Stridak

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
RomanS
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od RomanS »

no pastorek uz shanim na tu 2,3mm ale obavam se ze se nic takoveho nenajde.
nejakou dobu uz to delam a jeste sem nic takoveho nevidel. za to kovovou kalenou trubicku o prumeru 3,175 a tloustce steny tech 0,4..mm to si celkem dokazu predstavit. co vy jako modelari pouzivate jako poudra pro hridele, unasece atd? tam nic takoveho neni?(u znameho sem ted videl neco podobneho bohuzel z karbonu, a pak tam mel jeste takovy unasec co mu meni sklon uhel vrtule aby mu to letadlo letalo taky pozpatku. tak sem si rikal ze vy modelari zase neco vytahnete z rukavu.
nestavim, nelitam... jenom strilim
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Nakadah »

Sikovny soustruznik ti pouzdro vyrobi :) nicmene nemam ani soustruh ani nejsem sikovny soustruznik :D jinak bych ti napsal ze "něma problema" Ale schanej dal ten pastorek. Nak
RomanS
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od RomanS »

ha tak problem s pastorkem a tenkou hrideli zda se byt vyresen(jeden cesky vyrobce dal najevo ze udela mensi dirku do pastorku)

takze jedine co bych potreboval je tedka ten stridac co by pracoval pri tech voltech a amperach a mel jenom pozici zapnuto-vypnuto, nic mezi tim.

nevite nehodou taky o necem? :-)
blesk
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od blesk »

obyčejný regulátor z HK a šikovný modelář co naprogramu microprocesor... bude stačit nějaký Atiny 15 nebo PIC ...
RomanS
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od RomanS »

oky,
a jeste jeden dotaz. jaky je problem vyndat tu osicku co tam je tedka a dat tam delsi?
m2
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od m2 »

blesk píše:obyčejný regulátor z HK a šikovný modelář co naprogramu microprocesor... bude stačit nějaký Atiny 15 nebo PIC ...

mozno aj NE555.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Nakadah »

http://jirkaholub.webzdarma.cz/rc_model ... stery.html - presne tak, postavit si neco s 555kou a misto potenciometru dat prepinac (samozrejme doresit spolecne s odporovym delicem, zkusenejsi poradi jak na to) pro krajni polohy signalu. Prepinac bude ovladan spousti...

Nak
jirka578

#23 Příspěvek od jirka578 »

Ještě bych chtěl upozornit na věci, které se tu něřešily. Hlavní jestli se to rozběhne. Neznám ten mechanismus zbraně, ale vrtule, na které jsou ty motory a regulátory navrhovaný, mají kvadratickou momentovou charakteristiku. U tý zbraně to bude spíš konstantní moment, nebo nějak pulsující, pilový... Co jsem se zajímal, tak rozběh u bezsnímačových BLDC motorků probíhá tak, že se s nízkým proudem začnou střídat fáze, tím se motor roztočí na nějaké minimální otáčky a pak se podle indukovaného napěí v momentálně nesepnuté fázi zjišťuje poloha rotoru a tím se řídí okamžik přepínání fází. Myslím že v tom prvním okamžiku rozběhu má ten motor minimální sílu a pokud ho něco zabrzdí a procedura rozběhu neproběhne správně, tak se prostě nerozběhne a další pokus bude až při dalším "vypnutí" a "zapnutí". Další nepříjemností by mohlo být to, že ten rozběh na plné otáčky nějakou desetinu vteřiny trvá. A potom netušim jak by se regulátoru líbilo pulsování zátěže při natahování pružiny. Asi líp by na tom mohly být regulátory do aut, přecejenom by mohly umět rozject se i do kopce a vydržet změny momentu při jízdě v terénu.
Ale třeba jenom zbytečně straším, třeba se ten mechanizmus zastaví vždy v místě nejmešího odporu, nebo je tam nějaká rozběhová spojka a bude se to rozbíhat v pohodě s nejlevněším leteckým regulátorem.
Já jsem jenom takovej pesimista a hledám na všem problémy a důvody proč to nepůjde. A když to náhodou opravdu nepůjde, abych mohl říct - já jsem vám to říkal. :)
fidzi
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od fidzi »

jirka578 píše:Ještě bych chtěl upozornit na věci, které se tu něřešily. Hlavní jestli se to rozběhne. Neznám ten mechanismus zbraně, ale vrtule, na které jsou ty motory a regulátory navrhovaný, mají kvadratickou momentovou charakteristiku. U tý zbraně to bude spíš konstantní moment, nebo nějak pulsující, pilový... Co jsem se zajímal, tak rozběh u bezsnímačových BLDC motorků probíhá tak, že se s nízkým proudem začnou střídat fáze, tím se motor roztočí na nějaké minimální otáčky a pak se podle indukovaného napěí v momentálně nesepnuté fázi zjišťuje poloha rotoru a tím se řídí okamžik přepínání fází. Myslím že v tom prvním okamžiku rozběhu má ten motor minimální sílu a pokud ho něco zabrzdí a procedura rozběhu neproběhne správně, tak se prostě nerozběhne a další pokus bude až při dalším "vypnutí" a "zapnutí". Další nepříjemností by mohlo být to, že ten rozběh na plné otáčky nějakou desetinu vteřiny trvá. A potom netušim jak by se regulátoru líbilo pulsování zátěže při natahování pružiny. Asi líp by na tom mohly být regulátory do aut, přecejenom by mohly umět rozject se i do kopce a vydržet změny momentu při jízdě v terénu.
Ale třeba jenom zbytečně straším, třeba se ten mechanizmus zastaví vždy v místě nejmešího odporu, nebo je tam nějaká rozběhová spojka a bude se to rozbíhat v pohodě s nejlevněším leteckým regulátorem.
Já jsem jenom takovej pesimista a hledám na všem problémy a důvody proč to nepůjde. A když to náhodou opravdu nepůjde, abych mohl říct - já jsem vám to říkal. :)
Taky si myslím, že to s tím nehne :wink:
..:: Nemám rád kindersáky ::..

Skywalker X8, Skywalker Falcon, Funcub, Quadrocopter X, HK Mini Swift(1m rozpětí), Bristol Scout
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Nakadah »

Na tom neco bude :? pak uz by platil snad jen motor se senzory. Nak
RomanS
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od RomanS »

no pri strelbe davkama se bezne stava ze pustite spoust v pulce cyklu. odpor soustavy roste na konci je nejvetsi ale ani nazacatku neni nejak extra maly.
u strelby preple na jednotlive rany to zastavi po konci cyklu tudis v miste s nejmensim odporem.
no a chvilicku, po vystrelu je odpor nulovy(pokud teda jsou spravne vypodlozkovane ozubene kola atd..) bo to posledni zubene kolo ma ozubeni jenom z pulky.
ale co vam tady budu psat
http://www.youtube.com/watch?v=qlW11m5d4Uk

chlapy zas tolik penez to neni. to vyzkousim a uvidim.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“