Blade mSR by E-flite
Kalibrační nástroj
Dlouho mi nebylo jasné, jak přesně se používá kalibrační nástroj. Návod je dost neurčitý a obrázek nejasný.
Jde vlastně o to, že deska cykliky není na hlavní hřídeli nijak přišroubovaná, ale je po hřídeli posuvná nahoru a dolů. Její polohu zajišťuje gumový O-kroužek, který je uvnitř horního ložiska cykliky.
Při nárazu dojde k posunutí desky cykliky nahoru, čímž se vrtulník roztrimuje a táhla se stanou příliš volná. Je to ochrana proti poškození táhel a kulových čepů.
Použitím kalibračního nástroje se znovu obnoví přesná vzdálenost mezi deskou cykliky a rotorovou hlavou, tím se zachová vytrimování a táhla budou správně napnutá.
Nástroj se nasadí, oba palce rukou se opřou o střed rotorové hlavy a oběma ukazováčky se deska cykliky jemně přitáhne nahoru. Pak se nástroj opatrně vyjme tak, aby se distance nezměnila.
Použití ukazuje toto video: http://www.youtube.com/watch?v=6ddN5jDo52w
Alternativně lze nasadit nástroj, otočit vrtulníček vzhůru nohama, opřít rotorovou hlavu o stůl a oběma ukazováčky jemně zatlačit na desku cykliky směrem dolů proti stolu.
Jde vlastně o to, že deska cykliky není na hlavní hřídeli nijak přišroubovaná, ale je po hřídeli posuvná nahoru a dolů. Její polohu zajišťuje gumový O-kroužek, který je uvnitř horního ložiska cykliky.
Při nárazu dojde k posunutí desky cykliky nahoru, čímž se vrtulník roztrimuje a táhla se stanou příliš volná. Je to ochrana proti poškození táhel a kulových čepů.
Použitím kalibračního nástroje se znovu obnoví přesná vzdálenost mezi deskou cykliky a rotorovou hlavou, tím se zachová vytrimování a táhla budou správně napnutá.
Nástroj se nasadí, oba palce rukou se opřou o střed rotorové hlavy a oběma ukazováčky se deska cykliky jemně přitáhne nahoru. Pak se nástroj opatrně vyjme tak, aby se distance nezměnila.
Použití ukazuje toto video: http://www.youtube.com/watch?v=6ddN5jDo52w
Alternativně lze nasadit nástroj, otočit vrtulníček vzhůru nohama, opřít rotorovou hlavu o stůl a oběma ukazováčky jemně zatlačit na desku cykliky směrem dolů proti stolu.
Mno originál od e-flite to maj jenom celou ocasní část no von samotnej motorek by tam nešel ani dát protože kabeli sou tažený tou úzkou tyčkou a tou ten konektorek na konci neprotáhneš.
Včera sem mysel že mě trefí když mi řekli v kamenym obchodě že to astra nemá na skladě a že ocasní část bude někde až 11.1.2010 a dovijestli to bude.
A ta zadní část se obyčejně vytáhne z kostry a nová se tam jej jednoduše zase zastrčí nic víc??? Žádný šroubky tam nejsou.
A ta zadní část se obyčejně vytáhne z kostry a nová se tam jej jednoduše zase zastrčí nic víc??? Žádný šroubky tam nejsou.
- gamer007
- Kontaktovat uživatele:
Teda, to je dost blby s tema dilama, ze nejsou skladem. Asi tech msr bude po vanocich hodne, zacina to bejt dost oblibenej vrtasek a nejen u zacatecniku. Vcera jsem ho provetral poprvy venku a kdyz nefoukalo pripadalo mi ze litam s normalnim vrtulnikem, fakt parada...
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
Futaba T8FG,GT3C
Nakoupil jsem vic ND pred vanocema (dobre jsem udelal), a resil problem s krouzenim. Vymenil jsem uplne vse, nez jsem to nasel. Sepisu tu, co jsem za dobu co jsem majistelem msr zjistil. Problem - reseni. Budu tu prubezne opravy/vymeny zverejnovat, kdyby snad mel nekdo stejny problem, aby nemusel tak jako ja, kupovat temer vse.
