http://www.stream.cz/?search_text=sigi123&a=search[/b]
PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan
Ahoj
Podařilo se mi rozbít lože pro motor a nějak se mi nechce ty kousíčky lepit dohromady. Stejně by to asi moc pevně nedrželo.
Chci se proto zeptat máte někdo zkušenosti s něčím takovým http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... _(110/45mm) ? Nevim jestli neni těch 69g moc těžká váha. Ještě by tu byla možnost koupit tohle: http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... t_(85/36mm) .Co myslíte? 
Podařilo se mi rozbít lože pro motor a nějak se mi nechce ty kousíčky lepit dohromady. Stejně by to asi moc pevně nedrželo.
cessna 480 pelikán
Tie držiaky motora sú zbytoče veľké a ťažké, čo úplne vpredu nebude robiť dobrotu. Skôr by som použil niečo menšie v kombinácii so zadnou montážou motora. Potom by ten držiak nemusel byť taký dlhý a ťažký.
CESSNA 480 od RCM-Pelikán / SPRINT ľahučký dvojplošník od RCM-Pelikán -v rekonštrukcii / Quick Thunder II 3-kanál mikrovrtulník / TORO 900-vo výstavbe / BLADE mSR_BNF / P51D Mustang Ultra-Micro & SPEKTRUM DX6i
BacilBA píše:Tie držiaky motora sú zbytoče veľké a ťažké, čo úplne vpredu nebude robiť dobrotu. Skôr by som použil niečo menšie v kombinácii so zadnou montážou motora. Potom by ten držiak nemusel byť taký dlhý a ťažký.
Já jsem zadní montáž použil pro KDA22-10S, nedávno jsem se tu o tom zmínil. Takhle vypadá moje uložení s programovanou destrukcí:
Akorát že jsem dnes doma zpětně experimentoval s výchylkou osy motoru a sledoval jsem, co to s letadlem dělá ve visu na vrtuli. Potvrdilo se, že se to stáčí doprava. Oproti sklonu setového nosníku, který jsem tady původně dodržel, jsem to teď korigoval vložením podložky M3 mezi montážní kříž motoru a gumovou průchodku u obou šroubků na pravé straně nosníku. Pokud by někdo chtěl, dám sem k téhle konstrukci nějaké míry.
První havárie - pád na kužel vrtule do mokré hlíny, psal jsem tu o tom. Čelní nosný "#" se vytrhl v lepených spojích - to je žádoucí a snadno opravitelná absorbce energie pádu - OK. Acu nejspíš vrazil do osy kolečka (to asi není úplně OK, chtělo by to nějakou plochou přepážku, aby se uvnitř nepoškodil), rozlepilo se ukotvení nosných trámků atd. Po opravě je to jako nové.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
cessna
Mě se osvědčilo tohle
http://sigi123.rajce.idnes.cz/foto_cess ... G_1141.JPG
Je to z hliníkového plechu tl. 1.2 mm.Díky tvaru se to deformuje asi v jedné třetině tak že se to roztahne do strany.Na opravu mi stačily ruce a kombinačky,plech je dostatečně měkký, hlavně jsem nemusel jezdit domů a každou opravu jsem během 5 minut provedl na letišti.Bohužel mám jen tuto jednu fotku,ostatní jsem omylem vymazal.Ale tvar je dobře vidět a délku jsem dodržel podle původního lože.
http://sigi123.rajce.idnes.cz/foto_cess ... G_1141.JPG
Je to z hliníkového plechu tl. 1.2 mm.Díky tvaru se to deformuje asi v jedné třetině tak že se to roztahne do strany.Na opravu mi stačily ruce a kombinačky,plech je dostatečně měkký, hlavně jsem nemusel jezdit domů a každou opravu jsem během 5 minut provedl na letišti.Bohužel mám jen tuto jednu fotku,ostatní jsem omylem vymazal.Ale tvar je dobře vidět a délku jsem dodržel podle původního lože.
cessna
Koukal jsem na ty držaky motoru z HC co se ptá flit12 a jsou dobrý.Sám si objednám.A těžký nejsou cessnička naopak potřebuje vpředu trochu dovážit aby byla hodná,už to tu několikrát bylo psáno.Pokud bude těžká na zadek bude těžko řiditelná jak se tu již psalo. 
