Vertex 2
ST píše:No dík, mě budou stát celkem majlant i s dopravou. Jsem pohrd HXT 900. No jsem na to zvědav ...
Já HXT900 létám v pohodě celou sezonu a mám je i v ostatních modelech. Jen u jednoho serva je asi špatný potenciometr a začalo cukat.
Vím, že se tu tato serva neuznávají, ale občas je potřeba se jich zastat
Vigor VS-12M
Tak mi přišli ty serva Vigor VS-12M no asi jak píše Polynom ... nic moc... No uvidím půjdou na zkoušku do křídel, tada až nějaký křídla budou. No je pravda, že jsem lítal český ST1 ve svahovém brusu a nikdy žádný flatter a celkem slušný polítání. Měl jsem je i ve velké polomaketě MiniNimus a taky slušný . A tam to taky trochu vaglalo. No víc už se utěšovat nebudu ...
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Re: Vigor VS-12M
ST píše:Tak mi přišli ty serva Vigor VS-12M no asi jak píše Polynom ... nic moc... No uvidím půjdou na zkoušku do křídel, tada až nějaký křídla budou. No je pravda, že jsem lítal český ST1 ve svahovém brusu a nikdy žádný flatter a celkem slušný polítání. Měl jsem je i ve velké polomaketě MiniNimus a taky slušný . A tam to taky trochu vaglalo. No víc už se utěšovat nebudu ...
Ještě bych nad tím popřemýšlel, než je na to křídlo osadíš. Vytočí Tě už jenom to, když je budeš muset před každým hodem přetrimovávat na střed.
lanovody
Tak mi došel VERTEX II a začínám makat. Chtěl jsem se zeptat jak fixujete lanovody v trubce. Dělám u VERTEXU i ovládanou směrovku a tak tam budou dva lanovody. Bude stačit je před vsunutím do trubky máznout epoxi ? Nebo je jiná možnost ? Ještě jsem zvažoval ty mikro lanovody od Hořejšího a vést je venkem. Tedy jak na to ?
Já mám ty mikrobowdeny od Hořejšího vedeny vně a nedokážu si moc představit jak by jsi je chtěl nějak rozumně zafixovat uvnitř. Musí být uchyceny co 5cm a i tak to pruží. Navíc je poměrně veliká vůle mezi strunou a bovdenem, tak to uvnitř lítá jako cigán v hospodě. Moc s tím spokojen nejsem, příště dám nitě, nebo struny napřímo. Hlavně si udělej páku na směrovce z té strany, aby byla struna při odhozu namáhána na tah, jinak si nedokážu představit, že by to nějak ukormidlovalo ten nápor na konci otočky.
No já jsem s toho taky dost hotovej, já vždycky tyhle bovdeny laminoval do trupu už ve formě a tam je to tutový. Kolega používá 2mm uhlíkové tyčky jako táhla ale je to na elektře s identickou tubkou jako má VERTEX , ale to mi příjde dost váha navíc. Asi půjdu do těch od Hořejšího a pudou venkem. Ach jo, co my v Kotěhůlkách utratíme za poštu...
Jo, měl jsem někdy takový nápady na vysokohorský lítání, ale nikdy jsem to nezrealizoval. Ale jednou jsem tam viděl startovat blázna na padáku. No asi to přežil... Ona ta cesta na Králický Sněžník není žádná procházka, chce to být trochu blázen... teda hlavně pokud tam chceš táhnout nějaký éro. Já lítal po kopcích s anténama a lidi si taky klepali na čelo...
k lanovodům:
Mám gondolu od Leoše Svobody a taky jsem řešil tažení slabých lanovodů od Hořejšího venkem. Trup už byl hotový a dělal jsem to dodatečne.
Pozor na jednu věc: gondoly LS Model a Hořejší se liší v tom, že u LS Model uhlíkovou trubku zasouváš DO gonodoly.
