RC set ARCUS od Robbe - nabíjení Li-pol

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
libor2009

RC set ARCUS od Robbe - nabíjení Li-pol

#1 Příspěvek od libor2009 »

Na baterie Li-pol koukám jako vyoraná myš. Vůbec tomu nerozumím.
Koupil jsem si set Arcus od Robbe RTF. Připojil jsem baterii Li-pol 2s na setovou nabíječku přes servisní konektor.Jiná možnost není. Rozsvítila se červená ledka. Nabíjel jsem přes noc cca 10 hodin a červená ledka svítí pořád? Měřil jsem baterii a na každém ze dvou článků je napětí 4,14V .To by mohlo stačit, ale proč se nerozsvítila zelená? Je tam jen jedna ledka a předpokládal jsem, že je dvojbarevná, možná není? Z návodu jsem to nezjistil. Na nabíječce, je nabíjecí proud 600 mA, což si myslím mohl být větší, když je tam baterie cca 1000mAh (1C). Jsem z toho úplně tumpachový :? 8O Dělám něco špatně? Jak dlouho se taková baterie nabíjí? Chtěl bych se modelařině více věnovat a hlavně elektrovětroňům. Rád bych si pořídil lepší nabíječku.Nechtěl bych na ní šetřit, protože baterie je základ spolehlivosti a dlouhého polítání. Poraďte mi prosím, co koupit. Moc děkuji.
gamer007
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od gamer007 »

No, já koupil tuhle http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... er/Charger a jsem maximálně spokojenej. Je potřeba jěště sehnat zdroj, dá se použít 12-18v notebookovej. Nabíječka zvládne až 6S, a může nabíjet až 5A. Za ty prachy bych řekl že je to super, poštovný cca 20USD. U nás je taky k mání od 1500,- http://hobbyarena.cz/modelarskezbozi/na ... c-balancer[Accucel6_50_HC]?ItemIdx=0
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
Hobbit

#3 Příspěvek od Hobbit »

Vezmu to od zadu.
> Baterie je základ spolehlivosti a dlouhého polítání.
no vida, uz te nekdo neco naucil ;-)
> ... a hlavně elektrovětroňům
V tom pripade nebudes potrebovat nabijecku, ktera ma 150W vystupniho vykonu, v elektrach se baterky pouzivaji nastesti jenom pri ceste nahoru. Tech par mA co sezerou serva se u nich ani snad nepocita. Zaroven, pokud nejsi maniak, usetris na motoru, protoze nepotrebujes, aby ti letadlo na vrtuli viselo a startovalo kolmym startem.

Ted k tomu tvymu problemu:
Pokud by nabijecka vazne rvala 10 hodin 600mA do LiPol 1000mAh, tak uz nepises sem, ale volas hasice.
Jsou dve moznosti - bud ti to baterky nedostala nic, nebo ji nabila a tech 60mV co schazi do 4,2V je jenom nepresnost nabijeni/mereni.
Rozhodne se ale podivej do navodu (vim, je to otravny), co ktera signalizace u ty nabijecky znamena.

A k LiPolkam vseobecne:
LiPolky jsou pomerne nebezpecny baterky, proto se taky neprodavaji v makru (doufam). Nemusis se jich bat, ale je dobry mit pred nima respekt a neco o nich vedet, aby jsi nemusel volat hasice.
Vemu to velmi z lehka:
a) akumulator nesmi byt poskozen, nebo tak vypadat (dokazou se nafouknout). Cokoliv z toho je poukazka na vylet do slaneho nalevu a nasledne prohozeni kosem (tedy tim, co je na to urcen).
b) Jakymkoliv zpusobem a vsemi prostredky zabranit zkratu. Jednak i kratkodoby zkrat shorsuje parametry lipolek, jednak je zde vysoke riziko kourovych efektu az vybuchu. Bacha, pokud bys v budoucnu prepojoval servisni konektor - ty kabliky jsou tak slaby, ze se primo nabizi je ucvaknout najednou. Jenomze stipky jsou z vodiveho materialu.
c) max. napeti je 4,2V na clanek. Cokoliv vic je spatne. Pri prebiti baterky dokazou bouchnout.
d) max teplota? Kazdy vyrobce rika neco jineho a teplomer asi u sebe clovek standardne nema. Proste baterky mouzou byt vlazne az teple, rozhodne ne horke. LiPol clanek je spatnym vodicem tepla, tudiz uvnitr clanku je teplota vyrazne vyssi, nez na obalu.
e) LiPolky se nabiji jenom a pouze nabijecema, ktere jsou na ne urceny. Proud vseobecne do 1C, nekteri vyrobci u svych baterii uvadi az 2C. Osobne bych se drzel trochu niz, nema cenu baterky honit na doraz. Dobrym ukazatelem je teplota. Samozrejme pokud clovek pospicha a uz baterku zna, muze si dovolit vic, ale pres doporuceni vyrobce bych nechodil.
f) Vybijeni - kdyz to prestane tahnout, tak hop k zemi a nabit ;-)
Rozumnej regulator ti nepovoli baterky vytlouct motorem do nuly, jakmile zjistis, ze klesa vykon/otacky na vrtuli (chytnul te regl), letis domu. Neni od veci baterku nechat chvilku odpocnout, nez ji strcis na nabijecku, jenom aby vychladnula, pokud je tepla. Pokud neletas, tak baterku odpojit, aby si zamezil vybijeni, treba i malym proudem. Vybiti LiPolek pod 3V na clanek znamena minimalne zhorseni jejich parametru, ne-li jejich absolutni smrt.

