Jak začít?

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
flying beginner

#16 Příspěvek od flying beginner »

pkotatko: když chce někdo začít, tak asi ještě moc neví, do čeho jde a chce si to především vyzkoušet. A mě ta tvoje cesta prostě připadá tak nějak jako s kanónem na vrabce. Podle tebe začátečník na jednu stranu neumí vzít rádio do ruky, ale na druhou stranu už má mít jasno v tom, že to chce dělat vážně a bez kompromisů a jít rovnou do mašiny za desetitisíce. Netvrdím, že to tak nejde, asi je to nejrychlejší cesta ke kvalitnímu vybavení a vysoké úrovni pilotáže. Jenže je tak nudná, že by po ní spousta začátečníků přes všechno odhodllání do cíle nedorazila. Tedy IMHO.

Jen pořídit si simulátor a k němu nějaké "cvičné" rádio (a pak ještě jedno pořádné na lítání) je hezkých pár tisíc - a za ty prachy lítáš pouze virtuálně. Podle mě by člověk měl jít postupně, začít s nějakým levným - a klidně dvourotorovým - modelem, na kterém si to vyzkouší a osahá. A když ho to bude bavit, tak koupit něco lepšího. A u toho už třeba zůstane, protože nemá víc času/peněz/chuti. Ale když mu to bude málo, zase může postoupit dál. Podle tvé cesty má jen dvě možnosti, buď to dělat na špičkové úrovni, nebo to nedělat vůbec. Nemá možnost se postupně přirozeně vyvíjet a zlepšovat a zastavit se na kterémkoliv stupni toho vývoje s tím, že "mně už to takhle stačí".

Tys popsal cestu namířenou do první ligy, ale většina z nás bude hrát spíš okresní přebor ;-). Přesto nás to může bavit stejně, možná i víc. S velkým jednorotorem v květináči nepřistaneš ;-).
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od pkotatko »

K simu přece není nutné radio. AFPD mi funguje se "slepým radiem" které se zapojí rovnou do USB a je k dostání za cca 700. Sám ho používám.
Nebudu a nechci vyvracet tvoje názory. Máš na to prostě jen jiný pohled. Nic proti.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
boZZda

#18 Příspěvek od boZZda »

Tak já taky trochu přileju.

Souhlasím s pkotatko a chtěl bych vypíchnout SIM.

Lítal jsem asi měsíc s Wolfem (T-rex 450) a dost mě to nebavilo. Tak jsem postupně během zimy koupil Protose a mezi tím jsem létal na simu s Rexem 500. Nedávno jsem zvednul poprvé Protose pro jistotu s křížem a byl jsem šíleně překvapen, jak je to tomu SIMu podobné! Párkrát jsem si to zkusil ještě s křížem a ještě ten den jsem ho sundal a lítal přesuny a přistával na místě, kterém jsem si učil +-0,5m! A to jenom díky tomu, že jsem přes zimu létal na simu.

Nyní docela trénuji na simu a když vytáhnu helinu ven, tak je to sakra podobné a musím uznat, že mám i takovou trošku sebejistotu. Do heliškoly se mi zatím nechce, protože na to nyní nejsem schopen vyčlenit peníze, ale určitě si to jednou zkusím. Začnu ale osmičkama a než tam půjdu, tak je budu alespoň obstojně zvládat sám.

1) chci létat a věnovat se tomu
2) jen tak si chci polétat

Myslím, že toto vlákno patří pro skupinu 1)

Jo a ještě něco. Z Novotného budu mít větší strach a rozklepané ruce než ze svého vrťase a ze strachum, že s tím říznu.
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
Mikelo

#19 Příspěvek od Mikelo »

Zásadní je to slovo "podobné".
Munda

#20 Příspěvek od Munda »

BoZZda napsal, že toto vlákno je pro skupinu lidí, kteří se vrtulníku chtějí věnovat naplno, a to si myslím, že by bylo VELKÁ ŠKODA. Právě ti, co si chtějí jen poletovat, ti toto vlákno poteřebují, ti "velcí" tu už mají svého prostoru až až, i když i ti "malí" z něj mohou hooodně a hooodně načerpat. Kolik je plošníkových letců, kteří si jen si tak pro radost poletují.....
Toto je jen můj názor, boZZdovi jeho neberu
Gidy

#21 Příspěvek od Gidy »

Klobouk dolů pane. :wink: Taky jsem svého času uvažoval nad helischool, ale jelikož jsem z moravy a pokud mi je známo tady žádná není, tak jsem to vzdal a začal jsem cvičit sám.
Toro 900, Vapor, T-rex 600n (OS max 50H+Muscle pipe 5) Futaba FF9.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od pkotatko »

Já bych spíše pod pojmem "věnování se tomu na plno" viděl to, že se člověk chce něco naučit, poznat, pochopit jek to funguje a proč. A časem se naučit létat maximum co mu možnosti a ruce dovolí. Pro zábavu to přece děláme všichni.
Na špičkovou úroveň se stejně dostane mizivé procento z nás. Co vím, tak velmi slušně lítá v republice tak 20 lidí. Na světové úrovni tak 3.
A ani já nemám ambice být mezi nimi. Tolik času, talentu a úsilí tomu dát nechci a nemohu.
nostromo

#23 Příspěvek od nostromo »

boZZda píše:Jo a ještě něco. Z Novotného budu mít větší strach a rozklepané ruce než ze svého vrťase a ze strachum, že s tím říznu.

