Škubání/cukání serv

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#76 Příspěvek od j3nda »

JirkaA píše:No, já bych preferoval výměnu serva.. Otázka je, jestli pár stovek za servo stojí za rozleštěný letadlo..
no myslim, ze Toro je nerozlozitelny a kdyz spadne tak jenom lesti :lol:
pilothanter
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od pilothanter »

Ako píše Abu rozobrať a kvapnuť lieh ak nemaš diavu a pobehať s potenciometrom , pri malych pohyboch sa ti potenciometer dlhšie zdrží na znečistenom mieste zato to cuka apri rychlom prejazde to proste cez to miesto preletí tak to nepostrehneš otazka je či neni vydrana draha.
wisiwig

#78 Příspěvek od wisiwig »

aha... takže tam mám nejspíš "bordel" , takže nemazat silikonem ani asi kontaktolem ale lihem - vyčistí a vytěká
pilothanter
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od pilothanter »

No jasne niekedy sa s tej mazacej vazeliny na prevodoch a s prachu spravy
dobry sajrajt a ten zadrbe potak i ked ten prach by sa tam nemal dostat ale on si cestu najde.
wisiwig

#80 Příspěvek od wisiwig »

tak jsem to vyřešil, koupil jsem nové servo, to staré mělo potenciometr v pořádku, ale osička , ta hned vedle motorku, měla "lože" vyčvachtané - a to ze strany krytu serva. Při chodu se excentricky otáčela, při rychlém pohybu to kupodivu nevadilo, při krátkém pomalém to způsobovalo záškuby.
Díky všem, za rady.
pilothanter
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od pilothanter »

Tak to sa mi ešte nestalo a to lietam 20 rokov s rôznymi servami ale aspon budeme vedieť čo sa môže stať.
glid

#82 Příspěvek od glid »

Tak problém je vyřešen!
Po nějaké době lezlo z reglu do přijímače napětí až 9V a ne 5V, na které to má regl zregulovat - to byla příčina všeho. Pokud jsem použil v éru baterky s menším napětím (NiMH 9,6V) tak bylo vše OK, ale jak jsem do něj dal 3S LiPo tak bylo na malér zaděláno...
Přijímač zdá se přežil, škoda jen těch spálených serv :(
Snad tohle zjištění v budoucnu někomu pomůže...
Middle Stick, Optic 6 + Assan, obě ruce levé...
baxiik
Kontaktovat uživatele:

Problém - cukání serv

#83 Příspěvek od baxiik »

Čau, prosím o radu. V letadle mám 3x HS 255BB (+křidélka 2x HS 81) a při pohybu servy mi začne zběsile cukat servo na 4. kanálu, tj. směrovka. Pro mě záhada spočívá v tom, že jsem zjistil nějakou spojitost s 2. kanálem a to tu, že když mám ve 2. a 4. kanálu normálně HS 255BB, tak směrovka škube. Jestliže dám na 4. kanál jiné servo (např. HS 322), tak je to taky na prd, no a když to dám obráceně - tj. HS 322 na 2. kanál a nechám HS 255BB na 4. kanálu, tak je to v pořádku a chodí jak beránek. Stručně řečeno, když mám servo HS 255BB na 2. kanálu, dělá to brajgl a já nevím proč :( Serva jsou úplně nová... :?: :!: :?:
corsair
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od corsair »

Pokud to servo cuká na všech výstupech je vhodné k reklamaci nebo že by Rx.

Co takhle resetovat model v Tx a zkus to znovu od začátku, jinak těžko poradit. Chce to to vylučovací metodu.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od lubo1 »

corsair píše:Pokud to servo cuká na všech výstupech je vhodné k reklamaci nebo že by Rx.

Tazateľ ako obyčajne neuviedol podstatné info.... pásmo, príjmač, spôsob napájania - BEC/AKU, parametre napájania, fotka inštalácie by tiež pomohla. Takže na málo inteligentný dotaz, ťažko dostane neakú odpoveď....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
corsair
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od corsair »

lubo1 píše:
corsair píše:Pokud to servo cuká na všech výstupech je vhodné k reklamaci nebo že by Rx.