Ivan má gondolu udělanou tak, že trubku navlíkáš NA gondolu. Tenhle detail se projevuje v tom, že u Hořejšího gondoly snadněji provrtáš díru pro lanovod tak, aby plynule navazoval na povrch trubky. U gondoly LS Modelu to možná bude problém (mě se to tedy nepovedlo, gondola přechází do trubky plynulým obloukem a po protažení lanovodu tam byl hrb).
Řešení bylo jednoduché: z tvrdší balsy jsem uřízl lištu asi 2x3 mm, na ni nalepil vteřiňákem lanovod tak, aby vzadu dostatečně přesahoval.
Do lanovodu jsem natlačil strunu a nechal ji tam po celou dobu práce.
V místě, kde lišta končila jsem to omotal lehce nití a zakápnul vteřiňákem, totéž na druhém konci lišty.
Pak jsem si nasucho natrénoval jak lištu strčit do trupu a dostat lanovod pro VOP správnou dírou v trubce na povrch (tady byla mírně povysunutá struna vynikajííc pomocník).
Lištu jsem namáznul rychleschnoucím epoxydem (určitě ne pětiminuťákem ale něčím pomalejším a moc jsem s tím nešetřil aby lepidlo vyplnilo případné mezery) a dal do trupu. pak jsem vzal smrkovou lištu, která se do trubky ještě vešla, protáhl ji nad balsovoi lištou a opatrně ji přitlačil tak aby se neprohnula ale přimáčkla balsovou lištu na trubku a počkal dokud zbytek rozmíchaného lepidla přijatelně nevyschnul. Lišta byla dlouhá tak, aby ji bylo možné ohnout (v příslušných místech bylo třeba naříznout) a přilepit ke gondole - tím byl lanovod vedený až k servu. Napřed jsem lepil lištu k trubce a když to zaschlo, tak ke gondole. Dneska bych to ještě vylepšil: na kus lišty přilepit kousek smirku (klidně oboustrannou lep. páskou) a obrousil bych vnitřek trubky tam, kde se bude lišta lepit.
K 0,3 alnovodům ještě jednu připomínku: lanovod se zakončuje tím, že se k struně 0,3 přidá do L odhnutá struna 0,8 která se zastrčí do kormidla. nevím, kde jsem udělal chybu, ale jednou se tento spoj povolil - naštěstí to byl slabý hod a hodně měkká země.
Od té doby to dělám tak, že ustřihnu tak centimetr 0,3 struny, přilepím vteřiňákem k lanovodu a mezi ty dvě struny dávám L z 0,8 a zakápnu vteřiňákem. Přes to smršťovačku a do toho z obou stran znovu kapku lepidla. předesílám, že obě lepené struny byly předem očištěny smirkem.
Nejraději bych používal nitě místo lanovodu ale nepovedlo se mi najít tu správnou nit. Vlhkost ji vždy povolila a když jsem ji měnil asi potřetí, došla mi trpělivost a dal jsem tam ty lanovody (viz předchozí popis). Co používáte a jak se délkové průtažnosti bráníte?
Mirek
Mám gondolu od Leoše Svobody a taky jsem řešil tažení slabých lanovodů od Hořejšího venkem. Trup už byl hotový a dělal jsem to dodatečne.
Pozor na jednu věc: gondoly LS Model a Hořejší se liší v tom, že u LS Model uhlíkovou trubku zasouváš DO gonodoly.
Ivan má gondolu udělanou tak, že trubku navlíkáš NA gondolu. Tenhle detail se projevuje v tom, že u Hořejšího gondoly snadněji provrtáš díru pro lanovod tak, aby plynule navazoval na povrch trubky. U gondoly LS Modelu to možná bude problém (mě se to tedy nepovedlo, gondola přechází do trubky plynulým obloukem a po protažení lanovodu tam byl hrb).
Řešení bylo jednoduché: z tvrdší balsy jsem uřízl lištu asi 2x3 mm, na ni nalepil vteřiňákem lanovod tak, aby vzadu dostatečně přesahoval.
