testy elektromotorů - několik otázek
testy elektromotorů - několik otázek
Napsal jsem to do :Testy elektromotorů, ale příspěvek je smazaný, předpokládám, TomasC chce mít v tom vlákně jen odkazy na motory, proto se zeptám tady (třeba Nakadaha - uveřejnil obsáhlou dokumentaci).
Jsou tam uvedená statická měření. Pokud pominu metodu měření, není mi jasné, jak z těchto měření může vyjít doporučení pro použití vrtule např. 10/7.
Prostě na zakladě jakých výsledků (nebo alespoň reálných předpokladů) jsou posuzovány čtvercové vrtule, nebo vrtule, které se těmto parametrům přibližují?
Jsou tam uvedená statická měření. Pokud pominu metodu měření, není mi jasné, jak z těchto měření může vyjít doporučení pro použití vrtule např. 10/7.
Prostě na zakladě jakých výsledků (nebo alespoň reálných předpokladů) jsou posuzovány čtvercové vrtule, nebo vrtule, které se těmto parametrům přibližují?
Nakadah píše:No tak ja nic doporucovat nebudu, nebudu ani nic naznacovat a proste bude jenom tabulka, fotka, rozmery, vaha a popis. Nak
Naku, o to přece vůbec nejde. Já se chci prostě tady dozvědět jak jste kdo vyhodnotil ty vrtule o kterých píšu. Pokud měříš 8/4, tak to nějak pochopím. Naměříš statický tah, udáš ho do tabulky, vrtuli použiješ pro akrobata na visení, nebo do nějakého pomaloletu.
Zkrátka mi nejde na rozum to testování motorů se závěrem, že motorXXX je lepší, protože dává vyšší statický tah. A devadesát procent uživatelů si tenhle závěr udělá.
Nebo mě někdo nějak argumentama přesvědčte, že se pletu.
m2
Dával jsi tento odkaz:
...........Pre približný výpočet do DriveCalc-u:
1512/1.5Y/6,7, produkcia január 2008, electro-team.net:
. - 10,80V ... not taken ..... 2,80A ... no load
. - 23,79V ... 5850,0rpm ... 66,0A ... 20x13 RFM
. - 24,48V ... 6300,0rpm ... 54,5A ... 18x16 RFM
. - 26,80V ... 6550,0rpm ... 83,0A ... 20x13 RFM
..............................................
Zkusil jsi zadat uváděné parametry (pro 18/16 RFM) do calcu na stránkách NEU ? Co tomu říkáš?
Dával jsi tento odkaz:
Zkusil jsi zadat uváděné parametry (pro 18/16 RFM) do calcu na stránkách NEU ? Co tomu říkáš?
Tak já amatérsky vybírám motor takto:
1. hmotnost motoru (oběžka) bude zhruba desetina letové hmotnosti letadla.
2. otáčky motoru volím podle předpokládaného napájení a podle požadovaného průměru vrtule (tady jen zhruba)
3. motor objednám a předám ho Nakovi
4. Honza ho změří s takovou LiPol, jakou budu chtít použít.
5. Vyberu takovou z měřených vrtulí, u které byl proud při statickém měření maximální akceptovatelný.
6. Údaj o tahu mě zajímá minimálně - stoupání vrtule zohledňuji podle toho, jestli letadlo má lítat pomalu nebo rychle (bez nějakých výpočtů, jen citem)
P.S. Zeptej se Naka, jakou mám úpěšnost při volbě motorizace - tedy nakolik to trefím a jestli je letový projev mých letadel podle očekávání.
1. hmotnost motoru (oběžka) bude zhruba desetina letové hmotnosti letadla.
2. otáčky motoru volím podle předpokládaného napájení a podle požadovaného průměru vrtule (tady jen zhruba)
3. motor objednám a předám ho Nakovi
4. Honza ho změří s takovou LiPol, jakou budu chtít použít.
5. Vyberu takovou z měřených vrtulí, u které byl proud při statickém měření maximální akceptovatelný.
6. Údaj o tahu mě zajímá minimálně - stoupání vrtule zohledňuji podle toho, jestli letadlo má lítat pomalu nebo rychle (bez nějakých výpočtů, jen citem)
P.S. Zeptej se Naka, jakou mám úpěšnost při volbě motorizace - tedy nakolik to trefím a jestli je letový projev mých letadel podle očekávání.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
JMalik píše:m2
Dával jsi tento odkaz:
Prečo sa pýtaš mňa? To sú Daliborove merania, ja som ich len odčítal z grafov publikovaných všelikde na nete a umiestnil do jednej tabuľky, aby sa dali zadať do DC.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
JMalik píše:tks,
ten bod č.5 prosím trochu více popiš.
