plány na DLG samokřídlo

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Zpráva
Autor
garfield
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od garfield »

Vzepětí je dělané s nadějí, že to bude létat v termice :wink: Díky němu je to ale dost líné při pokusu o výkrut. Tak jak to popisuješ DIU negativ na křídle nemá a jen ho trochu nahrazuju nepatrným přitažením výškovky. Bohužel se ale přitažená výškovka při malých rychlostech projevuje jako účinný rušič vztlaku :cry: Jediná taktika jak létat tento typ házedla na rovině je prakticky zapomenout na výškovku a létat zatáčky o velkém poloměru, pak jde bez problémů chytat do ruky. Při odhozu je dále nutné namixovat potlačení výškovky, aby se to moc nevzpínalo.
=== VŠECHNO JDE, JEN HADI SE PLAZÍ ===Optic 6 PLL 40 MHz, kanál 53Challenger Pitts (ORACLE) |
ikar
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od ikar »

Tak to se máš. Má Flash 5 letové režimy pro elevony nenabízí a nemohu pro hod potlačit výškovku. Zarazila mne ale tvá výška hodu. S potlačením elevonů hodím bez problému přes 10m a více. Asi to bude tím, že mám hladký povrch, vyšší váhu (let. 270g) a fičí to mnohem rychleji než drsné EPP.
ikar
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od ikar »

Včera jsem byl s se svojí a kamarádovou Poštolkou na svahu a musím říct, že mu to lítalo moc pěkně. Já se svými "pouhýmy" 270g letovky jsem neměl šanci se prosadit proti větru a pomohlo tomu až kus olova na břiše. Zkusím ji dovážit do jeho parametrů: váha úctyhodných 335g, těžiště 3,5cm za náběžkou a 5mm výchylky +-.
garfield
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od garfield »

těžiště 3,5cm za náběžkou mě přijde hrozně vzadu. Jak jsi přišel na tuhle hodnotu? Na základě zkušeností s DIU bych naopak řekl, že čím je těžiště blíž k náběžce tím líp.
=== VŠECHNO JDE, JEN HADI SE PLAZÍ ===Optic 6 PLL 40 MHz, kanál 53Challenger Pitts (ORACLE) |
ikar
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od ikar »

garfield píše:těžiště 3,5cm za náběžkou mě přijde hrozně vzadu. Jak jsi přišel na tuhle hodnotu? Na základě zkušeností s DIU bych naopak řekl, že čím je těžiště blíž k náběžce tím líp.

Taky si myslím a měl jsem těžiště více u náběžky, ale lítá mu to fakt dobře. Když to navážím více dopředu, tak musím přizvednout dost elevony a nedělá to dobrotu, protože se to vzpíná.
Objevil jsem nový svah a chodí tam s náma svahovat i živá poštolka. Chvíli si poletovala těsně vedle , pak udělala nálet na mé káčko, zjistila, že jsme blbci, že žmouláme takový slabý stoupák, poodletěla a za chvíli byla výše. Byl jsem tam 2x a pokaždé se objevila, akorát konfrontace s našima Poštolkama ještě nebyla. :lol:
helbo
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od helbo »

sledujem to vase hrkutanie, ale nereagujem... ale tak teraz pre istotu napisem aspon drobnost...

samokridlo sa ma zlepit tak, ze sa otoci dole chlopom na stol zlepi sa o seba a zatazi sa odtokova hrana, tak aby lezala na stole... odporucam vyskusat...

juraj
... urobíme tak, aby bolo dobré ...
ikar
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od ikar »

helbo píše:sledujem to vase hrkutanie, ale nereagujem... ale tak teraz pre istotu napisem aspon drobnost...

samokridlo sa ma zlepit tak, ze sa otoci dole chlopom na stol zlepi sa o seba a zatazi sa odtokova hrana, tak aby lezala na stole... odporucam vyskusat...

juraj

Nerozumím, nebo špatně chápu. Přece když slepím kořenový profil k sobě, tak je vše dané. Tvar křídla už neovlivním, akorát slepením můžu ovlivnit vzepětí.
helbo
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od helbo »

skus nastudovat nieco o samokridlach a zbadas, ze je v tom rozdiel.... najdes to na rcmanii popisane viac krat...
ikar
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od ikar »

helbo píše:skus nastudovat nieco o samokridlach a zbadas, ze je v tom rozdiel.... najdes to na rcmanii popisane viac krat...

