Odporová pila - zdroje, regulátory, dráty, konstrukce

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Streader
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Streader »

Ty jo Larku,
Tak tomu říkám kompletní informace. Musím říct že pro mě velmi cenné.

Teď už mi chybí jenom údaj jak velký trafo potřebuju a bude to OK. Podle tvých údajů o knedlíkové struně jsem si udělal malou
tabulku.

Podle toho mi vychází, že na 1,2m pilu, což už je fakt dost velký , stačí asi 50W.
Takže pokud si koupím 100 - 150 VA trafo na 24V mělo by mi to s přehledem stačit.

Souhlasí?
"Never argue with an idiot - he'll drag you down to his level and beat you with experience!"

Frekvence: 35 Mhz Kanál: 64
pitridom
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od pitridom »

Lark píše:... to pitrion: Ten 1mm drát, to musí bejt teda bomba :D Podle údajů z té stránky má ten drát odpor 0,55ohmu/m takže při 12V by tam měl téct proud skoro 22A !!! což ten zdroj asi nedokáže 8O A ten řez 1mm drátem bude asi taky pěkná hrůza. Podle tý ukázky je to tak do trafopájky.

Děkuji za zhodnocení mé dosavadní práce :D . Ještě že to ten zdroj neví... Nicméně mě to aspoň donutilo vyzkoušet ocel. strunu cca 0.3 mm dl. 95cm, napětí 18V. Řeže to fakt dobře. Takže jsem konečně zakoupil i "knedlíkáč" a musím předělat pilu...Chci zkusit říznout křídla na házedlo SG, tak snad to bude k něčemu vypadat.
Pavel
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=489
Lark

#33 Příspěvek od Lark »

to Streader: To je přesně ono, akorát na těch 1,2m asi nebudeš mít dost velký napětí :lol: což platí i pro pitridoma.
Jěště k té knedlíkovce. Naměřený hodnoty platí pro tu mojí :wink: takže to berte s rezervou. Z každýho kšeftu může být jiná, tak ne aby jste mě potom kamenovali :wink:
Teď jdu naložit éro a snad si konečně skočim.
Streader
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Streader »

Ty jo, tak konečně postaveno.
Ten regulátor jsem vzal od Tipy - funguje jedna báseň. Nehřeje se a dělá to co má.
Mám tam 125VA trafo (24V) regulovat se to dá od 0 až po 24V, žádné problémy s rozsahem.
Co se drátu týče, zatím jsem zkoušel jenom Kanthal s odporem asi 15 Ohm. Je to 0,3 mm. Jediný že se teplem poměrně dost natahuje.
Ale řeže krásně, řez je plynulý a hladký. Nemůžu si stěžovat.

Tohle řešení doporučuju!!!!

Díky Larku za užitečné rady.
"Never argue with an idiot - he'll drag you down to his level and beat you with experience!"

Frekvence: 35 Mhz Kanál: 64
kwakin

#35 Příspěvek od kwakin »

Ahoj všem,
co se týká regulace odporové pily tak se mě také nejvíce osvědčil regulátor do primáru trafa.Dělal jsem ho podle Modeláře č.3/1993.Nic se nehřeje a nařezal jsem s tím už dost věcí-i na zateplení stavby.Trafo mě zatím vždy stačilo se sekundárem 24V od osvětlení strojů ale jde použít jiné které zvládne ten proud.Jediné co jsem na té regulaci upravil byla změna potenciometru na logaritmický.Zapojil jsem ho tak aby se přidával proud otáčením doleva.Tím jsem zajistil,že začátek regulace má jemnější průběh.
Toto je moje zkušenost,ahoj Pepa
Lark

#36 Příspěvek od Lark »

to Streader: Neni za co. Hlavně že to slouží. :lol:
ikar
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od ikar »

Tak já řežu bez problémů s nabíječkou na autobaterii a A si doladím podle velikosti a poměru stran řezaného kusu.
michalz

#38 Příspěvek od michalz »

Ahoj stavím si doma odporovou pilu na polyš a mám doma trafo 230/12V 500W které mám k ničemu četl jsem že na odporovku je dobré trafo na 24 V myslíte že to 12V 500W trafo mužu použit ? pila by mněla být 1m dlouhá a na regulaci chci použít ten regulátor z Tipy co je odkaz o stránku výš.Díky za odpovědi
michalz

