Nine Eagles Free Spirit - zkušenosti?

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
Rotvík

#76 Příspěvek od Rotvík »

off píše:A ještě detail - k programování regulátoru, pokud by měl někdo roupy měnit nastavení od RC zóny. Vysílačka totiž nevysílá signál plynu, pokud není nejprv plyn stažený na minimum - jenže vstup do progamovacího módu se dělá právě přes "plný plyn". Fígl jak to obejít je banální ale funguje - zapojit regulátor dočasně do konektoru jednoho ze serv.

Koukám že už jsi takový ,,Spirit guru ". :) Video je pěkný .Názor že jsou to vyhozené peníze tak jak tu byl před časem presentován dostává trochu trhliny.Řekl bych pohodové polítání za slušnou cenu. :)
Thorr
Kontaktovat uživatele:

Spirit - nine eagles

#77 Příspěvek od Thorr »

Ahoj,
před pár měsíci jsem založil modelářskou prodejnu (a nově i vznikající eshop http://www.modelar-spk.cz ) po předvánočním úspěchu vrtulníčků storm IV a Fire strike od firmy revell jsem hledal nějakou cenově zajímavou náhradu (velkosladu došly) dost mě zaujaly vrtulníky ze servru RCzona a protože jsem zjistil že servisní technik velkododavatele bydlí nedaleko Šumperka zavolal jsem mu a domluvil se na prohlidce sortimentu. Vyzkoušel jsem si vrtulníčky z produkce firem syma a nine-eagle které mě i vzhledem k dostupnosti náhradních dílů a možnosti přestavby, jak inzerují zahraniční kutilové, zaujaly nejvíc a následně objednal celý sortiment těchto dvou společností. Dvourotorový Vision S010 a Apache AH-64M jsou výborné hračky do místností, ale mě nadchl hlavně Free Spirit, zavisel jsem si s ním, obletěl kolečko a tělem mi koloval adrenalin že se mi to vůbec povedlo, navíc jsem si už netroufl, ale zároveň se mě držel ten nádherný pocit nadšení naučit se sním pořádně lítat!
V pátek mi přišla objednávka, ale nestíhal jsem, a tak jsem vybalil svého free spirita až v sobotu po práci a začal si ho chystat, byl jsem přesvědčenej že ho stačí vcelku jen dotrimovat aby visel a podle toho posléze upravit táhla aby trimy nebyly v krajních polohách, za 3200,- mi to přišlo jako skvělá příležitost přiblížit se lítání venku, dobil jsem baterku, zkontroloval vyvážení, otočil jsem baterku konektory dozadu aby sem dostal těžiště co nejvíc dopředu, zdálo se mi hodně vzadu... mno zbytek zvládnou trimy "řekl jsem si" a šel jsem to otestovat na terasu :) nad zemí mi spiritek pořád couval a letěl mírně doleva tak jsem trimoval doprava a dopředu až jsem se odvážil trochu nastoupat, problém byl prostor a mírné poryvy větru, ale zdálo se že to půjde, tak jsem vyběhl ze zahrady na pozemek souseda kde je místo a zkoušel viset a trošku poletovat spíš jsem to řídil jen cyklikou... až jsem vybil baterku, pak ještě jednu a ještě třetí :) už bylo pozdě tak jsem spirita schoval, celkem nadšenej, pořád ale nervózní, přišel mi vcelku nestabilní, ne že by padal, ale prostě se mi stejně vždycky někam rozletěl a byl problém ho otočit, ovšem přikládal jsem to zkušenostem s řizením. dneska jsem chvíli poletoval v parku, postupně přicházel na kompletní ovládání ale vítr mě nakonec vyhnal, když jsem dorazil domů, zdálo se že nefouká a tak jsem se rozhodl vybít baterku u souseda, odstartoval jsem, asi třikrát zavisel a přistál, pak jsem začal pletovat, dva tři pokusy o souvrat, pak něco jako kostrbatá osmička trošku mi uletěl dál, ale hned jsem se vrátil a přitom si všiml jak se dá krásně proletět zatáčka s náklonem dopředu a do boku a otáčením se ve stejném směru, obtočil jsem tak dvě kolečka a protože se mi čas zdál tak akorát před vybitím baterky chtěl jsem zaviset pár metrů před sebou a následně raději už přistát, rychle jsem přiletěl s měrem k plánovanému místu, a když jsem se snažil zabrzdit podfoukl mě vítr, jak to tak bejvá foukat nepřestal, během pár sekud boje vysoko nad střechama jsem byl rád že jsem se snesl na vedlejším pozemku na terasu sousedů, kam jsem jakž takž viděl, ale bylo to dost tvrdé přistání, kde je spirit jsem přes stromky neviděl, a když jsem tam doběhl seděl na kachličkách jak kdyby tam byl zaparkovanej, mno ale podle stromků jsem mu vypnul rotor tak 3 metry nad zemí :roll: , trošku nakřápnutá kapota a zlomená noha podvozku mě neděsily, zkusil jsem motory, běžely... i visel, hehe odolnej kousek :-D
důvod k opravě mě donutil abych si spirita pořádně prohlédl, nohu jsem zatím vystužil tak snad ještě vydrží, než objednám nové, kapota je s trochou vteřiňáku taky v pohodě... co mě ale zaujalo a chtěl bych zdůraznit!

