pájení konektorů

Všechno ostatní o modelářské i jiné elektronice.
Zpráva
Autor
revers

pájení konektorů

#1 Příspěvek od revers »

Zdravim.Mám prosbu ohledně pájení konektorů.Chtěl jsem přepájet konektor(XT60) nažhavim pájku a vono nic.Jednak by mě zajímalo čím jsou tyto konektory pájeny a zdali mi stačí na pájení(obyčejný)cín.
Jestli ten pájený spoj cínem vydrží a neroztavý se pod napětím.Jedná se mi o spoj z réglu do kenektoru XT60 a z motoru do réglu.
Předem dík
pdp7
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od pdp7 »

Co myslis tim "vono nic"? Jako ze tam cin nechyta? Pouzivas kalafunu?
FX-30
condor magic evo4, slipso 400 - stavi se, čmelák na 60ccm - ve stavbě
jez_cz

#3 Příspěvek od jez_cz »

Ono nic nejspíš znamená, že má malý vykon páječky a neroztaví původní cín na konektoru. Je možné, že ten spoj je dělaný bezolovnatou pájkou, která má trošku vyšší teplotu pájení. Doporučuji http://www.pselektronic.cz/k5201-612-pajecka-quick-hot-130w-vtsg130n.html. Používám ji a jsem s ní velmi spokojený.

Hotový spoj se Ti může odpájet pouze teplem, které vznikne špatně provedeným spojem, kladoucím odpor procházejícímu proudu v řádech desítek ampér. U dobře provedeného spoje tohle nebezpečí nehrozí. I kabely k LiPol bateriím jsou připájeny cínem a drží dobře. Když tu LiPol bateri pustíš do zkratu, tak ovšem odpájíš i sebelépe připájený kabel :)
I květák je jen vycepované zelí
Gormen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Gormen »

Taky jsem teďka pájel na regl XT60 od Turnigy, a normálně,odizoluju kablík kleštičkama jsem scvakl k tomu kablíku ty pozlacené výstupy z Konektoru na natlačil dovnitř cín a pak zahřál a zacínoval i to secvaknuté,použita samodomo pájka a obyčejný cín,pak jsem na to prcnul smršTóvačku a drží pevně;)
->MX 16s<-Piper J-3 CUB , Kawasaki Ki-61, motorový větroň Primera, AXN Floater-Jet, Mitschubischi A6M2 1:12 ve výstavbě
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Nakadah »

Ty XT60ky musis proste vic prohrat. S moji 75VA trafopajkou to taky chvilku trvalo. Nak
Sejny

#6 Příspěvek od Sejny »

Se 100VA trafopájkou a 12AWG kablíky jdou XT60tky pájet perfektně, mají dobrou povrchovku a snadno se smáčí cínem.
TRX E-Revo, NEU 1515, eZRun 80A, Futaba 3PM, iCharger 3010B, Mystery B6, Schulze LiPoCard.
TRX Revo 3.3 5309, TRX E-Revo VXL. Sbírám Traxxasy :)
olisoft

#7 Příspěvek od olisoft »

Len pozor na prilisne prehriatie konektora, mne sa jeden pri odletovavani z baterky (vymienal som za hxt 3.5) zbortil ciastocne.

A ide to pekne mikropajkou, len treba zabezpecit dobry prenos tepla (bud dotyk naplocho, alebo trosku cinu pridat a tak prehriat zvysok...
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Nakadah »

Jeste zalezi jakou smycku na trafopajku pouzije. Pokud tu vecnou z wolframu, tak ta mi mene hreje. Nez klasicka medena.

A pravda, moc ty XT60 neprehrivat. Plast se pak zdeformuje a konektor uz moc nejde pouzit. Nak
Rajny
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Rajny »

je dobry kdyz se paji samec spojit ho se samici, pak neni problem
geo
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od geo »

Jestli má tlustší kablík co se na régly používá s jemnou licnou, tak je potřeba výkonnější pájku (100W). Čím víc vláken a větší průřez větší odvod tepla. Dlouhé ohřívání způsobuje deformaci konektoru. Jak píše Nak - použít měděnej drát a né "věčnou" smyčku. Profíci ji stejně nepoužívají :lol: . Musí to být rychle ohřátý a pořádně, aby nebyl debi.. stuďák :!:
geo
revers

#11 Příspěvek od revers »

Děkuju všem za odpovědi.Budu si muset splašit výkonějšín pájku.Nevim sice jakej má výkon ta moje ale je stará jak metuzalém
blueangel
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od blueangel »

Skus použit neutalní pájecí kapalinu je to rychle letováni lepši než kalafuna
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Nakadah »

Jj kapalinka fajne zatika i kam nechces a pak to koroduje 8O :lol: Proto sem kapalinu uz davno vyradil. Bud jenom kalafunu (roztok v lihu) a nebo primo tavidlo v pajce. Nak
mihal

#14 Příspěvek od mihal »

ja pouzivam hrotovu 40W pajkovacku ktoru som keysy kupil v polsku za 40 korun:sluzi uz 14rokov.
a v pohode to stym ide. ono odletovat kabel z konektoru je problem lebo kabel hned odvadza teplo. ja pouzivam 3,5mm konektory akurat ich davam len do buzirky a zahrievam to horakom :) mam to za 10 sekund a dokonale prehriate :)
Katapult
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Katapult »

Neví někdo,co použit na pájení,aby to vyšší proudy nerozpustily?Mám na reglu 120A a rozpustí ně to cín v konektoru.
Odpovědět

Zpět na „Obecná elektronika“