Mělo by to vynést cca 2kg do 300 m výšky.
Nejtišší pohon
Nejtišší pohon
Existuje nějaký elektromotor, co by nebyl slyšet, nebo je minimálně?
Re: Nejtišší pohon
Franko píše:Existuje nějaký elektromotor, co by nebyl slyšet, nebo je minimálně?
Teda já nevím, ale vrtule snad dělá daleko větší hluk než samotný elektromotor. Takže neměla by se otázka týkat spíš té vrtule, respektive dosáhnutí co nejvyšší účinosti při relativně nízkých otáčkách a potom teprve řešit vhodně silný motor
Franko píše:Existuje nějaký elektromotor, co by nebyl slyšet, nebo je minimálně?
Na to se podle mě nedá odpovědět, jiný zvuk bude mít pohon který tě do té výšky vytáhne za 10 vteřin a jiný pokud nebude vadit že se do té výšky budeš hrabat 10 minut...
Kovboj píše:Franko píše:Existuje nějaký elektromotor, co by nebyl slyšet, nebo je minimálně?
Na to se podle mě nedá odpovědět, jiný zvuk bude mít pohon který tě do té výšky vytáhne za 10 vteřin a jiný pokud nebude vadit že se do té výšky budeš hrabat 10 minut...
toto neplatí vždy.
Ja s wildhawkom sa škriabem do výšky aj 5 minút vkuse, pritom ma počuť bezproblémov tak na pol kilometra a kolega s filipom je tam za 30 sekúnd a po štarte ho už nepočuť...
najmenej hlučný pohon by mohol byť nejaký s nižšími otáčkami s vrtuľou s čo najväčším záberom aspoň mi to pripadá logicky
Šíření zvuku sice není muj obor, ale asi bude třeba řešit hluk pohonu trochu komplexněji. Něco mi říká, že celý trup se bude chovat jako ozvučnice, takže to bude chtít řešit i věci jako rezonanční kmitočet, stojaté vlny atp. Ale určitě základní předpoklad bude dobře vyvážená vrtule.
Což mne přivádí na myšlenku, jestli existuje nějaká vyvažovací stolice , obdobná jako na kola u auta, do které by se dal upnout celý pohon (motor+vrtule) a odpovídajícím způsobem vyvážit
. Překvapuji sám sebe, co mne to napadá za pí...... 
Což mne přivádí na myšlenku, jestli existuje nějaká vyvažovací stolice , obdobná jako na kola u auta, do které by se dal upnout celý pohon (motor+vrtule) a odpovídajícím způsobem vyvážit
robotmz píše:toto neplatí vždy.
Ja s wildhawkom sa škriabem do výšky aj 5 minút vkuse, pritom ma počuť bezproblémov tak na pol kilometra a kolega s filipom je tam za 30 sekúnd a po štarte ho už nepočuť...
najmenej hlučný pohon by mohol byť nejaký s nižšími otáčkami s vrtuľou s čo najväčším záberom aspoň mi to pripadá logicky![]()
Já ale neříkám že nejméně výkonný motor musí být nutně nejtišší, to určitě ne
tak tak, konstukce trupu udělá také své. Zatlumení nějakou hmotou - vatou pak zase znemožní účinné chlazení.
Možná bych to řešil pohonem na horní straně létavce, kdy plocha křídel a trupu utlumila šíření zvuku směrem k zemi. A trup a křídla spíše plná, aby nerezonoval. Nebo dutý, ale s vysoce tuhým potahem ... skoro je to jako stavět reprobedny
Možná bych to řešil pohonem na horní straně létavce, kdy plocha křídel a trupu utlumila šíření zvuku směrem k zemi. A trup a křídla spíše plná, aby nerezonoval. Nebo dutý, ale s vysoce tuhým potahem ... skoro je to jako stavět reprobedny
Bellanca Decathlon 480(rozloženo na jednotlivé kuličky), ButterCup (zelený pluh na vzduch), Mustang P51 skoromaketa (opet zelena, pak obarvena, nakonec rozslapana), F18 Hornet (v popelnici), F15 epp, Mustang od Hackera
Obecně bych řekl, že střídavé motory jsou méně hlučné než stejnosměrné a oběžky než inrunnery. Ale hlavně taky záleží na počtu otáček. Více otáčkové budou hlučnější. A pak to taky záleží na té vrtuli a jak je to umístěné v letadle. Někdy ten trup dokáže pěkně rezonovat.
Navíc pokud by se hlučnost objevila až po nějaké době, tak to chce překontrolovat magnety. Stalo se mi, že najednou se za letu objevilo takové drnčení a po přistání jsem zjistil, že jeden magnet se kousek posunul a škrtal o netočící se plášť motoru.
Navíc pokud by se hlučnost objevila až po nějaké době, tak to chce překontrolovat magnety. Stalo se mi, že najednou se za letu objevilo takové drnčení a po přistání jsem zjistil, že jeden magnet se kousek posunul a škrtal o netočící se plášť motoru.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan