Dobry napad s tim epoxy lakem, urcite vydrzi vyssi teploty.
Pomoc s převinutím střídavého motoru
Sundal jsem z hlinikove osicky platky-kotvy, ty jsem nalakoval ze vsech stran, nechal jsem je zaschnout a pak jsem je vratil na puvodni misto. To cele jsem jeste lakoval jednou vrstvou. Domnival jsem se, ze to bude stacit. Po previnuti motor sel, ale nic moc. Rozmotal jsem to, nalakoval znovu asi 2 vrstvy a zkusil jsem namotat drat 0.2 mm. Byl ale moc sily a zavitu na 1 kotve bylo jen 5 a to nestacilo k tomu, aby se motor rozebehl. Cely zklamany jsem to zase rozmotal a jeste jednou nalakoval - poradne. Zase namotal 0.1 mm 17 zavitu a ted chodi dost dobre. Jeste vyzkousim, jak motor funguje pri dlouhodobem zatizeni. Lakovano lepicim lakem
Snad vydrzi. Zapojeno do hvezdy, 9 kotev a 12 magnetu. Podle me byl i original zapojen do hvezdy.
Moje modely: http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=137
Modely v provozu: Tracy, Alfa baby, Piper, Stíhačka
Modely ve stavbě: Spitfire Mk. IXC, Sopw. Camel, Hanriot HD 1,
arda1 píše:A co použít laminovací epoxyd?
Ja jsem si predstavil epoxidovej lak jako rozredenej expoid lihem (klidne i laminovaci, ale ten tuhne pomaalu). Zvysi se tekutost a muzu nalakovat tenkou vrstvu... to je moje teorie.
Naucil jsem se navinout motor do trigonu a je pravda, ze byl takhle navinuty i original - podle porovnani vykonu, tedy tahu. Neuspesne ovinuti motoru dratem 0,2 jsem elegantne vyresil ovinutim 2 draty 0,1 mm najednou. Dosahl jsem tak 11 zavitu. Sila motoru je vyssi, ale taky se to podepisuje na zahrivani regulatoru a vybijeni akumulatoru. Mam 3 A regl a staci jen 18 s pod plnym plynem, aby odstavil privod proudu do motoru a je zahraty. Aspon je tak chytrej, ze se nespali
Jeste dotazy: O kolik se zvysi vykon, kdyz z hvezdy zapojim trojuhelnik?
Pokud namotam vice zavitu tencim dratem, to znamena mensi proud, vetsi kroutici moment, a proto muzu dat na takovej motor vetsi vrtuli?
arda1 píše:Ale tím pádem jsi nezachoval průřez vodiče-jde to vinout několika slabšími místo jedním ale je dobrý zachovat průřez.Fatality píše:. Neuspesne ovinuti motoru dratem 0,2 jsem elegantne vyresil ovinutim 2 draty 0,1 mm najednou. Dosahl jsem tak 11 zavitu.
Ja vim, ze jsem zmenil prurez - udelal jsem to totiz zcela vedome. Chtel jsem docilit vyssiho vykonu, tahu. Motor jsem uz stihl po dobu asi 2 tydnu previnout cca 7x (+), takze uz v tom mam nejakou praxi
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Fatality píše:Ja vim, ze jsem zmenil prurez - udelal jsem to totiz zcela vedome. Chtel jsem docilit vyssiho vykonu, tahu.
No to si tomu moc nepomohl. Fyziku neosalis a Ohmuv zakon plati stale. Maly prurez = vetsi odpor = vetsi ztraty = horsi ucinnost = nizsi vykon. Nekdo nedaval ve fyzice v 9.tride pozor....
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Tak jeste jednou: origos motor mel zapojeni do hvezdy se 14 zavity a drat 0,1 mm! Prumerem 0.2 se to nedalo, protoze jsem dosahl jen 5 zavitu a to je malo. Proto jsem ho ovinul DVEMA 0.1 mm draty. To znamena, ze jsem prurez zvysil 4x ne?
arda1 píše:Pokud jsi vinul místo 0.1drátem 0.2kou tak jsi zvýšil průřez 4x(a něco) a pokud místo jedním 0.1 dvěma tak dvakrát.
Jo, to bude pravda. Podle me je to tak, ze pokud zvetsuju/zmensuju plosny rozmery, tak musim mocnit meritko na 2 a pokud je to 3D teleso, tak mocnit na 3. Podle toho si pocitam hmotnosti modelů v meritku x. Model 1:2 nevazi polovinu z originalu, ale 2na 3., takze je 8x lehci. To jsem ale trosku odbocil od vinuti.
To Abu: v 9. tride jsme se ve fyzice motory neucili, jinak mas pravdu, ze pokud snizuju prurez, tak mam mensi proud kvuli odporu atd., ale necetl jsi, ze original mel jen jeden 0,1 mm drat a ja dal dva - tedy jsem 2x zvysil prurez (jak me opravil Arda1) a tim zmensil odpor atd.
Jen mi poradte, na cem zalezi, abych motor nezatizil moc velkym napetim? Co ovlivnuje max. napeti? + jaky zpusob zapojeni, prurezu dratu a pocet zavitu je dobry k: pohonu mensi a vetsi vrtuli?
