Pohony S.Neu 15xx/../6.7 a CFK vrtule

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Abu
Kontaktovat uživatele:

#376 Příspěvek od Abu »

Moje soucasna sestava v Trinity (3m, 3kg, 7sA123, 18.5x12, 1509, jen 1.3kW stat.) leti kolmo nahoru 25m/s (ustaleny stav).
Teoreticky s 6sLipol, bych byl staticky na 2kW, za letu by se to dost odlehcilo a stoupani minimalne 30, spis 33m/s. Ale na litani vodorovne nic moc, na to by byla asi lepsi 17x13.
Je otazka o kolik bude Xcalib. vetsi a tezsi.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
m2
Kontaktovat uživatele:

#377 Příspěvek od m2 »

ak ma graup15 zmerane, ze 17x13 pri 4kW taha 7kg, potom pri 2kW taha 4,4kg, pri 2,5kW taha 5,1kg a pri 3kW taha 5,8kg.

2,5kW je teda akurat. A teraz je loteria, ci na 2,5kW vybrat pre 6s 1512/2D/6.7 alebo 1512/1Y/6.7...
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
graup15

#378 Příspěvek od graup15 »

Vývoj (živějšího) Býče je u konce. A tak jsem dopsal i článek. Koho to zajímá..tady.
http://www.electro-team.net/Beach.htm
lubak
Kontaktovat uživatele:

#379 Příspěvek od lubak »

graup15 píše:Vývoj (živějšího) Býče je u konce. A tak jsem dopsal i článek. Koho to zajímá..tady.

Dalibor: pri pouziti ICE pouzivas este aj prijimacovky alebo spoliehas na 5A BEC v ICE?
graup15

#380 Příspěvek od graup15 »

lubak píše:
graup15 píše:Vývoj (živějšího) Býče je u konce. A tak jsem dopsal i článek. Koho to zajímá..tady.

Dalibor: pri pouziti ICE pouzivas este aj prijimacovky alebo spoliehas na 5A BEC v ICE?

Jedu na přijímačovky..UBEC Castlu je odpojený od palubní elektroniky optočlenem. Já tomu prostě už nevěřím.. Regl je špičkový, ale o spínaném zdroji si myslím své.
JMalik

#381 Příspěvek od JMalik »

graup15 píše:
lubak píše:

Jedu na přijímačovky..UBEC Castlu je odpojený od palubní elektroniky optočlenem. Já tomu prostě už nevěřím.. Regl je špičkový, ale o spínaném zdroji si myslím své.

Spínaného se v tomhle dost bojím, ale lineární VR5 tam funguje dobře. Asi půl roku jsem létal na ten malý 3A, žádný problém, ale pro jistotu jsem ho takhle vyměnil. Ten 5A jsem nedokázal utavit ani pěti 70g digitálními servy.
Hlavním důvodem byla možnost dát 2s Lipol.
graup15

#382 Příspěvek od graup15 »

Pro experimentátory (jako já)
Tady je průběh stoupání s 3kW pohonem co teď testuji v Býčovi.
Je hezky vidět, jak se pohon odlehčuje. Ale i jakých otáček dosahuje.
Obrázek
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#383 Příspěvek od vitousek »

Jak se na ty proudy tváří baterie ??? Docela mě překvapuje, že si drží skoro stejné napětí jak při cca 170A, tak i po poklesu na cca 110A. Nějak sem čekal, že tam bude znatelný opětovný nárůst. A jak se dá vysvětlit ten skok napětí ke konci grafu ? To už je bez zátěže...
Díky
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
m2
Kontaktovat uživatele:

#384 Příspěvek od m2 »

ten peak vyzera byt brzda.
graup15

#385 Příspěvek od graup15 »

m2 píše:ten peak vyzera byt brzda.

