Pomožte radami se stavbou Kranich II 3,6m :-)

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od RiMr »

Právě že před mnoha lety jsem na vrhače zanevřel, protože TŘI letadla po sobě mi zapíchli jak vidle... Od té doby si všechno hážu sám. Ale tady... :)
Udělám vozík.
Mám takový malý konstrukční trabl... Vytisknul jsem si ty plány 1:1 a čumím čumím na křídlo, dumám dumám, jde o tenhle list:
http://picasaweb.google.com/RiMr71/KRAN ... 6190131058
Jde mi o žebra č. 51 a 52. Na plánu nejsou a chápu to tak, že mají být stejně velká jako žebro č. 50. Od žebra číslo 52 nemá být žebro v přední části odlehčeno (skutečně nemá? čekal bych opak - výraz aussparungen jsem ve slovníku nenašel - ach ta němčina...). Problém ale je, že se hloubka křídla od žebra č. 50 až k žebru č. 52a zvětšuje (celkem o cca 3mm). No a nevím, mám to považovat za nepřesnost a všechna žebra 50 až 52a udělat stejně velká, nebo žebro 52a prostě udělat o ty 3mm větší a digitální "rašplovou interpolací" udělat postupně se zvětšující mezižebra? A co žebro 53, které potřebuju jako krajní žebro k interpolaci až po žebro 54? Taky si to mám jen odvodit? Ne že by to nešlo, vstupních údajů mám dost, ale přijde mi divné, že žebra na výškovku mám všechna a žebra na křídlo ne...
http://picasaweb.google.com/RiMr71/KRAN ... 8797635362

Dále žebro 55 mi nikam nesedí. Na plánu vyznačeno není
http://picasaweb.google.com/RiMr71/KRAN ... 1386650402

Vůbec dvě dvojice žeber stejně očíslovaných 54 a 54, a 55 a 55 na sebe vůbec nesedí... Je tam něco chybně očíslováno, nebo spodní dvojice slouží pouze ke znázornění jak a z kolika dílů je křídlo v těchto partiích slepeno?:
http://picasaweb.google.com/RiMr71/KRAN ... 4358113154

Ukončení křídla - taky si úplně nejsem jistý... Křidélko je na konci lamelované, jasňačka, ale ten koncový oblouk křídla musí být pod tím balzovým potahem přece nějak ukončen... Že by červeně šrafovaný díl byla plná balza?
http://picasaweb.google.com/RiMr71/KRAN ... 9732955058

No já bych se s tím zas tak moc nepáral, ale nechci tam při vektorování nasekat nějaké zbytečné nepřesnosti, když si to pak bude nechávat řezat i někdo jiný... Vo to gou...
venry

#17 Příspěvek od venry »

Ahoj
Začnu tím trupem,oba dva spůsoby stavby máj své pro a proti.Při stavbě v celku , tj nastojáka bude příprava a vlastní stavba dost náročná jednak na přesnost,tak na vlastní stavbu-pomocné nosníky atd.Při stavbě tzv.na dvě půlky to odsejpá.Já tak stavěl Pilatuse od p.Rašky a musím říct že to je daleko pohodovější stavba.Pláňkování-obšívku bych dělal z dvojky balsy a olaminoval skelnou tkaninou.Křídlo , kořenová část je u Kranicha II obdelníková,tam bych to neřešil,jenom bych asi pozměnil uchycení křídel v trupu jak je naznačeno buď planžeta - nebo trupka + pomocnej nosník.Koncové části křídla bych žebra pořešil tzv.rašplovou interpolací (tloušťka profilu se mění symetricky,takže není co řeršit.Koncový oblouk plná balsa .
venry

#18 Příspěvek od venry »

Jinak tu koncovou část křídla má taky dělanou rašplovou interpolací rippenblock I.II žebra 50-54 a 54-55
venry

#19 Příspěvek od venry »

Jj ještě ten dotaz na Aussparungen mělo by to asi být být Aussparungsloch vylehšovací otvor-díra,Aussparung je díra,drážka . Ale mám jen hovorovou němčinu a trochu pravopis :lol:
Walhalla
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Walhalla »

RiMr píše:výraz aussparungen jsem ve slovníku nenašel - ach ta němčina...).

http://slovnik.seznam.cz/?q=aussparung&lang=de_cz
Pavelg
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Pavelg »

