Servo/a pro křidýlka
Servo/a pro křidýlka
Chci se zeptat, jak se na modelech ovládají křidýlka. Jestli se na to používá jedno servo nebo je to jinak. Myslím, že běžně se křidýlka pohybují opačně, takže jedno servo by mělo být ok, ale zase může se hodit, aby se obě křidýlka použila souběžně jako klapky, pak je to jinak. Jak se to používá ?
Můžeš to mít:
- na jedno servo
- na dvě serva ovládaná jedním kanálem (přes V nebo Y kabel - to samé)
- na dvě serva ovládaná dvěma kanály
- na více serv ovládaných dvěma kanály (u velkých letadel)
- na více serv ovládaných více kanály (chodí souběžně jako křidélko po celém rozpětí, na přistání jde část jako klapky, část jako křidélko)
- na jedno servo
- na dvě serva ovládaná jedním kanálem (přes V nebo Y kabel - to samé)
- na dvě serva ovládaná dvěma kanály
- na více serv ovládaných dvěma kanály (u velkých letadel)
- na více serv ovládaných více kanály (chodí souběžně jako křidélko po celém rozpětí, na přistání jde část jako klapky, část jako křidélko)
Spíš lítač než stavěč...
Pokud chces flapperon (dve nezavisla serva chodi proti sobe a zaroven jsou zmixovany jako klapky) tak potrebujes nejen dve serva, ale i dva kanaly, na kazdem se pak posila signal pro kazdy servo zvlast. A samozrejme radio, ktery kridlo typu flapperon zvladne, coz je v podstate jakejkoliv sestikanal.
takze priklad prirazeni z graupnera
ch1 - motor
ch2 - prave kridelko
ch3 - vyskovka
ch4 - smerovka
ch5 - podvozek (ja na nem mam brzdy)
ch6 - leve kridelko
Kazdy vyrobce ma to vychozi prirazeni trochu jinak a ne vzdy jde zmenit.
V hazedle, kde neni motor, ale kridelka jsou na 2 nezavisla serva jsem musel v prijimaci (duplex R4) nastavit, aby mi na prvnim pinu vylejzal ch6.
takze priklad prirazeni z graupnera
ch1 - motor
ch2 - prave kridelko
ch3 - vyskovka
ch4 - smerovka
ch5 - podvozek (ja na nem mam brzdy)
ch6 - leve kridelko
Kazdy vyrobce ma to vychozi prirazeni trochu jinak a ne vzdy jde zmenit.
V hazedle, kde neni motor, ale kridelka jsou na 2 nezavisla serva jsem musel v prijimaci (duplex R4) nastavit, aby mi na prvnim pinu vylejzal ch6.