Ocelot E, návrh výkonného pohonu na 3s (4s) LiPo

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

#541 Příspěvek od graup15 »

tks píše:Tak po dlouhé době hlásím nějaký posun. Výjimečně jsem doma neměl děti a tak jsem využil příležitosti a roztočil jsem Medusu. Vrtuli AE nemám teď k dispozici, tak jsem se odvážil použít GR10/6 + trámec 44mm. Regl Himodel Fly 60A, aku zatím Zippy-H 3S 4000mAh (pár dnů nabité).

Tak a teď výsledek: špička 55A, po pár vteřinkách se to "ustálilo" na hodnotě 50A. Příkon tam tedy byl okolo 550W.

Závěry z tohoto pokusu nechám na zkušenějších. Já mám jen jasno v tom, že chlazení jen turbokuželem bude málo, takže budu frézovat.

S potěšením sleduji jak tě baví prošlapávání slepých uliček :-)))
Upřímně, neříkej, že ti ještě nenapadlo použít motor (schválně nebudu říkat který), jež při 550W můžeš dát do trupu bez jakého koli chlazení.
Jsem zvědavý za jak dlouho ti dojde, že tento (posun) není posun, ale pidikrok vcelku nikam.
Nezlob se, myslím to celé v dobrém...mně to trvalo dva roky, než mi došlo, že přez motory ala medusa, posun nikam nevede.
Dalibor.
PS...já jsem teď limitovaný, né motorem...ale baterkami, optimální by se mi líbila..12V, 1mOh (celá)
:D
tks
Kontaktovat uživatele:

#542 Příspěvek od tks »

Dalibore, zcela upřímně Ti řeknu, že nad SNeu variantou jsem přemýšlel dlouho, ale prostě jsem asi měl chuť to zkusit nějak jinak. Jasně, finance taky hrály roli, to nepopírám. Uvidíme jak se vyvrbí další projekt a co na to řekne moje prasátko. Ale budu dělat maximum pro to, ať jsme oba spokojení. :wink:

To víš, já všem říkám, že zkušenost je nepřenositelná... A jak vidno, dokonce se tím i řídím...

p.s. Do ocelota mám koupené ty Hyperion G3 2600mAh VX - tam snad schvaluješ poměrně nekompromisní řešení. :wink: Udávají 6,5mOhm na 3S pack, ale jaká bude realita to netuším...

p.p.s. Poradíš mi vrtuli RFM takovou, aby byla +/- ekvivalentní té AE 10/6?
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
graup15

#543 Příspěvek od graup15 »

tks píše:Dalibore, zcela upřímně Ti řeknu, že nad SNeu variantou jsem přemýšlel dlouho, ale prostě jsem asi měl chuť to zkusit nějak jinak. Jasně, finance taky hrály roli, to nepopírám. Uvidíme jak se vyvrbí další projekt a co na to řekne moje prasátko. Ale budu dělat maximum pro to, ať jsme oba spokojení. :wink:

To víš, já všem říkám, že zkušenost je nepřenositelná... A jak vidno, dokonce se tím i řídím...

p.s. Do ocelota mám koupené ty Hyperion G3 2600mAh VX - tam snad schvaluješ poměrně nekompromisní řešení. :wink: Udávají 6,5mOhm na 3S pack, ale jaká bude realita to netuším...

p.p.s. Poradíš mi vrtuli RFM takovou, aby byla +/- ekvivalentní té AE 10/6?

Zatím bych za RF neutrácel. Bohužel, nebo možná bohudík ten pohon co tam máš Aer vrtuli nezničí.Teď jsem posílal Neu 1107/1,5Y/6,7 jednomu pánovi za 4400kč. (při kurzu 20kč). Vím není to zrovna málo, ale na druhou stranu jak jednou zkusíš, už se k číně nevrátíš. To ti můžu zaručit.
Teď tu trápím nový Neu 1115/2,5D/6,7..zatím piánko na vrtuli RF 18/12 (je to 18/16 bez přesazení)...docela sranda vidět pohon na srandovních 6S-2200 jak dává bez zaváhání 1400W...při pořád srandovním proudu cca 60A.Ale měření ještě není hotové..padli mi baterky v tenzometr.váze. A mně zajímá i tah stat...tzn jak se bude Ascot házet.
Takže až večer.
Jo a fakt zatím RF nekupuj..nebyl by to pro tebe přínos...navíc ty listy jsou kurevsky drahé.
graup15

#544 Příspěvek od graup15 »

Jo a jsem hrozně zvědavý na ty nové Hyperiony...vypadají mooooc nadějně. Tak nezapomeň poreferovat...(grafík Ri z cellpra)..
V tom máš náskok...mně taky došli prašule, a tak tyhle baterky až někdy časem.
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#545 Příspěvek od Marek71 »

tks:
Z čoho usudzuješ, že chladenie turbokuželom bude nedostatočné ? Mám dojem, že máš Meduzu 28056/1400, je to tak ? Zaujíma ma to, pretože ja mám príkon na zemi okolo 500W (Medusa 28056/900) a za letu sa to odľahčí na cca. 400W a o nejakom dodatočnom chladení som nepremýšľal. Pravda je, že netuším ako sa motor hreje, na druhej strane nikdy nebeží dlhšie ako 10s v kuse, potom sa minimálne minutu chladí.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
tks
Kontaktovat uživatele:

#546 Příspěvek od tks »

Marek71 píše:Z čoho usudzuješ, že chladenie turbokuželom bude nedostatočné ? Mám dojem, že máš Meduzu 28056/1400, je to tak ?

