Rychlost větru

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
tomolovic
Kontaktovat uživatele:

Rychlost větru

#1 Příspěvek od tomolovic »

Ahoj,
jak přibližně velkou rychlost větru byste doporučili začátečníkovi s 2m elektrovětroněm když jde poprvé na svah??

Díky, Tom
Abu
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Abu »

Zalezi na tom kolik to ero vazi a jak ten svah nosi. Existujou dvoumetrovky co maj 850g a jiny co maj 2kg. Ta prvni poleti krasne pri 4-5m/s, ta druha zase pri 8-10.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
tomolovic
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od tomolovic »

No můj Gem od topmodelu váží cca 1,3kg a jak nosí svah to netušim. Je spíše mírnější zato celkem dlouhý. Chtěl bych to vyzkoušet ale nevim jestli pro začátek není dneska moc silnej vítr - 8m/s v nárazech až 11
pilothanter
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od pilothanter »

Ak si nikdy nelietal na svahu tak pri tom vetre ten model zaručene rozbiješ.
tomolovic
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od tomolovic »

OK, díky, to jsem potřeboval slyšet, tak já o zkusim někdy příště.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Abu »

Souhlas. Zkus to az nekdy bude tak 5m a bez narazu pokud mozno. Kdyz je to elektra, tak se muzes prinejhorsim vzdycky zachranit motorem.
A bacha, litani na svahu je celkem jednoduchy. Ale pristani uz tolik ne! Rozmysli si dopredu kde a jak budes pristavat, neni ani od veci mit pripravenej i zalozni plan, kdyby se obratil vitr nebo vyrazne zesilil nebo tak neco...
tomolovic
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od tomolovic »

Super, díky za rady.

Není tady někdo z okolí Náchoda kdo by mě kdyžtak vzal na svah s sebou? přeci jen to bude jistější volba něž rozbit ero sám.
zbek
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od zbek »

Jo jo nejtěžší na svahu je většinou přistaní :oops:
zbek

aircombat
kratas
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od kratas »

Já byl poprvé na svahu s ES a to foukala 7čka. Přistání pro mě byl trochu horor. Jinak ta sednička s ES pořádně mávala.
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od BOSS8 »

:lol: :lol: :lol:
Nestrašte ho :wink: lítání na svahu je paráda i za silného větru , jen to přistání musí být promyšlené ještě než to tam hodíš. V nejhorším se to dá položit takto - poodletíš si maličko dál od svahu, pak to otočíš proti kopci a rozjedeš ho potlačením výškovky (kuli ovladatelnosti při letu po větru) potlačení musí být velké abys nabral rychlost a zároveň vytratil co nejvíce výšky. A pak "těsně"! před kopcem přitáhneš Vop a necháš éro stoupat těsně- cca0,5m- nad terénem směrem k vrcholu kopce - tím vytratíš rychlost a vítr ti éro připlácne k zemi.
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
JMalik

#11 Příspěvek od JMalik »

BOSS8 píše::lol: :lol: :lol:
Nestrašte ho :wink: lítání na svahu je paráda i za silného větru , jen to přistání musí být promyšlené ještě než to tam hodíš. V nejhorším se to dá položit takto - poodletíš si maličko dál od svahu, pak to otočíš proti kopci a rozjedeš ho potlačením výškovky (kuli ovladatelnosti při letu po větru) potlačení musí být velké abys nabral rychlost a zároveň vytratil co nejvíce výšky. A pak "těsně"! před kopcem přitáhneš Vop a necháš éro stoupat těsně- cca0,5m- nad terénem směrem k vrcholu kopce - tím vytratíš rychlost a vítr ti éro připlácne k zemi.

Létá se to také tak.
Pokud to zkusíš ze začátku a při 5 -8m/s, tak to budeš mít hodně skladné na zpáteční cestě do auta.
kratas
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od kratas »

Já myslím, že 5tka by na začátek měla být v pohodě. Já lítám na svahu s ES a ta potřebuje 4, aby se udržela obstojně a přežila všechny moje chyby :lol: .
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
JMalik

#13 Příspěvek od JMalik »

kratas píše:Já myslím, že 5tka by na začátek měla být v pohodě. Já lítám na svahu s ES a ta potřebuje 4, aby se udržela obstojně a přežila všechny moje chyby :lol: .

Nejde o rychlost větru - to je v pohodě. Jde o ten doporučený přistávací manévr.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Abu »

Taky si to jako prvni pristani na svahu neumim predstavit. Mam s (el.)vetronema uz par sezon odlitano, ale na svahu moc ne (tam spis s kombatem) a tenhle manevr po vetru jsem jeste nemel odvahu v praxi pouzit. Vlastne ne, jednou s "malym lehkym 1.6m 0.5kg", bezmotorvym, kdyz jsem neudrzel vysku.... ale to je tak lehky a pomaly ero, ze se tomu nic nestalo. Ale mekky pristani to nebylo :oops:

Bossi, ukazes nam to dneska na Divcacich, jak se to dela ? :D
JMalik

#15 Příspěvek od JMalik »

Kamarád tímhle manévrem přistával poprvé s tím maxi samokřídlem od MS Compositu když jsme byli létat na nějakém svahu na Berounsku. Foukalo tak 5 -8m/s, rozjel to proti kopci, tak - 10m pod vrcholem z šílené dálky a jenom to plynule u svahu v tom proudění nastoupalo.Létal jsem tam s F3Káčkem, byla to strašná rána, jak to o mě přerazil. Chtěl předtím okovat náběžky šestkama uhlíkovýma trubkama, Dost klika ,že to nestihnul provést. Už je to dva roky, ještě si to dobře pamatuju.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“