Reinkarnace polotovaru A1 větroně 1,4m - spojka křídel

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
Wecernik
Kontaktovat uživatele:

Reinkarnace polotovaru A1 větroně 1,4m - spojka křídel

#1 Příspěvek od Wecernik »

Zdravim.
Po své vlastní pozůstalosti mi zbyly vybroušená křídla A1čkovýho větroně Včelka i s plánkem - tedy nespojené nepotažené kousky. Chci je dokončit do RC větroně ale nevím jak udělat dělená křídla. Trup dělám nový podle nákresu z rc revue podobného rozpětí. Křídla místo gumy chci poutaná na kolík a šrouby.
Křídla jsou klasicky ušatá se zalomením s párstupňovým vzepětím středového křídla.
Problém je, že v plánku je spojení přes 1,5mm duralový jazyk, ten jsem ale tehdy nechtěl dělat, bo by se muselo už řezat štěrbiny do překližkových středových žeber ještě před složením. Jsou v nich díry (větší než "servisní" od rašplování žeber, tehdy jsem určo navlíkal na kološpicy), chtěl jsem tehdy asi klasicky na dva dráty.

A u toho mám otazník
šířka křídla je 105mm, nejvyšší tloušťka 10mm. Od náběžky první díra 2cm, od odtokovky druhá díra 4cm. Předvrtané jsou na 3mm a jsou samozřejmě bez nějakých pouzder. Myslím že byly sice umístěny správně. První díra je v před nosníky v zhruba 1cm šířce žeber, druhá v 7-8mm výšce.
Mám tu "skladem" pružinový drát 4mm.
Čím tedy křídla rozebiratelně spojit, aby to to dostatečně drželo vzepětí.
Větroněk chci na katolické polétání, žadné divočiny.

Nezeslabím příliš konstrukci v páce drátu na střed křídla převrtáním na 4mm? Lze nějak středy u překl.žeber dodatečně vyztužit? Nestačí slabší drát? Nebo 4mm dopředu a 3mm dozadu? Je nutné mít díry vypouzdrované?

Nechci aby mi křídla zatleskala po startu z gumicuku. Diky za rady
Kdo lepí modely vteřiňákem, tomu nevezmou otisky prstů.

http://www.rcalbum.com/index.php?sum=229&amode=
čáp

A1

#2 Příspěvek od čáp »

4 mm dráty pro A1 je zbytečně moc - zbytečná váha, zbytečně zeslabíš žebra. Když jsme to lítávali, tak jsme používali dráty o průměru 3 mm, případně 2,8 (dráty do kol motorky). Ale nejlepší byly 3,15 nerez - stačí si sehnat elektrodu pro vaření nerezu a otlouct z ní obal. Tyhle dráty vydržely všechno - éra se střílely z kroužáku už před 20ti lety hodně razantně. Taky se dá použít laminátová kulatina - ale to je potřeba jít na větší průměr - pak se použije jedna a dozadu už stačí i jen 2 drát do kola. Ale vzepětí pak neuděláš (není třeba).
Dá se to nacpat rovnou do žeber, ale lepší je vylepit prostor mezi kořenovýma = překližkovýma žebrama plnou balzou a vrtat to do toho bloku, to se osvědčilo nejlíp, protože se současně celej kořen křídla krásně zpevní.
Jinak jen detail - neříká se šířka křídla, ale hloubka :-). RC A1 je radost, taky jich pár provozuju. Nejlepší je podvečerní polítání v létě. Tak lehký éro lítá poříd a vůbec se mu nechce dolu.
Wecernik
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Wecernik »

Cape, diky. Vzepeti muzu opustit, to dozenou usiska, co jsou stejne pres pul (pul) kridla. Uvidim co splasim. Mezizeberni prostory mezi preklizkovejma musim stejne vyplnit balzou kvuli sroubum a kolikum. Tak podle toho co se mi podari splasit. Vyvrtanou balsu kdyz tak protahnu vterinakem nebo epoxidem aby nasazovani dratu nevyzvejkalo vetsi prumer.
Diky za rady, ze to bude dostatecny spojeni s mensim prumerem. Snad bude vcelka i krasne litat.