Může to mít maximálně smysl u klasického šípového samokřídla, které má na koncích negativy.
Tento model má opačnou šípovitost bez negativů, čili náběžka je ve stejné rovině jako odtok. Můžeš s tím točit jak chceš a pořád máš stejný úhel pod kterým to slepíš.
helbo
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od helbo »

ikar píše:
helbo píše:skus nastudovat nieco o samokridlach a zbadas, ze je v tom rozdiel.... najdes to na rcmanii popisane viac krat...

Může to mít maximálně smysl u klasického šípového samokřídla, které má na koncích negativy.
Tento model má opačnou šípovitost bez negativů, čili náběžka je ve stejné rovině jako odtok. Můžeš s tím točit jak chceš a pořád máš stejný úhel pod kterým to slepíš.

no zabudol som ze to ma opacnu sipovitost... pri samokridle ide o to aby malo vrchnu cast v rovine.... teda preto sa lepi tak ze ho otocis naopak, zlepis a zatazis odtokovku... myslim si, ze tak isto je to potrebne ci uz pri jednej alebo druhej sipovitosti, ale tak rob ako myslis... nemozem do toho kecat, kedze samokridlo s opacnou sipovitostou som este nemal...
ikar
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od ikar »

no zabudol som ze to ma opacnu sipovitost... pri samokridle ide o to aby malo vrchnu cast v rovine.... teda preto sa lepi tak ze ho otocis naopak, zlepis a zatazis odtokovku... myslim si, ze tak isto je to potrebne ci uz pri jednej alebo druhej sipovitosti, ale tak rob ako myslis... nemozem do toho kecat, kedze samokridlo s opacnou sipovitostou som este nemal...

JJ už je mi to jasné. Tím pádem tam jakoby vznikne na spodní straně nepatrné vzepětí vlivem zeštíhlení křídla a horní strana je v rovině.
Já to mám vakuově laminováno v jednom kuse v negativech, tak je křídlo v rovné přímce, tím pádem se zužuje rovnoměrně na obou stranách.
diri
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od diri »

Pani dokoncil som svoje samokridlo postavene podla nacrtu Salazu na tomto vlakne. Oproti Salazu ma niekolko uprav. Kedze som si len chcel overit ako to lieta pouzil som styro. Rozpatie mam 920 a vahu asi 180g. Letelo na prvy krat, stacilo len trochu dotrimovat. Na kus polystyrenu to lieta velmi pekne - teda nad moje ocakavania. Super na svahu, obratne, dal som mu male lomenie a pekne toci v termike, vyska hodu okolo 10m a je takmer nerozbitne.
ikar
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od ikar »

diri píše:Pani dokoncil som svoje samokridlo postavene podla nacrtu Salazu na tomto vlakne. Oproti Salazu ma niekolko uprav. Kedze som si len chcel overit ako to lieta pouzil som styro. Rozpatie mam 920 a vahu asi 180g. Letelo na prvy krat, stacilo len trochu dotrimovat. Na kus polystyrenu to lieta velmi pekne - teda nad moje ocakavania. Super na svahu, obratne, dal som mu male lomenie a pekne toci v termike, vyska hodu okolo 10m a je takmer nerozbitne.

A jaké úpravy jsi provedl a kde máš těžiště? Pořád mi to nedá spát.
diri
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od diri »

Zvacsil som rozpatie, zvacsil lomenie, ma iny tvar trupu a SOP, zmenil som rozmer uhlikovych trubiek a tiez konstrukciu evelonov. Tiez som trochu zmenil profil ale to nechcene :D . Tazisko to ma podla planu. podla mna by malo byt este o kusok v predu ale takto je to viac obratne a lepsie sa to hadze len treba viac kniplovat... Idem robit dalsie ale uz z EPP a urobim zrejme dalsie zmeny....
ikar
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od ikar »

Tak jsem dle výše uvedených rad Poštolku napěchoval olovem, posunul těžiště dozadu jak mi nesmyslně poradil kamarád, kterému to krásně lítá a opravdu. Dnes foukalo asi tak 5m/s a sem tam s tím zacvičila i nějaká termika, že jsem raději letěl dolů, abych to vůbec viděl. Úplně jsem žasnul, jak může letět taková cihla a ještě tak obratně. Je to paráda a to už jsem ji chtěl skoro zahodit. obrovská výhoda je kolík. Dá se to hodit dost vysoko nahoru a minout tak ty nejhorší přízemní turbulence.
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“