To by snad pro zacatek stacilo ;-)

S tou radou co koupit - uvedom si k cemu to potrebujes (i do budoucna) a co jsi schopny/ochotny do toho vrazit. Pokud budes litat nejaky elektro obriky a/nebo akrobaty, tak kazda baterka bude slaba, tezka, bude mit pomaly nabijeni a bude davat malo proudu. Pokud zustanes u elektrovetronu, tak jses relativne v pohode, jak jsem psal, baterka je jenom na cestu nahoru, pak uz to lita samo.
Rozhodne ale setova nabijecka neni nic extra, ale nejakou dobu se s ni da vydrzet.
Naposledy upravil(a) Hobbit dne čtv 02.04.2009 11:22, celkem upraveno 1 x.
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Marek71 »

Len upresním... poštovné je 12 USD, to znamená, že nabíjačka výjde aj s poštovným 50 USD (cca. 1050 KČ). U nás som ju najlacnejšie videl u p.Hnízdila z RC Servisu za 1400 KČ.

gamer007 píše:No, já koupil tuhle http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... er/Charger a jsem maximálně spokojenej. Je potřeba jěště sehnat zdroj, dá se použít 12-18v notebookovej. Nabíječka zvládne až 6S, a může nabíjet až 5A. Za ty prachy bych řekl že je to super, poštovný cca 20USD. U nás je taky k mání od 1500,- http://hobbyarena.cz/modelarskezbozi/na ... c-balancer[Accucel6_50_HC]?ItemIdx=0
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
libor2009

#5 Příspěvek od libor2009 »

Děkuji za odpovědi.
Asi jsem ten údaj na setové mini nabíječce popletl. Musím se podívat až budu doma.
Sice nerad, ale asi mi nezbude, než ten návod lépe a celý přelouskat. :?
Chtělo by to nějakou nabíječku, co rozpozná o jakou baterii se jedná a nejlépe si sama nastaví hodnoty, pokud možno rovnou i s balancerem. Takovou nějakou blbovzdornou nabíječku, abych nemusel volat ty hasiče. :lol:
libor2009

#6 Příspěvek od libor2009 »

Ještě mám jeden dotaz.
Když jsem to letadlo sestavil a připojil baterky, tak začalo hrát jako rádio (nějaké tóny,melodie).Pak to přestalo a pořád se klepou serva v krajní poloze a cvaká to do vrtule. je to takové znervózňující. když zapnu vysílačku, tak se vše nastaví OK. Je to normální? Nemá to hlavní vypínač na letadle a je to dost nepohodlné pořád rozepínat baterii od regulátoru. :?
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Marek71 »

Zapína sa najskor vysielačka a až potom model. Ja napr. nikde nemám vypínač, rozpínam odpojením baterky od regulátoru. Je to sice menej pohodlné ako vypínač, ale spoľahlivejšie.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
Walhalla
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Walhalla »

libor2009 píše:Ještě mám jeden dotaz.
Když jsem to letadlo sestavil a připojil baterky, tak začalo hrát jako rádio (nějaké tóny,melodie).Pak to přestalo a pořád se klepou serva v krajní poloze a cvaká to do vrtule. je to takové znervózňující. když zapnu vysílačku, tak se vše nastaví OK. Je to normální? Nemá to hlavní vypínač na letadle a je to dost nepohodlné pořád rozepínat baterii od regulátoru. :?

i letadla ktera maji hlavni spinac musis odpojovat baterie od regulatoru. protoze ten hlavni spinac neni mezi baterkou a reglem, tudiz z baterky porad leze trochus stavy do reglu a nakonec se vybijou do nuly a muzes je vyhodit
Walhalla
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Walhalla »

Hobbit píše:Bacha, pokud bys v budoucnu prepojoval servisni konektor - ty kabliky jsou tak slaby, ze se primo nabizi je ucvaknout najednou. Jenomze stipky jsou z vodiveho materialu.

svata pravda.. presvedcil jsem se o tom u prvni baterie, kterou jsem likvidoval.. a jeste jsem udelal tu chybu, ze po ustrihnuti (a zajiskreni) jsem je dal do slaneho nalevu do stareho kastrolu (a ne sklenice) a do rana byly v kastrolu dve dirky :-)
libor2009

#10 Příspěvek od libor2009 »

To jsou věci! 8O Ještě že je tady rcmania a Vaše dobré rady, jinak bych to asi zkonil! :oops:
Moc děkuji!
Hobbit

#11 Příspěvek od Hobbit »

libor2009 píše:Asi jsem ten údaj na setové mini nabíječce popletl.