<u><b>Problem - reseni</b></u>
<b>stale kruhy do 50 cm</b> - padlo; utazeni listu
<b>nestale kruhy, ruzne ujizdeni do stran po padu</b> - kalibrace; prilis casta kalibrace = vymena cykliky
<b>stale se zvetsujici kruhy</b> - podlozky nebo cepy rotorove hlavy
<b>vibrace</b> - listy; utazeni listu; padlo; poskozena hridel
<b>silne a stale skubani ocasu</b> - zadni motor; zadni vrtulka
<b>neochota centrovani serv (staly let jednim smerem i po pusteni pacek), krouzeni</b> - podlozky nebo cepy rotorove hlavy
<b>nedotacivost, pretacivost boceni</b> - zadni motor; zadni vrtulka; padla; cyklika
<b>pretaceni pri kloneni</b> - zadni vrtulka; padlo; podlozky nebo cepy rotorove hlavy
<b>stale ujizdeni libovolnym smerem</b> - uprava delky tahel serv
<b>neovladatelnost v nekterych smerech</b> - vypadla cyklika z jezdce
<b>poskozeny podvozek</b> - zalepit chemoprenem a po vytvrdnuti omotat vulkanizacni lep. paskou
<b>vymena drzaku listu</b> - nejprve proriznout zavit do obou casti soucasne; kontrola cepu a podlozek; nedotahovat na krev
<b>prevence poskozeni zadniho motoru</b> - zalepit vicko zadniho motoru lepici paskou (nejlepe vulkanizacni)
<b>swashplate</b> - s nastavenim citlivejsiho rezimu necekejte pris dlouho, 2 tydny je uz moc
<b>jakykoli problem po padu</b> - okamzite to nereste (vyjma viditelnych poskozeni), dalsi rana to obvykle spravi, problem reste, az kdyz to trva dele; preklenovaci obdobi vas alespon nauci resit neocekavane veci, kterymi je napr. vitr venku
<b>kalibrace</b> - vzdy pri zmene vlastnosti letu po padu; pri vymene nektereho z dilu
<b>trimovani</b> - uplne zbytecne na setove vysilacce, naucte se to resit packovanim
<u><b>Casto menene dily (doporucuji mit v zasobe) - razeno dle priority:</b></u>
<b>drzaky rotorovych listu</b> - 80 CZK
<b>rotorova hlava</b> - 80 CZK
<b>zadni vrtulka</b> - 50 CZK (ND je soucasti baleni)
<b>padla</b> - 100 CZK (ND je soucasti baleni)
<b>lyziny</b> - 130 CZK
<b>deska cykliky</b> - 260 CZK
<b>zadni cast (motor, vrtulka)</b> - 300 CZK
<u><b>Problem - reseni</b></u>
<b>stale kruhy do 50 cm</b> - padlo; utazeni listu
<b>nestale kruhy, ruzne ujizdeni do stran po padu</b> - kalibrace; prilis casta kalibrace = vymena cykliky
<b>stale se zvetsujici kruhy</b> - podlozky nebo cepy rotorove hlavy
<b>vibrace</b> - listy; utazeni listu; padlo; poskozena hridel
<b>silne a stale skubani ocasu</b> - zadni motor; zadni vrtulka
<b>neochota centrovani serv (staly let jednim smerem i po pusteni pacek), krouzeni</b> - podlozky nebo cepy rotorove hlavy
<b>nedotacivost, pretacivost boceni</b> - zadni motor; zadni vrtulka; padla; cyklika
<b>pretaceni pri kloneni</b> - zadni vrtulka; padlo; podlozky nebo cepy rotorove hlavy
<b>stale ujizdeni libovolnym smerem</b> - uprava delky tahel serv
<b>neovladatelnost v nekterych smerech</b> - vypadla cyklika z jezdce
<b>poskozeny podvozek</b> - zalepit chemoprenem a po vytvrdnuti omotat vulkanizacni lep. paskou
<b>vymena drzaku listu</b> - nejprve proriznout zavit do obou casti soucasne; kontrola cepu a podlozek; nedotahovat na krev
<b>prevence poskozeni zadniho motoru</b> - zalepit vicko zadniho motoru lepici paskou (nejlepe vulkanizacni)
<b>swashplate</b> - s nastavenim citlivejsiho rezimu necekejte pris dlouho, 2 tydny je uz moc
<b>jakykoli problem po padu</b> - okamzite to nereste (vyjma viditelnych poskozeni), dalsi rana to obvykle spravi, problem reste, az kdyz to trva dele; preklenovaci obdobi vas alespon nauci resit neocekavane veci, kterymi je napr. vitr venku
<b>kalibrace</b> - vzdy pri zmene vlastnosti letu po padu; pri vymene nektereho z dilu
<b>trimovani</b> - uplne zbytecne na setove vysilacce, naucte se to resit packovanim
<u><b>Casto menene dily (doporucuji mit v zasobe) - razeno dle priority:</b></u>
<b>drzaky rotorovych listu</b> - 80 CZK
<b>rotorova hlava</b> - 80 CZK
<b>zadni vrtulka</b> - 50 CZK (ND je soucasti baleni)
<b>padla</b> - 100 CZK (ND je soucasti baleni)
<b>lyziny</b> - 130 CZK
<b>deska cykliky</b> - 260 CZK
<b>zadni cast (motor, vrtulka)</b> - 300 CZK
Tu to máš celkom polopatisticky:
http://www.youtube.com/watch?v=9D7voVAP ... r_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=9D7voVAP ... r_embedded
CESSNA 480 od RCM-Pelikán / SPRINT ľahučký dvojplošník od RCM-Pelikán -v rekonštrukcii / Quick Thunder II 3-kanál mikrovrtulník / TORO 900-vo výstavbe / BLADE mSR_BNF / P51D Mustang Ultra-Micro & SPEKTRUM DX6i
dnes sa mi odtrhol drotik na zadnom motorku u ocasnej vrtulke... a druhy je uz takisto dost osouchany... nwm ci je to padmi alebo cim, ale asi to prepajkujem zalepim izolepom cele potom.
no a chcem sa spytat... je normalne ze ked prudko pridam plyn, tak sa vrtulnik vznesie hore ale zaroven sa toci (myslim ze) dolava okolo osi?... ako keby nestihala ta vrtulka ocasna ... inak visi dobre, je to len ked prudko zvysim plyn... dik za nazor
no a chcem sa spytat... je normalne ze ked prudko pridam plyn, tak sa vrtulnik vznesie hore ale zaroven sa toci (myslim ze) dolava okolo osi?... ako keby nestihala ta vrtulka ocasna ... inak visi dobre, je to len ked prudko zvysim plyn... dik za nazor
Blade mSR <== my 1st heli in my life
Extra 260 od PA
vetron (rcm pelikan), akrobat z epp
Extra 260 od PA
ako hej, ustali sa zachvilu, ale v ten moment ked pridavam sa toci a dost je to neprijemne... v simulatore som zvyknuty ze ked pridavam a tlacim ho dopredu, tak proste ide dopredu a netoci sa:P ale mozno u tychto 4ch je to vlatsnost, nejak som si to nevsimal od zaciatku ako ho mam, ci to delal i tehdy 
Blade mSR <== my 1st heli in my life
Extra 260 od PA
Extra 260 od PA