Stejně jako 95procent uživatelů tady na fóru nepoužívám nějaké nadčtvercové vrtule. Proto předpokládám, že proud za letu poklesne. Zvolím tedy konfiguraci takovou, aby neohrožovala žádnou komponentu (max. proud pro motor, regl a baterku).
m2 píše:JMalik píše:m2
Dával jsi tento odkaz:
Prečo sa pýtaš mňa? To sú Daliborove merania..................
Ptám se Tě proto, že jsem chtěl ten calc od NEU opravdu použít (asi před měsícem). Nějaký obrázek jsem si o tom udělal, ale pro jistotu jsem počkal na reakci na Dalibora.
Celkem krátce a výstižně popsal k čemu to je (na h....). Měl jsem stejnou zkušenost.
Tak se chci dobrat toho, jestli tady někdo naměřil čtvercové a podobné vrtule a ta měření se shodují se skutečností.
tks píše:JMalik píše:tks,
Stejně jako 95procent uživatelů tady na fóru nepoužívám nějaké nadčtvercové vrtule. Proto předpokládám, že proud za letu poklesne. Zvolím tedy konfiguraci takovou, aby neohrožovala žádnou komponentu (max. proud pro motor, regl a baterku).
Spousta účastníků tady používá vrtule 8/6.
Ale všichni měří statické tahy. Takže:
1) vyjde jim lépe 8/4
2) pokud neplatí 1. případ, posoudí motor který s tou 8/6 má menší tah, jako horší
JMalik píše:Spousta účastníků tady používá vrtule 8/6.
1) vyjde jim lépe 8/4
2) pokud neplatí 1. případ, posoudí motor který s tou 8/6 má menší tah, jako horší
Mám pocit, že si nějak neprotiřečíme. Já jsem popsal, jaký způsob výběru motoru se mi osvědčil. Stejně tak jsem zdůraznil, že naměřený tah vrtule nepovažuji za zásadně důležitý. Ale je fakt, že se mě občas někdo ptá, jak to může lítat, když naměřený tak nepřesahuje hmotnost letadla.
Já jsem začínal, když ještě AC motory nebyly dostupné a proto vím, že letadlo letí na základě jiného principu, než jen tah od vrtule. To bych si s tou čtyřstovkou na přímo jinak moc nezalítal.
JMalik píše:tks píše:JMalik píše:tks,
Spousta účastníků tady používá vrtule 8/6.
1) vyjde jim lépe 8/4
pokud někdo srovnává hrušky se stopkou a jabka bez stopky, je to jeho problém...
buď "porovnávám" vrtule na nějakém motoru nebo nějakou vrtuli na různých motorech s co nejbližšími papírovýi parametry.
jinak je to jako porovnání 77kw dýzlu v zetoru a v oktávce...
Re: testy elektromotorů - několik otázek
JMalik píše:Napsal jsem to do :Testy elektromotorů, ale příspěvek je smazaný
Ak som to celé pochopil, TomasC urobil počin, ktorý má viesť k zjednodušeniu vyhľadania motora, ktorý bol už niektorým účastníkom fóra zmeraný a inému účastníkovi by to meranie mohlo pomôcť pri návrhu jeho pohonu.
Doporučené hodnoty chápem ako konfiguráciu, ktorú dotyčný používa, má ju odskúšanú, dobre funguje a tým pádom ju objektívne môže odporučiť ostatným. Jeho konfiguráciu, jednu-dve, nie všetky konfigurácie (calc), nie Tebou očakávanú konfiguráciu. Vhodnosť konfigurácie pre konkrétny model je nad rámec toho odporúčania a je buď jasná z kontextu alebo sa dá nájsť v danom odkaze, kde sa dá o nej pokračovať v diskusii a pod.
Ak máš nejaký lepší, konštruktívnejší návrh, aké údaje v tých sumárnych odkazoch uviesť resp. ich vynechať, sem s ním.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72