Provozní spotřeba paliva u čtyřtaktů
To Jenda:
Tak to jo, u těch malých motorů máš pravdu
Ten Yak je pěknej a éra od Phoenixu jsou celkem slušný. Určitě bude lítat hezky.
A co tam dát MVVS 8ccm?
Je o 100g lehčí než ASP 8.5, výkon bude taky jinde a nemusíš si dělat starosti s výměnou ložisek, která by tě dřívě či později stejně čekala...
Tak to jo, u těch malých motorů máš pravdu
Ten Yak je pěknej a éra od Phoenixu jsou celkem slušný. Určitě bude lítat hezky.
A co tam dát MVVS 8ccm?
Je o 100g lehčí než ASP 8.5, výkon bude taky jinde a nemusíš si dělat starosti s výměnou ložisek, která by tě dřívě či později stejně čekala...
Velox Revolution II ZDZ 50NG
EasyStar II
LOOP VA
EasyStar II
LOOP VA
- Kerberos
- Kontaktovat uživatele:
mikvalik píše:To Jenda:
Tak to jo, u těch malých motorů máš pravdu![]()
A co tam dát MVVS 8ccm?
jen malej dotaz, kde vzít mvvs 8ccm ? ata váha je včetně tlumiče ? a výkon srovnáváš se standart tlumičem nebo laděnym. a výměna ložisek po kolik ahodinách provozu ?
Tak to jo, u těch malých motorů máš pravdu![]()
A co tam dát MVVS 8ccm?
Ahoj ,
já mám na cestě z HC ASP-52 za 49 dolarů
Uvidím co se z toho vyvrbí. Ty ložiska můžu vyměnit kdykoliv. Já jsem s
ASP spokojenej .Používám 7,5ccm 4,1ccm, 2,5ccm a nemám s nimi žádný problémy.Vždycky s ricínem.Asi jsem trošku konzervativní.Ale tu
8,5ccm bych chtěl zkusit na syntetiku.Ale nemám s prvozováním dvoutaktů na tohle palivo žádný praktický zkušenosti.Tak pokud máš nějaký ty nebo kdokoliv z váženého obecenstva
Ty brnáky jsou dobrý motory ale pro mě dost drahý (jsem v inv důch.)
Jenda
To Jenda:
Já mám od ASP 2x 5.23 a 2ccm a s každým se něco stalo. Buď to ložiska, nebo se rozložil karbec
Ale jinak za ty prachy jsou to dobrý motory
Píšeš, že máš motor z HC za 49 dolarů?
No právě se chystám kupovat Mvvs 8, tak teď nevim. Asi se podívám na to HC a zjistím jak se to objednává
Syntetiku nelítám, jen rycín...
Já mám od ASP 2x 5.23 a 2ccm a s každým se něco stalo. Buď to ložiska, nebo se rozložil karbec
Píšeš, že máš motor z HC za 49 dolarů?
No právě se chystám kupovat Mvvs 8, tak teď nevim. Asi se podívám na to HC a zjistím jak se to objednává
Velox Revolution II ZDZ 50NG
EasyStar II
LOOP VA
EasyStar II
LOOP VA
Já mám od ASP 2x 5.23 a 2ccm a s každým se něco stalo. Buď to ložiska, nebo se rozložil karbec![]()
Píšeš, že máš motor z HC za 49 dolarů?![]()
No právě se chystám kupovat Mvvs 8, tak teď nevim. Asi se podívám na to HC a zjistím jak se to objednává![]()
Ahoj ,
já jsem se jen tak ze zajímavosti podíval na stránky MVVS na tu 8ccm a jestli se nemýlím tak ji vyřadily z výroby.
