Pohony S.Neu 15xx/../6.7 a CFK vrtule

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
m2
Kontaktovat uživatele:

#256 Příspěvek od m2 »

JMalik píše:Šíleně složitý výpočet, bylo by to tak na diplomku.

Aaaaale no tak, nevzdávajme to...

Zhodneme sa na tom, že platí zákon zachovania energie, dúfam...

v prvom prípade mám využitých na mechanickú prácu 70% energie batérie, v druhom 74,5% energie. T.j. 4,5% energie batérie musím dodať navyše, aby mi prvý motor neskapal skôr, ale z tej zasa prekúrim o 4,5% viac a musím ich tam znova dodať, a tak donekonečna.

Takže 4,5% + 4,5% z 4,5% + 4,5% z 4,5% z 4,5% + ... t.j. 0,045 + 0,045^2 0,045 + 0,045^3 + ...
súčet geometrického radu (desiata ľudová) ... = 0,047.

Tak sa opravujem - treba 4,7% hmotnosti baterky navyše. :wink:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
qwawsed

#257 Příspěvek od qwawsed »

m2:
Tak to asi mas....ja to v nicem nedopocital (vetsinou webove kalkulatory) vsude bylo do 70A.
graup15

#258 Příspěvek od graup15 »

qwawsed píše:graup15:
30m/s to je dobry, tramec to prezil?

m2:
1512 1.5Y 6.7 - 7S Li-pol 3300 RFM 16*16" spicka 80A 2100W na konci 71A 1850W (asi je nejakej rychlejsi:-) )

Já přistál na dost velkým fofru a udělal dost drsné (hodiny) . A jak se model točil, tak jeden list té lopatky se musel nějak vzpříčit pod trupem a šel do kopru. Zlomil se asi 5 cm od konce listu.
No už jsem objedna dva páry. Bože to je drahý koníček. :?
qwawsed

#259 Příspěvek od qwawsed »

graup15 píše:

m2:
1512 1.5Y 6.7 - 7S Li-pol 3300 RFM 16*16" spicka 80A 2100W na konci 71A 1850W (asi je nejakej rychlejsi:-) )

Já přistál na dost velkým fofru a udělal dost drsné (hodiny) . A jak se model točil, tak jeden list té lopatky se musel nějak vzpříčit pod trupem a šel do kopru. Zlomil se asi 5 cm od konce listu.

Máte tam posekáno dost nakrátko :-)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#260 Příspěvek od TomasC »

arda1 píše:No právě ty převodovky-mimochodem kolik stojí do takové špičkové planetovky náhradní satelity(či co se tam vše musí měnit) a mazivo?

Mažu každých 60-75startů. Mazivo stojí 7,5 EUR. Vydrží 3namazání. Satelity stojí 42EUR. Měním každé 3mazání. Tedy 50Euro na cca 200 startů po 10minutách.
Vzhledem k tomu, že je to současně přes 50cest na letiště pro trenování, 5-8 soutěží u nás i v zahraničí, kde je nutno započíst startovné (běžně 20-40EUR), ubytování (málo kdy jsou jednodenní akce).
K tomu zhruba dvě olítané sady 10S 5Ah Hyperion G3 (odhadem).

Pak je částka nějaký 50EUR za mazání ZCELA zanedbatelná.

K ceně motoru mám ještě toto. Ano, cena je sice 3x vyšší, ale Hacker 13XL a14 XL se používá opravdu všeobecně a je možno diskutovat nápady s ostatními. Také je možno přímo porovnávat SETUP regulátoru (SPIN 99). To je velmi podstatné a přínosné. V celkových nákladech cena nějaké komponenty nehraje zásadní roli.

Toto je můj soutěžní pohled. :wink:
JMalik

#261 Příspěvek od JMalik »

TomasC píše:
....K ceně motoru mám ještě toto. Ano, cena je sice 3x vyšší, ale Hacker 13XL a14 XL se používá opravdu všeobecně a je možno diskutovat nápady s ostatními. Také je možno přímo porovnávat SETUP regulátoru (SPIN 99). To je velmi podstatné a přínosné. V celkových nákladech cena nějaké komponenty nehraje zásadní roli.

Vlastně se rozhoduji mezi tím Hackerem (jestli 13,14... to zatím nevím) a NEU. Pokud nezískám nějaké konkrétní informace dostupné tady (na ten NEU), dám tam Hacker. Rád bych to měl s regulátorem MGM Compro, co si o tom myslíš?
Soutěžně tohle už určitě neplánuji, vím, že je důležitý ten kontakt s ostatními, ale to budu muset opustit. Příležitostně se to dá určitě s někým zkonzultovat, ale na soutěžní létání by nebyl čas a ruce.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#262 Příspěvek od arda1 »

JMalik píše:Rád bych to měl s regulátorem MGM Compro, co si o tom myslíš?
To zase bude flame. :lol: :lol: :lol:
ICQ 638556901
graup15

#263 Příspěvek od graup15 »

arda1 píše:
JMalik píše:Rád bych to měl s regulátorem MGM Compro, co si o tom myslíš?
To zase bude flame. :lol: :lol: :lol:

To nebude žádný flame...regly MGM jsou poněkud přesofistikované a trpí jednou malou necností, že v náročnějších aplikacích nefungují. (ta věta se dá zkrátit do výstižnějšího..jsou to sračky)
graup15

#264 Příspěvek od graup15 »

JMalik píše:
TomasC píše:
....K ceně motoru mám ještě toto. Ano, cena je sice 3x vyšší, ale Hacker 13XL a14 XL se používá opravdu všeobecně a je možno diskutovat nápady s ostatními. Také je možno přímo porovnávat SETUP regulátoru (SPIN 99). To je velmi podstatné a přínosné. V celkových nákladech cena nějaké komponenty nehraje zásadní roli.

