Mx 16(s) - Aký Li-pol akumulátor?

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od lakotamm »

m2 píše:Pozerám vybíjacie krivky tých NiMH-ov.

Origo TX NiMH pack Graupner 1700mAh, dvojročný, po 90-tich cykloch, 200mA vybíjanie: 9,3V @ 970mAh, 8V @ 1350mAh

Nové TX NiMH pack Eneloop 2000mAh, 200mA vybíjanie: 9,3V @ 1800mAh, 8V @ 1930mAh

myslím, že to hovorí za všetko...

Tak potom mám asi trochu pošahaný pak :lol: Ale je pravda, že on už od začiatku blbol... :roll:

Aká je cena tých eneloop? U nás na slovensku je totiž veľmi vysoká... Existuje niečo ako automatický balancér na lipol, ktorý stále upravuje ich napätie a je súčasťou sady?
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od lakotamm »

arda1 píše:Jen dotaz čím a kolika mA nabíjíš? Jinak nabitý Nimh 8čl má kolem 12V. :wink:

Shark 10 v2.0 pohonné sady nabíjam 0,5C. Vysielačové aku 300mA.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
m2
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od m2 »

lakotamm píše:

Origo TX NiMH pack Graupner 1700mAh, dvojročný, po 90-tich cykloch, 200mA vybíjanie: 9,3V @ 970mAh, 8V @ 1350mAh

Nové TX NiMH pack Eneloop 2000mAh, 200mA vybíjanie: 9,3V @ 1800mAh, 8V @ 1930mAh

Tak potom mám asi trochu pošahaný pak :lol: Ale je pravda, že on už od začiatku blbol... :roll:

Si pozri, že mne dá starý pack už len 1350mAh, ale stále pri 200mA vybíjacom prúde podrží napätie nad 9,3V počas 970mAh. Ty píšeš, že Tvoj dá 1500mAh, ale že po vybití nabíjaš len 500mAh, čo pri nestopercentnej účinnosti nabíjania niklovej chémie je viac ako na pováženie. Buď je ten pak mäkký jak' špongia alebo je zádrhel niekde inde - nabíjačka alebo rádio.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od lakotamm »

m2 píše:
lakotamm píše:

Si pozri, že mne dá starý pack už len 1350mAh, ale stále pri 200mA vybíjacom prúde podrží napätie nad 9,3V počas 970mAh. Ty píšeš, že Tvoj dá 1500mAh, ale že po vybití nabíjaš len 500mAh, čo pri nestopercentnej účinnosti nabíjania niklovej chémie je viac ako na pováženie. Buď je ten pak mäkký jak' špongia alebo je zádrhel niekde inde - nabíjačka alebo rádio.

Špongia. On dal už na začiatku len okolo 850mA...

Ale na dnes už diskusie stačí. Dobrú noc! :wink:
m2
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od m2 »

Tu je na porovnanie ten starý a nový TX pack, tenká vodorovná čierna linka je 9,3V:

Obrázek
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od lakotamm »

Aká bola teplota okolia? Krásne tu vidno, že keby si mal 10čl. mohol by si lietať o hodinu dlhšie. :roll: Práve preto chcem prejsť na Li-pol. U tých si budem môcť nastaviť alarm sám. Niekde sa tu písalo o automatickom balancéry, ktorý je priamo to v akumulátore. Tuším vo vlákne o aurore. Viete niečo o tom?
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od maroslong »

Teda, normálne zíram. Chodíš lietať do Ruska nejaké vytrvalostné lety nad 9 hodín? 8O A prerábať vysielač na 10 článkov... 8O Nie je fakt rozumnejšie kúpiť napríklad tie Eneloopy? A že je u nás "veľmi vysoká cena"? Ak je cca 30 Eur "veľmi vysoká cena" za fakt super baterky na pár rokov, tak ich môžeš zobrať trebárs z dealextreme.com. Samozrejme bez záruky že budú v poriadku a možno ťa nakoniec vyjdú viac...
m2
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od m2 »

lakotamm píše:Aká bola teplota okolia? Krásne tu vidno, že keby si mal 10čl. mohol by si lietať o hodinu dlhšie. :roll:

Toto je pri zibovej teplote. O hodinu dlhšie by som lietať nedokázal, zožrali by ma mrle.

Čo sa týka desaťčlánku ... ak koncový stupeň VF dielu resp. celé rádio nemá stabilizátor napätia, tak pri zvýšení napätia z osem na desaťčlánok stúpne výkonová strata koncového tranzistora o 56% (worst case - ( 10 / 8 )) ^ 2 ). Ak má stabilizátor, tak pre zmenu stúpne stratový výkon toho stabilizátora.