čáp

#4 Příspěvek od čáp »

Díry do překližkovejch žeber musíš vyvrtat přesně na dráty, aby tam šly fest - nesmějí jít zasouvat volně, pak se ti nic nevyžvejká - není třeba díry ničím vymazávat. S některejma érama jsem lítal i 3 sezony a nikdy se křídla neuvolnily. A to se, jak říkám, s nima jinak zacházelo! Ještě jsem si vzpomněl - výborný dráty byly taky z pletacích jehlic - průměr bejval taky kolem 3 mm. Ale pozor prodávaly se i hliníkový - tak ty samozřejmě vhodný nejsou. A nevím, jestli se to dá ještě sehnat.
PH

#5 Příspěvek od PH »

Pravda, určitě z pletacích jehlic a byly určeny na pletení ponožek. Z obou stran měly zaoblenou špičku. Možná by se ještě v nějaký galanterce daly
sehnat. :(
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
Dolfi

#6 Příspěvek od Dolfi »

Pánové...fakt jste mne navrátili zpět tak 20.let.
Už dlouho mám schovaný plánek modelu Dana, a hraju si s myšlenkou to postavit tak do 3 metrů.
Jako jeden němčour, co postavil zase jejjich házedlo UHU také na RC a kolem těch 3 metrů.
Úžasná myšlenka. Ale nejprve dokončím stavbu Grunau Babe, kterou stavím od píky podle jednoho plánku , který jsem stáhnul zde:
http://www.vintagesailplaner.com/Plans2.html
Na vše mám SPEKTRUM :)
Jenom na manželku nefunguje :(((( :)))))
PH

#7 Příspěvek od PH »

Rád jsem s Vámi zavzpomínal, jinak ve sklepě mám ještě dvě Andulky dokonce i s časovačema a právě s těmi pletacími jehlicemi. Tak nevím, zda je opět neuvést v život. Ale nestavěl jsem je já, ale můj syn, který se s nimi účastil tehdá žákovkých soutěží pořádaných MěDDM. :D
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZIPP »

To chce se vrátit do našich začátků...já si pomalu po 25 letech modelaření opět odskočím od RC modelů a zalétám si s volnými kluzáky kat A1 ( Andulka 2 + časovač PRIM) a A3 Gino, gumáčkem Marabu a Terezkou ( P30) ...viz mé modely :wink:
A nějak mě to chytlo...teď si postavím ještě nějakou A2, ale musím nejdříve nějak výhodně koupit háček pro krouživý vlek - neválí se vám doma někomu zbytečně?? :roll:
No a do budoucna také uvažuji o RC A1 a A2...
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od veka1 »

ZIPP píše:To chce se vrátit do našich začátků...já si pomalu po 25 letech modelaření opět odskočím od RC modelů a zalétám si s volnými kluzáky kat A1 ( Andulka 2 + časovač PRIM) a A3 Gino, gumáčkem Marabu a Terezkou ( P30) ...viz mé modely :wink:
A nějak mě to chytlo...teď si postavím ještě nějakou A2, ale musím nejdříve nějak výhodně koupit háček pro krouživý vlek - neválí se vám doma někomu zbytečně?? :roll:

Když už tu tak všichni vzpomínáte a plánujete, koukněte ,jak jsem zavzpomínal ja. I slza v oku byla, když jsem k tomu lepil ten zvuk. :)

http://www.youtube.com/user/peterKapusc ... m3Wpl_3EHw

pozn natáčeli jsme to ted´, v sobotu, na poli u Rokytna.

veka1
PH

#10 Příspěvek od PH »

Krásné, jako před 30-35 lety :D
Wecernik
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Wecernik »