Vlastně se rozhoduji mezi tím Hackerem (jestli 13,14... to zatím nevím) a NEU. Pokud nezískám nějaké konkrétní informace dostupné tady (na ten NEU), dám tam Hacker. Rád bych to měl s regulátorem MGM Compro, co si o tom myslíš?
Soutěžně tohle už určitě neplánuji, vím, že je důležitý ten kontakt s ostatními, ale to budu muset opustit. Příležitostně se to dá určitě s někým zkonzultovat, ale na soutěžní létání by nebyl čas a ruce.

Ač Neu motory děsně moc rád (protože za ještě snesitelné peníze poskytují maximální možné výkony), musím přiznat, že si myslím, že Hacker Competition bude lepší. Nevěřím, že ve smyslu celkového výkonu a účinnosti, ale dostupnost Neu je děsná a v případě problému, budeš min 3 měsíce bez pohonu. Navíc ten C40 Competition je osvědčený F3A dělník. Proto bych se i já nakonec přimluvil za tohoto Hackera.
PS....je to taky skvostný pohon,měl jsem možnost si ho prostudovat.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#265 Příspěvek od TomasC »

JMalik píše:Vlastně se rozhoduji mezi tím Hackerem (jestli 13,14... to zatím nevím) a NEU. Pokud nezískám nějaké konkrétní informace dostupné tady (na ten NEU), dám tam Hacker. Rád bych to měl s regulátorem MGM Compro, co si o tom myslíš?

S NEU pohonem létá Honza Sedláček, zdá se to velmi solidní pohon. Má už novou verzi, s nižším západkovým efektem.
Co přesně si slibuješ od použití MGM regulátoru?? Já osobně jsem ho v žádném velkém modelu neviděl. Kde je Hacker tam je i JETI SPIN 99. Používá se i u oběžek, kde jsem viděl nějaký china regl.

Měl by jsi zkusit soutěžit. Přinese ti to další rozměr.
JMalik

#266 Příspěvek od JMalik »

TomasC píše:
JMalik píše:Vlastně se rozhoduji mezi tím Hackerem (jestli 13,14... to zatím nevím) a NEU. Pokud nezískám nějaké konkrétní informace dostupné tady (na ten NEU), dám tam Hacker. Rád bych to měl s regulátorem MGM Compro, co si o tom myslíš?

S NEU pohonem létá Honza Sedláček, zdá se to velmi solidní pohon. Má už novou verzi, s nižším západkovým efektem.
Co přesně si slibuješ od použití MGM regulátoru?? Já osobně jsem ho v žádném velkém modelu neviděl. Kde je Hacker tam je i JETI SPIN 99. Používá se i u oběžek, kde jsem viděl nějaký china regl.

Měl by jsi zkusit soutěžit. Přinese ti to další rozměr.

-NEU bych dal v případě, že by byl lepší (lehčí, vyšší účinnost, menší nároky na údržbu.....)
-MGM regulátory používám (od nejmenších po 160A), zatím nebyly problémy, případně se to odladilo s výrobcem. Znám je, kdyby to šlo, nemusel bych si zvykat na jinou logiku programování. Pokud je nikdo nepoužívá , dám SPIN 99 - chci létat, ne s tím laborovat
-soutěžit už ne. Bez soutěží je velmi pomalý výkonostní růst, není kontakt se špičkovou technikou, snadno se dá sklouznout do chybného postupu nácviku nových prvků......to všechno jsou velká negativa. Je mi více než 50, jsem soutěživý typ, těžce bych nesl pohybovat se na chvostu soutěžního pole, nechci tomu věnovat potřebný čas..........užil jsem si soutěžního sportu 15 let, hodně mi to dalo, teď už tohle jenom pro radost.
graup15

#267 Příspěvek od graup15 »

qwawsed píše:
graup15 píše:

m2:

Máte tam posekáno dost nakrátko :-)

Tak už jsem vychytal přistávací režim.A je to naprosto OK. Člověk se nějak instinktivně bál s 2200g těžkým Býčem bál spomalit a přistával jsem na hrozném fofru. Kombinace 40 st výchylky klapek a 5 st křidélek , problém vyřešila. Teď to sedá nádherně pomalu a přitom velmi stabilně.
Jo a teď je tam vrtule RF 17/13 a stoupavost je do 250m...33m/s a do 460m ..31m/s. Akcelerace velmi fajnová.
qwawsed

#268 Příspěvek od qwawsed »

graup15:
taky budu zmenšovat ze 75st. na 60, dost se vzpínal.

Obrázek
m2
Kontaktovat uživatele:

#269 Příspěvek od m2 »

Pre aplikovaniachtivých,

model motora S.Neu 1512/1.5Y/6.7 verzia 2009 a prevodovky P32 do DriveCalc-u:

http://www.topgun.sk/downloads/Peter/DriveCalc/m2.dcd

---------------------------------------------------------------------------
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
qwawsed

#270 Příspěvek od qwawsed »

Odpovědět