Preťažíš ho teda na 156% jeho výrobcom navrhovaného pracovného režimu. Len aby si si uvedomil súvislosti. Ja takto cielene odhorený VF diel počas letu 5kg hotlinera 200km/h rýchlosťou riskovať nemienim.
m2
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od m2 »

... chyba ...
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od lakotamm »

m2 píše:
lakotamm píše:Aká bola teplota okolia? Krásne tu vidno, že keby si mal 10čl. mohol by si lietať o hodinu dlhšie. :roll:

Toto je pri zibovej teplote. O hodinu dlhšie by som lietať nedokázal, zožrali by ma mrle.

Čo sa týka desaťčlánku ... ak koncový stupeň VF dielu resp. celé rádio nemá stabilizátor napätia, tak pri zvýšení napätia z osem na desaťčlánok stúpne výkonová strata koncového tranzistora o 56% (worst case - ( 10 / 8 )) ^ 2 ). Ak má stabilizátor, tak pre zmenu stúpne stratový výkon toho stabilizátora.

Preťažíš ho teda na 156% jeho výrobcom navrhovaného pracovného režimu. Len aby si si uvedomil súvislosti. Ja takto cielene odhorený VF diel počas letu 5kg hotlinera 200km/h rýchlosťou riskovať nemienim.

S hotlinermi nelietam. :wink: Myslím, že každý vysielač, ktorý je urobený na 8 čl. musí zniesť 10čl. Sú totiž aj takí, ktorí dávajú do vysielača alkalické batérie a nominálne napätie máš potom rovnaké. Neviem ako Mx 16, ale Flash 5 sx stabilizátor nemá. Iba na VF. To, že môže vyhorieť, som sa presvedčil na vlastné oči. Ale v prípade, že je anténa vytiahnutá, všetko funguje v poriadku. (odskúšané na 3 rovnakých vysielačkách)

Mx 16 by to vadiť nemalo, keďže starý VF modul je von a duplex dokáže pracovať aj s napätím 16V. Keďže Tx modul ukazuje (takmer) rovnaké napätie ako vysielač, predpokladám, že stabilizátor tam nieje. Opravte ma prosím, ak som niekde napísal somarinu.
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od TERAZKY »

http://shop.ebay.com/?_from=R40&_trksid ... Categories

Tu máš tie Eneloopy za dobrú cenu a radšej nešpekluj, lebo niečo pos...š. :roll:
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
m2
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od m2 »

lakotamm píše:Myslím, že každý vysielač, ktorý je urobený na 8 čl. musí zniesť 10čl. Sú totiž aj takí, ktorí dávajú do vysielača alkalické batérie a nominálne napätie máš potom rovnaké.

Spektrum transmitters are designed to be operated on 9.6 or 4.8 volt Ni-cad or NiMh batteries only. Use of Li-Po or other power devices operating at higher voltage can add heat to the system, possibly overloading the power regulating transistor for reduced output. Our service department has received failures associated with Li-Po packs.

Takže každý nie. Či MX16s, to neviem posúdiť.
m2
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od m2 »

... blééé, chyba ... :?
J-F
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od J-F »

Tedy já zírám. :lol:
Holt jsme modeláři a máme tendence všechno předělávat, upravovat...
MX16 - mám ji na Enelopy. Když mi začne pípat, tak ji vypnu, nechám nabíječem dovybít, nabít. A kolik mi ještě vybije? Většinou kolem 90mAh! Jinak provoz na Enelopy nemá chybu. Po dvou měsících nelétání jsem vysílač vytáhl a lítal hodiny... A co teplota? Výdrž v zimě? To si teda nejsem jistý, jestli s LiPolkama bude lepší! O 10čl. raději mluvit nebudu. Vycházel bych z technické specifikace výrobce. Neříkám, že to nebude fungovat, ale... Používám veškerou elektroniku tak, jak udává výrobce, a nemám problémy s ničím -baterie, regly, BEC, a další. Jiní nadávají, jak se jim nafukují LiPolky, jak spadli na BEC, atd. Ale proč? Minimálně z poloviny případů to není vinou elektroniky.
Takže si klidně do vysílače dej 10čl, ale pak sem nepiš, že jsi spadnul a na zemi vše funguje (např. vysílač měl výpadek díky tepelné pojistce).
Nikdy nic neprovozuju na hraně. Každá součástka má nějakou toleranci... :wink:
arda1
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od arda1 »

Člověče copak tam můžeš dát 10čl? To chceš odrovnat přepětím TX? Vždyď nabitý by měl kolem 15V!!!Kde takovýhle napětí výrobce uvádí????:roll: :roll: :roll:
ICQ 638556901
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“