložil i odtokovku. Díky lichoběžníkovému tvaru ucha jsem tím ale přimáčkl negativ zpátky, vůbec jsem neuvědomil, že tam musí být "klínová" lišta.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Prorock píše:Děkuji za odpovědi a doplňuji: To ucho je opravdu pevné "jak beton", nejen že je zezhora i zdola potažené balzou, nosník má i stojinu, tak nevím, jestli by pomohlo to odřezání náběžky a odtokoky (?)
... udělej to tak ,jak jsem psal a bude to v pohodě.
Jedna stojina ještě nebrání konstruci v kroucení. To by jsi musel mít stojiny dvě , tím by vznikla uzavřená skříň, ta by se již kroucení bránila
To však není tvůj případ. Psal jsem , že předpolkádam nosník ve tvaru I, nebo C, tj,otevřený profil ,je to pravda? .
Takový nosník přenese ohyb, ale ne krut. Krut musí přenést uzavřený potah, nebo jné prvky konstrukce.
Pozn. v tvém případě, vzhledem k parametrům použitíému materiálu na potah , bude prakticky všechno zatížení přenášeno potahem tj. krut i ohyb
veka1
abych pravdu řekl, ono to má ty stojiny 2, přesně podle tohodle plánu:
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ht=#332298
ale jen asi po 40%rozpětí ucha a jsou blízko sebe. A i tak se ten negativ přibližně do půlky křídla rozvíjí dobře, pak je ale připlácnutej, takže od půlky by to mohlo stačit. Děkuji moc za rady, ještě to můžu zachránit a postavit "skvěllý éro"

ale jen asi po 40%rozpětí ucha a jsou blízko sebe. A i tak se ten negativ přibližně do půlky křídla rozvíjí dobře, pak je ale připlácnutej, takže od půlky by to mohlo stačit. Děkuji moc za rady, ještě to můžu zachránit a postavit "skvěllý éro"
Prorock píše:abych pravdu řekl, ono to má ty stojiny 2, přesně podle tohodle plánu:
ale jen asi po 40%rozpětí ucha a jsou blízko sebe. A i tak se ten negativ přibližně do půlky křídla rozvíjí dobře, pak je ale připlácnutej, takže od půlky by to mohlo stačit. Děkuji moc za rady, ještě to můžu zachránit a postavit "skvěllý éro"![]()
Pzri. Môžeš to skúsiť poľa popisu Veka-y. Tú pevnosť domu dáva uzavretá skriňa - nábežka/odtokovka/horný/dolný poťah. Ak ho otvoríš - ono to povolí...
Nosník tomu dáva pevnosť len v ohybe - nie v krute.
Môžeš to nechať tak a lietať...
Môžeš to urobiť ako radil Coro -pridvihnúť krídelká hore o 1 mm
Môžeš postaviť nové uši.....
Ten negatív je závislý od profilu a plošného tvaru krídla - rozdielu hlbky krídla u koreňa a koncového....
Povery o x mm negatíve sú len povery. Zjednodušene povedané ide o to, že pri malej rýchlosti, ak je koncová hlbka menšia ako koreňová sa odtrhnú prúdnice skôr na koncoch a následuje pád po krídle. Ten negatív ma tomu zabrániť - koncové rebro má menší uhol nábehu a tým sa budú prúdnice trhať neskôr ako u koreňa a pri zpomalení pod minimálku sa lietadlo zhupne, ale nepadne po krídle...
Ten uhol negatívu je skutočne závislý od profilu a rozmerov....
Při pročítání příspěvků, co byly napsány na tomto fóru, jsem pochopil, že neg. mají největší význam u lichoběžníkových křídel. Můj model vychází z modelu s větším zúžením a jsou tam neg. 5mm a autor o nich píše, že jsou "životně důležité"( http://www.lmkstr.cz/file/ardea_2.pdf ). U toho mého by stačilo možná 4 mm, nevím. Každopádně tam nějakých 4-5 mm udělám tou metodou, co mi popisoval veka1. Dám vědět, jak se to povedlo 
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Jedna rada - nasimuluj si to. Nástupce XFLR5 (nevím jak se ta nová verze jmenuje) už dokáže dost přesně odhadnout téměř cokoli v těchto Re. Pak uvidíš jestli negativy vůbec potřebuješ. Nevím co tam máš za profil, ale já bych podle oka řekl bych že ne.
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.