Easycopter V6 - podivná odezva při zatáčení

Coaxiální vrtulníky od hraček až po průzkumné prostředky.
Zpráva
Autor
crysman

Easycopter V6 - podivná odezva při zatáčení

#1 Příspěvek od crysman »

Ahojte,

mám takový problém se svým Easycopterem V6. Začal mi nedávno dělat to, že když chci otočit vrtulník doprava, tak to má podivně dlouhou odezvu, pak se otočí moc, a pak je zase stable. Doleva to funguje tip ťop. Pohnu páčkou, vrtulník zatočí okamžitě, a po vrácení páčky se taky okamžitě přestane točit.

Mohl by být problém ve zničeném akumulátoru? Vlastním totiž dva, a mám dojem, že ten druhý to dělá jen když dochází šťáva - ale to ještě nemám otestované.

Nebo je problém někde jinde?

díky
crysman

#2 Příspěvek od crysman »

Tak se zdá, že to je částečně akumulátorem. V případě prvního akumulátoru to totiž Easycopter začne dělat taky, ale až těsně před vyčerpáním kapacity akumulátoru - po asi 5 minutách létání.
Bohužel, druhý akumulátor to začne dělat už dříve. Pravděpodobně není schopen dodávat dost energie - ale to je jen moje domněnka. Možná jsem ho zničil přebitím či přílišným vybitím, nevím :(

Nicméně, neuvědomuju si, že by toto vrtulník dělal zpočátku. Vybitá baterie se projevovala tak, že se vrtulník začal "cukat" a začal mu vynechávat jeden rotor. Těžko říct.

crysman
crysman

řešení (?)

#3 Příspěvek od crysman »

Tak zatím to řeším tak, že ho vypnu (i vysílačku), a zapnu znovu. Všechno se vyresetuje a je to schopné ještě chvíli lítat. Ale už ne moc dlouho - z toho soudím, že to je opravdu akumulátorem, holt asi prostě už dva rotory neutáhne ke konci :(

A ještě něco:
Vrtulník se chová jinak při zatáčení doprava a doleva. Při zatáčení doleva (se současným kloněním) musím dát strašně moc plynu navíc (už těsně před započetím zatáčení), jinak se vrtulník dost propadne. Doprava to nedělá. Je to normální? Dělá to každý koax? Je to docela nepříjemné..
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#4 Příspěvek od rampa_mckvak »

Asi to bude dělat každej. Jeden míň a druhej víc. Já jsem s V6 blbnul natolik, až se při klopení a klonění (myslím, že zrovna vlevo) dostal to fáze (pojmenoval jsem si to zpětnej tah :D ) kdy začal couvat a padat po vocase dost velkou rychlostí. Prostě nevýhoda dvou rotorů, kde je "vše" podřízeno otáčkám rotorů a má to hold svoje hranice. Takhle asi tak nějak.
Co neubrzdíš neukecáš.
crysman

další testy

#5 Příspěvek od crysman »

Akumulátory jsem nabil 2x po sobě, možná to pomohlo. Nebylo to ideální :( ale lepší jo..

Ještě jsem trošku (asi o otáčku) zvětšil citlivost gyra (sensitive), a zdá se, že to taky pomohlo. Lítá se mi s tím teď celkově líp, je to takové živější. Jak ale vyplývá z různých dalších zdrojů, problém zřejmě bude v kontaktech - viz třeba na tomto fóru - už jsem to četl vícekrát, že se doporučuje vyměnit ty původní červené plasťáky (baterka - přijímač) za jakési 2mm zlaté "modelářské kontakty". Kolik to asi stojí, taková věc? Díky
aktuálně: <i>EasyCopter V6</i>
dříve: <i>Hot leopard</i>
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#6 Příspěvek od rampa_mckvak »

Co neubrzdíš neukecáš.
crysman

kde je skutečně problém?

#7 Příspěvek od crysman »

Tak jsem dneska zase lítal. Spíš "lítal" :(

Tak vám nevím, jestli mi odcházejí motorky, nebo aku. Chyba ale bude velmi pravděpodobně v jednom z toho, a ne v kontaktech. Vrtulník dokáže lítat celkem rozumně tak 2 minuty. Pak už musím mít plyn na plno, aby vůbec trošičku stoupal!! Co to má znamenat?! :evil:

Baterky sem nabíjel všehovšudy tak 50-100x maximálně (spíš blíž k těm 50) - to se mi zdá sakra málo. Mezi jednotlivými lety jsem měl vždy cca 10 minut pauzu, abych motorky nepřehříval, a mezi letem a nabíjením aku vždy alespoň 20 minut pauzu, aby nebyly teplé při započetí nabíjení.

