zelenáč píše:netvrdím, že měřím správně proud. Každopádně myslím, že měřím správně tah.
Pod tíhou argumentace jsem ochoten připustit větší odběry s ohledem na měření jedné fáze v třífázové soustavě.
Pokud mi někdo poradíte jak sem dát fotky, jsem schopen dodat fotodokumentaci tahu přes 2,2kg s 12/6 a 1řes 1,8kg s 10/5. Napětí článku po měření cca 11V
Nechci tady zbytečně znovu vydráždit měřiče motorů, tak se nebudu moc vyjadřovat k tomu, jak to měříš a kde je chyba (těch je totiž tolik, že je to celé zcestné).
Napíšu ti radši jak v tomto případě celkem jednoduše zjistíš (ověříš) Tebou udávanou hodnotu statického tahu.
Na to éro uvážeš za motorovou přepážku (ne za ocas, který by jsi utrhnul) takové závaží, aby to mělo i s érem těch 2,3kg (nebo kolik udáváš).
Podržíš to třeba za kabinu a zkusíš to zaviset (lehce odlepit závaží od země při napnutém provázku k motorové přepážce).
Potom je ještě obrácený postup (vhodnější) . Nedáš na éro zatím žádné závaží, ale na motor dáš takovou vrtuli, při které motor bude odebírat proud, který ho ještě příliš rychle neusmrdí. (Ty max. hodnoty udávané na HC jsou většinou z říše pohádek). Nějak musíš kontrolovat teplotu motoru. Buď teploměrem, nebo aspoň dotykem. Potom s tou vrtulí, pro kterou jsi našel to vhodné proudové zatížení zkusíš zaviset závaží. Budeš zvyšovat jeho hmotnost tak dlouho, až najdeš tu hranici, kdy se odlepí od země a kdy zůstává na zemi.
Celé tohle platí pro orientační změření STATICKÉHO tahu, je třeba používat max. "půlkové " vrtule (8/4, 10/5, 12/6, 12/4,7......) a
rozum.
Myslím, že výsledky Tě dost překvapí.