PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

Re: cessna

#2656 Příspěvek od cassiopeus »

sigi123 píše:
cassiopeus píše:To se ti spíš podařilo to slepit trochu křivě. a každá část křídla má jiný vztlak.

Řeším podobný problém, bez podvozku - vcelku obratné letadlo, nandal jsem lyže a je problém udělat zatáčku.

Proč by s lyžema neměla zatáčet?To nemá vliv,maj jen trošku větší odpor než podvozek.Zde je krátké video na ukázku :

http://www.stream.cz/video/430308-cessna-1847

Umí výkruty,na zádech,loping.A jen tak mimochodem,vše je v ní původní,serva i rc souprava již 7 měsíců,žádný tuning a jak pěkně lítá.

Souhlas, jen jsem to nějak zapoměl říct Cessničce :D
sigi123

cessna

#2657 Příspěvek od sigi123 »

Asi ano :lol: hodně lidí dává lyže a lítá to normálně.Jen při letu na zádech maj snahu tlačit éro dolů :cry: já pak musím o to víc tlačit na páčku :lol: .
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#2658 Příspěvek od cassiopeus »

Jaká může být chyba, když s lyžemi je cessnička hodně tupá na řízení, někdy je problém ji vůbec křidélky natočit (a to mám dost velké výchylky) a zatáčky létá velkým výkluzem?
sigi123

cessna

#2659 Příspěvek od sigi123 »

http://sechtech.wz.cz/navody/lyze.htm

A dělal jsi je podle návodu?Jako hlavní důvod bych viděl váhu-nechce se naklonit do zatáčky.Stačí z překližky 0.8mm a stojny taky co nejlehčí,ale ne s balsy ta se hned ulomí.Ja dal na stojnu smrkovy nosník 20x4mm,maj v modelářské prodejně maj různé rozměry.Je pevný a lehký.Podvozkový drát stačí tl. 2.5mm.Při letu žádný problém.Nevím co v ní máš za výbavu,ale to že nechce zatočit nebo udělat výkrut opravdu není lyžema.Naopak lyže vytvářej mírný vztlak,pomáhaj nadnášet,při letu na zádech naopak tlačej ero dolů.Já bych problém viděl opravdu ve váze celého éra-silnej těžkej motor,těžká baterka-nevím.Ale každopádně lyže nemůžou natolik ovlivnit letové vlastnosti aby to třeba nezatáčelo,to je chyba někde jinde.
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#2660 Příspěvek od cassiopeus »

Přední lyže je 200x24 mm výška 22 mm
Hlavní podvozek je 240x31mm výška 22 mm

Složení:
Přední lyže :sendvič překližka 1 mm, balsa 2 mm, překližka 1 mm a skluznice laminát

hlavní lyže : sendvič balsa 2 mm, překližka 1 mm a skluznice laminát
sigi123

cessna

#2661 Příspěvek od sigi123 »

Strašně velký.Po zkušenostech-hlavní d-18cm,š-4cm,přídová d-10cm,š-4cm,a co nejlehčí.Všechny 3 lyže jsou vlastně blízko sebe a u těžiště kde nesou celou váhu takže stačej takhle malý,podle tabulky pro era do hmotnosti 900g,můžou se trošku takhle zmenšit.Ale žádnej sendvič,laminát je těžkej.Stačí o.8mm překližka a ten nosník a budeš mít co dělat to v ruce zlomit.Já to ani nelakoval,jen nabarvil.Na skluznici je durofol co prodávaj na kabiny modelů,tl 0.8mm-ideální skluznice,nebo se to dá udělat z pet lahve.Je to lehký a prakticky nezničitelný.Takže to vypadá že to je váhou i velikostí.Ty lyže /kdo umí přistávat/ se dělaj i z depronu nebo tácku od masa,ke krajum dva uhlíky 1.5 mm na vyztužení,doprostřed ten nosník a fungujou.Jen se s tím nesmí třískat.Ted je -5%,sněží,ale i tak jedem lítat,zdar.
atlanta

#2662 Příspěvek od atlanta »