Je možné, že ty akumulátory tak rychle zničila ta originální nabíječka? Nebo že už odešly motorky? Zvětšení citlivosti gyra sice zlepšilo letové vlastnosti, ale řešený problém vůbec nevyřešilo. Ach jo :cry:

Není tu nějaký ochotný vrtulníkář z Brna-města? Že bysme na to mrkli, prosím prosím. Bydlím u Lužánek. Teď si chci kupovat toho Free spirita, ale taky nechci tu V6 jen tak vyhodit do šrotu!! To si nezaslouží ani ona, ani moje peněženka..
AdamProg
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od AdamProg »

Muze to byt mnoha vecma.
Rozhodne doporucuji ty Goldy napajet, dlouho sem snima otalel a letal 3/4 roku bez nich, a ztoho sem se 1/4 roku trapil, se spatnym vykonem moturku, po vymene to zacala letat zase na plno.
Pak je dulezite mit spravne dotazene listy, narozdil od velkych helin nesmeji myt vubec zadnou tendenci zustavat(u velkych vrtulniku se zase nesmeji samovolne sklapovat), pri nakloneni se museji samy sklapovat v rozmezi 180 stupnu.
Dobre je skontrolovat jestli se ti neprotaci a nebo nemas vuli, v ozubenych kolech(unasecich). Jednou rukou chytnes ozubene kola a zkousis otacet umasecema(nemelo by snima jit otacet).A zkontroluj jestli drzi dobre O-krouzek. Zkus zkontrolovat zda neni vule mezi pastorky a ozubenymi koly(nejlepe se mi osvedcilo motor prisroubovat co nejblize kolu co to jde).
Pokud se ti zasekava rizeni a nebo kanaly nefunguji az na doraz, tak to muze byt potenciometry ve vysilacce(mel sem to jednou kvuli tomu v reklamaci). Ale take to muze byt i vice vecma najednou, nebo treba prijimacem, motorkama, osekanyma listama, nebo pretrimovano, spatna citlivost gyra atd atd.
Jinak jedna baterka mi taky po jednom nabijeni odesla :( (nabijel sem Duremax 1200mAh 1.4A), nerozdejchala to, ted je tak na minutu letani(chce to vic baterek, aby si vedel jestli to je baterkou ci ne).
crysman

#9 Příspěvek od crysman »

Díky za rady,
AdamProg píše:Muze to byt mnoha vecma.
Rozhodne doporucuji ty Goldy napajet, dlouho sem snima otalel a letal 3/4 roku bez nich, a ztoho sem se 1/4 roku trapil, se spatnym vykonem moturku, po vymene to zacala letat zase na plno.
Pak je dulezite mit spravne dotazene listy, narozdil od velkych helin nesmeji myt vubec zadnou tendenci zustavat(u velkych vrtulniku se zase nesmeji samovolne sklapovat), pri nakloneni se museji samy sklapovat v rozmezi 180 stupnu.

Ok, goldy tedy zkusím, listy zkusím povolit úplně, za to nic nedám. Totiž obecné doporučení, co jsem četl, je "dotáhnout tak akorát", čili aby to nebylo ani pevné, ani úplně volné.

Dobre je skontrolovat jestli se ti neprotaci a nebo nemas vuli, v ozubenych kolech(unasecich). Jednou rukou chytnes ozubene kola a zkousis otacet umasecema(nemelo by snima jit otacet).A zkontroluj jestli drzi dobre O-krouzek. Zkus zkontrolovat zda neni vule mezi pastorky a ozubenymi koly(nejlepe se mi osvedcilo motor prisroubovat co nejblize kolu co to jde).

No, nějaká vůle unašečů tam je, ale s tím stejně nepůjde nic dělat - určitě ne u vrchního, lebo ten není čím dotáhnout (nevidím žádný šroubek). U dolního to trošku zkusím. O-kroužek nevím co (kde) je :( Pastorky a ozubena kola už jsem přešroubovával - resp. motory jsem přešroubovával co nejblíže ke kolům, lebo kdysi mi to urvalo na spodním kolu asi 2 zuby.

Pokud se ti zasekava rizeni a nebo kanaly nefunguji az na doraz, tak to muze byt potenciometry ve vysilacce(mel sem to jednou kvuli tomu v reklamaci). Ale take to muze byt i vice vecma najednou, nebo treba prijimacem, motorkama, osekanyma listama, nebo pretrimovano, spatna citlivost gyra atd atd.

Hmm.. tak z toho jsem jelen. Ale přetrimované by to být mohlo, lebo musím věčně hafo trimovat na otáčení doleva, abych eliminoval neodolatelnou tendenci vrtulníku se točit doprava. Nevím, co s tím. Někde psali, že před zapnutím dát trim úplně doleva a po zapnutí na střed, ale to pomůže tak na půl minuty, pak se to zase rozladí, až po chvíli skončím s trimem úplně vlevo :(

Jinak jedna baterka mi taky po jednom nabijeni odesla :( (nabijel sem Duremax 1200mAh 1.4A), nerozdejchala to, ted je tak na minutu letani(chce to vic baterek, aby si vedel jestli to je baterkou ci ne).

