PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
atlanta

#2671 Příspěvek od atlanta »

Mě pomohlo a vyřešilo problém potlačit motr. Tácek od piva přidat na horní hraně toho plastového držáku a přitáhnout delším šroubkem. Na plný plyn - pouze nepatrně stoupá. Aby nabrala výšku, od toho používám výškovku :lol:
Bývr :-) , F9F , Tempest ( ve stavbě )
sigi123

cessna

#2672 Příspěvek od sigi123 »

Stoupání není problém ale normální jev při přidání plynu.Nevím,ale lítat na plnej plyn-jak dlouho?Ani opravdová letadla nelítaj na plnej.Vždycky musí být rezerva výkonu.A řešit to výškovkou?To by pak musel být 3x tak silnější motor než je třeba.Názor že éro na plnej plyn musí letět rovně tedy po letech slyším poprvé :D To máš 400W silnej motor že to vytáhne do výšky a ještě nějakou akrobacii?A co váha?Prostě to že se má ero vytrimovat tak aby na plnym plynu letělo v rovině je blbost,pardon.
atlanta

#2673 Příspěvek od atlanta »

atlanta píše: Na plný plyn - pouze nepatrně stoupá.

Kolega řešil to, že mu po přidání plnýho z půlky zvedne čumák k nebi. A já to vyřešil, potlačením motoru. Nic víc ... Netvrdím že je to dogma, které platí vždy a všude - jen můj názor a postup úpravy. Každý to řeší jinak..
sigi123

cessna

#2674 Příspěvek od sigi123 »

Ted jsem to řešil s kolegama na letišti.Všichni na mě koukaly jak na zjevení.Pokud někdo lítá na plný,jak potom řeší třeba krizovou situaci kdy je třeba přidat?A pokud se z plného plynu ubere pak spadne?At se prihlásí všichni kdo maj ero seřízené v letové rovině na plný plyn bez možnosti přidání.Hloupost.__Model vždy seřizujeme tak že na pul plynu udržuje letovou rovinu,a při pridání plynu v mírném uhlu stoupá.__Nesmí houpat,pak je nedovážený.Jemným ubíráním plynu od poloviny dolů se takzvaně vyklesává výška na přistání.Navíc-všichni tady psali jak dlouho lítaj - chtěl bych vidět tu baterku která by vdržela 20minut na plnej knedlik :lol: .Nezlobte se na mě,ale někteří tu nováčkům píšete hlouposti.

http://www.kolmanl.info/index.php?show= ... cnici_uvod
sigi123

cessna

#2675 Příspěvek od sigi123 »

http://home.tiscali.cz/zdendova_stranka ... lotaz1.htm

Daší dobrá stránka pro začátečníky.A kdo je línej číst,bude padat a rozbíjet :lol: Je tam i seřízení motorového letu.Ale ne na plnej plyn :cry: páč to každý éro stoupá mrška,místo aby klesalo :wink:
Kadel

#2676 Příspěvek od Kadel »

na plny plyn neletam,vystacim si s pul plynem.ale jak jsem psal,po pridani plynu nad pulku se nekona zadne plynule stoupani,cumak se zvedne nahoru a hned zase spadne dolu. kdyz jsem procital forum,tak nekde na zacatku kdosi psal,ze motor vyosil podlozenim motoru kartickou z knihovny a na plny plyn mu to leti rovne,ale prave uz nepsal,co mu to dela treba na trictvrte plynu.selskym rozumem jsem dosel k tomu,ze mu to musi klesat,takze si vlasnte nicim nepomoh,jen se posunula ta hranice reakci letadla na polohu plynu,nemam pravdu?az prijdu z prace,mrknu na to teziste.kazdopadne diky za rady
sigi123

cessna

#2677 Příspěvek od sigi123 »

Dobrej selskej rozum-správná úvaha.Když budeš lítat naplno bez možnosti přidání neudělaš si ani loping :DA ty raketoví přistání :roll: Doma si najdi těžiště,pokud se vzpíná potřebuje dovážit.Vyosení motoru je 2-3% doprava a dolů.Cesna jako jako hornoplošník vždy bude stoupat víc než než jiný typ modelu.
atlanta

#2678 Příspěvek od atlanta »

Já s Tebou souhlasím co píšeš, je zřejmě pravda. Jen jsem napsal poznámku, že jsem problém s chováním letadla po přidáním plného plynu. Letadlo šlo do přemetu. Pomohlo mi potlačení motoru. Po přidání plynu začne mírně stoupat. Ale to je podle toho jaký v tom je motor a jakou použiju vrtuli.

A k tomu problému, jak se letadlo chová když ho necháš letět bez motoru?? Po mírném vyklesání se srovná?? Nebo jde na hubu?? Houpe se?? Mě vycházelo po těch všech úpravách( příďový podvozek a pd.) těžiště na cca 60 mm od náběžky ..

TO: Sigi: co Tvá ultralehká Cessna?? Na kolik si se dostal s váhou??
coro

#2679 Příspěvek od coro »

Keď je ťažisko príliš vpredu, musí byť na kompenzáciu pritiahnutá výškovka aby to letelo rovno pri danej rýchlosti.
Čím je to ťažisko viac vpredu, tým viac je natiahnutá výškovka, a teda tým ostrejšie to reaguje na zmenu rýchlosti.
Napríklad na nárazy vetru.
Ale rovnako aj na ofukovanie výškovky motorom.

Ak bude ťažisko len maličký kúsok pred neutrálnou polohou, tak aby sa model ešte sám zrovnal pri vypnutom motore po potlačení, ale nereagoval príliš ostro, tým menej to bude reagovať aj na protivietor, aj na pridanie motora.