Zprvu jsem to považoval za spávně, ale řídící jednotka je nalepena v levo, což mě přesvědčilo že to bude souviset s uhýbáním vlevo, odlepil jsem ji a nalepil doprostřed,a vlepil kousek balzy aby držela pevně, dopředu je stejně potřeba víc váhy! Následný test ukázal že trim musí z prava zpátky doprostřed a upravením táhla jsem ubral i trimu dopředu, vrtulníček je hned mnohem stabilnější, takže doporučuju tuhle úpravu hned před prvním zalétáním!!!

jinak se chystám co nejdřív oddělat kastlík a přidělat suchý zip a taky se těším na 1000mAh baterky, ale jinak si myslím že je Spirit super vrtulníček na pochopení principů letu než si člověk začne s větší mašinkou, (mám přichystaný LOGO 10 GRAUPNER), každopádně po úpravě vyvážení se spirit řídí skvěle a druhý den létání s vrtulníčkem tohoto tipu (doposud jsem nejlepší vrtulník řídil dvourotorový 4 kanál) musím říct že mi příde jako skvělá volba pro začátečníka, ale i jako skvělá mechanika pro přestavbu na brushless a pěkný kabát, jen přemýšlím jakou karosérii objednám a jestli tam motor z CDcka nacpu předtím a nebo až potom :-D každopadáně přidám nějaký fotky a snad i videa ;)
zatím ahoj Thorr@Petr Šandera
JM

#78 Příspěvek od JM »

Tak už ho mám taky doma velmi mile mne překvapila celkem slušná robustnost a celková pevnost. Ale mám jeden problém: ani za boha se mi nedaří seřídit zadní vrtulku-at' šteluju řídící jednotku jak chci, ta zadní vrtulka zkrátka nedokáže přemoct reakční sílu hlavního rotoru a vrtulník se točí při odlepení od země jak blázen. Máte s tím někdo zkušenost? Zdá se mi, jakoby ten motorek prostě neměl sílu to utáhnout, ale podle zvuku se mi zdá ok...
Baloo

#79 Příspěvek od Baloo »

Zkus otocit vrtulku, sundej ji z hřídelky a píchni ji tam obráceně. Třeba u mě je z nepochopitelného důvodu nasazena tím kratším zakončením a drhla mě o šroubky motoru , tak jsem ji musel vypodložit kouskem bužírky. Při tom jsem si otestoval všechny polohy a směry otáčení vrtulky - jasně že funguje jen jeden - ale zarazilo mě že při stejném náběhu vrtulky funguje jen v jedné poloze a to pro mě nelogické tak že drhne. Zkoušel jste to ještě někdo ? Taky ji máte nasazenou tím malým čmůčkem k motoru ?
DH-100 Vampire 1450mm, P-40 Warthog 2500mm, T-Rex 600 MD500
Thorr
Kontaktovat uživatele:

JM

#80 Příspěvek od Thorr »

co popisuješ se zadní vrtulkou je divný, otočení se mi nezdá že by mohlo pomoct, protože vrtulka je profilovana takže se její vlastnosti spíš zhorší, i když v dané aplikaci to bude asi celkem jedno, ale spíš když roztočíš rotor a zamáváš zadkem pracuje gyro? přidává a ubírá? tohle je divný i když na půl spálenej motor, to se taky stává často, točí ale ne dost...
kiny

#81 Příspěvek od kiny »

Vrtulka se nasazuje tim kratším koncem k motoru a ten delší kouká!!...a 100% to funguje ... mnohokrát vyzkoušeno
Minititan E325,DX6i,Phoenix,Blade MCPX,Gaui 200V2
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od Jetson »

JM píše:Tak už ho mám taky doma velmi mile mne překvapila celkem slušná robustnost a celková pevnost. Ale mám jeden problém: ani za boha se mi nedaří seřídit zadní vrtulku-at' šteluju řídící jednotku jak chci, ta zadní vrtulka zkrátka nedokáže přemoct reakční sílu hlavního rotoru a vrtulník se točí při odlepení od země jak blázen. Máte s tím někdo zkušenost? Zdá se mi, jakoby ten motorek prostě neměl sílu to utáhnout, ale podle zvuku se mi zdá ok...