Re: Pomoc s převinutím střídavého motoru
Fatality píše:.................... Motor podle mě nefungoval tak, jak by měl a proto jsem vykonal následující postup:
Fatality, hlavně si to neber, že Tě chci vytočit, ale čtu to celé od začátku a řvu u toho smíchy. Nejlepší je hned ten úvod. Co tomu prosímtě bylo, že jsi se rozhodl k tomuto řešení?
Pokud Ti teď někdo bude chtít poradit co s tím, bude to nekonečná diskuse, vzhledem k Tvým dosavadním zkušennostem převíječe motorů. Pokud to budeš řešit sám, je to jen o tom, kolikrát to navineš (30x, 50x, 100x...) a kolikrát to ještě vydrží tu montáž - demontáž.
Pokud vydržíš, bude to jeden z nejdražších motorů na světě.
Nechceš o tom pouvažovat ?
Rozlišuj napätie od prúdu.
Napätím sú dané otáčky, a teda limit pre napätie je daný tým aby sa motor nerozpadol kvoli príliš rýchlemu roztočeniu.
Prúd je daný tými otáčkami, a použitou vrtuľou - koľko výkonu je potrebné na točenie konkrétnej vrtule na otáčky (otáčky sú dané napätím, akurát to napätie sa znižuje o stratu na odpore vinutia pri konkrétnim prúde, preto s vrtuľou o trochu klesnú).
To podstatné - čím viac závitov vinutia, tým menšie KV, čiže menšie otáčky, teda tým vyššie napätie môžeš použiť. ALE tým tenší a zároveň dlhší vodič musíš použiť, a teda bude mať vyšší odpor, a teda už neznesie taký prúd... Máš na výber ...
Neviem čísla, všetko je dané KV motora (na koľko rpm sa roztočí na 1 volt), a koľko prúdu zvládne. (Ešte maximálne sýtenie statora ale to asi nemusíme rozoberať).
Ak sa Ti to napríklad bude pri 10V točiť 20000rpm, tak to možno bude na hranici naprázdno ale nejak vydrží.
, až pri vrtuli 9/4 zhorí (hneď, lebo by to potrebovalo 35A a to ten 0,1mm drátik nemá šancu). Pri mikro vrtuľke 4,7/4,7 to možno bude OK.
Ak dáš 3,3V tak by sa to točilo cca na 1/3 čiže 3300rpm, a to by pri tej 9/4 vrtuli žralo možno 4A a nejak možno vydržalo... ale výkon o ničom.
Napätím sú dané otáčky, a teda limit pre napätie je daný tým aby sa motor nerozpadol kvoli príliš rýchlemu roztočeniu.
Prúd je daný tými otáčkami, a použitou vrtuľou - koľko výkonu je potrebné na točenie konkrétnej vrtule na otáčky (otáčky sú dané napätím, akurát to napätie sa znižuje o stratu na odpore vinutia pri konkrétnim prúde, preto s vrtuľou o trochu klesnú).
To podstatné - čím viac závitov vinutia, tým menšie KV, čiže menšie otáčky, teda tým vyššie napätie môžeš použiť. ALE tým tenší a zároveň dlhší vodič musíš použiť, a teda bude mať vyšší odpor, a teda už neznesie taký prúd... Máš na výber ...
Neviem čísla, všetko je dané KV motora (na koľko rpm sa roztočí na 1 volt), a koľko prúdu zvládne. (Ešte maximálne sýtenie statora ale to asi nemusíme rozoberať).
Ak sa Ti to napríklad bude pri 10V točiť 20000rpm, tak to možno bude na hranici naprázdno ale nejak vydrží.
, až pri vrtuli 9/4 zhorí (hneď, lebo by to potrebovalo 35A a to ten 0,1mm drátik nemá šancu). Pri mikro vrtuľke 4,7/4,7 to možno bude OK.
Ak dáš 3,3V tak by sa to točilo cca na 1/3 čiže 3300rpm, a to by pri tej 9/4 vrtuli žralo možno 4A a nejak možno vydržalo... ale výkon o ničom.
Vite, JMaliku, motor se netocil a kdyz jo, tak se po chvili zastavil. Regulatorem to nemohlo byt, protoze ted to funguje. Proto jsem chtel previnuti aspon zkusit - lepsi nez vyhodit 160 korun (mozna smesna castka, ale stejne). A nejen proto. Nikdy jsem to nedelal.
Je sice fajn, ze se pri cteni diskuze rezete smichy, ale to pomaha maximalne Vasemu zdravi. Pokud se nemylim, tak tu od Vas neni jediny prispevek k tematu.
Jeste jedna vec: motor mozna jeste parkrat previnu, ale to uz tady nebudu rozebirat - proto se z tehle diskuze nestane telenovela, jak se JMalik domnival. Chtel jsem jen pochytit moudra od modelaru, kteri tomu rozumi. Proto vsem, kteri napsali neco kloudneho, dekuju.
Je sice fajn, ze se pri cteni diskuze rezete smichy, ale to pomaha maximalne Vasemu zdravi. Pokud se nemylim, tak tu od Vas neni jediny prispevek k tematu.
Jeste jedna vec: motor mozna jeste parkrat previnu, ale to uz tady nebudu rozebirat - proto se z tehle diskuze nestane telenovela, jak se JMalik domnival. Chtel jsem jen pochytit moudra od modelaru, kteri tomu rozumi. Proto vsem, kteri napsali neco kloudneho, dekuju.