No, mám dvě baterky, jednu sem kupoval celkem později. Ale obě stojí celkem za prd už zřejmě (nepotvrzeno) - chtělo by to někoho s Easycopterem tady v Brně, abysme to mohli porovnat (třeba dát moje aku do jeho vrťase) - tím by se pár hypotéz eliminovalo. Kdyžtak se mi ozvěte, prosím. Díky
AdamProg
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od AdamProg »

crysman píše:Díky za rady,
Ok, goldy tedy zkusím, listy zkusím povolit úplně, za to nic nedám. Totiž obecné doporučení, co jsem četl, je "dotáhnout tak akorát", čili aby to nebylo ani pevné, ani úplně volné.

Ty klasicke konektory zpocatku letaly dobre, ale casem se asi opotrebovali(nevim zdali rozpojovanim, a nebo spise teplem pri letani).

crysman píše:Díky za rady,
No, nějaká vůle unašečů tam je, ale s tím stejně nepůjde nic dělat - určitě ne u vrchního, lebo ten není čím dotáhnout (nevidím žádný šroubek). U dolního to trošku zkusím. O-kroužek nevím co (kde) je :( Pastorky a ozubena kola už jsem přešroubovával - resp. motory jsem přešroubovával co nejblíže ke kolům, lebo kdysi mi to urvalo na spodním kolu asi 2 zuby.

Jen dej pozor at to neutahujes zase moc, ty zavity vubec nic nevydrzi a hned se strhnout(polovinu sroubku mam v soucastnosti prilepeno:-( ). Jinak male vule sou tam vzdycky to je asi v poradku(jsou zpusobene v toleranci sroubku v otvorech v hridely). Ten O-krouzek sem myslel pojistnej na hridely, aby se nepohybovala nahoru a dolu, je nad hornim loziskem a pod cyklikou. Nedavno se mi uplne rozpadnul(chovalo se to bez nej podivne:-D).

crysman píše:Hmm.. tak z toho jsem jelen. Ale přetrimované by to být mohlo, lebo musím věčně hafo trimovat na otáčení doleva, abych eliminoval neodolatelnou tendenci vrtulníku se točit doprava. Nevím, co s tím. Někde psali, že před zapnutím dát trim úplně doleva a po zapnutí na střed, ale to pomůže tak na půl minuty, pak se to zase rozladí, až po chvíli skončím s trimem úplně vlevo :(

S trimem smerovky sou porad problemy, musim si ho hlidat, aby se mi trim nedostal mimo dosah. Pred zapnutim vysilacky ho dam pokazde do prostredka.
P.C.

#11 Příspěvek od P.C. »

Tak mam uplne stejnej problem. Zaclo to z niceho nic, nerek bych ze by obe baterky odesly naraz... Jinak ja mam zas trim naklonu uplne doprava (v modu 2). Premejslim o lepsi baterce...
P.C.

#12 Příspěvek od P.C. »

Jak se pozna ze odesel motor ? To bud vubec nejde ne? Nebo se jenom snizuje vykon ? :?
P.C.

#13 Příspěvek od P.C. »

Tak jsem ustrih ty konektory a prdnul jsem tam cokoladu. Zpocatku to bylo lepsi ale po chvili uz vrtulnik zase zeslabnul a lital pri zemi. Neulitnu s nim ani 2 minuty, baterky jsem kontroloval a mely by bejt ok. Myslite ze za to muzou motory? Kde kupujete ND? Uz fakt nevim co s tim... :(
rampa_mckvak

#14 Příspěvek od rampa_mckvak »

Čokoládu sežer a dej tam dvojky konektory.
Necháváš ty motory odpočinout? Je dobrý vždy po lítání počkat 15-20 min. Pokud lítáš bez přestávek mezi baterkama, tak motorky odcházej. Motory se dají koupit všude kde prodávaj zboží od Pelikána.
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?asios=1&sec=list&storage=203&orderdir=0&showS=0&page=0&pageby=all
Co neubrzdíš neukecáš.
crysman

#15 Příspěvek od crysman »

rampa_mckvak píše:Čokoládu sežer a dej tam dvojky konektory.
Necháváš ty motory odpočinout? Je dobrý vždy po lítání počkat 15-20 min. Pokud lítáš bez přestávek mezi baterkama, tak motorky odcházej. Motory se dají koupit všude kde prodávaj zboží od Pelikána.
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?asios=1&sec=list&storage=203&orderdir=0&showS=0&page=0&pageby=all

Já je nechával odpočinout vzorně už od začátku, a stejně už to nedává ten vrtulník. Ještě tedy nevím, či je to baterkama, nebo motorama, musím je doma píchnout na měřák, ten snad něco ukáže (resp. něco ukáže určitě, ale snad z toho budu taky chytřejší)

Jak tak koukám na ty ceny, sada motorů 200 cosi, sada táhel 200 cosi .. tyo, nevím jestli ho nenechám prostě polomrtvého ve skříni, a nekoupím zrovna toho FSpirita. Mám takový dojem, že oprava a udržování tohoto mě přijde na moc peněz :( Něco na tom bude, že malý vrtulník za malé peníze chce moc peněz na údržbu a opravy, lebo se tam furt něco kazí..
Odpovědět

Zpět na „Heli - dvourotory“