Termický vetroň - rozpetie okolo 2,5-3m

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od Doktor »

Já teda nemůžu sloužit osobní zkušeností s profily typu MH, RG, ale tyhle profily jsou dnes naprosto běžné i na termikách viz. Genesis, Laguna, Absolution, Reflex a spousta dalších. Navíc díky plné mechanice křídla neni problém to zpomalit. Takže bych se těchto profilů asi nebál.

Od Reicharda mam P13 Sport. Vzhledem k pořizovací ceně 3300,-Kč za ARF je to provedené vcelku solidně. Akorát sem dělal novou Sop. Ta jaksi moc nenavazovala na kýl jak tloušťkou, tak výškou. Ale jinak spokojenost.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od Doktor »

>Marek 71

Sem koukal na ty fotky Siouxe z RCG, a příde mi ta plocha Sop jako hodně malá až vůbec zbytečná. To už je hezčí ten motýl. :wink:
m2
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od m2 »

Standardne z extremu do extremu - zakladna otazka: kridlo PS/potah alebo konstrukcne? ... sa akosi dostala do uzadia... ono Salsa a Laguna su dost rozne modely ... rovnako na tom bude aj ten Elipsoid voci Proxime II atd...

To uz rovno mozes zvazovat aj Cularis :roll:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od Marek71 »

Či konštrukčné krídlo alebo PS/balza je celkom jedno. Podstatné je, aby to bolo ľahké, termické a dobre letelo, tak ako si predstavujem. Relax má PS/balza.

Ďalším doležitým kritériom je skladnosť modelu, kvoli preprave v aute. A napr. pri rozpetí 280cm je jedno, či je krídlo 3-dielne alebo 2-dielne, pretože tam je dlhý trup, okolo 120cm, takže polovica krídla dlhá povedzme 140cm už nehrá rolu. Skor je doležité napr. či je odmontovateľná výškovka, príp. kompletne rozoberateľný motýľ.

Klapky áno/nie ? Sám neviem... z hľadiska jednoduchosti som sa im chcel vyhnúť. A takisto sa chcem napr. vyhnúť aj klapkovému 3-dielnemu krídlu - som ľavý na pájkovanie a pri 3-dielnom krídle by bolo potreba napájkovať a usadiť konektory medzi centrálnu časť a uši, popravde netrúfam si na to.

Cena ? Klasicky za čo najmenej a čo najlepšia kvalita :-) Dať okolo 5-6 tisíc za slušný model nie je problém. Zámerne nepíšem, že za špičkový model, pretože to je utópia. Z toho sa potom vyplýva aj voľba osadenia - bude tam "economy" osadenie, nejaká lacnejšia obežka, ale servá už mám HS-81 a GWS Naro.

PS:
Cularisa nechcem...
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
TURING

#50 Příspěvek od TURING »

Kostka dela Lagunu i v provedeni V a podle webu by mela byt hmotnost 890g (prazdna).

Kdyz jsem mluvil s p. Kostkou o problemech s vyssi vahou, tak mne rikal, ze vzhledem k nedostatku kvalitni lehke balsy jsou modely tezsi nez uvadi, ale ten narust hmotnosti je cca 100g pouze.
m2
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od m2 »

Marek71 píše:Či konštrukčné krídlo alebo PS/balza je celkom jedno.

U trojmetrovky s motorom môžeš veľmi hrubo rátať cca s 1,5kg u konštrukčného krídla; u PS/balza (a tým viac u PS/dyha) sa vo veľmi optimistickom prípade dostaneš tesne pod 2kg, ale 2,5kg i viac nebude žiadne prekvapenie.

Rovnaké to nebude.

Razantenjšie lietanie s konštrukčným krídlom zaručene povedie k deštrukcii modelu, budeš musieť riešiť "únik s termiky" a dávať pozor na v(NE). S krídlom s PS jadrom to nemusíš riešiť vôbec, podľa typu modelu zalietaš aj razantnejšiu akrobaciu.

S nízkym plošným zaťažením budeš vychytávať (aj) termické bubliny nad terénom, s ťažšími a rýchlejšími strojmi budeš viac odkázaný na výškovú termiku kdesi pod mrakom.
m2
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od m2 »

TURING píše:Kostka dela Lagunu i v provedeni V a podle webu by mela byt hmotnost 890g (prazdna).

Kdyz jsem mluvil s p. Kostkou o problemech s vyssi vahou, tak mne rikal, ze vzhledem k nedostatku kvalitni lehke balsy jsou modely tezsi nez uvadi, ale ten narust hmotnosti je cca 100g pouze.

Keď pozrieš vlákno o Lagune, tak majitelia udávajú reálnu prázdnu hmotnosť niekde medzi 1150g až 1300g. To je dosť v rozpore s tým, čo Ti povedal výrobca, horná hodnota je 45% nad udávanou. Navyše, nikdy nevieš, aké ťažké Ti to krídlo PS/poťah vlastne prijde - u Reichardových modelov je to zdá sa detto, čo som sledoval Proximu II. A rozdiely sú nezanedbateľné. Trebárs Absolution rovno uvádza prázdnu hmotnosť 1700g...
TURING

#53 Příspěvek od TURING »

:cry: :cry: :cry:
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od Marek71 »

Hm... tak si nechám Relaxa a ušetrím :-)
Inak z tých konštrukčných sa mi ako najpevnejší zdá ten Sioux, výrobca udáva, že je vhodný aj na svahové lietanie. Prázdna hmotnosť nie je udávaná, ale hmotnosť elektro je tam 1000gr. Akurát ešte nereagovali na moj dotaz ohľadne vyváženia.
tks
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od tks »

Marek71 píše:Akurát ešte nereagovali na moj dotaz ohľadne vyváženia.

Ještě jsem neslyšel o nikom, komu by Valenta odpověděl na mail. Tak hodně štěstí. :wink:
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od Doktor »

O vyvážení toho Siouxe bych se asi nebál. Předek to má dost dlouhej a jelikož to létá i jako čistej větroň, tak by neměl být problém s vyvážením elektropohonem.
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od Marek71 »

Aha... tak to dík za info. Ale z Reichu mu volať nebudem, premyslím to a zavolám mu príp. o víkendu.

tks píše:

Ještě jsem neslyšel o nikom, komu by Valenta odpověděl na mail. Tak hodně štěstí. :wink:
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od Doktor »

>Marek71

Já už doma toho skoro "Siouxe" mam. Myslim že něco podobného by se hodilo i Tobě.:wink:

2,5m
1350g

davaj poriadne tie linky !!! nedeformuj maniu ...
m2
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od m2 »

tks píše:

hlásim sa o cenu víťaza. ale je pravda, že to trvalo vyše roka, kým odpísali a nechcel som zľavu, ale lietadlo... :P
qwawsed

#60 Příspěvek od qwawsed »

m2 píše:
tks píše:

hlásim sa o cenu víťaza. ale je pravda, že to trvalo vyše roka, kým odpísali a nechcel som zľavu, ale lietadlo... :P

to jsem měl kliku :-) několikrát odpověděli obratem, maximálně druhý den
Odpovědět

Zpět na „Větroně“