Striedavy reg. :BEC vs Spinany bec

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Sonic
Kontaktovat uživatele:

Striedavy reg. :BEC vs Spinany bec

#1 Příspěvek od Sonic »

Ahojte,
Mam jeden dotaz, stale nechapem aky je rozdiel medzi regulatorom s BEC a regulatorom so spínanym BEC.. aky je v tom rozdiel?? cena je takisto rozdielna :roll:
Dakujem za vysvetlenie
Naposledy upravil(a) Sonic dne stř 03.03.2010 16:54, celkem upraveno 1 x.
corsair
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od corsair »

Spínaný utáhne více serv-dává více amper pro serva-tedy tak to chápu ja laik
GP

#3 Příspěvek od GP »

Tohle tema jsem tu uz nekdy taky nakousnul. Je linearni BEC (battery eliminator circuit) a spinany BEC. Rozdil je v zasade ve zpusobu snizeni vstupniho napeti. Nejsem elektrotechnik, tak to reknu laicky, ale snad spravne.

Linerani BEC ma v sobe nejaky prvek ktery ti srazi vstupni napeti na pozadovane. Nevyhodou u tohodle reglu, je to ze rozdil mezi vstupnim a vystupnim napetim je ztrata a tuto energii musi nekam odevzdat -> teplo. Vstupni napeti 12V, vystupni (pozadovane) 5V, serva berou 3A ... tedy (12-5)*3 = 21W protopi jako teplo. Z toho plynne, ze se nehodi na zdroje ktere maji vysoke napeti. Proto je u tohoto reglu uvadene ze se smi pouzivat napr. max na 4S clanky a max. 3 serva. Je to ciste z duvodu ze uz by se neuchladil a mohl by zasmrdet.

U spinaneho BEC je to jinak. Nevim jak presne ale nekde u vstupu, kde se ziskava napeti z baterie stoji u vypinace nejakej hrozne rychlej trpajzlik a ten ti rychle zapina a vypina vstup. Kdyz to namalujes do grafu tak z toho mas obdelnikovy signal. Za trpajzlikem je nejakej kondenzator kterej ti to vyhladi +/- ve stejnosmerne napeti. Jako kdybys do nadoby hazel kyble s vodou, ale dole dirou ti potece voda porad stejne. Cim rychleji tam kyble budes hazet, zveda se hladina a rychleji voda tece. Analogicky to je se spinanym BECem. Ucinnost tohoto reglu neni tak moc zavisla na rozdilu vstupniho vystupniho napeti. Tudis se tolik nezahriva a snese vetsi zatez. Nevyhodou je ta, ze je zdrojem ruseni. Proto tento regl pokud mozno dat co nejdal od prijimace.

Toz snad tak nejak jak to chapu ja.
Victronix
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Victronix »

Jsem elektrotechnik. Takhle krásně laicky bych to nikdy nepodal. Voda, kýbl to je hezký.
DX6i
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
corsair
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od corsair »

trpajzlík je dobrej :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: koupím lupu jestli ho v tom spinu zahlídnu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sonic
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Sonic »

Diky moc ze ste mi to takto laicky vysvetlili uz tomu rozumiem :D
novako
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od novako »

corsair píše:trpajzlík je dobrej :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

pětadvacet let dělám elektriku, ale trapaslíky se mi ještě objevit nepodařilo :lol: (a hledám furt .... :wink: )
apropo, když máme v práci velkej střídač, dejme tomu o výkonu 170kVA, tak tam těch trpaslíků bude asi podstatně víc, že jo .... :wink: :roll: :lol:
RCK Kramolín - www.hranol.cz
GP

#8 Příspěvek od GP »

novako píše:

pětadvacet let dělám elektriku, ale trapaslíky se mi ještě objevit nepodařilo :lol: (a hledám furt .... :wink: )
apropo, když máme v práci velkej střídač, dejme tomu o výkonu 170kVA, tak tam těch trpaslíků bude asi podstatně víc, že jo .... :wink: :roll: :lol:

Trpajzlici jsou hajzlici. Kdyz je clovek hleda, tak zdrhnou a jeste mu schovaji plno veci. Pak to nemuzu dat dohromady, porad me neco schazi a nakonec nefunguje. S trpajzlikama opatrne :!: :)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od TomasC »

GP to popsal přesně, jen bych upravil jednu z posledních vět.

SPIN BEC může být zdrojem rušení. Osobně mám dobré zkušenosti se spin bec.
Naposledy upravil(a) TomasC dne čtv 04.03.2010 21:08, celkem upraveno 1 x.
novako
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od novako »

TomasC píše:SPIN BEC může být zdrojem rušení. Osobně mám dobré zkušenosti se spin bec.

tuhle větu bych ještě doplnil - u spínaného BECu (na rozdíl od lineárního) záleží na dobré kabeláži ap. - pokud se sejde více nevhodných podmínek, může být tento obvod zdrojem těžko definovatelného rušení ....
RCK Kramolín - www.hranol.cz
J-F
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od J-F »

Zrovna nedávno se mě ptal někdo na stejnou věc. Takto jsem to teda nedokázal vysvětlit. Ten kýbl, to je fakt dobrý... :lol: :wink:
AR1
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od AR1 »

novako píše:

:wink: :roll: :lol:

Strč pletací vidlici do zásuvky a máš je hned, hajzlíky. :D
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“