vypínač
vypínač
Ahojte! Chcel som dať do mojej Cessny vypínač, lebo ma sa mi ťažko po lietaní dávajú od seba konektory batérie, najmä teraz v zime keď mám skrehnuté prsty. Samozrejme by som hneď ako by bolo možné konektory rozpojil, lebo viem že regulátor má svoj odber. Kúpil som teda tento typ:
http://modelhobby.sk/product_info.php?c ... s_id=99512
Po nainštalovaní medzi regulátor a prímač mi však doplo, že síce vypínač odstaví dodávku prúdu do prímača, ale pri zapnutí nedokážem ovládať plyn.
Potrebujem teda iný vypínač? Alebo je to možné inak zapojiť? vďaka za odpovede...
http://modelhobby.sk/product_info.php?c ... s_id=99512
Po nainštalovaní medzi regulátor a prímač mi však doplo, že síce vypínač odstaví dodávku prúdu do prímača, ale pri zapnutí nedokážem ovládať plyn.
Potrebujem teda iný vypínač? Alebo je to možné inak zapojiť? vďaka za odpovede...
S vypínačom je ten problém že jednak nebude nikdy pri rozumnej veľkosti (hmotnosti) ani pre malé prúdy čo žerie Cessna dostatočne spoľahlivý, a môže spôsobiť stratu napätia čím zhodí aj príjmač,
Ale hlavne je problém v pridanom odpore medzi regulátorom a Lipolkou - regulátor môže zhorieť na prekročenie napätia.
A máš pravdu že regulátor sám trvale žerie a zopár lipoliek už ľuďom na to zdochlo že ich našli na nule. A to aj keď je priamo na regli vypínač.
Máš problém...
Slušné a funkčné riešenie, je vložiť do jedného z káblov medzi aku a regl konektor, najlepšie dve samice pevne pripevnené na trup modelu, aby sa nemohli náhodou spojiť, a zapínať napájanie zastrčením prepojky samec-samec v tvare "U". Ak ide o kvalitné konektory ( AKA MPJET 3,5mm), sú tam neškodné a ani nevypadnú ani nevložia do obvodu významný odpor... akurát by sa dali stratiť alebo zabudnúť zobrať so sebou na letisko.
Ale hlavne je problém v pridanom odpore medzi regulátorom a Lipolkou - regulátor môže zhorieť na prekročenie napätia.
A máš pravdu že regulátor sám trvale žerie a zopár lipoliek už ľuďom na to zdochlo že ich našli na nule. A to aj keď je priamo na regli vypínač.
Máš problém...
Slušné a funkčné riešenie, je vložiť do jedného z káblov medzi aku a regl konektor, najlepšie dve samice pevne pripevnené na trup modelu, aby sa nemohli náhodou spojiť, a zapínať napájanie zastrčením prepojky samec-samec v tvare "U". Ak ide o kvalitné konektory ( AKA MPJET 3,5mm), sú tam neškodné a ani nevypadnú ani nevložia do obvodu významný odpor... akurát by sa dali stratiť alebo zabudnúť zobrať so sebou na letisko.
To bude asi proto, ze kdyz z regulatoru vede 3-zilovy kabel a dale z vypinace uz vede jenom 2-zilovy, tak si zapomel na privedeni signaloveho vodice z regulatoru do prijimace ty joudo
(oranzovy nebo bily)
Vyhod ten vypinac a spis si kup nejake tenke a teple rukavice. Vypinacem si koledujes o maler - zkusenejsi modelar ti rekne, ze nejlepsi vypinac je poctivy konektor. Nak
Vyhod ten vypinac a spis si kup nejake tenke a teple rukavice. Vypinacem si koledujes o maler - zkusenejsi modelar ti rekne, ze nejlepsi vypinac je poctivy konektor. Nak
Já bych to tam nedával vůbec.
Nejsem si jistej ,ale každej regl má vypínač řešenej jinak a podle mě by nebylo dobrý aby přes ten vypínač vůbec teklo napájení přijímače. Je to jen další věc na co se dá spadnout . Budto použít regl s vypínačem , nebo se na to vyprdnout . Jedinej vypínač mám akorát na samokřídle na svah jinak jsem ze všech reglů vypínače demontoval .
Nejsem si jistej ,ale každej regl má vypínač řešenej jinak a podle mě by nebylo dobrý aby přes ten vypínač vůbec teklo napájení přijímače. Je to jen další věc na co se dá spadnout . Budto použít regl s vypínačem , nebo se na to vyprdnout . Jedinej vypínač mám akorát na samokřídle na svah jinak jsem ze všech reglů vypínače demontoval .
No myslel som si to a neviem načo som vymýšľal. Tie rukavice budú asi aj lacnejšie. Napadlo ma to včera, keď som odlietal asi 25 minút a asi v desiatej minúte som zistil že si necítim palec, ale vydržal som lebo let bol proste nádhera
Horšie bolo keď som chcel odpojiť konektory a hlavne velmi zle bolo keď sa mi zmrznuté prsty začali prekrvovať. Dávno som takú bolesť necítil...
