Multiplex Merlin - jaký motor ??
MOTOR
No jo, jenže já mám připravený tříčlánek....
A ta MEGA jak jsi psal nejde vyndat (a tudíž ani zandat) do slepeného trupu.
A já už trup slepil.....
A ta MEGA jak jsi psal nejde vyndat (a tudíž ani zandat) do slepeného trupu.
A já už trup slepil.....
Michal NuClear Polák
RadioaCtive
RadioaCtive
A jde vůbec zandat origo motor? v návodu je také kresleno nejdřívě přišroubovat na tu přední přepážku a pak až vlepit. S megou jsem to nedělal jinak, jen musí pryč ještě cca 2mm elaporu uvnitř trupu v místě motoru... Vyndat to půjde, stačí odříznout kabinku 
Ricco FBL, Sniper II FBL, 4G3 MP-Tuning, Coraxial, LA700, ....
Motor 26/32/10 Mig
Co tenhle motor ?
http://jino.cz/motor-26-32-10-mig-regul ... a-674.html
Michal NuClear Polák
RadioaCtive
RadioaCtive
Re: Motor 26/32/10 Mig
NuClear píše:Co tenhle motor ?
No já nevím, opět průměr velký, navíc kabely do boku, točící se plášť,.. Ono to tam dostat půjde, což o to
Jinak s 16/7/8 na 2S létají už 3 kusy
Merlin je stále většinu času v rcm, tak kdo chce, může se stavit podívat.
Ricco FBL, Sniper II FBL, 4G3 MP-Tuning, Coraxial, LA700, ....
Motor do MERLINA
Firma Luboše Chvatala 607 954 648 http://www.freeair.cz
má motor v kuželu HCS C Compact 280 nebo 380, ideální volba.
má motor v kuželu HCS C Compact 280 nebo 380, ideální volba.
HCS C 380
Průměr kuželu je stejný jako HCS C 500 ?
Protože na Merlinovi je to asi 33mm....
Aby to nevypadalo divně.
Protože na Merlinovi je to asi 33mm....
Aby to nevypadalo divně.
Michal NuClear Polák
RadioaCtive
RadioaCtive
Jen pro zajímavost, prodává někdo z českých dovozců originál power set od Multiplexu pro Merlina? Jo, teoreticky by šel objednat třeba od Lindingera přes JR-Models (v katalogu Lindingera je za 90€), což při ceně za motor s reglem, unašečem, kuželem a dvěma páry listů by bylo ještě přijatelné, pro ilustraci zde navrhovaná Mega 16/7/x je bratru holá za 1900.-, plus regl, plus kužel s unašečem, plus vrtulové listy nevyjde nijak levněji....
Já jsem do Merlina stavěného pro kámoše přes tenhle víkend naložil dovozcem doporučenou alternativu Axi 2204/54 (musel jsem ustřihnout packy obrácené montáže, fňuk) za 1300,-, otvor v čumáku pro motor jsem dremlíkem s brusným válečkem o 2 mm musel zvětšit, práce na 5 minut, akorát jsem si pak musel udělat nové kafe, piliny Elaporu mu do něj připlachtily a já Elapor v kafi nerad, regl čína 18A za 500.-, snad neshoří
a vrtulový kompet Graupner Cam Folding Prop 8x10 cm (což je teoretických 7x4"), který průměrem kuželu 32mm je docela blízko 33mm originál Multiplexu....
Tak počkám na trochu příznivější počas (tady včera dost fičelo) a jsem zvědavý, jak se s tím Merlin popasuje....
Nicméně bych do event. vlastního Merlina asi koupil origo pohonnou jednotku ( já bych ten kužel chtěl přesný a červený
)
Jen pro zajímavost serva jsem dával 8g Robbe, která jsou rozměrově a hmotnostně stejná, jako HS-55, katalogově dokonce mají o něco větší krouťák a měly by být o fous rychlejší, ale jsou za vcelku příjemný peníz (169.- s DPH za kus). Mají o 3 cm kratší kabely, než ty Hitecy, ale i tak v pohodě stačily (jde hlavně o serva křidélek, kde ta délka byla do přijímače na knop).
Já jsem do Merlina stavěného pro kámoše přes tenhle víkend naložil dovozcem doporučenou alternativu Axi 2204/54 (musel jsem ustřihnout packy obrácené montáže, fňuk) za 1300,-, otvor v čumáku pro motor jsem dremlíkem s brusným válečkem o 2 mm musel zvětšit, práce na 5 minut, akorát jsem si pak musel udělat nové kafe, piliny Elaporu mu do něj připlachtily a já Elapor v kafi nerad, regl čína 18A za 500.-, snad neshoří
Tak počkám na trochu příznivější počas (tady včera dost fičelo) a jsem zvědavý, jak se s tím Merlin popasuje....