Ano, je to tak, mám 1400kv. Ještě není rozhodnuto jak to chlazení udělám - jak se podaří udělat motorovou přepážku atd. Skoro určitě udělám nějaký výstupní otvor za křídlem. Nejde ani tak o motor, ale regl bude hřát, baterka bude hřát a v tom malém prostoru by se mohlo lehce stát, že bude horko přijímači nebo ubecu nebo kdovíčemu.
tks
Kontaktovat uživatele:

#547 Příspěvek od tks »

graup15 píše:Jo a jsem hrozně zvědavý na ty nové Hyperiony...vypadají mooooc nadějně. Tak nezapomeň poreferovat...(grafík Ri z cellpra)..
V tom máš náskok...mně taky došli prašule, a tak tyhle baterky až někdy časem.

Zatím jsem začal používat jen tu 1600mAh CX (to je ta 25C slabší varianta). Při prvním nabíjení bylo Ri dost vyšší než udávané parametry. Uvidíme po pár cyklech, jestli se dostanou do formy. Objednal jsem si ještě další 1600mAh ale VX a tak bude docela jasné srovnání, jaký je mezi tam rozdíl. Snad nedojdu nakonec k závěru, že jsem měl zůstat u Zippy-H. :roll:
m2
Kontaktovat uživatele:

#548 Příspěvek od m2 »

tks píše:Snad nedojdu nakonec k závěru, že jsem měl zůstat u Zippy-H. :roll:

Nedojdeš. Väčšina Zippy-H z UH nenávratne zmizla...
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
m2
Kontaktovat uživatele:

#549 Příspěvek od m2 »

tks píše:Já mám jen jasno v tom, že chlazení jen turbokuželem bude málo, takže budu frézovat.

Predtým, ako budeš mať jasno a ešte predtým ako budeš frézovať si pozri na prúdové pomery staticky a za letu na moje ASW na galérii.

S tak podštvorcovou vrtuľou s tak malým a ľahkým lietadlom môžeš rátať, že za letu cez 75% výkonu nameraného staticky nepôjdeš.

Nasimuluj si normálne PWMkou na stande čiatočne stiahnutým plynom 37A a a nechaj ten motor ísť v takomto režime v 10s dávke a potom 20s pauza a tak dookola ... možno na chladenie získaš iný názor.

:wink:

radsej tam daj 10x7 ... :wink: :wink:
tks
Kontaktovat uživatele:

#550 Příspěvek od tks »

m2 píše:radsej tam daj 10x7 ... :wink: :wink:

Listy budu teprve objednávat - fakt mám jít rovnou do 10/7?
P.S. Až to konečně osadím a zalítnu, tak si půjčím EagleTree. A jestli naměřím opravdu 37A, tož to se naštvu. :lol:
m2
Kontaktovat uživatele:

#551 Příspěvek od m2 »

tks píše:Listy budu teprve objednávat - fakt mám jít rovnou do 10/7?

Nechňápem, načo chceš objednávať 10x6, keď 10x6 už máš??
tks
Kontaktovat uživatele:

#552 Příspěvek od tks »

m2 píše:

Nevím jaké jsou max. otáčky těch Graupnerů. Žil jsem v přesvědčení, že to je jen nějakých 13k/min... :oops:
m2
Kontaktovat uživatele:

#553 Příspěvek od m2 »

tks píše:
m2 píše:

Nevím jaké jsou max. otáčky těch Graupnerů. Žil jsem v přesvědčení, že to je jen nějakých 13k/min... :oops:

Graupnerom uvadzane cislo je mensie ako Aeronaut.

Pretazujem Graupnerky a drzia. Moja skusenost je taka, ze to cislo, co uvadza Gr, ak prezije vrtula na zemi, prezije vo vzduchu aj pri odlahceni. Naopak, AE uvadza hodnotu, ktoru ak prekrocis po odlahceni, trha sa. IMHO je Gr aj AE v realite egal.

Prosim nepouzivat ako navod. Toto je len moj nazor. Pretazovat vrtule sa nesmie.
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#554 Příspěvek od Marek71 »

U mňa to bolo asi tak... na zemi 15V a 33,4A, to znamená cca. 500W príkon. Za letu sa to odľahčilo tak, že priemerný prúdový odber bol okolo 26A. Nie je to presné, samozrejme. K tomuto číslu som došiel z dobitej kapacity do baterky, s tým, že som lietam furt naplno (aby to malo význam). K tomu prúd. odberu som sa dopočítal niekoľkokrát, takže to považujem za celkom presné číslo.

Každopádne daj vedieť výsledky z ET, zaujíma ma to. A vrtuľu mám tiež 10x6 Aer.

tks píše:P.S. Až to konečně osadím a zalítnu, tak si půjčím EagleTree. A jestli naměřím opravdu 37A, tož to se naštvu. :lol:
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
Abu
Kontaktovat uživatele:

#555 Příspěvek od Abu »

Dej vrtuli 10x7 Aeronaut, at to stoji za to :D
Tuhle mam ted na Optime, s Megou (kv 1500), prikon na zemi 600W, toci necelych 12tis. (takze pod plynem stremhlav radeji nelitam).
Mozna je to "slepa ulicka", ale tenhle motor bydlel v trupu uz v dobe, kdy Steve byl jen "lokalni kalifornsky podivin hrajici si s letadylky" :wink: A lita to pekne, tak nevidim duvod menit.... zatim.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“