Blbá otázka, ale už jsi ho zvednul? Jestli jen šolícháš na zemi, tak se to tak chová do určitého "plynu" (většina koaxiálů a elektrovrtulek to tak má).
JM

#83 Příspěvek od JM »

Baloo píše:Zkus otocit vrtulku, sundej ji z hřídelky a píchni ji tam obráceně. Třeba u mě je z nepochopitelného důvodu nasazena tím kratším zakončením a drhla mě o šroubky motoru , tak jsem ji musel vypodložit kouskem bužírky. Při tom jsem si otestoval všechny polohy a směry otáčení vrtulky - jasně že funguje jen jeden - ale zarazilo mě že při stejném náběhu vrtulky funguje jen v jedné poloze a to pro mě nelogické tak že drhne. Zkoušel jste to ještě někdo ? Taky ji máte nasazenou tím malým čmůčkem k motoru ?

Díky, už mi to samé přes sz poradila jedna dobrá duše z fóra...bylo to přesně ono, ted' už to půjde zvednout a ladit :wink:
Tedˇještě dořešit to předělání módu. V tom návodu je to nějak divně popsaný :oops:
Baloo

#84 Příspěvek od Baloo »

Chlapci koukněte na tohle - ty jsou s upgradem někde jinde než naši prodejci http://www.micro-flight.com/Nine%20Eagles%20Kestrel.htm :-)
Thorr
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od Thorr »

Baloo a z čeho tak soudíš? vždyť jen prodávaj pár kousků obrobenýho duralu a uhlíkovou haubnu co vypadá docela ošklivě (nic proti, ale mě se teda nelíbí, uhlík je pěknej!) takže jen udělaly robusnější náhradní díly pro ty co si myslí že budou pořád bourat aby si to nezničily? nevím co udělali kluci z rczony mi příde o dost lepší, pracovat na letových vlastnostech a pohonu, přepracovali mnohem podstatnější věci ;)
Baloo

#86 Příspěvek od Baloo »

Možná sis nevšiml některých detailů - dřevěné rot. listy , přepracová hlava , delší a lépe uchycená zadní ocasní část , jiná karbonová vrtulka , pevný podvozek , hliníkový rám baterek - většinou věci nad kterýma brečíme že nejsou úplně dobře vyřešeny v originále. V RC zoně zase udělali upgrade na stříďák což je samo super.
Dal jsem to sem pro inspiraci - když se to dá všechno dohromady tak se s naším FS dostaneme na dost dobré letové vlastnosti - a když si spočítáš cenu jejich kompletního upgradu tak budeš dost překvapený - cca 50usd- dobrý ne ?
Padouch

#87 Příspěvek od Padouch »

Cus lidi da se s nim letat venku? a je to ctyrkanalovy vrtulnik? a prijde uz slozeny PS jsem zacatecnik
JM

#88 Příspěvek od JM »

Padouch píše:Cus lidi da se s nim letat venku? a je to ctyrkanalovy vrtulnik? a prijde uz slozeny PS jsem zacatecnik

A co takhle nebejt línej a přečíst si celé vlákno o Spiritu, myslím, že je tady už celkem dost informací i užitečných odkazů :wink:
Rotvík

#89 Příspěvek od Rotvík »

Baloo píše:Chlapci koukněte na tohle - ty jsou s upgradem někde jinde než naši prodejci http://www.micro-flight.com/Nine%20Eagles%20Kestrel.htm :-)

Jj tohle jsem už před časem viděl.Z chudáka původního Kestrela toho moc nezbylo :) .Ta origo kapotáž se mi líbí víc,i když je to vysloveně spotřební materiál,aspoň tedy zadní část. :)
off
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od off »

Rotvík píše:
off píše:Abych se přiznal, pořád tomu nerozumím -
No to bude asi tím že jsi nečetl dost soustředěně...

Tak dneska jsem konečně pochopil vo co gou když jsem ho seřizoval po výměně serv a desky cykliky (dělal jsem takový D-check) :-O ta deska drhne při krajních výchylkách zespoda :-) jsem to ale oslík :-) Ta stará už asi byla tak ošoupaná, že nedrhla :-). Po zralé úvaze jsem se rozhodl pro radikální řešení - ty šroubky jsem vyhodil, kroužek brání jen axiálnímu posunu dolů, což za letu nepřichází v úvahu (i když já ho stejně jednou na záda dostanu :twisted: ), na zemi osa stejně víc dolů nemůže (tomu už brání kostra) a než seženu příslušné červíky, tak to snad takhle vydrží :-)

Jo a ještě jedna drobnost - montovat blíž ose čep na přepákování, jak je to v článku na RCZ, se mi nechce, ale zkusil jsem jinou fintu - přesadit o zoubek páku na servu klonění tak, aby byla v neutrálu lehce dolů. Tím se udělá diferenciace výchylek - dozadu to je tupější, ale dopředu živější. Asymetrie sice není úplně "heli-košer" a navíc je to "obráceně půlexponenciální" (nejcitlivější kolem neutrálu směrem dopředu), ale zase se dopředu rozbíhá o něco ochotnějc :-).
Naposledy upravil(a) off dne stř 22.04.2009 7:36, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“