Nicméně bych do event. vlastního Merlina asi koupil origo pohonnou jednotku ( já bych ten kužel chtěl přesný a červený
Jen pro zajímavost serva jsem dával 8g Robbe, která jsou rozměrově a hmotnostně stejná, jako HS-55, katalogově dokonce mají o něco větší krouťák a měly by být o fous rychlejší, ale jsou za vcelku příjemný peníz (169.- s DPH za kus). Mají o 3 cm kratší kabely, než ty Hitecy, ale i tak v pohodě stačily (jde hlavně o serva křidélek, kde ta délka byla do přijímače na knop).
AXI
Pelikán uvádí jako náhradu originálu AXI:
"Pro pohon můžete samozřejmě použít i vybavení z domácích luhů a hájů: příď modelu lze snadno upravit pro montáž motoru AXI 2204/54. Stačí v plastovém výlisku motorové přepážky 3 mm vrtákem zahloubit otvory pro patky motoru a vyříznout trochu Elaporu z přídě tak, aby se získal prostor pro motor a jeho kablíky. Díky tomu, že výlisek motorové přepážky je zakotven na velké ploše na obou bocích trupu, neohrožuje taková úprava pevnost modelu. Jako kužel výborně vyhoví turbokužel RCM Pelikán #7025 (kleština 3,2 mm, pro listy s kořenem 6/2 mm)."
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=38260
Dal jsem ho tam a vrtuli jsem použil sklopku Graupner 7x4,5" a kužel Aeronaut, co jsem vyhrabal (původně na něm byla sklopka Aeronaut 6x6") je průměrem nepatrně menší než nos modelu, ale není to rušivé.
Akumulátor jsem nakonec musel dát větší (3S 650mAh), aby vyšlo těžiště.
Ten axik je moc lehkej.....
Ještě jsem s tím nebyl ve vzduchu.
"Pro pohon můžete samozřejmě použít i vybavení z domácích luhů a hájů: příď modelu lze snadno upravit pro montáž motoru AXI 2204/54. Stačí v plastovém výlisku motorové přepážky 3 mm vrtákem zahloubit otvory pro patky motoru a vyříznout trochu Elaporu z přídě tak, aby se získal prostor pro motor a jeho kablíky. Díky tomu, že výlisek motorové přepážky je zakotven na velké ploše na obou bocích trupu, neohrožuje taková úprava pevnost modelu. Jako kužel výborně vyhoví turbokužel RCM Pelikán #7025 (kleština 3,2 mm, pro listy s kořenem 6/2 mm)."
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=38260
Dal jsem ho tam a vrtuli jsem použil sklopku Graupner 7x4,5" a kužel Aeronaut, co jsem vyhrabal (původně na něm byla sklopka Aeronaut 6x6") je průměrem nepatrně menší než nos modelu, ale není to rušivé.
Akumulátor jsem nakonec musel dát větší (3S 650mAh), aby vyšlo těžiště.
Ten axik je moc lehkej.....
Ještě jsem s tím nebyl ve vzduchu.
Michal NuClear Polák
RadioaCtive
RadioaCtive
Malounko oživíme:
Dnes zalétán a polétáno s Merlinem viz setup výše, tedy s Axi 2204/54 vrtule 7x4". Baterka Ray 3S1P 420 mAh. Vzletová hmotnost s nabitou baterií 285 gramů, s vybitou taky
První dojem: samá pozitiva, éro letělo napoprvé jak z partesu, jen jeden ťuk do trimu výškovky, nikam nepadá ani neuhýbá, pochopitelně na plný plyn je třeba mírně tlačit. S uvedeným pohonem na plný plyn kolmice do nevidím, na půl plynu stále velmi slušně stoupá nebo akrobatí. Výkruty podle pravítka, lopasy podle kružítka, vyplatí se i směrovka, na kterou éro ochotně a dobře reaguje, ani jedna utažená zatáčka nevede k pádu po křídle, do vývrtky se Merlinovi taky nechce, nakloní čumák a zase se rozjede (asi moc konzervativní těžiště, 5mm dozadu oproti doporučení v návodu jistě nezaškodí).
Křidélka jsou akorát, diferenciace 2:1, ale snad ani není až tak zásadní. Výškovka plovoucí a pekelně ostrá, to spravilo lehké expo. Merlinek výborně klouže, křidélka nastavit jako brzdy (samozřejmě nahoru) je téměř nutnost, pokud se létá ve stísněnějším prostoru, jinak s přízemním efektem ve výši 50 cm je schopen klouzat i 50 metrů....
Mé pocity: éro uřídí mírně pokročilý nováček, který už si neplete levou a pravou při letu od sebe a k sobě, i když, mnozí z nich tíhnou spíše k něčemu většímu (asi si potřebují něco kompenzovat). Ve vzduchu je dobře čitelný, pochopitelně jeho velikost vede k subj. pocitu větší relativní rychlosti, než které doopravdy dosahuje a pochopitelně i vzdálenost a výška, na kterou ho lze smysluplně ovládat a řídit je úměrně menší. Nicméně, přestože nevyjde prakticky o nic levněji, než 2,5x větší EasyGlider Pro, nelze ho nedoporučit
Ve složeném stavu se s ním dá chodit i na procházky nebo jezdit výlety na kole, aniž by překážel, kdo má auto, byť i třídy malého polského Fiata, tak ho rozebírat nemusí vůbec.
