danies píše:Zdravím. Tak jsem se dnes pokusil rozšířit řady "pilotů" s rc modely a po docela slibném začátku můj wilda dopadl špatně. Jsem úplný začatečník. asi po čtvrtém pokusu jsem slušně kroužil. Letěl jsem nízko nad zemí, protože jsem měl obavy, aby mi nespadl z výškya a nerozbil. Bohužel mě zradil vítr. Zazmatkoval jsem a wildu jsem poslal přímo do elektrického ohradníku tak, že jsem poškodil křídlo. Docela mě to chytlo a nabažen s prvního letu jsem vzal textilní pásku, oblepil hrany křídel, trošku seřídil a vyrazil znovu. Bohužel po všech třech pokusech dostat letadlo do vzduchu šlo pokaždé čumákem k zemi. První co mě napadlo, že to asi bude tou páskou. Tak jsem ji sundal a přitom jsem si poškodil nátěr a z jednoho křídla sem nechtěně strhl samolepku. vrrr. Při čtvrtém pokusu šlo letadlo přes křídlo k zemi a ulomil jsem si čumák. Po prvním dnu má wilda šrámů jako po boji. Jsem na sebe naštvaný, že jsem to vše tak uspěchal, ale chtíč vyzkoušet poprvé létat s modelem a zvědavost byly silnější.
Můžete mi prosím poradit, jak dostat wildu znovu do formy?
Našel jsem tu, že se dá použít lepidlo UHU POR nebo PUREX a na křídla skelná páska. Zítra asi půjdu nakupovat.
1. Jak přesně se polepí to křídlo skelnou páskou? Křídlo je poškozeno zhruba v půlce. Je tam asi 2 cm široké poškození hrany...cca 2-3 mm zamáčknuto do křídla. Dá se to nějak spravit?
2. Jakou barvu by jste mi doporučili pro nový nátěr křidel?
Teď tak přemýšlím nad koupi nového křídla, ale cena 500 Kč je docela dost.
3. Nenašel by se někdo z okolí Litovle, popřípadě z Olomouce, kdo by mi
Wildu zalétal a popřípadě mi dal i rady do létání?
Sice můj první den létání dopadl poměrně zle, nechci se ale nechat odradit nezdarem. Navíc za tři tisíce by to byl pro mne docela drahý nezdar.
Hlavne klid, to je zcela normalni prubeh. U me to vypadalo stejne. Dokud funguje elektrika, wildu slepis. Ja ho dvakrat sbiral po poli do pytliku a skladal jak archeolog vazu ze strepu.
Na tomto miste nutno poznamenat, ze nejhorsi dve havarii se mi povedly kdyz uz jsem docela obstrojne letal a zkousel ruzne nove veci. Takze:
1. Wilda NEDOKAZE vybrat stremhlavy let ze 100 m
2. Wilda NEDOKAZE udelat looping "naopak" (potlacenim).
Ale zpatky k veci:
Zapomen na purex ci uhupor. Potrebujes ridke vterinove lepidlo, aktivator a skelnou pasku. Tim slep co je rozbite a prelep paskou (logicky: ta rozbita mista jsou ta nejkrehci).
Muzes polepit skelnou paskou nabezky kridla. Proste to tam nejak nalep, v nejhorsim se to da strhnout.
2-3 mm zamacknute kridlo, na to se vykasli, to nebude mit velky vliv. ELAPOR se takhle (bohuzel) omackava normalne...
Textilni paska me prijed na tohle moc tezka, porid tu klasiknou "skelnou" (v modelarskych obchodech budou vedet co to je...).
Na nejake opravy barvy se vykasli, havarujes jeste mockrat, nez se naucis letat, bude wilda vypadat jak valecny invalida. Muj tak rozhodne tak vypada, ale stale leta... (i kdyz ja ted momentalne radsi honim toro a lepim Grupner Juniora).
Jinak letat nizko je klasicka zacatecnicka chyba (taky jsem ji delal), ono i v te nizke vysce to ma dost velkou rychlost na radne poskozeni a kdyz je vys, tak mas vis casu regovat na problem (treba poryv vetru). Ale to ti stejne dojde tak po 20tem letu

Letat nizko je nejtezsi...
Kdyz ti to jde po kridle cumakem do zeme, posilas ho moc nahoru. Pri startu to chce minimalne prvni 10 metru jen nabirat rychlost a drzet rovny smer a pritahovat jenom kdyby nahodou kleslal tak pod 1 m; naopak kdyby se tocil cumakem nahoru, tak potlacit. Spis je nejtezsi ten rovny smer...
Jinak doporucuji si smerovku prehodit na pravy knipl (staci prehodit kabel u serva a zprehazet nejake reversy). U me bylo rozdeleni vyska/smer definitivnim bodem po kterem jsem zacal jakz-takz letat.
Dalsi zkusenosti: Baterky posun az dopredu (stejne se ti ta prepazka co nejdriv urazi) a PRILEP je dokola paskou (me parkrat vypadly). Docela brzy taky prijdes o panty na viku "kabinky", bacha na to, pokud nechces brzy kupovat novou, dej tam gumicky. Az panty upadnou, prilep to z jedne strany paskou a z druhe davej gumicku nebo dve (ja kabinku ztratil a musel si objednavat novou).
Hodne stesti a vytrvat....