Btw: Mám napredaj vypínač, cena 3 eurá
Btw: Mám napredaj vypínač, cena 3 eurá
Zajímalo by mě zda jsou vaše názory založeny na vlastní zkušenosti nebo jste si vzali do hlavy jeden připad a od té doby máte odpor k vypínačům. Přijde mi, že všichni jste si utkvěli v hlavě, že vypínač=jasná porucha. Vždyť spousta modelářů se spalováky používají vypínače, nebo třeba vrtulníky. Já nemám ani dobrou ani špatnou zkušenost ale rád bych věděl jak to vlastně je. 
Mám na ty vypínače vlastní názor, není vyčtenej a pramení pouze z toho minimalizovat rizika s tím že bych nechal nechtic baterku v letadle připojenou silovejma a také lenosti instalovat ten vypínač někam do letadla.
Určitě se jednou najde situace kde prostě ten vypínač pro mně bude výhodou a nebudu se tomu bránit.
Navíc když jsem takhle jednou hezky ustřihával u reglu vypínač tak jsem zjistil že některé regly musejí mít ty dva fousy po ustřižení spájený a jiné zase rozpojené aby pak fungovaly takže u těch rozpojených nevidim ani nejmenší problém. Už akorát nevim kterém to byly.
Určitě se jednou najde situace kde prostě ten vypínač pro mně bude výhodou a nebudu se tomu bránit.
Navíc když jsem takhle jednou hezky ustřihával u reglu vypínač tak jsem zjistil že některé regly musejí mít ty dva fousy po ustřižení spájený a jiné zase rozpojené aby pak fungovaly takže u těch rozpojených nevidim ani nejmenší problém. Už akorát nevim kterém to byly.
Ano, je tu jisté riziko. Ale to je u konektorů taky, nejlepší by bylo přím spájené.
Ale jsou modely, ve kterých je to prostě výhodou a komfortem. Osobně bych asi dával přednost páčkovým vypínačům a to z tho důvodu, že mají silnější aretaci. Jinak to, že by si někdo nechal zapojenou baterku přes noc je čistě jeho blbost a to nemůže dávat za vinu vypínači. Šikovné řešení má regulátor od Wild Hawka. Má speciální tlačítko na motor. Dokud se nestiskne tlačítko tak se motor neroztočí. Bohužel u jiných regulátorů jsem to neviděl.
Mě se teda dost často stávájí nehody z blbosti , nesoustředěnosti a asi jsem k tomu jěště rozržitý .. otázka je jak si mám potom vynadat ?
Mám si říct .. jsem ale blb, že sem zapomněl vyndat ty baterky z letadla ... přece vím že tam nesměj zůstat.
Nebo si mám radši říct ... jsem ale blb ...když vím že jsem blb a že by se mi mohlo stát že nechám v éru baterky a neprovedu proti tomu preventivní opatření, jako je ušmiknout vypinač a pak by se mi to nemohlo stát.
Mám si říct .. jsem ale blb, že sem zapomněl vyndat ty baterky z letadla ... přece vím že tam nesměj zůstat.
Nebo si mám radši říct ... jsem ale blb ...když vím že jsem blb a že by se mi mohlo stát že nechám v éru baterky a neprovedu proti tomu preventivní opatření, jako je ušmiknout vypinač a pak by se mi to nemohlo stát.
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
Tak od teorie k praxi
Používám v Cessně vypínač. Mám jej zapojený mezi baterku a regl. Jde o běžný malý kolébkový 16A vypínač na 220V. Mám jej už asi půl roku, možná třičtvrtě (už fakt nevím) a nepozoruji pořád žádný rozdíl (pravda, nelétám pořád na plný plyn). A to pohodlí, jen cvaknu a je zapnuto, cvak a je vypnuto, žádné dlávení káblů. A mimochodem, jedním z důvodů pro vypínač byl ukvedlaný drát od neustálého vpasovávání do prostoru pro baterku. Ono by bylo dobré při zvažování rizik brát v úvahu negativní možnosti na obou stranách.
Používám v Cessně vypínač. Mám jej zapojený mezi baterku a regl. Jde o běžný malý kolébkový 16A vypínač na 220V. Mám jej už asi půl roku, možná třičtvrtě (už fakt nevím) a nepozoruji pořád žádný rozdíl (pravda, nelétám pořád na plný plyn). A to pohodlí, jen cvaknu a je zapnuto, cvak a je vypnuto, žádné dlávení káblů. A mimochodem, jedním z důvodů pro vypínač byl ukvedlaný drát od neustálého vpasovávání do prostoru pro baterku. Ono by bylo dobré při zvažování rizik brát v úvahu negativní možnosti na obou stranách.
-
Ke4up
- Kontaktovat uživatele:
Používám vypínač od Pelikána ve svám Alienovi se spalovákem... čili jen na palubní napětí (serva, přijímač) a nemám zatim problémy. Používám ho zatim jen ale cca půl sezóny. A komfort super, nemusím sundávat křídlo kvůli vypnutí palubního napětí.
edit: Jak píše cassiopeus, chce to zvážit rizika na obou stranách a pokuď nemáte moc velký letadlo, budete ty konektory muset něják lovit v malém prostoru apod. a tak hrozí po čase ukroucení...
edit: Jak píše cassiopeus, chce to zvážit rizika na obou stranách a pokuď nemáte moc velký letadlo, budete ty konektory muset něják lovit v malém prostoru apod. a tak hrozí po čase ukroucení...
Alien, bílej, se spalovákem
+ Spektrum DX5e
+ Spektrum DX5e