Dnes zalétán a polétáno s Merlinem viz setup výše, tedy s Axi 2204/54 vrtule 7x4". Baterka Ray 3S1P 420 mAh. Vzletová hmotnost s nabitou baterií 285 gramů, s vybitou taky
První dojem: samá pozitiva, éro letělo napoprvé jak z partesu, jen jeden ťuk do trimu výškovky, nikam nepadá ani neuhýbá, pochopitelně na plný plyn je třeba mírně tlačit. S uvedeným pohonem na plný plyn kolmice do nevidím, na půl plynu stále velmi slušně stoupá nebo akrobatí. Výkruty podle pravítka, lopasy podle kružítka, vyplatí se i směrovka, na kterou éro ochotně a dobře reaguje, ani jedna utažená zatáčka nevede k pádu po křídle, do vývrtky se Merlinovi taky nechce, nakloní čumák a zase se rozjede (asi moc konzervativní těžiště, 5mm dozadu oproti doporučení v návodu jistě nezaškodí).
Křidélka jsou akorát, diferenciace 2:1, ale snad ani není až tak zásadní. Výškovka plovoucí a pekelně ostrá, to spravilo lehké expo. Merlinek výborně klouže, křidélka nastavit jako brzdy (samozřejmě nahoru) je téměř nutnost, pokud se létá ve stísněnějším prostoru, jinak s přízemním efektem ve výši 50 cm je schopen klouzat i 50 metrů....
Mé pocity: éro uřídí mírně pokročilý nováček, který už si neplete levou a pravou při letu od sebe a k sobě, i když, mnozí z nich tíhnou spíše k něčemu většímu (asi si potřebují něco kompenzovat). Ve vzduchu je dobře čitelný, pochopitelně jeho velikost vede k subj. pocitu větší relativní rychlosti, než které doopravdy dosahuje a pochopitelně i vzdálenost a výška, na kterou ho lze smysluplně ovládat a řídit je úměrně menší. Nicméně, přestože nevyjde prakticky o nic levněji, než 2,5x větší EasyGlider Pro, nelze ho nedoporučit
S Axikem
Tak jsem koupil nakonec toho AXIka.
I když při placení mě museli křísit.
Možná jsem měl vzít jeho čínského bratra
TR2204-14T
TURNIGY 2204-14T 19g Outrunner
http://www.hobbyking.com/hobbycity/stor ... oduct=6547
Zadělal jsem ho a včera letěl.
Letí to svižně, stoupá s vrtulí Graupner 7,5x4" do nevidím naprosto kolmo.
Tolik výkonu ani nepotřebuji. Dám vrtuli menší.
Ale co mě překvapilo. V zatáčce má snahu padat po křídle a nejraději spadnout do vývrtky. Z ní se sice dá opět snadno ustabilizovat, ale je to nepříjemné. Co kdyby se to stalo níž.
To samé výkrut - udělám výkrut a už to vrtá směrem k zemi....
Na křidýlka prakticky nesmím sahat..... Těžiště je OK.
Co může být špatně ?
I když při placení mě museli křísit.
Možná jsem měl vzít jeho čínského bratra
TR2204-14T
TURNIGY 2204-14T 19g Outrunner
http://www.hobbyking.com/hobbycity/stor ... oduct=6547
Zadělal jsem ho a včera letěl.
Letí to svižně, stoupá s vrtulí Graupner 7,5x4" do nevidím naprosto kolmo.
Tolik výkonu ani nepotřebuji. Dám vrtuli menší.
Ale co mě překvapilo. V zatáčce má snahu padat po křídle a nejraději spadnout do vývrtky. Z ní se sice dá opět snadno ustabilizovat, ale je to nepříjemné. Co kdyby se to stalo níž.
To samé výkrut - udělám výkrut a už to vrtá směrem k zemi....
Na křidýlka prakticky nesmím sahat..... Těžiště je OK.
Co může být špatně ?
Michal NuClear Polák
RadioaCtive
RadioaCtive
Máš nejspíš moc vpředu těžiště, já ho mám 45 mm oproti doporučeným 40mm z návodu. Křidýlka jsou pekelně ostrá, potvrzeno, klidně si na ně dej pro začátek expo tak 30-40%, na výškovku 15-20%.
Pokud se ti bude zdát vrtkavější, než stíháš, dej obě křidélka 1mm nahoru. Teď jsem přišel před chviklou z palouku za městem a užívám si Merlina čím dále tím více.
Btw. jakou máš baterku a celkovou hmotnost éra? Jinak než menší vrtuli, zkus spíše pro začátek lítat na dvoučlánek.
Pokud se ti bude zdát vrtkavější, než stíháš, dej obě křidélka 1mm nahoru. Teď jsem přišel před chviklou z palouku za městem a užívám si Merlina čím dále tím více.
Btw. jakou máš baterku a celkovou hmotnost éra? Jinak než menší vrtuli, zkus spíše pro začátek lítat na dvoučlánek.