Přesně tak....brzdu mám po rampě....
A baterky? Ty jsou od toho aby dřeli jako koně :-)) Nejsou na výstavku :D
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#386 Příspěvek od vitousek »

graup15 píše:A baterky? Ty jsou od toho aby dřeli jako koně :-)) Nejsou na výstavku :D

S tím souhlasím, jen mě zajímá, jak dlouho jsou schopné v tomhle režimu fungovat. Alespoň řádově 10, 50,100,.......cyklů ?
Díky
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
graup15

#387 Příspěvek od graup15 »

vitousek píše:
graup15 píše:A baterky? Ty jsou od toho aby dřeli jako koně :-)) Nejsou na výstavku :D

S tím souhlasím, jen mě zajímá, jak dlouho jsou schopné v tomhle režimu fungovat. Alespoň řádově 10, 50,100,.......cyklů ?
Díky

Tak na to odpovědět neumím...ale iluze si nedělám. :D
Ono je to stejně jedno,než je odrovnám budou další zajímavé baterky.
Ale můžu tě ubezpečit......stojí to za to :D
m2
Kontaktovat uživatele:

#388 Příspěvek od m2 »

graup15 píše:Tady je průběh stoupání s 3kW pohonem co teď testuji v Býčovi.
Je hezky vidět, jak se pohon odlehčuje. Ale i jakých otáček dosahuje.

Z mojho pohľadu je toto zatiaľ Tvoj najväčší počin - pohon, ktorý vo všetkých letových režimoch dáva to, čo lietadlo potrebuje a pritom v každom momente beží na hranici svojich možností. Napasovať totiž ľahký motor do lietadla tak, aby to pri štarte neuhorelo, vytiahnuť pritom 25W z gramu motora, zabezpečiť tak štart s presadnutou vrtuľou (a tým aj účinnosť za letu) pre ten malý motor k relatívne ťažkému lietadlu a pritom to vyladiť tak, aby v stúpaní prúd klesol na optimálnu hdnotu pre daný motor v použití triedy "hotliner" - klobúk dole. Navyše, ak ani k 1115 ani k 17x13 nie sú prakticky žiadne použiteľné vstupné údaje. Aj keď z časti to bolo zhodou okolností, máš určite jedno malé bezvýznamné plus... :lol:
JMalik

#389 Příspěvek od JMalik »

vitousek píše:

Díky

Tak bych tipoval ten střed, 50. Pokud bych to měl upřesnit tak DO 50. Aspoň v mém případě to tak je. Potom šel výkon dost dolů.
m2
Kontaktovat uživatele:

#390 Příspěvek od m2 »

JMalik píše:
vitousek píše:

Díky

Tak bych tipoval ten střed, 50. Pokud bych to měl upřesnit tak DO 50. Aspoň v mém případě to tak je. Potom šel výkon dost dolů.

Tam je najväčším problémom lavínovitá skaza. Nechce sa mi dávať odkazy, ale v princípe umierajúci článok sa prispôsobí prevádzkovým podmienkam a zníži svoje Ri prostredníctvom zvýšenej teploty. A tým sa ničí ešte rýchlejšie. Pri štarte za studena síce neťahá, ale pri týchto premotorovaných verziách to až tak nevadí. A potom za letu sa zohreje a šlape. No a a potom sa baterka ráno javí ešte ako použiteľná a večer po piatich letoch to vzdá a a roztrhne sa (v lepšom prípade), keď jej vnútorný odpor vzrastie za tých 5 letov na dvojnásobok ... osobná skúsenosť, bohužiaľ.

A veď graupovi z toho ide iba 50C po dobu 5s ... a potom 3min klzu, to zasa nie je nijaké terno. Výrobca udáva Constant Discharge: 40C Peak Discharge (10sec): 50C (teda ak tam má 40C Turnigy). A tá špička 75C sa stratí v tej rýchlosti.

50 cyklov by to malo vydržať bez výraznejšieho vädnutia a pri troche snahy by tie baterky mali prežiť 100 cyklov. Ono totiž po 20-tich cykloch tie prúdy začnú klesať a klesať samy od seba ... :wink: Samozrejme pre rekre účely a za predpokladu rozumného zaobchádzania. Pri takýchto prúdoch tie baterky totiž podvybitie netolerujú a treba nechávať vyššiu zostatkovú kapacitu, aby elektródy nemleli z posledného, vtedy sa poškodzujú asi najviac.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“