Ještě k tomu startu. Pan Kolman svýho Luňáka "střílí" prakem, na tvý éro by to mělo taky fungovat a bez dalšího řešení jak udělat vozejček. Prostě ho vystřelíš a až budeš půl metru nad zemí zapneš motor. http://kolmanl.wwwcity.cz/videos/kolman ... _start.mpg
Pavel
diablotin

#22 Příspěvek od diablotin »

Nevim proč by měla být stavba v celku nějak extrémě náročná.
Vezmeš hlavní podélné výztuhy vložíš mezi ně třeba pět přepážek které ti budou udávat tvar letadla stáhneš to gumou,přepážky srovnáš a lehce je zakápneš vteřiňákem(v případě potřeby to jde snadno odlomit a dílům se nic nestane)Pak vložíš zbytek přepážek zase je lehce zakápneš vteřiňákem zkontroluješ všechny kolmosti,vložíš tam zbytek podélníků a všechny spoje pořádně zalepíš třeba epoxidem.
a ještě akorát jeden můj názor.Na historický letadlo nepatří moderní materiály jako laminát
Naděje umírá až po nás.
venry

#23 Příspěvek od venry »

diablotin píše:Nevim proč by měla být stavba v celku nějak extrémě náročná.
Vezmeš hlavní podélné výztuhy vložíš mezi ně třeba pět přepážek které ti budou udávat tvar letadla stáhneš to gumou,přepážky srovnáš a lehce je zakápneš vteřiňákem(v případě potřeby to jde snadno odlomit a dílům se nic nestane)Pak vložíš zbytek přepážek zase je lehce zakápneš vteřiňákem zkontroluješ všechny kolmosti,vložíš tam zbytek podélníků a všechny spoje pořádně zalepíš třeba epoxidem.
a ještě akorát jeden můj názor.Na historický letadlo nepatří moderní materiály jako laminát

Je to věc názoru že nikomu ho nevnucuji.Ale podívej se trochu na ten plán,přepážky-nosníky úhly celé sestavy atd.........,
A ten laminát? Pokud nebude povrchová úprava v přírodním materiálu tak dávám přednost olaminování balsy,jednak dost spevní,ale hlavně nebude tak náchylný na různý škrábance a vrypy jako balsovej povrch což určitě znáš
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od RiMr »

venry píše:Jj ještě ten dotaz na Aussparungen mělo by to asi být být Aussparungsloch vylehšovací otvor-díra,Aussparung je díra,drážka . Ale mám jen hovorovou němčinu a trochu pravopis :lol:

Díky moc!
Ale rozumím tomu dobře, že tam píší že vybrání NEBUDE od žeber 52 , tedy že kořenová žebra budou vylehčená a další ne? To by snad mělo být naopak ne? Žebra u planžety/trubky fortelnější plná a dál v křídle vylehčená, ne?
Budou u této velikosti na křidélka stačit stand. kvalitní serva, nebo budou potřeba větší? Nemám je tam dát přímo ke křidélkům a vypustit ten pákový převod? Materiál na žebra předpokládám i v této velikosti balza?

Laminovat se mi moc nechce, jednak právě mám těch různých -styrenů a vůbec chemie tak nějak už moc, proto stavím tohle a druhak chci kde to půjde nechat povrch "dřeva". Myslím že po jemném namoření a důkladném prolakování polyuuretanovým lakem na parkety by ten povrch mohl být dostatečně odolný na běžné "otěry" i když to bude jen balza. Potáhnout to můžu vždycky. Na potah jsem přemýšlel (nevím jestli se to tak přesně jmenuje) Solartex, byla to nažehlovací folie se strukturou plátna, kdysi jsem tím potahoval právě takovou pískovou barvou Storcha, bezvadně se s tím pracovalo a bylo to dostatečně odolné.

V kuse (trup) jsem už stavěl menší éra, nechám si u nás ve stolárně nařezat přesné montážní "kozy", ty s vyznačenými osami přišrubuju na desku v přesných rozestupech a na tom se to celé nedá postavit jinak než rovně :D Ale je tam právě náročnější ta příprava. O stavbě z půlek jsem laboroval hlavně kvůli matrošu, ale jestli myslíte že stačí ta topolovka tak to taková hrůza není.

Uchycení křídla mám představu do křídla uhlíkovou nebo laminátovou trubku, dovnitř duralovou trubku/spojku, jednou hlavní silnější a druhou slabší pro "srovnání".