No pratele, dneska jsem dodelal nove stredy, zalicoval spojeni kridel s usima a skoro dobrousil (jeste trochu tmelovani a lakovani). Teda snad to bude litat, v detskych letech jsem teda nebyl zadnej pedant na presnost . Ted na to padlo spousty vyspravek a epoxidu, zitra dotmelim a snad uz i potahnu vliesem. Kdyz vidim ty spatny resp vselijaky spoje, nepresnosnosti na stojinach, nekolmosti na zebrech, tak se muzu modlit, aby to potah udrzel po kupe. Prolepil jsem disperzi neduveryhodne spoje a stredy kridla epoxidem, po zvlhceni nastavil negativy na usich a snad to bude drzet a hlavne litat. Upravenyho trupika mam Slopemastera z RCM 1/2008 - i po zmenseni se bojim jestli tenke A1 kridlo vcelky bude adekvatni, u toho planku slopemastera je daleko hlubsi. Inu coz, nejak to litat bude, maximalne vic opada. Lepsi jak je hodit do popelnice. Ze Vcelky ale bude asi Trubec (a nemyslim vetsi vahu). Na dve 5g serva by mela stacit 350mAh baterka myslim.

ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ZIPP »

veka1 píše:
ZIPP píše:To chce se vrátit do našich začátků...já si pomalu po 25 letech modelaření opět odskočím od RC modelů a zalétám si s volnými kluzáky kat A1 ( Andulka 2 + časovač PRIM) a A3 Gino, gumáčkem Marabu a Terezkou ( P30) ...viz mé modely :wink:

Když už tu tak všichni vzpomínáte a plánujete, koukněte ,jak jsem zavzpomínal ja. I slza v oku byla, když jsem k tomu lepil ten zvuk. :)

veka1

moooc pěkné...ale musela to být dřina běhat v tom sněhu pro model, co?? :D Jsem si všiml, že model byl startován na gumycuku....ještě jsem volňáska takto nikdy nestartoval...vždy jsem běhal s vlascem jak o závod :lol:
veka1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od veka1 »

ZIPP píše:
veka1 píše:

veka1

moooc pěkné...ale musela to být dřina běhat v tom sněhu pro model, co?? :D Jsem si všiml, že model byl startován na gumycuku....ještě jsem volňáska takto nikdy nestartoval...vždy jsem běhal s vlascem jak o závod :lol:

Ano, starty jsou gumicukem. To bych v tom sněhu neuběhal. :)
Mám natočené i starty klasickým vlekáním. Všechno bude v instruktážním videu ke stavebnici.
pozn. Vosa je model z roku 1951 , určený pro začátečniky. Prostě historik.
V současnosti neodpovídá žádné kategorii dle FAI, ani dle národních pravidel.
V jednoduchosti je síla - nemá ovládanou směrovku. Kroužení se nastaví příčným náklonem Vop, nebo křídla. Poloha vlečného závěsu je taková ,že ve vleku lano udrží model v přímém směru a po vypuštění letadélko začne kroužit.
Je to podobné jako boční háček( tam je taky pevná SOP a dráha stoupání ve vleku S-kovitá) , ale u Vosy hraje roli stabilizačního prvku poměrně předsazený a nízko pod těžištěm umístěná vlečný "hák",proto stoupá přímo vzhůru. :D

zde jsou výkresy Vosy ve třech variantách , jak je Radek kdysi namaloval: http://img5.rajce.idnes.cz/d0504/2/2660 ... luzaku.jpg

http://img5.rajce.idnes.cz/d0504/2/2660 ... 8-1949.jpg

veka1
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od ZIPP »

to veka1....boční háčky já používám...předělal jsem na to i Gino. Je to pro mne lepší a pohodlnější při startech.
jez_cz

#15 Příspěvek od jez_cz »

Tedy to video - krásná modelářská meditace - díky.
I květák je jen vycepované zelí
Odpovědět

Zpět na „Větroně“