#39 Příspěvek od michalz »

Ahoj mám ještě jeden dotaz zdroj na odporovou pilu musí být usmnerněný nebo to muže být neusmněrněný--střídavý?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od arda1 »

Nemusí být usměrněný- :wink:
ICQ 638556901
michalz

#41 Příspěvek od michalz »

OK díky moc a myslíš že mužu použít to trafo 12V 500W nebo mám raději zkusit sehnat nějaké 24V?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od arda1 »

Můžeš klidně to co máš- ale jak je budeš regulovat? :wink:
ICQ 638556901
michalz

#43 Příspěvek od michalz »

Na primár trafa chci dát výkonový regulátor z Tip-y co je odkaz na druhé stránce uplně dole už ho mám i objednaný tak snad to bude fungovat chci si udělat jednak velkou pilu na křídla -rámovou a pak ještě jednu cca 50cm stojanovou takže regulace bude určitě potřeba
arda1
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od arda1 »

To by mělo být ok.
ICQ 638556901
vandurat7
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od vandurat7 »

Zdravím,mužu mít pár otázek od nováčka jako jsem já ? :oops:

Chystal jsem se dělat si křídla z xps + laminat,ale řezání polystyrenu,které jsem považoval za jednoduchou věc,se jaksi zvrtlo.
První zkušební křídlo jsem řezal autonabíječkou a cca 80cm nerezovým drátem 0.8mm pruměr. Drát postupoval hodně pomalu a výsledek byl vlnitý (není to nestejnoměrnou rychlostí potahování,mám to přes kladky,kdesi to tu bylo)
Tak jsem zkoušel trafo od vláčku,celkem velká bedna 14x12cm(1-19V a kolik A nevím). při připojení napětí klesne na cirka 5V. Nevím jestli je to zatížením,ale řešení jsem myslím nalezl když jsem chtěl upravit PC zdroj. http://www.rc.xf.cz/uprava_pc_zdroje.html
Mezi +5V a - se dají odpory a to vyřeší problém s poklesem napětí,ale kam odpory napájet v tom trafu to opravdu nevím.Tady jsem se dočetl že je tam tepelná ochrana,ale s tou si taky nevím rady Rád udělám foto jestli vám to pomuže.
Taky jsem zkoušel trafo na nabíjení notebooku,kdosi tím prý poháněl pilu 10roku a fungovalo mu to dobře,ale mě napětí opět spadlo z cca 20V na 4-6V.

Pročetl jsem tu toho hafo (tak mě prosím neposílejte někam at hledám,témat na odporovou pilu je tu myslím že 14,ale ani jeden mi nepomáhá vyřešit problém),u vlačkoveho trafa jsem se tu dočetl že je potřeba proklenout bimetalovou pojistku,ale opět nemám tušení kde to je a jak to vypadá.

Zkoušel jsem kromě 0,8mm nerez drátu i kytarovou strunu H a E, ale nestačí mi jejich délka pro výrobu 2m křídla,a navíc že by topily trochu víc se říct nedá. Sháněl jsem ocelovou strunu do kráječe knedlíku,prošel jsem 4obchody s domácími potřebami a všude na mě koukaly jak krtci z nory :lol: v železářstvích jsem taky nepochodil.
Odporový drát jsem zavrhl,protože prý praská a navíc široko daleko jsem se ho nedopátral

Nemohli by jste mi prosím poradit? V elektrice se moc nevyznám,a mám z toho i trochu strach,rýpat do toho a nevědět co vlastně dělám. Já chtěl být nějakým slaboproudařem,pájet obvody a plošné spoje to se mi vždycky líbilo,ale holt jsem musel jít na jinou školu a to co se učí jiný na coptu 4 roky ,to já se z učebnice nenaučím.

Nové téma jsem zakládat nechtěl, lidi by mě ukamenovali,protože na odporovou pilu je tu mnoho témat,ale žádná moc neřeší uplně začátečnické dotazy.

Pokud máte nějaké to řešení,budu vám moc vděčný :wink:
Clear sky,glider fly..
Odpovědět

Zpět na „Dílna“