Cena pokud ji někde seženeš tak s výfukem kolem 2800kč. To je pro mě
dost pěněz. Za to máš na HC ASP-91 (15ccm) čtyřtakt. Ještě s tou 8,5
tak cena 54 dolarů (já mám zákaznickou slevu -5 dolarů) tak sory
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... low_Engine
Jenda
- Kerberos
- Kontaktovat uživatele:
já mám ASP 2x 7,5ccm, 1x 8,5ccm, měl jsem 12ccm, a pak 10ccm 4T a 15ccm 4T, problémy žádný. výkonu na danné použití dost. 2T lítám na ricin, 4T mám syntetiku s nitrem 5%. od Mvvs jsem měl jen 2,5ccm. jinak mi přijde váha ASP nižší než mvvs, když se vezme konečná včerně výfuku. u mvvs je u motoru váha udávaná bez výfuku.
jinak s tou mvvs 8ccm bude probém, leda by byl někde ještě na prodejně na skladě.
jinak s tou mvvs 8ccm bude probém, leda by byl někde ještě na prodejně na skladě.
Kerberos píše:já mám ASP 2x 7,5ccm, 1x 8,5ccm, měl jsem 12ccm, a pak 10ccm 4T a 15ccm 4T, problémy žádný. výkonu na danné použití dost. 2T lítám na ricin, 4T mám syntetiku s nitrem 5%. od Mvvs jsem měl jen 2,5ccm. jinak mi přijde váha ASP nižší než mvvs, když se vezme konečná včerně výfuku. u mvvs je u motoru váha udávaná bez výfuku.
Ahoj,
můžeš mi říct jestli je rozdíl mezi 7,5 a 8,5 co se týká výkonu a hlavně hlučnosti. Všimnul jsem si že ta 8,5 má prodloužený výfuk. Já bych přivítal kdyby byla tižší než 7,5 ale to je asi jenom moje zbožné přání.
diky
Jenda
- Kerberos
- Kontaktovat uživatele:
co se týká výkonu, to uvidíme až se dostanu s bobrem na plac, předtim jsem tam měl 7,5 s 12x5 a teď jsem tam dal tu 8,5 a na ní 12x6, tak se uvidí. jinak hlučnost mi přijde stejná. ono bude záležet na kolik otáček se to bude honit. bobr je hornoplošník, tak to bude spíš jen blumlat. 2T jsou hlučnější, čim nižší obsah, tim větší ječák
ale třeba ty 7,5ccm co mám jsou celkem tichý. mám na výfuku ještě nasazenou tu gumovou hadici od Q model a zdá se mi, že to pak ječí míň. nebo pak ten 4T.
JENDA01 píše:Ahoj,
můžeš mi říct jestli je rozdíl mezi 7,5 a 8,5 co se týká výkonu a hlavně hlučnosti. Všimnul jsem si že ta 8,5 má prodloužený výfuk. Já bych přivítal kdyby byla tižší než 7,5 ale to je asi jenom moje zbožné přání.
diky
Jenda
Ahoj, výkonový rozdíl mezi 7.5 a 8.5 je už poznat. 8.5 utočí vrtuli, se kterou má 7.5 problémy. V hluku jsem rozdíl nezaznamenal. Kolega má 8.5 s výfukem ze 7.5 a nevidíme v ničem rozdíl.
Kerberos píše:co se týká výkonu, to uvidíme až se dostanu s bobrem na plac, předtim jsem tam měl 7,5 s 12x5 a teď jsem tam dal tu 8,5 a na ní 12x6, tak se uvidí. jinak hlučnost mi přijde stejná. ono bude záležet na kolik otáček se to bude honit. bobr je hornoplošník, tak to bude spíš jen blumlat. 2T jsou hlučnější, čim nižší obsah, tim větší ječákale třeba ty 7,5ccm co mám jsou celkem tichý. mám na výfuku ještě nasazenou tu gumovou hadici od Q model a zdá se mi, že to pak ječí míň. nebo pak ten 4T.