Ano dá sa to riešiť aj potlačením motora, ale má to drobné rozdiely, napríklad v momente pridania, alebo v reakcii na tie zmeny rýchlosti či vietor.

Preto to ťažisko treba presne doladiť v bezmotorovom lete, ako prvé.
Pozor, ak sa posunie príliš dozadu, je problém uriadiť to a dostať to na zem celé!
sigi123

cessna

#2680 Příspěvek od sigi123 »

Pořád v rozkladu :lol: ,já ted dyl marodím,a nemocenska jaksi neodpovídá mým potřebam.Zatim není na vybavu,jelikož toho budu kupovat víc z hc musím čekat.
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

Re: cessna

#2681 Příspěvek od pikus 1 »

Pánové, co se tu dozvídám, tak se nestačím divit 8O
Přidáním plynu se provádí loping...
Při motorovém letu se vzpíná příď....je třeba dovážit... a jiné nesmysly!
Ale i nějaká ta pravda.
Po přidání plynu éro vzpíná čumák... Na takové to chování může mít vliv několik věcí, ale na 90% to že model na plný plyn vzpíná příď je málo potlačený motor. Další věcí, které je nutno zkontrolovat které ovlivnují takové to chování mimo vyosení motoru je vyvážení modelu a úhel seřízení..
Co se týče vyvážení, tak v každém stavebním návodu nebo na plánu je vyznačena poloha těžiště.Pokud nevíš, kde má u vašeho modelu těžiště být, tak v zásadě platí , aby težiště bylo mezi 1/3 až 1/4 hloubky křídla (od náběžky).
Testovat za letu se to dá několika způsoby:
-Při letu na zádech- jak moc musíš potlačit výškovku ...(hodně potlačit-těžky na čumák) bez tlačení nebo stoupá lehký na čumák.
-při ostré zatáčce(křídlo téměř kolmo k zemi) kloní čumák dolů- opět těžký na čumák a naopak.
Další věcí která má vliv na chování letadla ( nahoru- dolu) je ,,úhel seřízení". Je to úhel, který svírá tětiva profilu křídla s tětivou profilu VOP.
U horno plochu to bývá cca 1°,akrobat 0°.
Test se provádí -potlačíme model do klesání (z letu kolmo na vítr), bez motoru!! Když model míří cca pod 45° k zemi, uvolníme páky do neutrálu (výškovka musí přitom být v neutrálu vůči VOP).
Rovná se-zmenšit úhel.
Pokračuje dolů -netřeba měnit
Přešel až do kolmého letu- zvětšit úhel.
Když všechno tohle nastavíte pak můžete kontrolovat vyosení motoru.
Vyosení motoru směrem dolů a do prava je u horn.plochu cca 2-3°,ale může být i více (4-5°dolů)
U toho to typu letadel v zásadě platí:
Let na plný plyn- éro má lehce stoupat ( ne přemet! Na ten je tam výškovka :D !)
Let na půl plynu- by měl být rovný
Bez motoru - klesat.
Na jemné doladění jsou trimy...
Samotná pilotáž je už zase úplně jiná kapitola..(lítat nebo nelítat na plnej plyn, kdy přidat, kdy ubrat a kolik přitom výškovky atd..)
Mám pocit že se tu míchá několik věcí najednou....
Naposledy upravil(a) pikus 1 dne pon 15.02.2010 17:19, celkem upraveno 2 x.
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
sigi123

cessna

#2682 Příspěvek od sigi123 »

Vždyt o tom píšu od začátku--na půl plynu let v rovině,na plnej plynulé stoupání,houpání znamená špatné těžiště.
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

Re: cessna

#2683 Příspěvek od pikus 1 »

sigi123 píše:Vždyt o tom píšu od začátku--na půl plynu let v rovině,na plnej plynulé stoupání,houpání znamená špatné těžiště.

ale né jak jsi o něco výš psal ,, Doma si najdi těžiště,pokud se vzpíná potřebuje dovážit." to je blbost.
Kadel

#2684 Příspěvek od Kadel »

ty jo,jak to tak ctu,tak je to docela alchymie. Kazdopadne teziste mam tech 60 mm od nabezky,je to v miste drazky pro kabel k servum kridelek.ted nemam na letadlo ani trochu casu,protoze ma draha polovicka si vymyslela malovani celeho bytu,ale jak to pujde,tak zkusim podlozit motor.na testy,o kterych psal pikus se zatim necitim,jsem zatim rad,ze to bez ujmy posadim,takze asi budu zkouset metodou pokus-omyl. Nejde mi do hlavy,proc se to do pulky plynu chova tak,jak by asi melo a po pridani nad pulku zacina takhle blbnout. Diky vsem za reakce,jdu dal procitat forum,treba na neco jeste narazin
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#2685 Příspěvek od pikus 1 »

Kadel napsal:
proc se to do pulky plynu chova tak,jak by asi melo a po pridani nad pulku zacina takhle blbnout.

Protože VOP není na půl plynu při dáném motoru a vrtuly tolik ofukován proudem vzduchu od vrtule (šroubovicí) jako při plném plynu.
Šroubovice nejde rovnoměrně s s trupem letadla, ale stačí se doprava a dolů.(při pohledu po éru a ze zhora) Tím pádem tlačí na VOP ze zhora a tlačí ocas dolů-proto se vyosuje
motor dolů..
Na SOP půsdobí z leva a proto se vyosuje motor do prava..
zjednodušeně řečeno...
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“