Watty na kila...

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

Watty na kila...

#1 Příspěvek od RiMr »

Kurnik šopa, vím že to tady někde je, ale nemůžu to najít...
Hledám obecné údaje, kolik wattů pohonu stříďákem je vhodných na jakou hmotnost modelu, s ohledem na předpokládané letové vlastnosti (větroň, motorový trenér, akrobat, 3D akrobat...)...
Nevíte někdo z hlavy?
Díky moc!
Abu
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Abu »

100W/kg - sotva to poleti
150W/kg - pekne politani
200W/kg - akrobacie, svizne stoupajici vetron (10m/s)
300W/kg - 3D akro, rekreacni hotliner (20m/s)
1000W/kg - F5B
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od RiMr »

Super, díky moc!
Vidím že jsem v kategorii "sotva to poletí" :D :D
1138
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od 1138 »

Tady je to jeste v opacnem pomeru (tusim dle Horejsiho):

3D akorobat 3g/W
akrobat 5g/W
Piper 7,5g/W
Větroň 10g/W
Katana VA * Blade Freeair * Puding * Filip 400 sport - 6EX Fasst
Vita_Valke
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Vita_Valke »

hezký katerorie, vetroně mám 266w/kg a samokřídlo 541w/kg :)
T-Rex 700E, Tarot 450 Pro, Blade mSR
EasyStar, Freeair-Mustang, Clik!
Abu
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Abu »

RiMr píše:Vidím že jsem v kategorii "sotva to poletí" :D :D

Zalezi co to je za ero. Treba maly dvojploch (Messenger) krasne lita se 120W/kg, bezproblemu startuje ze zeme a horizont drzi na pul plynu.
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Speedy »

Když jsem začínal s elektrikou, tak jsem měl i malý letadla kolem 50W/kg (extrém-výkon 14W/400g) a taky jsem si s tím polítal. Teď mám elektry od 120 do 350W/kg příkonu a bohatě mi stačí.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od RiMr »

Abu píše:
RiMr píše:Vidím že jsem v kategorii "sotva to poletí" :D :D

Zalezi co to je za ero. Treba maly dvojploch (Messenger) krasne lita se 120W/kg, bezproblemu startuje ze zeme a horizont drzi na pul plynu.

Ale... Mám plné zuby prťavých svištících cihel ala můj poslední model - Tempest s křídlem jak žiletka, který má klouzavost asi tak 1:0,3 :D a který při trošku utažené zatáčce okamžitě padá do vývrtky, no a chci si udělat "něco" lehoučkého, přiměřeně (ne)pevného, na podvečerní olej, co ale bude schopno nějaké základní akrobacie, co bude vypadat jak pořádné letadlo (Cessnu ne e), co bude mít hodný bumbrlík profil NACA2415 který se mi osvědčil a co budu pohánět mým oblíbeným motorem:
https://www.hobbycity.com/hobbycity/sto ... oduct=7520
ke kterému mám jak dvoučlánky, tak i tříčlánky na malé kapacitě a reguluju ho bezvadným Turnigy 10APlush...
No a tak stavím skorometrového mezka, velmi vylehčená konstrukce (nepoužívám tentokrát EPS, ale obyčejný polystyren protože je podstatně lehčí) zpevněná odsávaným laminátem z velmi tenké tkaniny, takhle už jsem pár letadel postavil a myslím že se mi sakumprdum podaří dostat do nějakých 350 - 400g, pokud udržím na uzdě "zpevňovací sichrjesichr pud" :)
Tak jsem prostě zvědavý jak to s výše uvedeným motorem (ne)poletí... Jak říkám, nechci žádný brus, na to mám P40, chci nějaké lehké pomalé poletovadlo.
Kotvik
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Kotvik »

Koukám, že s Mini Titanem jsem těsně u "Rekreační hotliner" :wink: mazec, ještě tam přidejte hodnocení pro heli.
Když se zdá, že jde všechno proti tobě, pamatuj, že letadlo vzlétne vždy proti větru a ne s větrem.
JENDA01

Re: Watty na kila...

#10 Příspěvek od JENDA01 »

RiMr píše:Kurnik šopa, vím že to tady někde je, ale nemůžu to najít...
Hledám obecné údaje, kolik wattů pohonu stříďákem je vhodných na jakou hmotnost modelu, s ohledem na předpokládané letové vlastnosti (větroň, motorový trenér, akrobat, 3D akrobat...)...
Nevíte někdo z hlavy?
Díky moc!

http://www.fbest.wz.cz/konverze.html

Jenda
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Speedy »

RiMr píše:co bude mít hodný bumbrlík profil NACA2415 který se mi osvědčil a co budu pohánět mým oblíbeným motorem:
https://www.hobbycity.com/hobbycity/sto ... oduct=7520

Pokud bude do 400g, tak při tom plošným zatížení nebude na profil nijak moc háklivej. Ten motor ho musí v pohodě utáhnout.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Abu »

Kotvik - brtulnici prece litaj na jinym principu, ne ? Ty jsou tak vosklivy, ze je zemekoule automaticky od sebe odpuzuje :twisted:

Rimr - to je dost odvazne, metrovej warbird s 60W pohonem... to bych asi (jakozto milovnik maketoveho projevu) neprekousnul. Mam 85cm Mustanga, 450g a 170W je tak akorat, spis malo.
Kdyz chci klidne pomale poletovadlo, vezmu si toho Messengera nebo metrovyho Cmelaka (360g, 80W) a muzu se klidne a maketove plouzit krokem metr nad zemi na 30% plynu.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od RiMr »

Jojo, v podobných parametrech jak máš toho Mustanga mám já tu P40. A ve stejných parametrech jak máš toho Čmeláka chci udělat toho mezka... Protože víš co, maketový projev... Moje prťavá půlkilová P40 určitě nemá maketovou minimálku :D A nevím jak se počítá maketová rychlost, přímou úměrou určitě ne, ale nevím nevím, jestli i maximálka je maketová, ale tam budiž... ale já si prostě chci brouusit se stodevítkou kolem kokosu :D
A tchán který mi natáčí kamerou se zařeknul, že pokud mu při dalším ledadle bude zase hrozit ústřel při natáčení průletů, tak mu můžu s celým natáčením..víte co... :D

EDIT: na druhou stranu, nikde není napsané, že až mě to omrzí, že tam nedám ještě jednu vrstu skla a nenacpu tam něco s větším plnícím tlakem :D
Místa tam na to bude dost.
corsair
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od corsair »

RIMe
hele to je fakt "motor" https://www.hobbycity.com/hobbycity/sto ... oduct=7520 ??????????????

seš si jistej, že ti to nevypadlo z noťasu 28gr :D :D :D :D :D
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od RiMr »

corsair píše:RIMe
hele to je fakt "motor" https://www.hobbycity.com/hobbycity/sto ... oduct=7520 ??????????????

seš si jistej, že ti to nevypadlo z noťasu 28gr :D :D :D :D :D

Z hodinek mi to vypadlo... :D
Neboj, ten má dobré šmíry! :D
na to jaký je to prcek...
Odpovědět

Zpět na „Dílna“