Já dělal lyže ze 4 mm polykarbonátu, předek lyže jde krásně horkovzdušnou pistolí. Je to krásně lehký a přitom pevný.
Bývr :-) , F9F , Tempest ( ve stavbě )
coro

#2663 Příspěvek od coro »

polykarbonát, to je akože niečo ako hrubší lexan na kabíny?
Čím sa na to bude dať prilepiť uchytenie pružinového drátu, nejaké puzdro ?
..alebo by to šlo aj v strede teplom 2x prehnúť a urobiť len dieru?
atlanta

#2664 Příspěvek od atlanta »

http://www.titan-multiplast.cz/?item=tr ... tni-akyver

Toto je dutinkový polykarbonát,
http://otasss.rajce.idnes.cz/Mentor/#Lyze_1.JPG a tady je má kamarád vyrobené pro Menotra. Já je udělal podle jeho předlohy na Cessnu, smaozřejmě v menším měřítku.
sigi123

cessna

#2665 Příspěvek od sigi123 »

Ted jsem se vrátil z letiště.Schválně jsem koukal po lyžích jak to maj ostatní.Jeden z překližky,podobné rozměry jak jsem psal,druhý z 2mm pertinaxu.Je to pevné a lehké.Jinak jsem je viděl i z různých plastů,daj se vystřihnout např. plastového tácku nebo z kancelářského pořadače.Ale vždy maj být co nejlehčí aby nepřevážily těžiště.
atlanta

#2666 Příspěvek od atlanta »

Je to OT, ale já bych si šel taky zalítat... :roll: ach jo, tak práce :cry:
Peterkuk

#2667 Příspěvek od Peterkuk »

Ja som lyze robil napevno z balzy (2mm), dlhe su 32cm a siroke 5cm, zafarbene a nalakovane (foto par 10 stran dozadu), sklznica z obalu na spisy. Cessna s nimi nema problema, zvladne premet aj vykrut (s prepadnutim). Na snehu zatacam len pomocou ofukovania smerovky, no problem :wink:
Kadel

Pri pridani plynu se "stavi"

#2668 Příspěvek od Kadel »

Zdravim, koupil jsem starsi Cessnu a mam za sebou teprve 2 starty a je jedna vec, ktera me fakt stve. Kdyz pridam vic jak pul plynu, tak Cessna nestoupa, ale najednou se zvedne cumakem nahoru a zase spadne kvuli nedostacujicimu vykonu. Kdyz letim na vic jak pul plynu, tak porad musim potlacovat vyskovku. Pritom na pul plynu lita krasne rovne. Muze mi nekdo poradit, jak tohle vyresit? Idealni by bylo, kdyby i na plny plyn letela rovne. Da se toho vubec docilit? Docetl jsem se tu par rad, ale...

a) Vyosit motor dolu - nebude pak zase padat na hubu kdyz ji nebudu mit pod plynem?
b) Vytrimovat - to bych ale musel trimovat s kazdym pridanim a ubranim plynu, ne? takze je to stejny jako potlacovani.
c) Napadlo me vpredu zatizit (neptejte se me na teziste, protoze nevim, jaky mam, zitra zkusim zmerit) - nebude pak zase padat na hubu kdyz ji nebudu mit pod plynem?
Predem diky
sigi123

cessna

#2669 Příspěvek od sigi123 »

Pokud máš origo lože motoru tak vyosení je správné.Těžiště 60mm od náběžné hrany křídla.Na plný plyn žádné ero neletí rovně-při ubrání by šlo k zemi-trimuje se asi na půl plynu aby letělo rovně.Těch půl plynu-u každého záleží na motoru,baterkách a váze modelu.U někoho je to víc nebo mín.Ale na plný plyn musí zákonitě stoupat-jinak by nemohlo nabrat výšku,že :lol: Nechtěl bych na plný plyn lítat metr nad zemí bez možnosti stoupání. 8O
sigi123

cessna

#2670 Příspěvek od sigi123 »

Jo a to houpání značí že není vyvážená-měla by stoupat plynule.
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“