Do lanovodu jsem natlačil strunu a nechal ji tam po celou dobu práce.
V místě, kde lišta končila jsem to omotal lehce nití a zakápnul vteřiňákem, totéž na druhém konci lišty.
Pak jsem si nasucho natrénoval jak lištu strčit do trupu a dostat lanovod pro VOP správnou dírou v trubce na povrch (tady byla mírně povysunutá struna vynikajííc pomocník).
Lištu jsem namáznul rychleschnoucím epoxydem (určitě ne pětiminuťákem ale něčím pomalejším a moc jsem s tím nešetřil aby lepidlo vyplnilo případné mezery) a dal do trupu. pak jsem vzal smrkovou lištu, která se do trubky ještě vešla, protáhl ji nad balsovoi lištou a opatrně ji přitlačil tak aby se neprohnula ale přimáčkla balsovou lištu na trubku a počkal dokud zbytek rozmíchaného lepidla přijatelně nevyschnul. Lišta byla dlouhá tak, aby ji bylo možné ohnout (v příslušných místech bylo třeba naříznout) a přilepit ke gondole - tím byl lanovod vedený až k servu. Napřed jsem lepil lištu k trubce a když to zaschlo, tak ke gondole. Dneska bych to ještě vylepšil: na kus lišty přilepit kousek smirku (klidně oboustrannou lep. páskou) a obrousil bych vnitřek trubky tam, kde se bude lišta lepit.
K 0,3 alnovodům ještě jednu připomínku: lanovod se zakončuje tím, že se k struně 0,3 přidá do L odhnutá struna 0,8 která se zastrčí do kormidla. nevím, kde jsem udělal chybu, ale jednou se tento spoj povolil - naštěstí to byl slabý hod a hodně měkká země.
Od té doby to dělám tak, že ustřihnu tak centimetr 0,3 struny, přilepím vteřiňákem k lanovodu a mezi ty dvě struny dávám L z 0,8 a zakápnu vteřiňákem. Přes to smršťovačku a do toho z obou stran znovu kapku lepidla. předesílám, že obě lepené struny byly předem očištěny smirkem.
Nejraději bych používal nitě místo lanovodu ale nepovedlo se mi najít tu správnou nit. Vlhkost ji vždy povolila a když jsem ji měnil asi potřetí, došla mi trpělivost a dal jsem tam ty lanovody (viz předchozí popis). Co používáte a jak se délkové průtažnosti bráníte?
Mirek
Mirku díky za inspiraci. Je to taky možné řešení, ale příjde mi to zase dost přírůstek hmotnosti s tou lištou a a hlavně lepidlem. Já tam chci dostat lanovody dva !! Zítra mi příjdou lanovody od Hořejšího. No mám na to ještě čas. Jsem ve stádiu zalepených matek pro křídlo, trubky a přepážek. Zítra lepím přední gondolu. Já jsem rozhodnut ty lanovody táhnout venkem s tím, že bych to v gondole v zadu vrtnul pro lanovod. V zadní přepážce, která kotví trubku jse si už připravil dva otvory pro lanovody. To musí jít , když tak to ofotím a hodím sem. S původními lanovody co dodal Leoš Svoboda ( 0,7 mm ) mi to přijde jako bych dělal tank. Internet je hrozné médium, ty informace co jsem nasál než jsem se pustil potupně do stavebnice LS model VERTEX II mě nutí šetřit každým gramem hlavně v zadní části. Mimo mísu, když jsem byl požádám abych postavil křídlo k ultralightu MITCHELL WING B10 tak jsem taky odměřoval každý šroub aby moc nepřesahoval a šetřil každým gramem epoxi. No nechci se chlubit ale křídlo a i celý MITCHELL WING B10 lítal ... Tento úlet mi objevil svět velkých modelů s piloty né z pěny ale z masa a kostí.