podvozok je spraveny
celkom sa mi podaril, hodil by som foto ale zas nesom doma
no len horsie dopadli testy... prvy len celkom pohode no zacalo dost fukat tak som sadol dole, poti vetru som skoro stal na mieste takze som sadol jak vrtulnik
no o takych 10 min sa to ukludnilo a ja dilino neze by som mal dost, no nehodil som ho zasa? a co cert nechcel tak sa rozfukalo, ze ked sa cessnicka chytila vetra tak bola neovladatelna... vobec nereagovala, snazila sa trosku ale biedne, no zaletela za stromy smerom medzi domy ... stiahol som plyn a dufal ze nech ostane dakde na strome a nech neuleti
nasiel som ju u suseda na dvore, pekne krasne polozena na kolieskach vsetko bolo cele... no to sa zdalo iba z dialky..ked som prisiel ku nej tak som nechapal... vrtula lezala vedla lietadla, cela a neposkodena a spolu s vrtulou aj unasac a polovicka hriadela motora
no a samozrejme rozlomeny kryt motora
dalsie skody veskere ziadne... ostava zahadou ako prekluckovala cez plno stromov,domov a zlomila hriadel
no len horsie dopadli testy... prvy len celkom pohode no zacalo dost fukat tak som sadol dole, poti vetru som skoro stal na mieste takze som sadol jak vrtulnik
no o takych 10 min sa to ukludnilo a ja dilino neze by som mal dost, no nehodil som ho zasa? a co cert nechcel tak sa rozfukalo, ze ked sa cessnicka chytila vetra tak bola neovladatelna... vobec nereagovala, snazila sa trosku ale biedne, no zaletela za stromy smerom medzi domy ... stiahol som plyn a dufal ze nech ostane dakde na strome a nech neuleti
dalsie skody veskere ziadne... ostava zahadou ako prekluckovala cez plno stromov,domov a zlomila hriadel
--> otass: díky za odkaz na videa. Viděl jsem všechny a budu se těšit na další.
-->strahlung: děkuji za akustický indikátor a návod zde ve vláknu. Až se dostanu k testování tak sem napíšu mé zkušenosti.
--> mrsairus: tak aspoň, že jsi éro našel a škody nebyly tak velké jak mohly. Tu osičku vyměníš bez problému a drážku pro segerovku nedělej je opravdu zbytečná. Navíc je to místo kde se ohýbá a pak zlomí.... Doporučuji po naražení nové její vyčnívající část až po sestavení motoru značně zdrsnit jemným pilníkem nebo smirekm po obvodu hřídele, aby lépe držel svorník unášeče vrtule. Jestli máš původní tak je lepší koupit třeba MP Jet na který nemusíš dělat plošku pro červíka, ale chce to právě zdrsnit tu hřídel. Také se mě osvědčila zde ve vláknu někým uvedená rada přilepit na doraz šroubení vrtule kousek smirku (kroužek jako podložka) potom stačí jen 8mička klíč a unášeč se ve vrtuli při dotažení neprotáčí.
To, že jsi měl Cessnu problém uřídit může být i špatným těžištěm. Pokud je ve správné poloze tak občasný nárazový vítr nepůsobí tak výrazné a nepříjemné vzpínání éra což se ti zřejmě stalo.
-->strahlung: děkuji za akustický indikátor a návod zde ve vláknu. Až se dostanu k testování tak sem napíšu mé zkušenosti.
--> mrsairus: tak aspoň, že jsi éro našel a škody nebyly tak velké jak mohly. Tu osičku vyměníš bez problému a drážku pro segerovku nedělej je opravdu zbytečná. Navíc je to místo kde se ohýbá a pak zlomí.... Doporučuji po naražení nové její vyčnívající část až po sestavení motoru značně zdrsnit jemným pilníkem nebo smirekm po obvodu hřídele, aby lépe držel svorník unášeče vrtule. Jestli máš původní tak je lepší koupit třeba MP Jet na který nemusíš dělat plošku pro červíka, ale chce to právě zdrsnit tu hřídel. Také se mě osvědčila zde ve vláknu někým uvedená rada přilepit na doraz šroubení vrtule kousek smirku (kroužek jako podložka) potom stačí jen 8mička klíč a unášeč se ve vrtuli při dotažení neprotáčí.
To, že jsi měl Cessnu problém uřídit může být i špatným těžištěm. Pokud je ve správné poloze tak občasný nárazový vítr nepůsobí tak výrazné a nepříjemné vzpínání éra což se ti zřejmě stalo.
RCF: EdgeXL, Extra1m, Fokker, Laser, Slick atd
PA: KMX; F3P: Supertrino Mk2 Glavak 16"1S
DS-16
DS-16
===> lorinka no daval som tam uz novy motor, 1500k turnigy neviem jak sa vola presne pozri par stran do zadu, no a povodna oska vnom sa zlomila prave na mieste segerovky, chcel som tu drazku robit, ale ked vravis ze nie tak nie
presne tak bolo to dost znacne vzpieranie, no tazisko sa mi zdalo OK aspon podla toho obrazku v manualy neviem ale neni tam ziaden popis s nejakym uhlom sklonu era alebo ma byt vodorovne? mozes mi to nejak popisat ako to ma spravne byt? aby som to vedel nejak nastavit nielen odhadom?
no po vsetkych upravach smeroviek vyskoviek a podvozku som dovazoval 3mi tuzkovimi baterkami do cumaku (len tak docasne co som mal po ruke ako zataz) no a nalepil som ich tam paskou, no ale aj keby sa odlepili pocas letu tak si myslim zeby nespravili az taku hroznu sarapatu s taziskom, lebo tam nemaju bohvie aky priestor na hybanie pod tym krytom...