Co jsem nikdy na éru neměl jsou brzdičky, to musím ještě naštudovat (hlavně kde a jaké serva)

Děkuju moc kluci za rady!
Naposledy upravil(a) RiMr dne pát 04.09.2009 12:34, celkem upraveno 1 x.
diablotin

#25 Příspěvek od diablotin »

ty úhly musíš dodržet stejně ať to děláš jak chceš ale pokud to rozdělíš napůl tak ještě musíš řešit jak to slepit k sobě a navíc tu konstrukci trupu vpodstatě lepíš dvakrát
Naděje umírá až po nás.
venry

#26 Příspěvek od venry »

diablotin píše:ty úhly musíš dodržet stejně ať to děláš jak chceš ale pokud to rozdělíš napůl tak ještě musíš řešit jak to slepit k sobě a navíc tu konstrukci trupu vpodstatě lepíš dvakrát

To je pravda,ale polopřepážku přiložíš na plán a řešíš jenom kolmost vůči plánu,koukni na nějakej plán,kde je tímto spůsobem stavěno,Raška tak dělal několik modelů.já stavěl jak klasicky Z-24Krajánek tak na dvě půlky Pilatus B 4 .K sobě to lepíš na tupo po obvodu máš lišty , dále ti nedojde ke skroucení vlivem pnutí nosníků,potom lamel což při klasické stavbě musíš dost hlídat.Jak jsem psal,je to věc názoru a každý spůsob má své pro a proti,jinak u složitějšíš konstrukcí jsem to řešil navlečením buď na trubkový,nebo čtvercový pomocný nosník na kterém byly navlčeny přepážky
venry

#27 Příspěvek od venry »

To odlechčení je až od žeber 52 , taky bude záležet jakou tam budeš dávat spojku , to si na plánu upravíš.Solartexem mám potaženýho Krajánka ale vrypy tam jdou udělat
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od lubo1 »

RiMr píše:.
Mrkni na moje VSO v galerii.... Je tam motorová prepážka a prišrobovaný ten červený kužeľ dvoma šróbami. Na el. motor stačí odšrobovať kužel a nahodiť pohon... Problém je ale s chladením. ťažko ho urobiť neako nenápadne - ja som tam dal nasávacie tunely zvonku a je to ako pesť na oko.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
JMalik

#29 Příspěvek od JMalik »

venry píše:
diablotin píše:ty úhly musíš dodržet stejně ať to děláš jak chceš ale pokud to rozdělíš napůl tak ještě musíš řešit jak to slepit k sobě a navíc tu konstrukci trupu vpodstatě lepíš dvakrát

To je pravda,ale polopřepážku přiložíš na plán a řešíš jenom kolmost vůči plánu,koukni na nějakej plán,kde je tímto spůsobem stavěno,Raška tak dělal několik modelů.já stavěl jak klasicky Z-24Krajánek tak na dvě půlky Pilatus B 4 .K sobě to lepíš na tupo po obvodu máš lišty , dále ti nedojde ke skroucení vlivem pnutí nosníků,potom lamel což při klasické stavbě musíš dost hlídat.Jak jsem psal,je to věc názoru a každý spůsob má své pro a proti,jinak u složitějšíš konstrukcí jsem to řešil navlečením buď na trubkový,nebo čtvercový pomocný nosník na kterém byly navlčeny přepážky

Tohle bych skutečně moc neřešil. Půjde to dobře oběma způsoby, je to věc zvyku.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od RiMr »

lubo1 píše:
RiMr píše:.
Mrkni na moje VSO v galerii.... Je tam motorová prepážka a prišrobovaný ten červený kužeľ dvoma šróbami. Na el. motor stačí odšrobovať kužel a nahodiť pohon... Problém je ale s chladením. ťažko ho urobiť neako nenápadne - ja som tam dal nasávacie tunely zvonku a je to ako pesť na oko.

jojo, tak nějak to plánuju. S tím chlazením - Kranich má skoroeliptický průřez čumáku, takže mám v plánu posadit motor výš v té skoroelipse (navíc se vzdálím od země) a udělat v "motorovém" čumáku vstupní otvory pro chlazení pod motorem ala Trenér, Vivat apod.
Bude to takový bumbrlíkový pršinos, myslím že by se ke tvarům Kranicha a vůbec v té době módním tvarům docela hodil :D :
http://picasaweb.google.com/RiMr71/KRAN ... 6311160130
Odpovědět

Zpět na „Větroně“