Mozna ne, tech 600mA muze byt maximalni proud, ktery je po dosazeni maximalniho napeti omezovan, aby dale napeti nestoupalo. Odhahdovanej cas nabijeni bude okolo 3 hodin, nabijecka si to ohlida sama a nemusis vstavat o pulnoci, abys baterky vypnul.
libor2009 píše:Chtělo by to nějakou nabíječku, co rozpozná o jakou baterii se jedná a nejlépe si sama nastaví hodnoty

Jo, to by chtelo. Lec nic takoveho neexistuje, i nejdrazsi nabijecky, ktere pouzivaji cipy prilepene k baterce, musis nejdrive nastavit, aby vedely, jaka baterka je u daneho cipu. Nektere nabijecky maji vystup na teplotni cidlo, coby dalsi ochranu, ale neznam moc lidi, kteri by to pouzivali.

Proste - s LiXX baterkama neni zadna sranda a chce se jim trochu venovat. Az budes mit slusnejsi nabijecku, zjistis, ze to tolik prace neni - jenom pokazdy prekontrolujes typ clanku, max proud a napeti (pocet clanku). Po par nabijenich to uz budes delat automaticky.
Walhalla
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Walhalla »

Hobbit píše:
libor2009 píše:Asi jsem ten údaj na setové mini nabíječce popletl.

Mozna ne, tech 600mA muze byt maximalni proud, ktery je po dosazeni maximalniho napeti omezovan, aby dale napeti nestoupalo. Odhahdovanej cas nabijeni bude okolo 3 hodin, nabijecka si to ohlida sama a nemusis vstavat o pulnoci, abys baterky vypnul.
libor2009 píše:Chtělo by to nějakou nabíječku, co rozpozná o jakou baterii se jedná a nejlépe si sama nastaví hodnoty

Jo, to by chtelo. Lec nic takoveho neexistuje, i nejdrazsi nabijecky, ktere pouzivaji cipy prilepene k baterce, musis nejdrive nastavit, aby vedely, jaka baterka je u daneho cipu. Nektere nabijecky maji vystup na teplotni cidlo, coby dalsi ochranu, ale neznam moc lidi, kteri by to pouzivali.

Proste - s LiXX baterkama neni zadna sranda a chce se jim trochu venovat. Az budes mit slusnejsi nabijecku, zjistis, ze to tolik prace neni - jenom pokazdy prekontrolujes typ clanku, max proud a napeti (pocet clanku). Po par nabijenich to uz budes delat automaticky.

pravda.. i kdyz nabijecka umi poznat co to je zac.. accucelu musim napsat co to je za model, on pak zkontroluje, napise co zjistil a zda opravdu chci pokracovat v tom co jsem nastavil ja (pokud to neodpovida)...
libor2009

#13 Příspěvek od libor2009 »

Tak už mám jasno.
Na nabíječce je skutečně údaj 600 mA a také, že při nabíjení svítí červená a po nabití svítí zelená ledka. Problém je v tom, že mi ani po 20 hodinách nabíjení zelená ledka nezasvítila. Možná jsem dal na nabíječku nabitý akumulátor.(předpokládal jsem, že je vybitý). V tom rozpoložení jsem neproměřil články. Možná když byl nabitý, tak už se zelená kontrolka nerozsvítí , nebo je nabíječka vadná. Reklamovat ji nebudu. Škoda obtěžovat prodejce. Zkusím akumulátor vybít a pak se při nabíjení snad ta zelená rozsvítí. V každém případě si musím sehnat novou nabíječku, ještě nevím, do čeho půjdu. Vybrat si je těžké. Nechci moc rozhazovat a zároveň nechci koupit šunt. Nejraději bych něco kolem 3-4 tis, když už, tak už a budu mít vystaráno. Můj syn má pořád nějaká autíčka na baterky, tak manželce namluvím , že vlastně ušetříme! :lol:
Díky všem za rady.
Hobbit

#14 Příspěvek od Hobbit »

Neboj, baterky do auticek modelarskou nabijeckou nabijes ;-)

Pri vyberu jeste zohledni jednu vec - napajeni ty nabijecky. Naprosta vetsina z nich je jenom na 12V, nekolik malo zvladne i 230V, ale o to jsou vetsi.

Takze k tem, co jsou na 12V potrebujes jeste zdroj, ale zase na letiste netahas pixlu.
libor2009

#15 Příspěvek od libor2009 »

Baterky jsem vybil a znovu nabíjel cca 5 hodin doufaje, že to bude OK, ale zelená ledka se nerozsvítila a články jsou zase nabité jen na 4,14, místo 4,2V.
Mám smůlu, že jsem zrovna trefil na špatnou nabíječku, no nedá se. Budu si muset koupit lepší. :(
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“