Ahoj,
já tu 7,5 mám a lítám s ní a je celkem tichá pokud nejedeš furt naplnej
plyn. Proto tu 8,5 která by měla být o trochu výkonější a tudíž možnost používat nižší otáčky s větší vrtulí aby to bylo výkonově srovnatelné s tou 7,5 ale díky
nižším otáčkám (mírné stažení plynu v horní mezi) tak by to nemuselo dělat takový hluk. Když tak dej vědět jak si pochodil.Já bych to taky točil co to dá
http://jenda01.rajce.idnes.cz/FOTO_DILN ... NA_013.jpg
Nakreslil jsem si plánek KAWASAKI KI-61 HEIN a teď jedu do finále
tak zvažuji motorizaci. Lože je na 7,5 ale ta 8,5 by měla mít stejné rozměry.Váha by měla vyjít do 2,5kg rozpětí 1500mm.
Jenda
- Kerberos
- Kontaktovat uživatele:
na 2,5kg by stačila i ta 7,5. já mám 7,5 ve Smith Miniplane od Sigu, váha 2,5kg , vrtule 12x5 a letí to pěkně, je to dvouploch, tak žádnej stihač. druhou mám v akrobatovi taky cca 2,5kg. vrtule 11x6 a s výkonem jsme spokojenej. a do stihače dej klidně tu 8,5 stejně se Ti to bude zdát zachvíli že je to pomalé 
Kerberos píše:tak jsem včera bobra s 8,5 vyzkoušel, s vrtulí MS 12x6 výkonu až až, na půl plynu to stoupá dost prudce. se 7,5 a 12x5 to při startu mělo trochu problém, a mnohem delší rozběh. s 8,5 se to utrhne po 5ti metrech. a zdá se i tišší než 7,5. ještě otestuju nějskou 13x4 vrtuli.
Ahoj,
tak díky. To jsi mě potěšil.
Jenda
Re: Smith Miniplane
Kerberos píše:na 2,5kg by stačila i ta 7,5. já mám 7,5 ve Smith Miniplane od Sigu, váha 2,5kg , vrtule 12x5 a letí to pěkně, je to dvouploch, tak žádnej stihač. druhou mám v akrobatovi taky cca 2,5kg. vrtule 11x6 a s výkonem jsme spokojenej. a do stihače dej klidně tu 8,5 stejně se Ti to bude zdát zachvíli že je to pomalé
Vím, že tohle vlákno diskuse je 2 roky staré, ale rád bych se zeptal. Zvažuji právě koupi stavebnice Smith Miniplane od SIGu a mám ASP FS61, který jsem tam uvažoval jako motorizaci. Po přečtení těchto příspěvků jsem ale nabyl pocitu, že ta 4-taktní desítka od ASP bude pro tenhle model asi slabá. Tedy lítat to nejspíš bude, ale jen na takové vyhlídkové lety bez rezervy výkonu, o stoupáni po vrtuli asi nebudu moci uvažovat ani náhodou.
Co si o tom myslíte Vy, když toho dvouplocha máte? Bude ta desítka 4-takt stačit?
Papírově je její výkon na úrovni pětky od ASP. Jenže to taky nemusí platit, protože ta pětka má max výkon při 17000ot/min a desítka 4-takt při 10500. Rozhodně když pětka má točit 17tisíc, tak by musela mít vrtuli 9/4 nebo i menší - to tam nedává nikdo. A pokud bude s větší vrtulí točit dejme tomu jen 12-13tisíc, tak ten výkon bude mnohem nižší. Obecně se říká, že 4-takt by měl mít asi 1,5-násobnou kubaturu. No a tak jsem i uvažoval, že když je tá stavebnice na šestapůlku 2T, tak by ji nahradila desítka 4T.
Jinak ještě jeden dotaz. Jak to létá na zádech, když to má profil s rovnou spodní stranou. A křídélka jen na spodním křídle - jsou dost účinná? Jak rychle udělá výkrut s plnou výchylkou? A dovede to s tou sedmapůlkou na plný plyn stoupat po vrtuli?
Jinak ja jsem uvažoval i o tom, že bych při stavbě ten plánek trochu modifikoval tím, že bych tam dal souměrný (nebo aspoň polosouměrný profil) a křídélka i na horní křídlo. I když pak by asi bylo lepší rovnou koupit stavebnici Ultimate
Předem díky za odpověď.