Proc by jsi mel mit strach? Petr ma vrtulnik na ruce, takze s tim riznout nemuzes a za druhe, pokud s tim riznes, tak nic neplatis. :wink:
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od pkotatko »

to Gidy: heliškolu chtěli rozjet v Brně. Helimania. Jestli to ale už funguje a jak to nevím.
Gidy

#25 Příspěvek od Gidy »

pkotatko píše:to Gidy: heliškolu chtěli rozjet v Brně. Helimania. Jestli to ale už funguje a jak to nevím.
Ta doba, kdy jsem to potřeboval snad už minula. A 200 km do brna se mi taky moc jezdit nechce. To radši řeknu Filipovi ať mě hodí na kabel. :wink:
Toro 900, Vapor, T-rex 600n (OS max 50H+Muscle pipe 5) Futaba FF9.
Troll

#26 Příspěvek od Troll »

Pokud je to pro Tebe do Brna daleko, můžeš zkusit tohle:
https://www.rczona.cz/cz/novinky/latest/heliskola.html
nebo: http://heliservis.duzi.cz/heliskola.htm tohle.
A na školu pod dohledem dobrého instruktora není nikdy pozdě. :) .
AdamProg
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od AdamProg »

Jen bych souhlasil tusim ze s Maxipes, a heliskolu bych doporucoval az pozdeji, kdyz to clovek heli dokaze drzet ve vzduchu a je uz rozhodnut letat kvalitne a ne si jen poletovat. Ale myslim ze to neni nutnost, pokud ma clovek dobrej sim kde muze analyzovat svuj let, tak se muze naucit letat kvalitne sam, samorejme to bude trvat dele.
Munda

#28 Příspěvek od Munda »

Měl bych taky dotaz,
na řízení elektrovrtulníku (nad spalovákem neuvažuju) doporučíte Spektrkum DX 6i , nebo Futabu FF 6 - doufám, že mám názvy správně jedná se v obou případech o šetikanál? Pokud možno napište taky proč. Díky
oskar 007
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od oskar 007 »

gidy¨¨ já bych chtěl taky říct že filip je fakt frajer a když se sním domluvíš tak on je ochoten vždy když má čas což má málo kdy tě vzít na kábl.... :lol:
Rici

#30 Příspěvek od Rici »

Přidám svou zkušenost. Minulé Vánoce jsem dostal picooZ a pak následovala dvourotorová Lama V3 a chvíli po ní MT325 + simulátor Phoenix. Simulátor jsem vyzkoušel, ale vůbec mě to nebavilo, tak jsem jej odložil a pokoušel se hopsat s křížem rovnou s MT325. Po cca 3 týdnech šel kříž dolu, ale dařily se mi jen přesuny ocasem k sobě a nebyl jsem schopen zalétnout ani elipsu natož osmičku. Tak jsem si pořídil helicommand a rázem to létalo skoro samo. Z MT325 se stal poslušný "dvourotor" který se musel k akci nutit, ale bez problémů jsem si s ním zalétal i já. Létání mě bavilo a byla to pohodová zábava. Bohužel to byla slepá ulička, která neumožnila učení a zlepšování se a tak jsem přešel na gyrobota. Zde jsem nasadil beginner acro a měl jsem opět velice klidný "dvourotor", který se musel k letu nutit i když už ne tolik jako helicommandu. Pak mě ale lipanek (díky Michale :D ) přemluvil abych šel do normálu. Moc se mi nechtělo, ale zkusil jsem to. Zpočátku se mi vůbec nedařilo a tak jsem vytáhl simulátor a začal trénovat. Po cca 14 dnech jsem vyrazil na letiště. Bylo bezvětří, byl jsem tam sám a měl jsem klid. Prní 2-3 skoky byly trošku nesmělé, ale od 4.letu jsem bez problémů lítal osmičky a vše co jsem dříve lítal jen se stabilizací v beginner acro modu. A to vše díky simulátoru. A musím říct, že to byl docela adrenalin a měl jsem z toho moc dobrej pocit a moc mě to bavilo. Přeci jen s berličkou v podobě stabilizátoru to bylo pohodové létání ale to napětí tam chybělo, protože s tím skoro nešlo praštit. Nyní zvažuji první pokusy a nějaký akrobatický prvek.
A proč to všechno vlastně píšu. Chtěl jsem vyzdvihnout význam simulátoru pro učení, ale nedovedu si představit, že bych nejdřív měl jen simulátor a třeba celou zimu lítal jen na simu. To by mě rozhodně nebavilo. Bohužel vrtulník je dost o učení a trpělivosti a tak chápu ty, kteří nechtějí rovnou investovat do kvalitního rádia a modelu, protože vlastně ani nevědí zda je vrtulníky opravdu budou bavit, protože to co je s dvourotorem zábava tak u klasické heliny tomu předchází dosti učení a pak teprve přijde ta správná zábava a létání. To je má zkušenost.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“