Tazateľ ako obyčajne neuviedol podstatné info.... pásmo, príjmač, spôsob napájania - BEC/AKU, parametre napájania, fotka inštalácie by tiež pomohla. Takže na málo inteligentný dotaz, ťažko dostane neakú odpoveď....

Lubo, svatá pravda, no ale zkusil jsem to :roll:
baxiik
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od baxiik »

Je mi to jasný, že to zní blbě. Nevěděl jsem, jak to inteligentně popsat, protože celý je to divný?!? Frekvenci mám 35MHz, přijímač HFS-06MT, napájení mám AKU pack - 4 články 4,8V, ale přemýšlím, že to nějak pozměním... Co se týče vylučovací metody, tak jsem zkusil postupně vyměnit vše asi tisíckrát. Ještě to zkusím pořešit s tím napojením a to by bylo, aby to nebylo. Dík za připomínky, příště se snad polepším...
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od lubo1 »

baxiik píše:Je mi to jasný, že to zní blbě. Nevěděl jsem, jak to inteligentně popsat, protože celý je to divný?!? Frekvenci mám 35MHz, přijímač HFS-06MT, napájení mám AKU pack - 4 články 4,8V, ale přemýšlím, že to nějak pozměním... Co se týče vylučovací metody, tak jsem zkusil postupně vyměnit vše asi tisíckrát. Ještě to zkusím pořešit s tím napojením a to by bylo, aby to nebylo. Dík za připomínky, příště se snad polepším...

Takže informácii je trošku viac, ale málo. 4 čl. ale aké?
Vezmem to z druhej strany. To čo popisuješ môže nastať pri mekkom napájaní. Máš tam tuším 5 serv - rátaj 5 A. Ak sú digitálne, tak viac. Pack musí byť poriadne zletovaný, klemy medzi článkami poriadnými medenými páskami - žiadne tenké drátečky... Baterky rozhodne nie neaké mikrotužky, ale spoň slušné AA, a ak je miesto tak SC. Vývod poriadny káblik - používam pohonné prierez si nepametám, ale rozhodne nie servokáblik. Vypínač dvojitý pre večšie prúdové zaťaženie. Konektor do príjmača nový, zlatený - žiadna čína. Ono sa to takto môže chovať pri mekkom zdroji. Príjmač nabehne, nabehnú servá - všetky naraz - pokles napetia, reset príjmača /serv, stúpnutie napetia, nábeh príjmača.......
Skús pozrieť na www.fa-tomas.cz a stiahni si návod od Alfy / delty - boli tam dosť názorné pokyny k inštalácii príjmačov...
Ďaľší problém môže byť s tým, že ti ide anténa okolo elektroniky serva , alebo servokábla. To vi tiež narobiť neplechu....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Hony

cukání serv

#89 Příspěvek od Hony »

Poraďte, poučte :D
Když nejprve vypnu vysílač (nebo zapnu model), začnou se zuřivě cukat všechna serva sem a tam. Mám nově koupený HFS-06MT 35MHz s krystalem od JETI(správný kanál i směšování). Se zapnutým vysílačem vše pracuje správně.

A ještě jeden dotaz:na uvedeném přijímači je na boku kulatá nálepka s barevným listem(ze stromu) a nějakým číslem, na jednom modrá a na druhém červená zase s jiným číslem. Má to nějaký význam pro osazení krystalem nebo pro něco jiného?
Dr.LuckyLuke
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od Dr.LuckyLuke »

Cukání serv bez zaplého vysílače je (hlavně na MHz frekvencích) normální. Přijímač nemá podle čeho řídit a tak si může dávat povely jaké chce.

Platí jedna zásada: Napřed zapnout vysílač, pak přijímač a při vypínání naopak, napřed vypnout přijímač, pak vysílač. Aneb: Přijímač nesmí být nikdy zapnutý bez svého vysílače.

S nálepkama bohužel neporadím, snad někdo jiný...
Blade mCX a mSR, AXN Floater, MPX TwinStar II, FPV Shark, Spektrum DX7,... Je toho už prostě hodně.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“