problem s dosahom by tiez nemal byt kedze ide o dx6i , sice som nemal az tak nabite baterky, neviem ci to poznas ale ma to taky graficky indikator stavu baterky no a bolo to nieco viac pred minimom, tak teraz neviem kde by mohol byt problem
zajtra dojdem domov, vymenim osku a skusim to dovazit nejak len by som potreboval nieco coho by som sa chytil, napr ked niekto podoprie svoju cessnu na mieste taziska tak by mi mohol napisat vzdialenost osky motora od podlahy a tak isto vzdialenost chvosta od podlahy, dostal by som napr 2 cisla a to napr 23cm a 29cm no a ztoho si uz viem vyratat uhol naklonu era, nieviem ci chapete moju logiku ale dufam, ze hej lebo chcem to tazisko nastavit poriadne nielen podla oka, tak diki tomu, komu lieta cessna pekne a zmeria mi to 
presne tak bolo to dost znacne vzpieranie, no tazisko sa mi zdalo OK aspon podla toho obrazku v manualy neviem ale neni tam ziaden popis s nejakym uhlom sklonu era alebo ma byt vodorovne? mozes mi to nejak popisat ako to ma spravne byt? aby som to vedel nejak nastavit nielen odhadom?
no po vsetkych upravach smeroviek vyskoviek a podvozku som dovazoval 3mi tuzkovimi baterkami do cumaku (len tak docasne co som mal po ruke ako zataz) no a nalepil som ich tam paskou, no ale aj keby sa odlepili pocas letu tak si myslim zeby nespravili az taku hroznu sarapatu s taziskom, lebo tam nemaju bohvie aky priestor na hybanie pod tym krytom...
problem s dosahom by tiez nemal byt kedze ide o dx6i , sice som nemal az tak nabite baterky, neviem ci to poznas ale ma to taky graficky indikator stavu baterky no a bolo to nieco viac pred minimom, tak teraz neviem kde by mohol byt problem
--> mrsairus: nebyl jsem si jist co jsi psal dříve o motoru a nechtělo se mi to hledat. Tu drážku pokud by jsi jí chtěl uděláš třeba takovou tou malinkou modelářskou bruskou s řezným kotoučkem, ale jestli to je také před statorem motoru jako u origo motoru tak tam slouží jen na to když stáhneš plyn a vrtule přestane tahat za rotor tak ti dolehne unášeč mezi šrouby na držáku motor a brzdí to vrtuli v otáčení a malinko se posune stator dozadu kde má dost místa. Dávám unášeč tak, aby tam byla vůle menší než 1mm a už tak nalétala přes 10h zcela bez problému.
To těžiště bych ti změřil, ale bohužel Cessnu nemám doma. Já to dělám tak, že před každým vzletem po vložení baterie podepřu Cessnu zespoda křídla ve vzdálenosti od náběžné hrany dle manuálu (60-62mm) kde mám značky a vycházím z toho, že spodní část Cessny kde je bateriový kryt by měla být zhruba rovnoběžně se zemí (to už je hlavní křídlo malinko do kopce). V návodu je nakreslena celá kapku z kopce tak sám nevím jak by to mělo být. V každém případě to není tak, že to budeš mít o třeba 2 stupně +/- a nepůjde to řídit. Zase tak háklivé to není.
Ovlivňuje to poloha baterie v krytu, už jsem tu o tom psal. Je vhodné ji zafixovat, aby se nehnula za letu. Také je lepší vyšší vzletová hmotnost, ale to podle toho co píšeš máš.
Tvou vysílačku neznám tak neporadím. Optic 6tka drží signál i když už varuje, že je baterie vybitá stále dobře. Naopak setová vysílačka už dávno nevysílá i když diody ještě svítí....
To těžiště bych ti změřil, ale bohužel Cessnu nemám doma. Já to dělám tak, že před každým vzletem po vložení baterie podepřu Cessnu zespoda křídla ve vzdálenosti od náběžné hrany dle manuálu (60-62mm) kde mám značky a vycházím z toho, že spodní část Cessny kde je bateriový kryt by měla být zhruba rovnoběžně se zemí (to už je hlavní křídlo malinko do kopce). V návodu je nakreslena celá kapku z kopce tak sám nevím jak by to mělo být. V každém případě to není tak, že to budeš mít o třeba 2 stupně +/- a nepůjde to řídit. Zase tak háklivé to není.
Ovlivňuje to poloha baterie v krytu, už jsem tu o tom psal. Je vhodné ji zafixovat, aby se nehnula za letu. Také je lepší vyšší vzletová hmotnost, ale to podle toho co píšeš máš.
Tvou vysílačku neznám tak neporadím. Optic 6tka drží signál i když už varuje, že je baterie vybitá stále dobře. Naopak setová vysílačka už dávno nevysílá i když diody ještě svítí....
RCF: EdgeXL, Extra1m, Fokker, Laser, Slick atd
DS-16
DS-16